reportk sz t s visual studioval
Download
Skip this Video
Download Presentation
Reportkészítés Visual Studioval

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 28

Reportkészítés Visual Studioval - PowerPoint PPT Presentation


  • 50 Views
  • Uploaded on

Reportkészítés Visual Studioval. Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész. A Report Services rövid leírása.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Reportkészítés Visual Studioval' - milla


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
reportk sz t s visual studioval

Reportkészítés Visual Studioval

Készítették:

Poser László és Szertaridisz Oresztész

a report services r vid le r sa
A ReportServices rövid leírása

A ReportServices, az AnalysisServices, és az IntegrationServices a három pillére a Microsoft által kiadott Business Intelligence programcsomagnak. A report alapvető, ezzel együtt az egyik legfontosabb szervezési tevékenység, mert személyre szabottan, különböző formákban (kapcsolati, szöveg, xml, stb.) biztosít betekintést az adatokba. Hasznos üzleti döntések meghozatalához, kampányok ütemezéséhez, vagy versenyelőírásokhoz.

Reportra szükség lehet különböző formátumokban, úgymint doc, html, pdf, stb. Sokszor interaktív formában kell kinyernünk az adatokat, és pl. internet böngészőben megjeleníteni. A ReportServices gondoskodik mindenről, ami szükséges reportok készítéséhez, kezeléséhez, és ezek elhelyezéséhez report szervereken, valamint lehetőség van az adatok kinyerésére számos dokumentumtípusban.

a report services m k d s nek s egy report k sz t s nek bemutat sa
A ReportServices működésének, és egy report készítésének bemutatása

Elindítjuk a Visual Studiot (esetünkben VS 2010), majd nyitunk egy új projectet (Windows FormsApplication). Nevet adunk neki (Report).

slide4

Ennek hatására betöltődik a Formunkbaa felhasználói felület, és megnyílik vele egy ReportViewertask.

Megnyitjuk a Toolboxot, aReportingalmenüjében kétszer kattintunk a ReportViewer fülre.

slide5

Itt kattintsunk a Dock Panel Containerre, ekkor a felhasználói felület felveszi a formunk méretét.

slide7

Válasszuk ki az adatbázist (a miénk Database), majd az adatbázis modellt. Mi a Dataset-et választottuk, ami meghatározza az adatobjektumok típusait, amit az alkalmazáskód használ, valamint egy dataset file-t is hozzáad a projecthez.

slide8

Ezután kiválaszthatjuk az adatbázisunkhoz való kapcsolódás módját, és megadhatjuk az elérési útvonalat (amit konfigurációs file-ként el is menthetünk).

slide9

Kiválaszthatjuk az adatbázisunkból megjeleníteni kívánt elemeket (Tables, Views, StoredProcedures, Functions).

slide10

Ezek után beállíthatjuk a megjelenítendő adatok elérési útvonalát, hogy mely táblákat szeretnénk látni, illetve itt találjuk jobb oldalon az aktuális táblánk mezőit, és a mezők értéktípusait.

slide11

A következő ablakban csoportosíthatjuk az adatainkat (oszlopokba, sorokba rendezhetjük), beállíthatjuk a megjelenítendő értékeket, és opcionálisan függvényeket rendelhetünk hozzájuk (sum, max, count, first).

slide13

Kész az első reportunk. Felbukkan a Report Design LabelControl ablak, ahol tovább szerkesztgethetjük adatainkat. Illeszthetünk melléjük grafikont, képet, listát, változtathatunk az elrendezésen (lehet mátrix).

slide15

A mellette lévő fület kiválasztva (Form1.cs[Design]), és benne a ReportViewerTask-ra kattintva megtaláljuk elkészített reportunkat. Alatta néhány új opció válik elérhetővé.

report website
ReportWebsite

A Visual Studio legtöbb alkalmazásában található ReportViewer eszköz, a 2010-es verzióban már kifejezetten reportspecifikált alkalmazások is helyet kaptak (ASP.NET ReportsWebsite, ReportsApplication, CrystalReportsapplication). A ReportWebsite elkészítése nagyon hasonló az eddig bemutatotthoz, az eredményt viszont HTML formában kapjuk.

slide17

Visszalépve a szerkesztő felületre, és az SQL Data Source ikonra kattintva a toolboxban egyszerű SQL lekérdezéseket állíthatunk össze.

slide18

Az xsd file-unkban a kapcsolt adatbázis tábláit módosíthatjuk, illetve új táblákat adhatunk hozzá.

slide19

Kialakíthatunk új adatbázis-kapcsolatokat is az App_Code könyvtárban DataSetitem hozzáadásával.

slide20

Szintén itt adhatunk hozzá Reportot is, amit ha áthúzunk a default.aspx-be, megnyitunk, és ráhúzunk egy táblát, akkor megjelenik a ChoosetheDataset ablak, ahol kiválaszthatjuk a kapcsolni kívánt adatbázist, és annak tábláit.

slide21

A kész táblák fejléce fölötti jobb klikk segítségével előbukkanó TablixProperties lehetőséget nyújt a táblák átcsoportosítására, fej-, és láblécezésére, valamint bizonyos adatok más színnel való kiemelésére.

funkci hozz ad sa a reporthoz
Funkció hozzáadása a reporthoz

Nyissuk meg aDataset.xsd file-unkat. Itt a táblákon a Table Adapter sávon jobb klikkre lenyíló menüből válasszuk a Configure opciót.

slide23

A felnyíló ablakban lévő QueryBuilder segítségével új lekérdezéseket fogalmazhatunk meg, csoportoíthatjuk a már meglévőeket, vagy szűrhetünk is.

slide25

A gombra kettőt kattintva megjelenik a codebehind, ahol egy hibaüzenet fogad, mert még nem definiáltunk pubikus logikai változót.

slide27

Futtassuk a programot. A gombra kattintva most már megjelennek az általunk megadott szűrésnek megfelelő adatok (itt a fizetetlen számlák).

Ezzel zárjuk kis felhasználói szintű összefoglalónkat a Visual Studioreportkészítéséről.

ad