Provocare diagnostica ce poate ascunde granulomatoza
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 22

PROVOCARE DIAGNOSTICA – CE POATE ASCUNDE gRANULOMATOZA PowerPoint PPT Presentation


  • 117 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

PROVOCARE DIAGNOSTICA – CE POATE ASCUNDE gRANULOMATOZA. Sectia Medicala II Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila Medic rezident , Oana Stancu , anul I. Anamneza. 61 ani, bărbat

Download Presentation

PROVOCARE DIAGNOSTICA – CE POATE ASCUNDE gRANULOMATOZA

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Provocare diagnostica ce poate ascunde granulomatoza

PROVOCARE DIAGNOSTICA – CE POATE ASCUNDE gRANULOMATOZA

Sectia Medicala II

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila

Medic rezident, Oana Stancu, anul I


Anamneza

Anamneza

  • 61 ani, bărbat

  • INTERNARE 2012 : fatigabilitate, astenie, dispnee, scădere ponderala aproximativ 10kg in 2-3 luni.

  • APP: -hiperuricemie, guta cronica tofacee,

    nefropatie urica

    -diabet zaharat tip II echilibrat cu ADO

    -dislipidemie

  • tratament cronic alopurinol, rosuvastatin, ADO (diaprel).


Examenul clinic

Examenul clinic

  • deformarearticulatiilormicimainisipicioare

  • tofigutosivoluminosicoatesipicioare

  • ficat cu margineainferioara 4 cm sub rebord, rotunjita, consistentacrescuta


Date biologice

Date biologice

  • Sindrom biologic inflamator

    VSH 51mm/h ( <10mm/h), CRP 24mg/dl ( <6mg/dl), fibrinogen 920 mg/dl ( 183-383 mg/dl).

  • Hiperuricemiesiretentieazotata

    ac. uric 11.5g/dl ( 2,6-7,2 g/dl), creatinina 1.5 mg/dl ( 0,6-1,3 mg/dl).

  • Glicemie135 mg/dl( 74-106mg/dl), HbA1c 6.8

Sindrom de colestazasicitoliza hepatica

GGT 425 ui/ml ( 5-85ui/l), ALP 311ui/l (50-136ui/l), TGO 94 ui/l (15-37ui/l), TGP 311 ui/l ( 30-65ui/l).

Markerivirali ( AgHbs, AC.anti VHC)- negativi


Ecografie abdominala

Ecografieabdominala

  • Ficat cu dimensiunicrescute, structuradifuzsiintens

    neomogena, colecist cu pereteingrosat , aspect edematiat , cu

    imagini de calculi; RD cu structuracompletremaniata cu stergerea

    conturuluidintrecorticalasimedulara.


Explorari paraclinice rx cord pulmon

ExplorariparacliniceRx cord pulmon

  • hiluricu arie de proiectiemarita; conturpoliciclic; posibilecalcificari in interior; desen interstitial accentuat.

  • opacitatimicronodularesinodulare , parahilardreaptasistanga .


Ct torace

CT TORACE

Micronodulisinoduli cu dimens. maxime 1 cm localizati in segm ventral LSD siparahilar

Adenopatiimediastinaleparatraheale, infracarinale, intertraheobronsicedreptedimens.max 2/1,4 cm.

CT abdominal : ficat cu dimensiunimultcrescutesimiciadenopatii in pediculul hepatic


Bronhoscopie

Bronhoscopie

laringe cu dinamicaprezenta;

coardavocalastanga la polul posterior cu buchet de granuloame ulcerate;

arborelebronsic bilateral cu aspect bronsitic, peteantracotice, faraaspecte proliferative;

Aspiratbronsic– BK absent in frotiu direct; culturi BK – in lucru; LBA - limfocitoza cu CD4/CD8multcrescut.


Biopsie hepatica

Biopsie hepatica

Fragmentebiopsice de tesut hepatic cu arhitecturalobularaconservata, prezentandfibrozasiinfiltratinflamatoralcatiut din limfocite predominant si din rare eozinofile la nivelulspatiilorporte, faraprezenta de leziuni ale ductelor; se gasescdeasemeneasigranuloameepiteloidegigantocelulare, faraprezenta de necroza de cazeificare , atat la nivelulspatiilorporte cat siintralobular, sugerandinflamatiegranulomatoasasarcoidozica.


Date suplimentare

Date suplimentare

  • S-a determinatenzima de conversie a angiotensinei 102 u/l (N 12-68).

  • Examenoftalmologicsi dermatologic- faraparticularitati.

  • Avand in vedereprezentagranulomului hepatic sarcoidozicsiaspectul LBA, celmaiprobabilafectareapulmonara are aceeasietiologie.

  • Polip de coardavocalaexcizat-polipangioedematosasociate cu fragmente de mucoasaacoperite de epiteliuscuamospapilomatos, marcathiperkeratozic, moderatdisplazic


Diagnostic

Diagnostic

  • 1. Sarcoidoza hepatica sipulmonara

  • 2. Hiperuricemie. Gutacronicatofacee. Nefropatieuricainterstitiala. Boalacronica de rinichi

  • 3. Diabetzaharat tip II echilibrat cu ADO

  • 4. Formatiunetumoralacoardavocalastanga.


Tratament

Tratament

  • Prednison40 mg /zi ( 0,5mg/kgc)

  • Milurit 100 mg 1cp/zi

  • Diaprelmr 35 mg 2cp/zi

    1 luna

  • Evolutie cu ameliorareclinicasemnificativainvolutiahepatomegalieisi a sindromului de colestaza


Bk prezent in culturi dupa 2 luni

BK prezent in culturi , dupa 2 luni

TUBERCULOZAPULMONARA


Internare ftiziologie mai 2012

Internareftiziologiemai 2012

se instituietratament

H300R600Z2000E1600 7/7


Evenimentele ulterioare

Evenimenteleulterioare

  • NOIEMBRIE 2013 - Reevaluarepneumologie:

  • Bronhoscopiecu LBA siaspiratbronsic: citologienormala, flora farasemnificatiepatogenica, BK absent in frotiudirect;

  • BK in culturi - in lucru;

  • - CT toracic- faramodificaripatologice.

  • - Biologic: usoaracolestazasicitolizahepatia (TGO 65ui/l; TGP 105ui/l; GGT 160ui/l; ALP 186ui/l

  • IANUARIE 2014: Medicala II

  • Hepatomegalie cu consistentacrescuta; TGO 128 ui/l ( 15-37ui/l), TGP 136 ui/l ( 30-65ui/l), GGT 621 ui/l ( 5-85ui/l); ALP 558ui/l (50-136ui/l);

  • Eco abdomen: faradilatatie de CBP si CBIH; aspect neomogen

  • S-a repetatbiopsia hepatica- aspect similar anterioara;

  • Reluareacorticoterapiei- Prednison 40 mg/zi ( 0,5mg/kgc) cu scadereatreptata a dozei.

  • -evolutieclinicasiparaclinicasatisfacatoare la 4 luni.


Diagnostic final

Diagnostic final

  • 1. Sarcoidoza hepatica sipulmonara

  • 2. Tuberculozapulmonara

  • 3. Hiperuricemie. Gutacronicatofacee. Nefropatieuricainterstitiala. Boalacronica de rinichi

  • 4. Diabetzaharat tip II echilibrat cu ADO

  • 5. Formatiunetumoralacoardavocalastanga.


Discutii

Discutii

  • Prezentaconcomitenta a celordouapatologii la acelasipacient- RARA (putinecazuri in literatura).

  • Provocarediagnostica: proceduridiagnosticesimilare

  • Capcanapentruclinicieni- prezentauneia nu poate exclude existentaceleilalte.

  • Gandiremedicalasiconduitaterapeuticaampla in fata unuiastfel de caz


Va multumesc

Vamultumesc!


Examen radiologic

Examen radiologic

Rx maini

Cresterea intensitatiitesuturilormoiadiacente art metacarpofalangianadeget II-III manastanga, epifizadistalametacarpian II cu structuraosoasademineralizatasicontursters.

Rx bazinsiarticulatiisacroiliace

Coxartrozaavansata bilateral

osteocondensareversantiososarticulatiisacroiliace


  • Login