Állásinterjú - PowerPoint PPT Presentation

Ll sinterj
Download
1 / 18

 • 95 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Állásinterjú. Készítette: Kovács Sándorné Ladányi Eszter. Állásinterjú.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Állásinterjú

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Ll sinterj

Állásinterjú

Készítette:

Kovács Sándorné

Ladányi Eszter


Ll sinterj1

Állásinterjú

A legtöbb állásinterjú voltaképp értelmetlen, mert – a felmérések szerint- az állás elnyerése leginkább attól függ, hogy a jelölt szimpatikus- e az interjúvolónak. Az életrajzból kiolvasható tényszerű információ – a jelölt valódi értéke- végül ugyanis többnyire feledésbe merül. Ami megmarad, az nem más, mint hogy milyen benyomást tett az interjúvolóra.


J megjelen s k vetelm nye az ll sinterj n

Jó megjelenés követelménye az állásinterjún

 • Megnyerő fellépés

 • Pozitív én-kép

 • Ápoltság

 • Egyéniségnek megfelelő előnyös külső


J l lt z tts g

Jólöltözöttség

Elegáns megjelenés kritériumai:

 • Divatosan öltözködik, de nem követi a divat szélsőségeit, inkább a klasszikus értékeket részesíti előnyben.

 • Öltözékével nem provokál feltűnést, nem akar meghökkenteni.

 • Alkalomhoz és környezethez öltözött.

 • Alkatának, korának, egyéniségének megfelelő a ruházata.

 • A ruhája jó minőségű anyagból készült és jó a szabása.

 • A színek harmóniában vannak az öltözetben, a ruha viselőjének előnyös a színvilága.

 • Egy öltözéken belül különböző stílusok ne keveredjenek.

 • Helyi sajátosságok figyelembevétele.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

1. Az előtérben

Vessük le a nagykabátot, és ha lehet, adjuk át portásnak/titkárnőnek. Semmi esetre se lépjünk be felpakolva, megrakodva az irodába, hogy aztán odabenn kelljen ügyetlenkednünk a lepakolással. Az előtérbe ne üljünk le, maradjunk állva akkor is, ha a titkárnő nyomatékosan hellyel kínál. Ha ugyanis leülünk, már nem vagyunk szem előtt, s nem kell foglakoznia velünk. Hátunk mögött összekulcsolt kézzel álljunk (magabiztosság ).


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st1

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

2. Belépés

Belépésünk stílusa elárulja, milyen bánásmódot várunk. Ha a titkárnő azt mondja, szabad, habozás nélkül menjünk be. Ne álljunk meg az ajtóban, mint a rossz a diák, akit hívatott az igazgató. Amikor átléptük a küszöböt, változatlan iramban menjünk tovább. Bizonytalanságról árulkodik, ha lépést váltunk, sasszézunk.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st2

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

3. A közeledés

Menjünk be egyenletes léptekkel, egyenesen, magabiztosan akkor is, ha a bent ülő épp telefonál, a fiókban kotorászik, vagy a cipőfűzőjét köti. Tegyük le az aktatáskát, dossziét vagy ami nálunk van, fogjunk kezet az illetővel, és azonnal üljünk le. Hadd lássa, hogy magabiztosan lépünk be a hivatalokba, és nem szeretnénk, ha várakoztatnának. A lassú járás, a hosszú léptek üzenete az, hogy ráérünk, nem izgat bennünket az ügy vagy nincs egyéb dolgunk. Nyugalmazott milliomosnak jól áll az ilyesmi, de aki erőt, tekintélyt, tettrekészséget akar sugározni, vagy azt, hogy stramm, életrevaló munkatárs, annál nem célravezető. A fajsúlyos, fontos ember élénken jár, közepes tempóban, közepes hosszúságú léptekkel.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st3

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

4. A kézfogás

Kezünket tartsuk egyenesen, és ugyanakkora erővel szorítsunk vissza, mint amilyennel a másik fél. Hagyjuk, hogy ő döntse el, mikor engedi el a kezünket. Odalépéskor a téglalap alakú íróasztal bal feléről közelítsünk, hogy ne kapjunk lefelé néző kézfogást. Sose az asztal fölött nyújtsunk kezet. Az első 15 másodpercben kétszer is mondjuk ki a másik fél nevét, és egyhuzamban ne beszéljünk tovább 30 másodpercnél.

5. A leülés

Ha kénytelenek vagyunk pontosan a fogadó féllel szemközti alacsony székre leülni, fordítsuk el a széket 45 fokkal, hogy ne kerüljünk megdorgálandó pozícióba. Ha a szék nem mozdul, a testünket fordítsuk el.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st4

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

6. Az ülőhely

Jó jel, ha irodája oldottabb részében, például a dohányzóasztalnál ültet le bennünket a fogadó fél, mert az elutasítások 95 százalékában az íróasztal mögül történnek. Sose üljünk olyan alacsony pamlagra, amelyen nem látszik belőlünk más, csak két hatalmas láb fölött egy apró fej. Ha ez mégis elkerülhetetlen, üljünk a pamlag peremére kihúzott derékkal, hogy urai maradjunk testbeszédünknek, gesztusainknak, és 45 fokkal forduljunk el a partnertől.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st5

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

7. A gesztusok

A higgadt, nyugodt, összeszedett ember, aki ura érzelmeinek, egyértelmű, egyszerű, átgondolt mozdulatokat használ. A magasabb társadalmi helyzetben lévők kevesebb gesztussal élnek, mint az alacsonyabb státuszúak. Ősi tárgyalási fogásról van szó: akinél a hatalom, az nem szorul rá, hogy sokat mozogjon. Gondoljunk rá, hogy a kelet-európaiak többet gesztikulálnak az alkarjukkal, mint a nyugatiak, a dél-európaiaknál pedig az egész kar, sőt a váll is részt vesz a taglejtésben. Amikor kell, tükrözzük vissza a partner gesztusait és mimikáját.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st6

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

8. A távolság

Tartsuk tiszteletben a másik fél személyes terét, amely a megbeszélés első perceiben a legtágabb. Ha túlságosan közel rukkolunk, az illető hátrább húzódik, elhajol, vagy ütemes gesztusokkal reagál, például az ujjaival dobol. Alapszabály, hogy ismerőshöz közelebb ülünk, idegentől – új ismerőstől – távolabb. A férfiak általában közelebb húzódnak a munkatársnőhöz, a nők viszont nagyobb távolságot tartanak a férfi kollégáktól. A kortársakhoz közelebb mehetünk, a jelentősen idősebbektől és fiatalabbaktól maradjunk távolabb.


Az els megjelen s 9 aranyszab lya hogyan kelts nk j benyom st7

Az első megjelenés 9 aranyszabályaHogyan keltsünk jó benyomást?

9. A távozás

Nyugodtan és céltudatosan pakoljuk össze a holminkat – ne lázas sietséggel - , nyújtsunk kezet, forduljunk meg, és menjünk ki. Ha jövetelünkkor csukva volt az ajtó, csukjuk be magunk után. Távozáskor megnéznek bennünket hátulról, úgyhogy az interjúra készülő férfi a cipője hátulját is pucolja ki: a nők ebben igen kritikusak, a férfiak pedig hajlamosak elfelejteni. A nő, ha indulni akar, lábfejét az ajtó felé fordítja, s igazgatni kezdi haját és öltözékét, hogy elmenőben kedvező látványt nyújtson hátulról. Az ajtóhoz érve lassan forduljunk meg, és mosolyogjunk. Sokkal előnyösebb, ha mosolygó arcunk lesz a záró kép, mint ha a fenekünk.


Ha v rakoztatnak

Ha várakoztatnak

Aki húsz percnél tovább várakoztatja az embert, az vagy rossz szervező, vagy hatalmi játékot űz. A várakoztatás ugyanis jó eszköz arra, hogy a várakoztatót előnyösebb, rangosabb pozícióban tüntesse fel, a megvárakoztatottat pedig lefokozza. Hasonló hatás érvényesül, ha vendéglő vagy mozi előtt van sorállás: mindenki föltételezi, hogy érdemes várni, különben miért állnának sorba annyian?


El nyszerz s h t egyszer fog sa

Előnyszerzés hét egyszerű fogása

I. Tartsunk álló megbeszélést

A rövid távú döntések meghozatalára szolgáló megbeszéléseket tartsuk mindig állva. Vizsgálatok tanúsítják, hogy az állva zajló beszélgetések számottevően rövidebbek, mint az ülők, és aki álló értekezletet tart, annak magasabb az ázsiója, mint annak, aki ülőt. Ha a dolgozószobánkban állva fogadjuk a látogatókat, az is kiváló időkímélő módszer, úgyhogy érdemes fontolóra venni a székek száműzését. Állva mindenki gyorsan és célratörően dönt, és nem fecsérli az időt társasági csevejre.

II. A vetélytársakat ültessük háttal az ajtónak

Nyitott térségnek háttal az ember feszült lesz, vérnyomása megemelkedik, szívverése és légzése felgyorsul, agyi elektromos tevékenysége fokozódik, mert szervezete felkészül az esetleges orvtámadásra. Ellenfelünkkel szemben tehát kitűnő fegyver, ha az ültetéssel ilyen helyzetbe hozzuk.


El nyszerz s h t egyszer fog sa1

Előnyszerzés hét egyszerű fogása

III. Zárjuk az ujjakat

A kéz gesztusainak alkalmazásakor az az ember kapja a nagyobb figyelmet, aki zárt ujjakkal és álla vonala alatt gesztikulál. Aki szétnyitja az ujjait és kezét az állánál magasabbra emeli, annak kevesebb hatalmat tulajdonítanak.

IV. Könyökünk mutasson kifelé

Ülő helyzetben könyökünk mutasson testünktől kifelé, vagy pihenjen a karfán. A törzshöz szorított könyök a megadó, félénk ember védekezése.


El nyszerz s h t egyszer fog sa2

Előnyszerzés hét egyszerű fogása

V. Használjunk hatásos szavakat

A kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a beszélt nyelv legmeggyőzőbb szavai a következők: fölfedezés, garantál, szeretet, bevált, eredmény, megtakarít, könnyű, egészség, pénz, új, biztonság, és ön. Érdemes gyakorolnunk őket. Íme, az új felfedezés. Ha ön ezeket a bevált szavakat használja, garantáljuk az eredményt: több szeretetet kap, egészségesebb lesz, sőt pénzt is megtakarít – mindezt teljesen biztonságosan.


El nyszerz s h t egyszer fog sa3

Előnyszerzés hét egyszerű fogása

VI. Hordjunk vékony aktatáskát

A fontos ember, aki csak a leglényegesebb dolgokkal foglalkozik, számzáras, vékony aktatáskával jár. Aki nagy, tömött aktatáskát hord, arról lerí, hogy mindent a nyakába lehet varrni, és nem elég összeszedett.

VII. Figyeljünk a zakógombolást

Tárgyalások – például a cégvezetés és a szakszervezetek közt zajló viták – videóra rögzített változatának elelemzése arra utal, hogy a kigombolt zakóban tárgyaló résztvevők között gyakrabban születik megegyezés. Aki összefonja a karját, annak többnyire a zakója is be van gombolva, s ez negatívabb hozzáállást jelez. Amikor valaki hirtelen kigombolkozik, joggal feltételezzük, hogy ő maga is kinyílik.


Sszefoglal s

Összefoglalás

Mielőtt elindulnánk egy fontos megbeszélésre vagy interjúra, szánjunk rá öt nyugodt percet, és gondolatban játsszuk el, ahogy mindezeket a dolgokat jól végigcsináljuk. Ha lelki szemeink előtt világosan látjuk magunkat, akkor a testünk is engedelmeskedni fog, s a partnerek ennek megfelelően reagálnak.


 • Login