Hoofdstuk
Download
1 / 26

NdF-h1 - PowerPoint PPT Presentation


  • 95 Views
  • Uploaded on

Hoofdstuk 8 Verliezers wegwerken en speelvolgorde bij troefcontract. NdF-h1. 1e9. 1. 1. Hoofdstuk 8: Verliezers wegwerken en speelvolgorde bij troefcontract. Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken (meestal). Verliezers wegwerken tijdens het troeftrekken.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' NdF-h1' - mari-jefferson


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Hoofdstuk 8

Verliezers wegwerken en speelvolgorde

bij troefcontract

NdF-h8

NdF-h1

1e9

1

1


Hoofdstuk 8: Verliezers wegwerken en speelvolgorde bij troefcontract

  • Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken (meestal).

  • Verliezers wegwerken tijdens het troeftrekken.

  • Verliezers wegwerken voor het troeftrekken (soms).

  • Verliezers wegwerken zonder troeftrekken (heel soms).

  • Speelvolgorde.

NdF-h8


Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken troefcontract

Meestal goed als leider éérst de troeven trekt.

Waarom?

Daarna kan leider rustig verliezers wegwerken zonder dat tegenpartij kan introeven.

NdF-h8


Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken troefcontract

DUMMY

Contract: 4♠

H 7 6 4

H 6 3

6 4

A 7 5 2

0

1

2

1

4

3

1

0

0

1

0

3e♦ troeven in dummy

H

A V B 8 3

V B 9

A 9 3

9 8

Leider neemt eerste slag met ♦A.

Daarna in 2 of 3 rondjes de troeven trekken.

Vervolgens geeft de leider een ♦-slag weg.

Weer aan slag: ♦9 vanuit de hand, troef in dummy.

♦9 was één van de twee ♦-verliezers en die is nu mooi weggewerkt. Leider maakt zo 10 slagen. 4♠C.

LEIDER

NdF-h8


Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken troefcontract

DUMMY

Contract: 4♠

Maar let op:

niet elke getroefde kaart doet

automatisch een verliezer wegwerken!!!

H 7 6 4

10 6 3

6 4 2

A H 2

0

2

2

0

4

3

1

H

Bij dit spel kan ♣2 getroefd worden door de leider.

Maar: dit doet geen verliezer wegwerken!!!

We hadden immers geen ♣-verliezer geteld……

A V B 8 3

V B 9

A 9 3

9 8

Troeven levert alleen extra slag op als daarmee een verliezer wordt weggewerkt.

LEIDER

Als regel doen alleen

introevers aan de ‘korte’ troefkant

verliezers wegwerken.

NdF-h8


Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken troefcontract

DUMMY

Contract: 4♥

A 9 7

A 7 6 5

7 6 2

H V 4

2

0

2

0

4

3

1

1

0

0

0

kleine ♠ afgooien op ♣V

V

10 4 3

H V 9 3 2

A 10 8

A 9

Leider neemt eerste slag met ♠A.

Daarna troeftrekken. Stel dat 2x trekken genoeg is.

Vervolgens ♣ spelen. Plaatjes korte kant eerst.

Op ♣V wordt dan ♠4 afgegooid.

♠4 was één van de twee ♠-verliezers en die is nu mooi weggewerkt. Leider maakt zo 10 slagen. 4♥C.

LEIDER

NdF-h8


Eerst troeftrekken, daarna verliezers wegwerken troefcontract

DUMMY

Contract: 4♥

A 9 7

A 7 6 5

7 6 2

H V 4

1

5

2

0

2

0

4

3

1

1

0

0

0

1e slag nemen met ♠A

kleine ♠ afgooien op ♣V

2/3 x troeftrekken

2

V

3

4

♣A incasseren

Oversteken naar ♣H

10 4 3

H V 9 3 2

A 10 8

A 9

Speelvolgorde kan ook in speelschema gevisualiseerd worden.

LEIDER

NdF-h8


Verliezers wegwerken (na troeftrekken) zoals bij SA troefcontract

  • Als troeven getrokken zijn (tegenpartij kan niet meer troeven),

    kun je de technieken toepassen zoals bij SA besproken:

    • Ontwikkelen lengteslagen;

    • Snijden door naar vork toe te spelen;

    • Snijden door honneur voor te zetten;

    • Snijden door naar ‘losse’ honneur te spelen.

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontract tijdens het troeftrekken

Als troef aas ontbreekt dan is dat voor 100% een verliezer.

Maar als troef heer of troef vrouw ontbreekt,

dan 50% kans om die verliezer weg te werken

als je kunt snijden op de ontbrekende honneur.

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontracttijdens het troeftrekken

DUMMY

Contract: 4♠

7 5 4 3

A 6 5 4

A 9 2

V 7

2

0

1

2

5

3

2

0/1

0

1

0

Snijden op ♠HV. Troeftrekken

2

1

1e slag voor ♥A

♠H en ♠V ontbreken.

Je moet één van de twee wegwerken.

Hoe groot is kans op ♠HVx bij west?

(in dat geval ga je down!)

25%

Hoe pak je de ♠-kleur aan?

2x snijden vanuit dummy naar ♠AB10.

4e♦ troeven in dummy

♠3 => ♠B10. Slag meestal voor west.

Weer aan slag met ♦A/♥H: opnieuw snijden.

Meestal wordt ♠10 nu een slag.

Troeftrekken

3

♦H, ♦V, daarna ♦7 introeven

9

A B 10 6 2

H 7

H V 7 3

B 8

Leider heeft 75% kans om contract te maken als hij 2x snijdt op ♠HV.

LEIDER

NdF-h8


Tafelopdracht 1 troefcontract

DUMMY

Contract: 4♥

B 8 3

H B 8 7

V B 9 5

V B

2

0

0

1

3

3

0

0

0

0

1

♣2 weg op hoge ♦

A

V 10 9

A V 10 6 2

A H 6

A 2

Leider komt aan slag met ♠V

Leider trekt de troeven.

Hierna ♦AH en met ♦6 oversteken naar ♦VB.

Op ♦B kan dan ♣2 weg voor een overslag.

LEIDER

NdF-h8

11


Tafelopdracht 1 troefcontract

DUMMY

Contract: 4♥

B 8 3

H B 8 7

V B 9 5

V B

Je hebt je speelplan gemaakt, je laat dummy ♠3 bijspelen. Oost speelt ♠7.

Wat is er aan de hand?

Oost seint ‘aan’ en zal wel doubleton ♠ hebben. West zal ♠ doorspelen en de 3e ♠-slag wordt dan door oost getroefd!

Je hebt dus al meteeen 3 ♠-verliezers…..

A

H

2

7

6

5

10

Reden om je speelplan aan te passen?

Nee.

Waarom wel/niet?

Speelplan wordt er niet anders door.

Alleen is er nu geen overslag meer omdat ♠V getroefd gaat worden.

♣A duiken en hopen op ♣H bij oost?

Nee!

Waarom wel/niet?

♣2 kan 100% zeker weg op hoge ♦.

Snijden heeft maar kans van 50%.

Niet snijden dus. Geen onnodig risico!

V 10 9

A V 10 6 2

A H 6

A 2

LEIDER

Geen ♣-verliezer.

4♥ wordt precies gemaakt.

NdF-h8


Tafelopdracht 2 troefcontract

Zuid speelt 4♠. Maak een speelplan.

DUMMY

A 10 9 3

7 2

B 10 5

H B 9 6

B

V B 8 6 4

A H 3

H 7

A 7 5

LEIDER

NdF-h8


Tafelopdracht 2 troefcontract

DUMMY

Contract: 4♠

A 10 9 3

7 2

B 9 5

H B 9 6

1

1

2

1

5

3

2

0/1

1

0/1

0/1

Snijden op ♠H

♥3 troeven in dummy

Snijden op ♦A

Snijden op ♣V

H

B

4

A

V

V

2

V B 8 6 4

A H 3

H 7

A 7 5

Leider neemt uitkomst met ♥A

Dan troeftrekken en snijden op ♠H combineren.

Leider speelt ♠V voor.

En trekt de overige troeven.

Nu ♥H en dan ♥3 troeven in dummy.

Nu de ♣-snit voor de overslag(en).

Mislukt! Oost speelt ♦4.

Helaas, geen overslagen. Wel 4♥ contract.

LEIDER

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontract vóór het troeftrekken

Meestal goed om eerst troeven te trekken.

Maar als wegwerken verliezer daarna niet meer mogelijk is,

dan moeten we een uitzondering maken.

We stellen dan het troeftrekken uit!

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontractvóór het troeftrekken

DUMMY

Contract: 4♠

9 5 4

H V 9 5

7

V 7 6 5 3

3

5

0

1

2

1

4

3

1

0

0

2

0

Kleine ♠ naar ♠A

Later overige troeven trekken

1

2

2e en 3e♦ troeven in dummy

1e slag nemen met ♦A

♦2 troeven

,♦4 troeven

, 4

H

A H V 7 3

B 7 4

A 4 2

H 2

Speelvolgorde? Eerst troeftrekken?

Nee.

Dan geen troeven meer in dummy

om ♦-verliezers in te troeven.

Eerst ♦-verliezers introeven.

Troeftrekken uitstellen!

Stel troeftrekken uit als je verliezer(s) kunt introeven in dummy terwijl je daar maar 2 of 3 troeven hebt.

Waarom niet?

LEIDER

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontractvóór het troeftrekken

DUMMY

Contract: 4♠

B 9 7 4

A B 9

7 5 3

H V B

Troeftrekken

1

0

2

1

4

3

1

0

0

1

0

5

♥H incasseren

♥V overnemen met ♥A

2

3

1

4

♦-verliezer weg op hoge ♥

1e slag nemen met ♦A

♦2 weg op ♥B

H

H V 6 3 2

H V

A 4 2

8 6 3

Speelvolgorde? Eerst troeftrekken?

Nee.

OW rapen dan ♠A, ♦V, ♦B en ♣A op. Down!

Wat is een betere aanpak?

Eerst ♦-verliezer wegwerken. Stel troeftrekken uit!

Stel troeftrekken uit als je troef aas mist en verliezer kunt wegwerken op tophonneur in zijkleur van dummy.

Waarom niet?

LEIDER

NdF-h8


Verliezers wegwerken troefcontract zónder troeftrekken

Soms zijn zowel leider als dummy kort in verschillende zijkleuren.

Leider hoeft dan geen troef te trekken!

Door over en weer te troeven kan leider beste resultaat behalen.

De z.g. cross ruff.

NdF-h8


Cross ruff troefcontract

DUMMY

Contract: 4♥

4

A B 9 3

A 9 6 2

7 5 4 2

♠9, ♠3, ♠2 troeven in dummy

3

4/5

3

0

0

3

6

3

3

3

0

0

0

♠A incasseren

♠932 introeven in dummy

1

4/5

1e slag nemen met ♦A

♦962 troeven in de hand

H

♣A incasseren

2

A 9 3 2

H V 7 4

10

A 9 6 3

Speelvolgorde?

Eerst troeftrekken?

Nee, want daarna geen troeven meer in

dummy om ♠-verliezers in te troeven.

Hier over en weer troeven,

na incasseren vaste slagen zijkleuren.

Helemaal geen troeftrekken!

Bij cross ruff: altijd eerst vaste slagen in zijkleuren incasseren.

Anders risico dat ze aan het einde van het spel getroefd worden door de tegenpartij.

Leider maakt zo achter elkaar tien

slagen zonder van slag te gaan!

OW krijgen alleen nog 3 ♣-slagen.

4♥ contract.

LEIDER

NdF-h8


Speelvolgorde troefcontract

Wel of niet beginnen met troeftrekken (of helemaal geen troeftrekken) was aspect tot nu toe besproken in deze les.

Wat zich ook soms voordoet is de situatie dat je twee werkkleuren hebt om één verliezer weg te werken.

In dat geval, kijk welke werkkleur de grootste kans biedt om de verliezer weg te werken.

NdF-h8


Speelvolgorde troefcontract

A 10 6 5

10 4

H V 4 2

A V B

pas

pas

2♠

dbl

?

pas

pas

4♠

?

pas

H B 8 7

V B 9

B 9

H 6 3 2

NdF-h8


Speelvolgorde troefcontract

West heeft 1♥ geopend.

Contract: 4♠

DUMMY

A 10 6 5

10 4

H V 4 2

A V B

1

2

1

0

4

3

1

0/1

0

0

0

snijden op ♠V

A

H B 8 7

V B 9

B 9

H 6 3 2

Snijden kan zowel naar ♠A10-vork als naar ♠HB-vork.

Maakt dat nog wat uit?

Hoeveel punten hebben NZ samen?

Hoeveel punten heeft west ongeveer?

Hoeveel punten heeft oost?

Hoe moet leider dus snijden?

♥AH en ♦A zijn zekere verliezers.

Contract maak je alleen als snijden op ♠V lukt.

LEIDER

27

13

ongeveer 0

Náár ♠A10-vork

Bij maken speelplan: neem ook informatie uit het bieden van de tegenpartij in beschouwing!

NdF-h8


Samenvatting troefcontract

  • Verliezers in troefcontract kun je wegwerken door

    • te troeven in dummy;

    • af te gooien op extra tophonneur van dummy;

    • af te gooien op lengteslag van dummy;

    • snijden.

  • Meestal goed om te beginnen met troeftrekken.

  • Vermijdbare verliezer in troefkleur wegwerken door snijden.

  • Reden verliezers wegwerken voor/tijdens troeftrekken:

    • anders geen troeven meer over in dummy om te troeven;

    • tegenpartij kan meteen alle verliezers incasseren.

  • In de hand en in dummy twee verschillende korte zijkleuren: niet troeftrekken maar over en weer troeven. (‘Cross ruff’)

NdF-h8


Tafelpuzzel hoofdstuk 8 troefcontract

16 antwoordkaartjes

Bijvoorbeeld:

5 vraagkaartjes

Bijvoorbeeld:

Met welke handen

kan west als leider

2 verliezers wegwerken?

westhand

♠ A H 6 5 4

♥ A 3

♦ 9 8 6 4

♣ A 7

oosthand

♠ V 8 3

♥ 7 5

♦ A 7 3

♣ H 8 6 4 2

OPDRACHT:

Zoek de juiste antwoordkaartjes bij elk vraagkaartje

1e18


Oplossing tafelpuzzel hoofdstuk 6 troefcontract

4

A

5

12

14

B

1

7

8

15

C

2

9

13

10

6

D

11

E

3

16

1e18


EINDE troefcontract

Hoofdstuk 8

NdF-h8

NdF-h1

1e9

26

26


ad