DINARSKI SVET

DINARSKI SVET PowerPoint PPT Presentation


  • 587 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Download Presentation

DINARSKI SVET

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. DINARSKI SVET ANA ZAVRŠNIK ANJA VINDER HRUSTELJ MOJCA ŽELE EVA VANOVŠEK

2. DINARSKO PODROCJE

3. LEGA Dinarski svet obsega SV del obsežnega Dinarskega gorovja, ki se razprostira vzdolž Jadranskega morja. V Sloveniji se razteza od Soške doline dalec proti JV.

4. VECJA MESTA Postojna Kocevje Crnomelj

5. SESTAVA DINARSKE PLANOTE Trnovski gozd Nanos Snežniška planota Suha krajina DINARSKA PODOLJA Bela krajina Ribniško – kocevsko podolje Dolenjsko podolje Notranjsko podolje

6. VISOKE PLANOTE Visoke planote imajo veliko gozdov, že od nekdaj so znane po lesu.

7. Najvišji vrh: SNEŽNIK 1796 m

8. NIZKE PLANOTE Ležijo na vzhodu dinarskega sveta. Brez vodovoda - ljudje še vedno uporabljajo kapnico.

9. DINARSKA PODOLJA Podolje: je pas nižjega sveta v hribovitem svetu.

11. VODE Površinskih voda ni, ker so tla iz apnenca.

12. KRAŠKI POJAVI Nastajajo v pokrajinah, kjer rahlo kisla deževnica raztaplja apnenec. Voda odnaša raztopljeni apnenec in ga drugje spet odlaga. Nastajajo kraške oblike. To so vrtace, vecje oblike pa so uvale.

13. KJE SE POJAVLJAJO KRAŠKE OBLIKE Na Krasu in drugih pokrajinah dinarskega sveta.

14. KRAŠKE POSEBNOSTI Najvecja oblika so kraška polja. Posebnost polij so kraške reke ali ponikalnice, ki tecejo po dnu. Ob velikih deževjih kraška reka poplavlja in nižje dno polja se lahko spremeni v JEZERO.

15. KAJ POMENI POŽIRALNIK-odprtina v kraških tleh, kamor izginja voda KRAŠKI IZVIR - zelo mocan izvir, iz njega pritece reka APNENEC - kamnina, usedlina odmrlih lupin živali

16. KRAŠKE JAME Postojnska jama, Škocjanske jame, Taborska jama, Križna jama, Pivka jama, Crna jama, Otoška jama, Županova jama in Kostanjeviška jama.

17. KAPNIKI Lahko visijo iz stropa ali pa stojijo.

19. CLOVEŠKA RIBICA Ali navadni moceril zraste do 30 cm. Svetle barve je zato, ker poje malo barvil.

20. PODZEMNI KRAŠKI POJAVI Presihajoca jezera, Požiralniki, Ponikalnice, Kraške jame, Kapniki, stebri, sige,…

21. KRAŠKE JAME

22. PRESIHAJOCA JEZERA Presihajoce jezero je obcasno jezero oziroma poplavljeno kraško polje. Eno najbolj znanih presihajocih jezer je Cerkniško jezero. Zaslovelo je pred 300 leti. O njem je pisal že Valvasor. Cerkniško jezero je najvecje presihajoce jezero v Sloveniji. Ko je polno, se razprostira na površini 2400 ha in je dolgo nad 10, široko pa kakih 5 km. V njem je približno 76 milijonov m3 vode.

23. PRESIHAJOCA JEZERA

25. KRAŠKA POLJA Njihovo ravno dno obdajajo vzpetine, njihova pobocja pa se strmo vzdigujejo.Po kraškem svetu tece reka, ki se imenuje ponikalnica.

26. POŽIRALNIKI Mestom, kjer voda ponikne v tla, pravijo domacini požiralniki. Veliko jih je na kraškem polju, še vec pa jih je na njegovem obrobju. Najbolj znana sta Velika in Mala Karlovica na robu Cerkniškega polja.

27. PONIKALNICA Je voda, ki tece po kraškem svetu in ponikne v kraško podzemlje. Odprtina, kamor se izgublja voda, se imenuje PONIKEV.

28. REKE Unica Kolpa Pivka Reka

29. REKE

30. PODNEBJE

31. PODNEBJE

32. PODNEBJE

  • Login