A sejtmembr n s saj tos gai
Download
1 / 15

A sejtmembrán és sajátoságai - PowerPoint PPT Presentation


 • 99 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

A sejtmembrán és sajátoságai. A sejtmembrán és sajátoságai.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

A sejtmembrán és sajátoságai

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation TranscriptA sejtmembr n s saj tos gai1
A sejtmembrn s sajtosgai

A sejtmembrn lvilgunk valamennyi sejtjnek letmkdshez nlklzhetetlen struktra.Kpes a sejtek belsejt a klvilgtl elhatrolni egyenltlen ionizlst ltrehozni a sejtek s krnyezetk kztt, specilis elektromos tulajdonsgokkal ruhzva fel a sejteket.


A sejtmembr n s saj tos gai

A biolgiai membrnok f kmiai alkotelemei a lipidek a fehrjk s a sznhidrtok. A lipid molekulk ltal kpzett ketts rteghez kapcsoldnak a sejtenknt nagy vltozatossgot mutat fehrje molekulk. A ketts rteget a lipidek hrom f tipusa pti fel, ezek foszfolipidek, glikolipidek s a koleszterin.


Lipid kett s r teg
Lipid ketts rteg lipidek a fehrjk s a sznhidrtok. A lipid molekulk ltal kpzett ketts rteghez kapcsoldnak a sejtenknt nagy vltozatossgot mutat fehrje molekulk. A ketts rteget a lipidek hrom f tipusa pti fel, ezek foszfolipidek, glikolipidek s a koleszterin.

 • A membrnok felptsben a lipid molekulk sokasga vesz rszt, amelyek egy dnt tulajdonsgban mind megegyeznek a molekulk egyik vge vzben oldhat, kmiailag hidrofil a msik vge sznhidrogn lnc vzben nem oldd hidrofb jelleg.


A sejtmembr n s saj tos gai

 • A leggyakoribb membrnlipidek a foszfatidok csoportjba tartoznak. A zsrsavak kpezik a molekula hidrofb, mg a foszft s a hozz kapcsold egyb hidrofil csoportok a fejt. A glikolipidek hidrofilrsze linerlis nagy elgaz oligoszacharid oldallncot is hordoz. A koleszterin ngy kondenzlt szngyrbl felpl szternvzas vegylet.


A sejtmembr n s saj tos gai

A membrnt alkot lipidek figyelemre mlt tulajdonsga, hogy vz-leveg, vagy vz-vz hatrfelleten ketts molekulartegg szervezdnek. Ekkor mindkt rtegben gy helyezkednek el a molekulk, hogy hossztengelyk tbb kevsb a hatrfellet skjra merleges.


A sejtmembr n s saj tos gai

A ketts rteg mindkt oldaln a vz fel rendezdnek a hidrofil fejek a zsrszer hidrofb farkokk pedig a kettsrteg belseje fel fordulnak s onnan a vizet kiszortva hidrofb klcsnhatsba lpnek egymssal.A foszfolipid ketts rtegek zrt gmb alak vezikult alkotnak.


A membr nfeh rj k
A membrnfehrjk rendezdnek a hidrofil fejek a zsrszer hidrofb farkokk pedig a kettsrteg belseje fel fordulnak s onnan a vizet kiszortva hidrofb klcsnhatsba lpnek egymssal.A foszfolipid ketts rtegek zrt gmb alak vezikult alkotnak.

A biolgiai memrnok msik elssorban a klnbz specifikus funkcik elltsra szolgl f komponensei a membrnfehrjk. Hozzvetlegesen tven lipidmolekulra jutt egy membrnfehrje. A Membrnfehrjk az adott membrnok funkcijnak megfelelen igen nagy vltozatossgot mutatnak.


A sejtmembr n s saj tos gai

A transzmemrn fehrjk melyek egy vagy tbb lipid ketts rtegbe gyazott szerkezeti egysget tartalmaznak. E fehrjk lipidekkel kzvetlen klcsnhatsban ll n. itramembrn szegmensei az energetikai, ill. entrpia-felttelekbl addan rendszerint kls felsznkn hidrofb csoportokat tartalmaz L-hlix-struktrk.


A sejtmembr n s saj tos gai

Vannak olyan fehrjk, melyek csak egy itramembrn heliklis szegmenssel rendelkeznek mg sokan, klnsen a klnbz transzport s ioncsatorna funkcit ellt fehrjk tbb heliklis szegmensbl ll itramembrn rgival rendelkeznek melyek hurkokkal sszektve tbbszrsen velik t a lipid ketts rteget.


A sejtmembr n s saj tos gai

Meg kell emlteni az n. nevezett struktrafehrjket, melyek gyakran nem llnak kzvetlen kontaktusban a membrn ketts rtegvel hanem fehrje-fehrje klcsnhatsok rvn egy integrlis fehrjn keresztl, kapcsoldnak a plazmamembrnhoz.


Perif ri s membr nfeh rj k
Perifris membrnfehrjk struktrafehrjket, melyek gyakran nem llnak kzvetlen kontaktusban a membrn ketts rtegvel hanem fehrje-fehrje klcsnhatsok rvn egy integrlis fehrjn keresztl, kapcsoldnak a plazmamembrnhoz.

Kisebb mrettel rendelkeznek. A perifris membrnfehrjk rendszerint a membrn kls vagy bels lipidrteghez vannak rgztve klnbz mdon. Vagy integrlis membrnfehrjkhez kapcsoldnak, vagy a lipidrteghez kzvetlenl.


A membr n transzport feh rj k
A membrn transzport fehrjk struktrafehrjket, melyek gyakran nem llnak kzvetlen kontaktusban a membrn ketts rtegvel hanem fehrje-fehrje klcsnhatsok rvn egy integrlis fehrjn keresztl, kapcsoldnak a plazmamembrnhoz.

A Membrnon keresztl transzportban rszt vev fehrjket mkdsi mechanizmusuk alapjn hrom fbb kategriba soroljuk.

 • Az aktv pumpa fehrjk Atp hidrolzisbl szrmaz energia rvn kpesek molekulkat ionakat ellenkez irnyba transzportlni.


A sejtmembr n s saj tos gai


Forr s
Forrs molekula szelektv megktsre alkalmas.

 • http://www.berkeleyprep.org/lifescience/PartsofCell/CellMembrane.htm

 • http://images.google.co.hu/imgres?imgurl=http://www.watermark-design.com/graphics/

 • http://www.hupe.hu/szerv/tanszekek/kio/im/oktat/SEJTBIO/sejtmembran/sejtmemb.html

 • Szab Gbor: Sejtbiolgia


ad
 • Login