P rkufizimi
Download
1 / 13

Përkufizimi - PowerPoint PPT Presentation


 • 131 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Psikologjia: shkenca qe merret me studimin e sjelljes dhe proceseve mendore. Përkufizimi. Fillimi historik. Mesjeta. Filozofia Fiziologjia. Pararendësit. Shkollat psikologjike. 1879 Leipzig (Gjermani) Hapet laboratori i parë i psikologjisë Wilhelm Wundt

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Përkufizimi

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


P rkufizimi

 • Psikologjia: shkenca qe merret me studimin e sjelljes dhe proceseve mendore

Përkufizimi


Fillimi historik

Fillimi historik


Mesjeta

Mesjeta


Pararend sit

 • Filozofia

 • Fiziologjia

Pararendësit


Shkollat psikologjike

Shkollat psikologjike


Lindja e psikologjis

 • 1879

 • Leipzig (Gjermani)

 • Hapet laboratori i parë i psikologjisë

 • Wilhelm Wundt

 • Student i Helmholtz, studiuesit të teorisë trikromatrike të ngjyrave

 • Wundt studioi pjesët përbërëse të ndërgjegjes: ndjenjat, mendimet, ndijimet etj.

Lindja e psikologjisë


Strukturalizmi

 • 1896

 • Shkolla e parë psikologjike

 • Ngriti psikologjinë në rangun e një shkence të pavarur

 • Studioi mendjen dhe ndërgjegjen

 • Ndërgjegjia mund të shpërbëhet si atomi në kimi

Strukturalizmi


Strukturalizmi1

 • Titchener

 • Nxënës i Wundt

 • Vazhdoi studimet e Wundt për mendjen dhe ndërgjegjen

 • Kundërshtar i funksionalizmit

 • Shkollë psikologjike evropiane, lindur në Gjermani

Strukturalizmi


Funksionalizmi

 • Shkollë amerikane

 • «Parimet e psikologjisë»

 • William James

 • 1890

 • Kundërshtoi strukturalizmin

 • Mendja dhe ndërgjegjia janë të vazhdueshme dhe të pandërprera në funksionin e tyre.

 • Kundërshtonin kristalizimin e ndërgjegjes sipas strukturalistëve

Funksionalizmi


Psikanaliza

 • Sigmund Freud

 • 1900

 • Objekt studimi: pandërgjegjia

 • Analizonte pacientët nëpërmjet hipnozës, lidhjeve të lira dhe ëndrrave

 • Ndau studimin e mendjes në tre sisteme: e ndërgjegjshmja, e pandërgjegjshmja dhe e parandërgjegjshmja

Psikanaliza


Psikanaliza1

 • Ëndrra e shfaqur

 • Ëndrra e pashfaqur

 • Punëtorët onirikë

 • Mekanizmat mbrojtës

 • 4 përbërësit e ëndrrës

 • Filtri

Psikanaliza


Gestaltizmi

 • Koffka, Kohler, Wertheimer

 • 1912

 • Studionte konceptin si një të tërë, pa kryer ndarjen e tij nëpjesë përbërëse

 • Konfigurimi, perceptimi, forma, koncepti holistik

 • Kundërshtonte strukturalizmin dhe funksionalizmin

 • Shuma është e ndryshme nga pjesët e saj

Gestaltizmi


Bihejviorizmi

 • Kundërshtoi strukturalizmin

 • 1913

 • Studionte ekskluzivisht sjelljen

 • John Watson

 • Mendja - kutia e zezë

 • Ivan Pavlov

Bihejviorizmi


ad
 • Login