БОЈ НА КОСОВУ
Download
1 / 18

БОЈ НА КОСОВУ - PowerPoint PPT Presentation


 • 175 Views
 • Uploaded on

БОЈ НА КОСОВУ. ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ ТОГ ДОБА. Посл иј е распада српског царства кнез Лазар Хребељановић , један од великаша , владао је д иј елом Србије око р иј еке Мораве ( због тога се тада звала Моравска Србија) .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' БОЈ НА КОСОВУ' - nay


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

БОЈ НА КОСОВУ

ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ ТОГ ДОБА


 • Послије распадасрпскогцарствакнезЛазарХребељановић, једанодвеликаша,владаоједијеломСрбијеокоријекеМораве (због тога се тада звала Моравска Србија).

 • Пријестоницамујебила уКрушевцу, гдје јеподигаоцрквуЛазарицу.


БОЈ НА КОСОВУ

 • Турци су кренули да освоје државу којом је владао кнез Лазар. Он их је дочекао са војском на Косову пољу.

 • У љето, наВидовдан 28.јуна 1389.годиненедалекоодПриштиненаКосовупољудошлоједовеликебиткеизмеђу СрбијеиОтоманкогцарствакојаће одлучитидаљусудбинународанаовимпросторима а нарочитоСрба у нареднихпетвијекова…

 • Биткаседугоприпремаласаобије стране,о чемусвједочи и тоштосувојскенаобије странепредводилисамивладари, кнезЛазар (саоко 20-30.000 војника) и султанМуратсаобасвојасинаБајазитом и Јакубом (40.000 војника)


КНЕЗ ЛАЗАР

 • Лазар Хребељановић је рођен као син високог дворског чиновника на двору цара Душана, Прибца Хребељановића. Оженио се Милицом, кћери кнеза Вратка из рода Немањића. И сâм је службовао на двору цара Душана, а затим и код његовог насљедника, цара Уроша (Нејаког). Послије Маричке битке, 1371. године, постао је господар дијелова Србије око ријеке Мораве са титулом „владар српских земаља“. Подигао је манастир Раваницу и цркву Лазарицу (у Крушевцу), као и многе друге цркве и манастире.


Цар Лазар и његови витезови завриједили су царство небеско и вјечно сјећање и поштовање народа тиме што су  преузели одговорност, извршили своју конкретну дужност на коју су се обавезали и по цијену сопственог живота.


КНЕГИЊА МИЛИЦА

 • Кнегиња Милица била је жена српског кнеза Лазара и једина жена у историји која је владала Србијом. Поријеклом је из владарске породице Немањића. Њен отац је био кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Вратко је био праунук Немањиног сина Вукана.Имала је деветоро браће Југовића који су страдали у Косовској бици и били опјевани у народним јуначким (епским)пјесмама.


 • Послије Косовске битке и погибије кнеза Лазара кнегиња Милица је склопила мир са Турцима, и управљала је мудро остатком српске државе стишавајући размирице између својих синова Стефана и Вука.

 • Саградила је манастир Љубостиња, у коме је умрла и сахрањена 1405. као монахиња Евгенија.


МИЛОШ ОБИЛИЋ

 • У памћењу српског народа остао је као симбол јунаштва, као најбољи српски јунак и, као такав, често је опјеван у српској народној епској поезији. Упамћен је као ратник који је у Косовској бици убио турског султана Мурата Првог.

 • По предању, вече прије одласка у бој кнез Лазар је одржао вечеру на којој су биле све виђеније српске војводе (Кнежева вечера). На вечери Вук Бранковић је оптужио Милоша Обилића да сарађује са Турцима. На то се Милош заклео да ће сутрадан на Косову пољу убити турског султана Мурата.


 • На почетку битке Милош је лукавством доспио до султановог шатора и – умјесто да се сагне и да се поклони султану – извукао нож сакривен испод оклопа и распорио Мурата. Турци војници су га одмах ухватили и везали.

 • Погубљен је одрубљивањем главе.


ЈЕФИМИЈА лукавством

 • Била јекћиугледногвластелина у државицараДушана. Памтилајецара, сјајњеговевладавине. УдаласезаУгљешуМрњавчевића, којисебрзоуздигао (сабратомВукашином) заистинскогвладара у јужнимобластимасрпскогцарства. ДеспотЈованУгљеша и деспотицаЈеленадобилисусина;

 • Потомјенаовусиротуженусудбинапослаласвенесрећекојемогудазадесеједнољудскобиће: свакуновутежу и мучнијуоддруге.

 • Умројојјеотац, потомсин, дијетемлађеодчетиригодине. У бојуна ријеци Марици1371. годинепогинуојењенмуж, деспотЈованУгљеша; изгубилајепородицу, посјед, приходе, државу.


По лукавством обичајимасредњегвијеказамонашиласе и дошла у државукнезаЛазара, којијојјепружиоуточиште. Одмладевладаркепосталајеудовица, избјеглица, сиротамонахиња.

Алинитунијебиокрајстрадањима: у Косовскојбици 1389. годиненесталоје и њеногзаштитника, кнезаЛазара.

ЈефимијајесаставилаПохвалукнезуЛазару, њено најзначајније дјело.

ОсновнимотивзанастанакпохвалејестеЈефимијинодубокопоштовање и захвалност, којеосјећапремакнезуЛазару.

Она је прваженаписац у старојсрпскојкњижевности.


M лукавством ало о томе на другачији начин…

СТРИП

У

НАСТАВИ