Ma inski fakultet u zenici
Download
1 / 12

MAŠINSKI FAKULTET U ZENICI - PowerPoint PPT Presentation


 • 101 Views
 • Uploaded on

MAŠINSKI FAKULTET U ZENICI. DIGITALNI INSTRUMENTI ZA ELEKTRIČNA MJERENJA Vahid Mujić T-348/13. Uvod. Osnovna podjela mjernih instrumenata u elektrotehnici: ∙ analogne ∙ digitalne. Digitalni mjerni instrumenti.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' MAŠINSKI FAKULTET U ZENICI ' - ocean


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Ma inski fakultet u zenici
MAŠINSKI FAKULTET U ZENICI

DIGITALNI INSTRUMENTI ZA ELEKTRIČNA MJERENJA

Vahid Mujić T-348/13


Uvod

 • Osnovna podjela mjernih instrumenata u elektrotehnici:

 • ∙ analogne

 • ∙ digitalne


Digitalni mjerni instrumenti
Digitalni mjerni instrumenti

 • Kod digitalnih mjernih instrumenata očitavanje mjerene veličine je mnogo lakše i tačnije nego kod analognih intrumenata.

 • Vrijednost se direktno očita na LCD pokazniku, dakle nema dvojbe oko izbora ljestvice,

 • određivanja konstante instrumenta i množenja sa njom i nema subjektivnih grešaka pri očitavanju broja podioka kao sto je slučaj kod analognih mjernih instrumenata.

 • OSNOVNE KARAKTERISTIKE:

 • -Digitalni (cifarski ) prikaz

 • -Prikazivanje iz konačnog skupa vrijednosti (diskretne vrijednosti)

 • -Prikazivanje vremenski diskretno

 • -Minimalna greška jednaka polovini minimalne promjene najniže cifrePrilikom spajanja univerzalnog mjernog instrumenta na mjestu mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti.


Simboli na lcd pokazniku multimetra
Simboli na LCD pokazniku multimetra mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti.


OSCILOSKOP mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti. Osciloskop je uz univerzalni instrument za mjerenje napona, struje i otpornosti najčešće korišten mjerni instrument u elektronici. Osnovna namjena mu je prikazivanje vremenskih oblika periodičnih naponskih signala, ali se može koristiti i za prikazivanje medjusobne zavisnosti dva naponska signala. Moguće je uz primjenu odgovarajućih senzora koji konvertuju neelektrične fizičke veličine u električni napon, moguće je vrštiti posmatranja i mjerenja na neelektričnim signalima.Osciloskop je prvenstveno instrument za posmatranje signala i ne spada u najpreciznije mjerne instrumente. Dodatne mogućnosti koje pružaju digitalni osciloskopi su prije svega mogućnost skladištenja rezultata mjerenja.Najčešće je moguće sa digitalnog osciloskopa prenijeti rezultate mjerenja u obliku datoteke sa nizom odbiraka na personalni računar, gde je moguća njihova dalja digitalna obrada i jednostavno arhiviranje. Bez obzira na dodatne mogućnosti, osnovni koncepti su kod digitalnihosciloskopa identični kao i kod analognih osciloskopa. Rukovanje digitalnim osciloskopima je gotovo identično rukovanju analognim.


Osciloskop
osciloskop mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti.


 • Osciloskopom možemo mjeriti: mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti.

 • Fazni pomak

 • Periode

 • Frekvenciju

 • Napon

 • Amplitudu......


Osciloskop ra unalo
Osciloskop – računalo mjerenja neke od električnih veličina, uvijek je potrebno spojiti instrument s dvije žice, od kojih jedna uvijek izlazi iz zajedničke priključnice COM. Iz koje od preostale tri priključnice na instrumentu izlazi druga žica koja se na mjerno mjesto spaja ovisno o tome šta instrumentom želimo mjeriti.


 • Digitalni osciloskopi pružaju daleko veće mogućnosti obrade signala od kojih valja istaći spremanje, prijenos i mjerenje. Takvi osciloskopi su ustvari računala posebne namjene i uz njih dakako ide odgovarajuća programska oprema (software). Treba reći da je moguće i obično računalo (PC) uz neke sklopovske i programske dodatke koristiti kao osciloskop.


D epni osciloskop
Džepni osciloskop obrade signala od kojih valja istaći spremanje, prijenos i mjerenje. Takvi osciloskopi su ustvari računala posebne namjene i uz njih dakako ide odgovarajuća programska oprema (software). Treba reći da je moguće i obično računalo (PC) uz neke sklopovske i programske dodatke koristiti kao osciloskop.


ad