Bl thy ott titusz lete s munk ss ga
Download
1 / 22

Bláthy Ottó Titusz élete és munkássága - PowerPoint PPT Presentation


 • 84 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Bláthy Ottó Titusz élete és munkássága. Bláthy Ottó jómódú kereskedő család gyermekeként született Tatán, 1860. augusztus 11-én. Családneve 1868-ig Oblath volt, ezután döntött családja úgy, hogy vezetéknevüket Bláthyra változtatja.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Bláthy Ottó Titusz élete és munkássága

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation TranscriptBl thy ott titusz lete s munk ss ga

Blthy Ott jmd keresked csald gyermekeknt szletett Tatn, 1860. augusztus 11-n. Csaldneve 1868-ig Oblath volt, ezutn dnttt csaldja gy, hogy vezetknevket Blthyra vltoztatja.

Mr a tatai izraelita elemi iskolban felfedeztk szmoltehetsgt, s rzkt a gyors gondolkodshoz. Fiskolai tanulmnyait a bcsi megyetem gpszmrnki karn vgezte, 1882-ben mrnki diplomt szerzett.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

1881-tl szmtva kt vig a MV-gpgyrban gyakornokknt, majd szerkeszt-rajzolknt dolgozott, de ez a munka nem tett eleget elvrsainak. Felkeltette figyelmt azonban Zipernowsky nvekv sikerei ( 1882-tl llt a gyr szolglatba), s rdekldtt az elhelyezkeds lehetsgeirl.

1883-ban lpett a Ganz s Trsa villamos osztlynak alkalmazsba, jlius 1-jtl, mint gpszerkeszt.

Blthy csillagszati eredmnyei, valamint orszgos tervei ppgy mltn keltettek feltnst, mint a sakkjtkosok szmra kidolgozott egszen jszer feladatainak gyjtemnye, st egy rvid ideig a Magyar Sakkszvetsg elnki tisztsgt is elltta.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

1891-ben Lipcsben jelent meg a sakkfeladvnyait tartalmaz "Vielzgige Schachaufgaben" cm knyve. Sokig v volt a vilg leghosszabb sakkfeladvnya, s ma is tartja a rekordot az illeglis sakkfeladvny kategriban, 292 lpssel.

A feladvny azrt illeglis, mert az e6-on, h4-en s a g5-n ll vilgos gyalogok csak a b, d- illetve az f-vonalrl kerlhettek oda, ehhez pedig 8 ts szksges, mrpedig stt tborbl csak 4 tiszt hinyzik.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Az elektrotechnikai ipar sorsdnt krdse Blthy idejben az volt, hogy vajon az egyenram, vagy a vltram hasznlata vlik uralkodv az ipari termkekben.

A Ganz-gyr mrnkei gy Blthy is vltram hasznlatt tartottk clravezetnek Thomas Alva Edisonnal, s munkatrsaival szemben.

Edison egy alkalommal kijelentette, hogy mg csak hallani sem akar a vltakoz ram hasznlatrl. Hamarosan kiderlt azonban, hogy e vitban a Ganz-gyr mrnkeinek van igaza.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A Ganz-gyr az 1885. vi Magyar Orszgos Killtson mutatta be a nyilvnossgnak a Dri, Zipernowsky s Blthy legjabb szabadalma alapjn kszlt j villamos elosztrendszert, amely a transzformtor nevet viselte.

A feltallskor Blthyk a kvetkez alapelveket alkalmaztk:

1. Az elosztrendszerhez kapcsolt transzformtorok primer oldalon parallel ktendk

2. A transzformtort zrt mgneses krrel kell pteni

3. A transzformtor primer s szekunder feszltsgei klnbzk lehetnek.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Mszaki munkssga s feltalli tevkenysge alapjn a legtermkenyebb tudsaink kz tartozik.

Blthy felismerte a genertorok lengseinek csillaptsra alkalmas eszkzket. Ilyen tallmnya volt az 1900. december 15-n bejelentett szabadalom, amely a Berendezs hrom, vagy tbb parallel kapcsolt vltram genertor ingadozsainak megakadlyozsra nevet kapta.

Blthy e tallmnya elengedhetetlen fontossg volt az ermvek biztonsgos mkdse szempontjbl.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Blthy ismerte fel a villamos gpek alapjn a legtermkenyebb tudsaink kz tartozik.hleadsnaktrvnyszersgeitis, mg addig csak az ramsrsg s a melegeds kztti sszefggst llaptottk meg.Blthy mondta ki elszr, hogy egy vezet, vagy egy gp melegedse attl fgg, hny watt jut egysgnyi nagysg hle ad felletre. Zipernowsky felismerte fiatal munkatrsa kpessgeit, s az 1884. vi Torini Olasz Nemzeti Killtson a Ganz gyrat mr Blthy kpviselte.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A killtson megismerte Gaulard s Gibbs n. szekunder genertoros, vltakoz ram rameloszt rendszert, s rgtn felismerte annak gyengit. Hazatrve beszmolt Zipernowskynak, aki Dri Miksa kzremkdsvel mr dolgozott az rameloszts rendszern. Blthy tapasztalatai j lendletet adtak a ksrleteknek, amelyek kibvltek az indukcis kszlk zrt vasmagos kialaktsval.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A villamossgi zemben 1885-ben Zipernowsky Krollyal s Dri Miksval feltallta a energiatvitelre is alkalmas zrt vasmag transzformtort, melyet az 1885. vi budapesti Orszgos Killtson mutattak be a szakvilgnak. Kisebb megbzsok utn elssorban Galileo Ferraris vlemnye alapjn - megrendeltk az els nagyszabs ermvet Rma vrosa rszre, amelyet 1886 oktberben helyeztek zembe.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Rma nvekv energiaszksglete j erm megptst tette szksgess.

Ehhez a Rmtl 28km-re fekv Tivoli krnyknek vzesseit hasznltk ki. A megbzst a Ganz gyr kapta. Ezen kvl szmos egyb tallmnya is volt, pldul a fogyasztsmr s a hromfzis genertor is. 1886-tl 96 bejelentett szabadalma volt. Ezen ksrleteinek egy rsznl kzremkdtt Neustadt Lipt.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A ma hasznlatos fogyasztsmrk is az ltala feltallt kszlk elvn mkdnek. 1912-re tkletestette szerkezett, aminek rvn tizedre cskkent a tmege, s sikerlt megoldania a mrsi hibbl add gondokat. Berendezsei tlterhelhetk voltak, knny sztszerelhetsgk pedig a karbantartst tette egyszerbb.

A tuds a genertorok prhuzamos kapcsolsval is ksrletezett, ennek eredmnyeknt 1888-ban sikerlt els zben Treviso vros ermvnek szjhatsos, vltakoz ram genertorait prhuzamos zemeltetse tlltani.

vltakoz ram, indukcis fogyasztsmr


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Sajt maga fejlesztett vzi s gzturbinkat, amelyek szmos eurpai nagyvrost lttak el energival a szzad els vtizedben. Elsknt a vilgon kapcsolt ssze sikeresen hermvet vzermvel.

 • 1891-bena villamos mvek zemi feltteleinek megfelel, nmkd fordulatszm-szablyozt szerkesztett vzturbink szmra.Ezenkvl maradand rdemei kz tartozik a nagyvasti villamos mozdonyok fzisvltjnak tkletestse is.

 • 1895-benBlthy megalkotta az els hromfzis transzformtort, ezzel a magyar ersram ipar jabb mszaki s gazdasgi fellendlse vette kezdett. Blthy felismerte az olajhtst jelentsgt, mghozz a teljestmny- s feszltsghatr-emels szempontjbl, majd megszerkesztette a mind nagyobb teljestmny olajtranszformtor-tpusokat.

 • 1905-ben elkszlt az els ktplus turbgenertor, amelynek forgrszeivel azta sem trtnt egyetlen zemi baleset sem.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A 30-as vekben bekvetkezett nagy gazdasgi vlsg utn fogyatkoztak a megrendelsek, a helyzet nem kedvezett a nagy ltestmnyek fejldsnek. Ezrt Blthy, lete utols veiben, a prhuzamos horny turb forgrszek folyadkkal val htsvel foglalkozott.

 • Blthy munkssgnak djazsa s elismerse

 • 1903 MEE elismers

 • 1907 az olasz kirly a Corona dItalia-rendjeltiszti keresztjvel tnteti ki

 • 1909 Wahrmann-djkitntets

 • 1917 a budapesti s a bcsi Megyetem tiszteletbeli tagjnak vlasztotta

 • 1927 az MTA tiszteletbeli tagjai kz vlasztja, s azutn oda sorolja

 • 1933 a Magyar rdemrend kzpkeresztje

 • 1935 Marczibnyi-dj


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Blthy szmos olyan elvi s gyakorlati eredmnyt rt el, amelynek rvn a Ganz-gyr gptpusai vtizedekig a vilg lvonalt kpviseltk. Vzturbins genertorok ll rszben alkalmazott n. trt horonyszm tekercselsrt a prizsi vilgkilltson 1900-ban nagydjat nyert.

A magyar turbgenertor-gyrts megindtsa szintnaz nevhez fzdik.

Blthy lnyeges szerkezeti jtsokat s szabadalmakat dolgozott ki, amelyek 40 vre megszabtk a magyar turbgenertor-gyrts irnyt. A szzad elejn, tervei alapjn, 30 kV-os genertorokat is gyrottak dalmt s olasz vzermvekbe.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Alkotsait mindig az zembiztonsg s a megbzhatsg jellemezte. 1926-1928-ban vilgszerte feltnst kelt, cscsteljestmny transzformtorok s genertorok gyrtsra vllalkozott. Kand Klmn 1931-ben bekvetkezett halla utn Blthy dolgozta t s fejezte be a Kand-mozdonyok fzisvltjnak konstrukcijt is. Ez a rendkvl bonyolult gp a Kand-mozdonyok legmegbzhatbb rsze lett.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Magyar szabadalmai jellemezte. 1926-1928-ban vilgszerte feltnst kelt, cscsteljestmny transzformtorok s genertorok gyrtsra vllalkozott.

 • Szerkezeti elrendezs indukcis szmllk fk mgnesei szmra

 • Hatberendezs villamos zem jrmvekhez

 • Szmll idszakosan (vltakozva) mozgatott ramszerekkel)

 • Folyadkhts forg gerjesztmgneses turbgenertorokhoz

 • Fkmgnes elektromos szmllkhoz

 • Fogbettes rotortest fleg turbg.-mgneskerekekhez

 • Framkri mgnes vltakoz ram szmllkhoz

 • Indukcis ramszmll

 • Htberendezs elektromos gpek szmra

 • Berendezs elektromos szmllk beszablyozsra

 • Regultor

 • Kerkpr fkszerkezet

 • Elektromos kemence


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Klfldi oldalak Blthy letrl jellemezte. 1926-1928-ban vilgszerte feltnst kelt, cscsteljestmny transzformtorok s genertorok gyrtsra vllalkozott.


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

Tiszteletbeli tagja volt a Magyar Mrnk- s ptsz Egyletnek, a Magyar Automobil Klubnak. Vlasztmnyi tagja volt tovbb az Etvs Lornd Matematikai s Fizikai Trsulatnak, a Stella Csillagszati Egyesletnek s szmos ms tudomnyos s trsadalmi alakulatnak.

1939. szeptember 26-n, Budapesten bekvetkezett hallakor magyar s idegen nyelven rott szakcikkeinek szma tbb mint flszz, magyar s klfldi szabadalmainak szma pedig tbb mint ktszz volt.


Bl thy eml kezete
Blthy emlkezete Egyletnek, a Magyar Automobil Klubnak. Vlasztmnyi tagja volt tovbb az Etvs Lornd Matematikai s Fizikai Trsulatnak, a Stella Csillagszati Egyesletnek s szmos ms tudomnyos s trsadalmi alakulatnak.

 • Magyarorszgon tbb iskola is az nevt viseli.

 • Blthy Ott Titusz Informatikai Szakkzpiskola s Gimnzium, (Budapest)

 • Blthy Ott Szakkzpiskola, Szakiskola s Kollgium, (Tata)

 • Blthy Ott Villamosipari Szakkzpiskola, (Miskolc)

Srja Budapesten, a Kerepesi temetben tallhat (34-1-45).

A Blthy 150, a transzformtor 125 cm killts 2010. szeptember 17. s oktber 7. kztt volt ltogathat

a Magyar Szabadalmi Hivatal Budapest, V., Garibaldi u. 2. sz. alatti szkhzban


Bl thy ott titusz lete s munk ss ga

A bemutatt ksztette Egyletnek, a Magyar Automobil Klubnak. Vlasztmnyi tagja volt tovbb az Etvs Lornd Matematikai s Fizikai Trsulatnak, a Stella Csillagszati Egyesletnek s szmos ms tudomnyos s trsadalmi alakulatnak.

Csonka Barbara

Blthy Ott Titusz Informatikai Szakkzpiskola s Gimnzium, Budapest

Felhasznlt irodalom:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A1thy_Ott%C3%B3_Titusz

http://karpatinfo.net/kulfold/2010/08/09/150-eve-szuletett-blathy-otto-titusz

http://www.mszh.hu/feltalalok/blathy.html

http://www.blathy-bp.sulinet.hu/nevadonk.php

Krsmezei Andrs: Blthy Ott mkdse a Ganz Villamossgi Gyrban


ad
 • Login