Најчести прашања за ХИВ/СИДА - PowerPoint PPT Presentation

Најчести прашања за ХИВ/СИДА
Download
1 / 25

 • 109 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Најчести прашања за ХИВ/СИДА. Црвена панделка. Црвената панделка е симбол на борба против СИДА … … кој ја носи , кажува дека е информиран , знае да се заштити и има разбирање и поддршка за оние кои се болни За прв пат е употребена во 1991 год.од Visual Aids New York

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Најчести прашања за ХИВ/СИДА

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


4654230

Најчести прашања за ХИВ/СИДА


4654230

Црвена панделка

 • Црвената панделка е симбол на борба против СИДА…

 • … кој ја носи, кажува дека е информиран,знае да се заштити и има разбирање и поддршка за оние кои се болни

 • За прв пат е употребена во 1991 год.од Visual Aids New York

 • Таа е симбол на надеж дека епидемијата ке запре


4654230

Што е ХИВ?


4654230

 • Human Immunodeficiency virus

 • Хуман- Живее само во човековиот организам и сепренесува само од човек на човек

 • Имунодефициентен- состојба на слабост на имуниот систем каде истиот не функционира нормално, односно не е веќе во состојба да го одбрани човековиот организам

 • Вирус- микроорганизми кои го напаѓаат човековиот организам и предизвикуваат инфекции


4654230

Што е СИДА?


4654230

 • Синдром-збир на симптоми или болести кои во основа имаат заедничка причина

 • Стекната- не е наследна,стекната е во текот на животот,не претставува пореметување на човековиот наследен материјал т.е.гените

 • Имунолошки систем- во текот на болеста примарно е зафатен имуниот систем т.е. системот за одбрана на организмот од инфекции и болести

 • Дефициенција- слабост


4654230

 • СИДАе состојба на недостиг на имунитет во човековиот организам, која секарактеризира со постепено намалување на способноста на организмот да се бори против инфекциите кои се предизвикани од ХИВ вирусот


4654230

Од каде потекнува ХИВ вирусот?

 • Уште кон крајот на 70-те години во САД се пријавени случаи на луѓе кои умирале од некарактеристичен тип на воспаление на белите дробови, болест што најчесто се јавува кај лицата заболени од СИДА.

 • Во 1982 год.болеста е именувана како СИДА

 • Во 1984 год.вирусот кој што ја предизвикува е наречен ХИВ


4654230

Како се пренесува ХИВ?

 • Преку сексуален контакт:

  -вагинален,анален или орален секс без употреба на кондом


4654230

 • Крв и крвни продукти:

  -свежи рани,

  -заедничка опрема за инјектирање(игли,шприцеви,кукери,вати...)

  -повреда со контаминиран оштар предмет,

  -трансфузија на инфицирана крв и /или трансплантација на инфицирани органи

  -употреба на контаминирани инструменти и предмети со кои намерно или ненамерно може да се пробие кожната бариера

  -прскање на инфицирана крв врз мукозните мембрани


4654230

 • Перинатален начин:

  -мајка инфицирана со ХИВ може да го зарази своето дете за време на бременост,при породување и при доење


4654230

Како не се пренесува ХИВ?

 • Секојдневни социјални контакти

 • Носење заедничка облека

 • Допир

 • Пот

 • Солзи

 • Плунка

 • Бакнеж

 • Кивање

 • Кашлање

 • Ракување

 • Гушкање

 • Користење на исти прибор за јадење и пиење

 • Употреба на јавни тоалети,базени,сауни...

 • Убод од комарец и каснување од инсекти

 • Тетовирање

 • Депилација

 • Живеење и работа со ХИВ+ лица


4654230

Како да се заштитиме од ХИВ инфекција?

 • Правилна и континуирана употреба на кондом при сексуален однос

 • Секогаш употребувај нова/стерилна опрема за инјектирање (игли,шприцеви,кукери,вати...)


4654230

Дали можам да се вакцинирам против ХИВ/СИДА?

 • Не

 • Засега таква вакцина не постои иако има обиди да се пронајде, но се уште е во фаза на истражување


4654230

Дали постои лек за ХИВ/СИДА?

 • Не

 • Таков лек сеуште не е пронајден но постојат медикаменти кои им помагаат на болните да живеат подолго и поквалитетно

 • Постојат лекови за лекување на опортунистички инфекции и болести кои се појавуваат во нејзин состав

 • Постојат и креми и масти за третман на кожни промени како и лекови за контрола на болката, проливи, за намалување на хроничен замор, стимулација на апетит итн.


4654230

Колку долго може човек да живее со ХИВ/СИДА?

 • Лекарствата, кои во поново време се развиваат им ги продолжуваат животите на луѓето кои живеат со ХИВ/СИДА со години па дури и децении.

 • Медикаментите се третман, а не лек и не делуваат еднакво ефикасно кај секого


4654230

Направи ХИВ тест!!!

 • ХИВ тест е единствен начин да се знае дали некој е инфициран или не

 • Само со ХИВтест со сигурност може да го даде ХИВ статусот на одредена личност

 • ХИВ тестот е бесплатен


4654230

А каде?

 • Републички завод за здраствена заштита-Скопје

 • Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-Скопје

 • Поликлиника Бит Пазар - Скопје

 • Завод за здраствена заштита: Битола,Кочани,Куманово,Прилеп,Тето- во,Велес,Охрид,Струмица.

 • Медицински центар- Прилеп,Штип,Куманово,Битола,Тетово.

 • Завод за нефрологија-Струга


4654230

Имаат ли симптоми луѓето инфицирани со ХИВ?

 • Луѓето инфицирани со ХИВможе да немаат симптоми десетина и повеќе години,може и воопшто да не се свесни дека се инфицирани


4654230

Кои се симптомите на ХИВ инфекција?

 • Симптоми слични на настинка - траат неколку дена и исчезнуваат- АКУТНА ХИВ ИНФЕКЦИЈА

 • Симптоми на влошена ХИВ инфекција и СИДА(отечени жлезди,треска и кожни осипи,губиток на моторна контрола,ментални пореметувања)

 • Во најдоцен стадиум се јавуваат опортунистички инфекции(туберкулоза, воспаление на белите дробови, габична инфекција во уста,херпес на генитални органи, воспаленија на мозок и во краен случај стадиум на малигни тумори кој

  завршува со смртен исход


4654230

Статистика за ХИВ/СИДА во РМ

Во Р.Македонија годинава се регистрирани 12 нови случаи на лица заболени од СИДА што претставува рекорден бројод почетокот на епидемијата во 1987 со првиот регистриран ХИВпозитивен и од 1989 со првиот регистриран заболен од СИДА.


4654230

 • Во РМ до сега се регистрирани вкупно 79 случаи на ХИВ/СИДА, од кои 63 лица се заболени, 16 ХИВ - позитивни.Од заболени 50 лица веќе се починати.

 • Во РМ просечниот период на преживување од откриње на ХИВ позитивноста е 592 дена,а од појава на клинични симптоми 218 дена.

 • Максимално преживување од откривање на ХИВ инфекцијата регистрирана кај нас е 12 години, 7месеци и 4 дена.


4654230

Факти за ХИВ/СИДА

 • Одземени 3.1 милиони животи во изминатата година.

 • Во последните 20 години, повеќе од 20 милиони луѓеумреле како резлутат на инфекцијата со ХИВ.

 • Главна причина за смртност меѓу населението на возраст од 15 до 59 години во светот.

 • Околу 40 милиони луѓе кои живеат со ХИВ/СИДА.

 • Секој ден со ХИВ се инфицираат нови 6000 млади луѓе на возраст од 15 до 24 години.

 • 62 % од младите луѓе кои живеат со ХИВ/СИДА се женски лица.


4654230

За повеќе информации:

 • Х.О.П.С. 02/3130-058

 • Х.Е.Р.А.02/3220-851

 • Е.Г.А.Л. О2/3220-851

 • ДОВЕРБА О2/3086-120

 • МИА 02/3086-120

 • ВИА ВИТА 047/349-410

 • ИЗБОР 034/349-410

 • С.О.С 0800 11 14444

 • ИНФОРМИРАЈ СЕ НА БЕСПЛАТНИОТ ТЕЛЕФОН 0800 33 444


 • Login