Rendk v li t li id j r s
Download
1 / 31

Rendkívüli téli időjárás - PowerPoint PPT Presentation


 • 63 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Rendkívüli téli időjárás. Veszélyei, felkészülés. A hideg évszak beköszöntével nemcsak melegen kell öltöznünk, de a megváltozott időjárási körülményekre is tekintettel kell lennünk, mind a közlekedésben, mind a váratlan helyzetekre való felkészülésben.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Rendkívüli téli időjárás

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Rendkvli tli idjrs

Veszlyei, felkszls


A hideg vszak bekszntvel nemcsak melegen kell ltznnk, de a megvltozott idjrsi krlmnyekre is tekintettel kell lennnk, mind a kzlekedsben, mind a vratlan helyzetekre val felkszlsben.


Clszer mg idejben felkszlni a havazsra vagy a hviharra:

 • rdemes folyamatosan figyelemmel ksrni a hradsokat s az idjrs elrejelzst.

 • Clszer elkszteni hlaptot, szr-st, homokot, elemes rdit s zseblmpt, tartalk elemeket.


Otthonunkban:

 • Megfontoland, hogy ivvzbl (svnyvz), nem romland lelmiszerekbl, gygyszerekbl nhny napra elegend tartalkot kpezznk.

 • rdemes hordozhat alternatv fttestet vagy tzhelyet kszenltbe lltani, s vegyes tzels esetn felhalmozni tartalkokat tzelanyagbl.

 • Legyen elrhet helyen elegend mennyisg meleg ruhzat, amely lehetv teszi a tbbrteg ltzkdst.

 • Fontos, hogy vztelentsk a kinti csapokat, nehogy a fagys miatt elrepedjenek a csvek, s a vz elrassza a hzat.


Biztonsgunk rdekben:


 • Hagyomnyos tzelberendezs (pl. kandall) hasznlata esetn klns figyelemmel kell lenni a tzmegelzsre, fstelvezetsre.

 • Azokat a PB gzzal zemel ftkszlkeket, amelyek nincsenek a kmnybe ktve, vagy az gstermkek szabadba trtn kivezetse ms mdon nem megoldott, soha ne zemeltesse folyamatosan zrt trben.


 • Legyenek otthon alapvet

 • gygyszerek, ktszerek, ha csecsem van a csaldban, szmra tpszerek.

 • A gzszolgltats ideiglenes kimaradsa esetn ne hagyja nyitva a ftkszlk elzrcsapjt!


 • Praktikus beszerezni szn-monoxid mrt, amely letment is lehet!

 • Mg a tl beksznte eltt rdemes a nylszrk szigetelsnek maximalizlsrl gondoskodni, az egszsgnk megrzse s takarkossg rdekben.


Sportols tlen


A hideg idjrs, jg, h legalbb annyira veszlyes is lehet, mint szrakoztat.

A tli hidegben vgzett sportols egyrszrl kivl egszsget s llkpessget ignyel, msrszrl pedig megfelel felszerelst s ruhzatot. Ha ezek kzl valamelyik "csorbt szenved", akkor knnyen megsrlhetnk.

Knny azt beltni, hogy a tli sportolshoz, amikor a kinti hmrsklet O C fok, vagy az alatt van, rteges, meleg ltzkre van szksgnk, hogy az izmok, zletek s szalagok megfelel hmrskletben "dolgozhassanak.


A kisebb zzdsok tulajdonkppen elkerlhetetlenek, valahogy benne vannak a pakliban, s viszonylag rtalmatlanok is.

A slyosabb balesetek kapcsn azonban szinte mindig kiderl: megelzhetk lettek volna, ha nem eledzettsg s bemelegts nlkl kezdett volna a kocasportol embert prbl mutatvnyba, ha szmot vetett volna erejvel s felkszltsgvel, s nem ment volna szmra tl nehz plyra, ha a sebessg-mmornak fegyelmezetten ellen tudott volna llni, s a terepadottsgnak, tmegnek megfelelen kzlekedett volna, ha j llapot, ellenrztt felszerelsben sportolt volna.


Remljk, mg idejben vagyunk, hogy elbe menjnk az idei veszlyeknek.

Nzzk ht sorban, mit tehetnk a tli sportok biztonsgrt, szmolva termszetesen azzal is, hogy van, ami a legnagyobb elvigyzatossg mellett is kikerlhetetlen.


Biztonsgos korcsolyzs:


A jg a vastagsgtl fggen terhelhet. A vzirendrk szerint 4 cm vastag jgrteg elbr egy felnttet, 8 cm vastag pedig mr egy tbb fs csoportot is. 12 centi vastag jgen lehet sznkzni, fakutyzni, egy 18 cm vastag jgrteg pedig mr elbr egy szemlyautt.

A szabadvizek jegn tartzkodni csak akkor szabad, ha az kell szilrdsg, nem olvadt, nem mozog.

Azonban mg a biztonsgosnak tlt jgre is tilos rmenni jszaka, korltozott ltsi viszonyok kztt, jrmvel - a biztonsgos munkavgzs kivtelvel -, kiktk s veszteglhelyek terletn, valamint a folykon. Lkvgskor jgmentess vlt terletet legalbb 50 m tvolsgbl felismerheten meg kell jellni.


Mit tegynk ha beszakadt, berepedt alattunk a jg?

Egyedl nem szabad jgre menni, szorosan egyms mellett, nagy csoportban azonban szintn nem ajnlott a jgen tartzkodni, fknt nem egy helyben csorogni. Gyans ropogs, recsegs esetn azonnal hasra kell fekdni a jgre, hogy az minl nagyobb felleten legyen terhelve s meg kell prblni a legkzelebbi biztos pontot - partot, stget - hason csszva elrni. Ha valaki alatt beszakad a jg, az kapaszkodjon a szlbe s lbbal lkje magt a legkzelebbi biztos pont fel. A partra rve szraz, meleg helyre kell menni. Msok feleltlen mentsbe ne kezdjen senki, hanem hvjon segtsget.


A biztonsgos sznkzs:


Az 5 v alatti gyermekek ne tartzkodjanak felntt ksret nlkl a lejtn, s mindig viseljenek sisakot mikzben sznkznak. Lehetleg ne hasznljunk les lekkel, valamint tmlval elltott sznt, amivel megvghatjuk magunkat illetve gerinc vagy csigolyasrlst okozhat.

Olyan sznkt hasznljunk, melyet tudunk irnytani s megfelel a biztonsgi elrsoknak.

Lehetleg ljnk a sznkn, ne fekdjnk vagy hasaljunk rajta, gy cskken a gerinc a gyomor s a fej srlsnek kockzata. Soha ne sznkzzunk utak kzelben, valamint figyeljnk, hogy a lejt kertsektl s sr nvnyzettl, ftl mentes legyen.


A biztonsgos sels/snowboardozs:


Vegyen leckket egy szakkpzett oktattl, aki gyerekeket is tant. Tudni kell, hogy a gyerekek koordincija nem egszen kifejlett 10 ves korig. Minden vben ellenrizzk a s/snowboard felszerelst, hogy megfelel llapotban van a biztonsgos siklshoz.

Mindig viseljnk buksisakot! Vdszemveget a legs s a fagakkal szemben szerezznk be.

Kerljk a jeges szakaszokat, a tlzsfolt plykat, s mindig a tudsunknak megfelel plyt vlasszuk, gy elkerlhetek s megelzhetek lesznek a slyos balesetek!


A gyermekek ltztetsrl:


Ha a gyermek lba s keze meleg, akkor jl fel van ltztetve. Ha viszont tl melegen van ltztetve, akkor izzadni fog s jobban rzi a hideget, amikor abbahagyja a mozgst.ltztessk a gyermeket rtegesen, amelyrl knnyen le lehet venni a fels rteget.

Viseljen sapkt, mert a fejen keresztl tvozik a legtbb h. Tartsuk a fleit melegben, mert knnyen lefagyhat.

Az ujjatlan keszty jobb, mert az ujjak tudjk egymst melegteni. Viseljen meleg, vzll bakancsot, amely elg tgas a vastag zoknihoz, s van helye a lbujjkknak.

A kabton legyen hzzsinr, tpzr, vagy patent, hogy megakadlyozzuk a hideg leveg ruha al ramlst. Vlasszunk szmukra inkbb magas nyak felst, mint slat, mert megelzhet egy fulladst. Jtk utn tvoltsuk el azonnal az tnedvesedett ruht s csizmt.


Utazs:


Szlssges idjrsi viszonyok kztt ha lehetsges, s nem ltszksglet ne induljunk tnak, mert az utazs nem biztonsgos, klnsen ha nagyobb tvot szeretnnk megtenni.


Ha mgis tnak indulunk:

 • Mindig legyen velnk egy titrs, s csak gy induljunk tnak, ha meggyzdtnk rla hogy uticlunkat biztonsgban elrjk s a visszautazs felttelei is biztostottak.

 • Rtegesen ltzkdjnk, legyen nlunk meleg kv vagy tea.


 • Jl tesszk, ha tarts lelmiszert s meleg takart is elhelyeznk gpjrmvnkben, valamint jgkapart, jgoldt.

 • Ha elakadtunk s segtsgre vrunk, a motor jratsval fthetjk az utasteret, de 10-15 percenknt szellztessnk ki, a kipufoggz bellegzsnek kizrsa rdekben.


 • ltzznk fel az vszaknak megfelelen, vagy helyezznk el a gpjrmben meleg holmit, htapost, ha elakadtunk akkor gyalogosan is tudjuk folytatni utunkat.

 • Mobiltelefonunk legyen feltltve, indokolt lehet egy tartalk akkumultor beszerzse is.


 • Amennyiben gpjrmvel utazunk, gyzdjnk meg annak megfelel mszaki llapotrl, szereljk fel a tli zemeltetshez szksges eszkzkkel; tli gumiabroncsokkal, hlnccal, lapttal vagy sval, homokkal, tartalk zemagyaggal.

 • Ha mindezek nem adottak nem tancsos elindulni!!!!


Soha ne fogyasszunk alkoholt a hideg elleni vdekezs cljbl!!!

Kezdeti lnkt hatsa utn cskkenti a fizikai teljestkpessget, fradsgot, bgyadtsgot okoz, illetve cskkenti a helyzetfelismer- s tlkpessget, amely ilyen helyzetben letveszlyes lehet.


Krjk tekintsk meg plaktunkat melyet Igazgatsgunk ksztett, mind tjkoztat, mind megelz jelleggel.


Remljk, hogy a sok hasznos tancsot megfogadva, nyugodt s balesetmentes tl el nznk!

Ksznjk a figyelmet!


ad
 • Login