Ndermarresia

Ndermarresia PowerPoint PPT Presentation


  • 800 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Perkufizimi I biznesit te vogel dhe te mesem . Menaxhmenti I firmes eshte I pavarur dhe zakonisht menaxshret jane njekohesisht edhe pronaret. Kapitali eshte ne pronesi te nje individi ose nje grupi te vogelRegjioni I shtrirjes kryesisht eshte I vogel, ndersa te punesuarit dhe pronaret jan te nje

Download Presentation

Ndermarresia

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. Ndermarresia Dr. Jetmir Likaj

2. Perkufizimi I biznesit te vogel dhe te mesem Menaxhmenti I firmes eshte I pavarur dhe zakonisht menaxshret jane njekohesisht edhe pronaret. Kapitali eshte ne pronesi te nje individi ose nje grupi te vogel Regjioni I shtrirjes kryesisht eshte I vogel, ndersa te punesuarit dhe pronaret jan te njejtin rajon. Madhesia relative e firmes duhet te jet e vogel kur krahasohet me ndermarrjet me te medha ne rajon.

3. Si kritere te tilla do te mund te konsideroheshin edhe keto: Biznesi duhet te jete I pavarur Biznesi nuk duhet te jet dominant ne rajonin ne te cilin vepron Numri I te punsuarve Te hyrat nga shitjet

4. Kriteret per NV ne France Ne France shpesh praktikohet definimi I NV sipas numrit te te punsuarve dhe ekziston: Me pak se 10 te punesuar, jane ndermarje shume te vogla Prej 10-49 te punesuar, jane ndermarrje te vogla Prej 50-500 te punesuar, jane ndermarrje te mesme, dhe Mbi 500 te punusuar, jane ndermarrje te medha.

5. Kriteret per BVM nga Banka Boterore Ngjashem me perkufizime te tjera eshte edhe aj I Bankes Boterore, por me nje dallim jo aq te madh sa I perket numrit te punetoreve: 1-5 punetore Mikrondermarrje 6-25 punetore Ndermarrje te vogla 25-250 punetore Ndermarrje te mesme

6. Pasqyra e popullacionit te NVM-ve te regjistruara ne Kosove

7. Specifikat e biznesit te vogel dhe te mesem: Marrja me e shpejt e vendimeve Fleksibiliteti me I madhe Centralizim me I madh gjate marrjes se vendimeve, struktures Ndikimi I madh pronarit, komunikimi I drejtperdrejte prej lart poshte, Planifikimi formal I thjeshte Participimi I kufizuar I te punesuarve ne vendimmarrje, me pak nivele te menaxhmentiti

8. Inovacionet dhe NV-te Karakteristik tjeter e NV jane Inovaciionet. Klimatizimi Helikopteri Aviomotoret Ngjyra natyrale e televizionit etj Ishin te zhvilluara nga ana e novatoreve te pavarur jashte grupeve per kerkime te zhvilluara nga ana e novatoreve te pavarur.

9. Punesimi dhe NV-te Nermarrjet e vogla perfaqesojne burim te punesimeve te reja. Kerkimet e fundit ne SHBA, Kanada, dhe Evrope, tregojne se numri I madh I mundnesive per punesim eshte krijuar nga ndermarrjet e vogla. Ne vitet e tetedhjeta dhe te nentedhjeta NV kane krijuar perafersisht 80% te punesimeve te reja te vendeve te punes.

10. Fleksibiliteti dhe NV-te NV-te karakterizohen me fleksibilitetin me te madh ne krahasim me ndermarrjet me te medha. Fleksibiliteti nenkupton aftesi te NV qe ti nderrojne aktivitetet dhe te reagojne shpejt ne ndryshimet e tregut lokal. Ne anen tjeter, fleksibiliteti nenkupton ndermarrje te veprimit te shpejte korrigjues-permirsues te vendimeve te marra.

11. Fleksibiliteti dhe NV-te Fleksibiliteti dhe cmimet, bizneset mund te jene fleksibile edhe ne cmime. Nese biznesi posedon informata te bollshme per cmimet ne treg si dhe ka kapacitete per te projektuar levizjen e cmimeve ne te ardhmen, atehere eshte I lidhur me resurset qe posedon biznesi. Mirepo, informacionet nuk jane I vetmi faktor ne baze te te cilit vendimet per nivelin e cmimeve merren. Niveli I cmimeve te nje produkti varet edhe nga elasticiteti I atij produkti.

12. Kapitali i kufizuar, per pronaret e NV ne fazen fillestare te zhvillimit, karakteristike jane mjetet e kufizuara financiare. Behet fjale per asetet e kufizuara te xhiros qe perdoren per mirembajtjet e paisjeve, financim te furizimeve me lende te pare, financimin te stoqeve te gatshme. Pavaresia, NV-te karakterizohen me pavaresi. Pronaret e NV kenaqen ne autonomine qe u mundeson te vijne ne shprehje iniciativat, shpikja, dhe ambiciet.

13. Rendesia e NVM ne ekonomine e tregut Ne shtetet e zhvilluara veqohen kater faktore te kontributit te NVM ne ekonomine e tregut: Kontributet ne proceset e ndryshimeve teknologjike 2. Kontributi ne sjelljen e konkurences se shendoshe 3. Hapja e vendeve te reja te punes 4. Oferta e pasur e prodhimeve ne tregun vendor.

14. Ndermresia dhe ndermaresi si krijues te bizneseve te vogla dhe te memse Dr. Jetmir Likaj

15. Perkufizimet e ndermarresise dhe te ndermarresit: Perkufizimi i “ndermarresit” dhe “ndermarresise” eshte i veshtire. Disa nga atributet kryesore jane (Wickham 2003): Reziku (risku) eshte dicka qe gjithmone shoqeron “ndermarresin” dhe “ndermarresine” Efektiviteti – ndermarresia siguron eficience ekonomike nepermjet krijimit te fitimit e qe paraqet nje shpagim/kthim te investimeve. Ne saje te kesaj, ndermarresia fiton shperblimin per sakrificen e tij. Inovacioni – e shoqeron cdo ndermarres, por mund te jete karaktaristike edhe per aktet e tjera te biznesit.

16. Kater karakteristikat qenesore te ndermarresise (Kuratno 1998) Njohja e shansave ne treg- ndermarresi ka aftesi me te madhe se te tjeret te lexoje dhe ta ndieje tregun, te shohe se cka nevojitet apo kerkohet momentalisht. Gatishmeria per pranimin e rrezikut – ndermarresia nuk I priton dhe nuk I frikohet shume rrezikut dhe ballafaqimit me te Aftesia per te siguruar resurset (burimet) per investime, duke qene I misheruar me idene ne tij. Aftesia per te menaxhur biznesin, angazhon shume energji dhe vetmohim per ta menaxhuar biznesin dhe eshte I gatshem per te bere sakrifica.

17. Evolucioni I mendimeve mbi rendesine e ndermarresise se BVN Lidhur me kete eshte me interes te behet edhe nje veshtrim i pikepamjeve te rrymave te ndryshme. Teoria e tregut te lire. Levizja e mbrojtjes se ambientit Mundesite e tyre per exploatimin e fuqise punetore.

18. Mjedisi/rrethina e biznesit te vogel dhe te mesem. Faktoret e brendshem ndikues: Motivet e pronarit Vetite personale Shkathtesite teknike Aftesite menaxheriale Marketingu Financa Faktoret e jashtem ndikues: Mjedisi makro - politik - ekonomik - social -teknologjik Mjedisi mikro - ekonomia lokale - furnitoret - bleresit

19. Problemet me te cilat ndeshen buzneset per ty hyre ne nje treg:

20. Problemet me te cilat ndeshen buzneset per ty hyre ne nje treg: 1. Barrierat per te hyre ne treg -veshtiresojne qasjen ne fillim por me vone do ta mborjne nga hyrje te reja. 2. Fuqia blerese – bleresit jane vendimtare. Ata gjithmone tentojne te arrijne zbritje cmimesh, distribuim me efektiv etj. 3. Fuqia a furnitoreve - Bizneset e tejkalojne kete problem me ane te franshizave. 4. Kercenimet nga substitutet – zgjidhjet alternative 5. Rivaliteti dhe konkurrenca nga firmat e dhemeluara me heret, dumpingu ….

21. Fusha e veprimit te biznesit te vogel dhe te mesem. Fusha e prodhimit eshte e lidhur me ndermarrjet e medha, megjithata egzistojne NV te cilat funksiononje ne kete sektor. Tregtia eshte fushe me atraktive per NVM, kryesisht per shkak te kerkesave me te vogla per kapital fillestar. Sherbimet jane gjithashtu fusha atraktive dhe dominante te cilat veprojne NVM.

22. KRIJIMI DHE ORGANIZIMI I BIZNESIT TĖ VOGĖL DHE TĖ MESĖM Dr .Jetmir Likaj

23. KRIJIMI DHE ORGANIZIMI I BIZNESIT TĖ VOGĖL DHE TĖ MESĖM Kapitali fillestar dhe planet financiare - shumica prej tyre nje pjes e siguron permes huase Pėrfitimet, detyrimet dhe obligimet e pronarėve - menaxherėve. Tatimet dhe rregullimi qeveritar Shfrytėzimi i burimeve Rritja, ekspansioni, integrimi dhe shi

24. Pronar i vetėm – biznesi individual Pėrparėsitė kanė tė bėjnė me: Lirinė e veprimit ( biznesi ėshtė personal, shef i vetvetes). Lehtėsia e fillimit dhe pėrfundimit tė biznesit. Taksat mė tė thjeshta ( tatimi nė tė ardhura) Kufizime mė tė vogla ligjore. Nuk ekzistojnė kufizime tė caktuara Kėnaqėsi personale. Kėnaqėsia personale e cila rrjedh nga pronėsiae biznesit ėshtė pėrfitimi mė i rėndėsishėm pėr pronarin e ndėrmarrjessė vogėl.

25. Pronar i vetėm – biznesi individual Ndėrkaq tė metat e pronėsisė individuale: E tėrė pėrgjegjėsia ėshtė mbi pronarin i cili pėr obligimet e veta pėrgjigjet me tėrė pasurinė e vet, Vėshtirėsitė pėr tė siguruar kapitalin e nevojshėm dhe burimet pėr investime Pronari/ menaxheri ėshtė tepėr i ngarkuar. Kontinuiteti kohor. Kohėzgjatja e ndėrmarrjes sė vogėl varet nga vullneti i pronarit. Nė fakt, ai ėshtė nė pozitė tė mbyllė ndėrmarrjen e vogėl nė ēdo kohė.

26. Ortakeria – partneriteti Pėrparėsitė e partneritetit: Rritja e potencialeve pėr funksionimin dhe zhvillimin e biznesit, nė saje tė pėrbashkėsisė. Mundėsitė mė tė mėdha pėr rritje dhe zhvillim Thjeshtėsia e procedurave tė menaxhimit/vendimeve Ndarja e profitit. Ndarja e profitit ėshtė e thjeshtė, si p.sh: ndarja e profitit nė pjesė tė barabarta, ose ndarje nė bazė tė mjeteve tė investuara. Lehtė themelohet. Themelimi ėshtė thjesht i shprehur nga vullneti i mirė i partnerėve.

27. Ortakeria – partneriteti Te Metat Jofleksibiliteti lidhur me organizmin, perspektivėn, zhvillimin, futjen e partnerėve te rinj. Mosmarrėveshjet midis partnerėve janė potencialisht te mundshme sidomos rreth menaxhmentit. Boniteti mė i vogėl kreditor nė krahasim me korporatėn. Rritja e kapitalit. Nė partneritet, mundėsia pėr rritje tė kapitalit ėshtė e kufizuar Kontinuiteti nė punė. Partneriteti mund tė pushojė pėrderisa njėri prej partnerėve tė pėrgjithshėm tėrhiqet nga puna. Ndarja e punės: Ka vėshtirėsi nė ndarjen proporcionale tė punės, tė tė drejtave dhe detyrimeve ndėrmjet partnerėve.

28. Korporata

29. Korporata Si pėrparėsi mund tė pėrmenden: Orientimi kah zhvillimi: ndarja e qartė e pėrgjegjėsive pėr menaxhim nga prona Lehtėsia pėr tė siguruar burime financiare pėr investime Lehtėsia nė ndryshimin strukturės sė pronėsisė dhe transferin e pronės Menaxhmenti i specializu Pėrgjegjėsia e kufizuar. Pėrfitime pėr tė punėsuarit

30. Korporata Ndėrkaq tė metat e Korporatave: Kontrolli i vėshtirėsuar: rritja e numrit tė aksionarėve dhe rritja e numrit tė tė punėsuarve nė korporatė zvogėlon mundėsinė pėr kontroll tė aktiviteteve BVM – tė organizuar si ndėrmarrje korporative. Rrezikim i aksionarėve tė vegjėl. Interesi i aksionarėve tė vegjėl ėshtė i rrezikuar kur disa aksionarė e mbajnė paketėn kontrolluese tė aksioneve.

31. Pergjegjesite ligjore te bizneseve: BVM si dhe te gjitha bizneset e tjera ne marredheniet e tyre komerciale paraqiten me pergjigjesi te cilesise dhe vellimit te ndryshem. Cilesia mund te paraqitet ne forme te : Shoqeri me pergjigjesi te plote Shoqeri me pergjegjesi te kufizuar Shoqeri me pergjigjesi te kombinuar

32. Investimet e pėrbashkėta si formė e krijimit tė biznesit Investimet e pėrbashkėta (Joint Ventures) ėshtė formė e partneritetit pėr krijimin dhe zhvillimin e biznesit e krijuar me bashkimin e disa partnerėve tė angazhuar nė njė lėmė mjaft tė specializuar zakonisht me partner tė jashtėm Dobia e investimeve tė pėrbashkėta qėndron kryesisht nė faktin se secili partner sjell diēka qė mungon tė tjetri: financat, teknologjinė, menaxhmentin e tė ngjashme. Ajo praqitet edhe si njė nga format e investimeve tė jashtme direkte.

33. Franshiza si formė e krijimit tė biznesit Prejardhja e fjalės „franchise“ rrjedh prej fjalės franceze qė e ka kuptimin e privilegjit apo autorizimit. Nė gjuhėn angleze ka kuptim edhe mė tė gjerė qė ėshtė: E drejta e votės, ndonjė e drejtė speciale apo privilegji, tė cilėn e jep qeveria, qė tė afarojė si institucion, shoqatė ose ngjashėm E drejta e emrit tė produktit dhe shėrbimeve, shpesh e drejtė ekskluzive pėr ndonjė regjion tė caktuar

34. Franshiza si formė e krijimit tė biznesit Asistenca nė franshizė pra: Ēfarė lloji tė trajnimit i ofroni menaxhmentit dhe nėpunėsve? Cila ėshtė tėrėsia e produkteve? Ēfarė hulumtimesh tė tregut janė kryer? Cilat janė provizionet (pėrqindjet) pėr reklamim dhe pėr promovimet e shitjeve speciale? Ēfarė asistence financiare ėshtė nė dispozicion? Zona e tregut Sa ėshtė e madhe zona e tregut tė franshizės? A ėshtė territori i tregut mjaft i gjerė pėr pėrkrahjen e franshizės? Ēfarė ėshtė pėrvoja nė profit e franshizave nė territoret tjera? A janė nė dispozicion deklaratat mbi shitjet e synuara, harxhimet administrative dhe neto fitimin?

35. Kontrata pėr franshizė A ėshtė kontrata e drejtė pėr tė dyja palėt? A ėshtė kontrata gjithėpėrfshirėse, a i mbulon tė gjitha aspektet e biznesit? A janė kushtet e blerjes sė franshizės tė arsyeshme? A janė kushtet e veēanta nė kontratė tė arsyeshme, veēanėrisht nė lidhje me: • pagesat fikse • blerjen e marrėveshjeve pėr produkte • kuotat e shitjeve • tė drejtat ekskluzive • anulimin e marrėveshjes pėr franshizė • ēmimin total tė franshizės

36. Franshiza si formė e krijimit tė biznesit Tipet e franshizave janė: • Franshiza e emrit tregtar - perfshin nje emer firme. • Franshiza e shpėrndarjes sė produktit - perfshin dhenien e licencave zbatuesit per te shitur produkte specifike nen emrin dhe marken e firemes se prodhuesit. • Franshiza e pastėr - perfshin te drejten per te blere te gjithe elementet e nje operacioni biznesi teresisht te integruar.

37. Pėrparėsitė e franshizės Franshizorė tė tillė sigurojnė programe ekstensive nė vendndodhjen e njė kompanie, duke pėrdorur trajnimin nė klasa, nė grupet e diskutimit dhe teknika tė tjera me qėllim tė familjarizimit me zbatuesit e operacioneve tė biznesit. Me blerjen e njė franshize njė zbatues blen tė drejtėn pėr tė pėrdorur emrin e njė firme tė njohur pėr njė produkt apo shėrbim. Cilėsia e mallrave ose e shėrbimeve tė shitura nga njė zbatues ėshtė pėrcaktuese e famės sė franshizorit. Franshizorėt rrallė japin hua pėr t’u dhėnė mundėsinė franshizave qė tė paguajnė pagesat fillestare franshize.

38. Tė metat e franshizės Ndarja e fitimit dhe pengesat franshizė-tė Ndjekja strikte e veprimeve tė standardizuara. Blerėsi i franshizės nuk e ka autonominė e njė pronari biznesi tė pavarur, megjithėse ai e zotėron biznesin. Kufizimet mbi blerjen. Nė interes tė ruajtjes sė standardeve tė cilėsisė, shpesh zbatuesit i kėrkohet qė tė blejė produktet ose pajisjet e tjera nga franshizori, dhe ndoshta artikuj tė tjerė nga njė furnizuesi aprovuar. Mė pak liri.

39. Regjistrimi i bizneseve Bizneset duhet tė marrin formėn legale – te regjistrohen tek organi pėrkatės shtetėror pėr tė zhvilluar veprimtarinė. Ligji mbi ndėrmarrjet / Ligji mbi Korporatat / Ligji mbi shoqėritė tregtare. Me kėtė ligj pėrcaktohen bazat juridike pėr format e organizimit tė bizneseve. Me regjistrimin e biznesit dhe hapjen e llogarisė sė tij financiare nė bankė krijohet identiteti i biznesit.

40. Regjistrimi i bizneseve Pėrmbajtja e e kontratės mund tė jetė e ndryshme por mė poshtė po japim elementet themelore qė pėrmban nė shumicėn e rasteve. • Identifikimi ( Firma, adresa, selia) • Veprimtaria • Pasuria /kapitali • Mėnyra e formimit te kapitalit • Mėnyra e menaxhimit • Mėnyra e ndarjes se profitit / rrezikut • Hyrja dhe dalja nga partneriteti • Pėrfundimi i punės

  • Login