20.Témakör: A növekedés határai Téma: A népesedés kérdései. A fenntartható fejlődés - PowerPoint PPT Presentation

20.Tmakr:  A nvekeds hatrai
Download
1 / 19

  • 70 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

20.Témakör: A növekedés határai Téma: A népesedés kérdései. A fenntartható fejlődés. Fogalmak: demográfia, természetes szaporodás, szülési hajlandóság, halálozási arány, gyermekhalandóság, népességnövekedés,

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

20.Témakör: A növekedés határai Téma: A népesedés kérdései. A fenntartható fejlődés

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

20.Tmakr: A nvekeds hatrai

Tma: A npeseds krdsei. A fenntarthat fejlds

Fogalmak: demogrfia, termszetes szaporods, szlsi hajlandsg, hallozsi arny, gyermekhalandsg, npessgnvekeds,

demogrfiai robbans, vrhat lettartam, eltartottak arnya, tlnpeseds, ipari forradalom, iparosods, vrosiasods

Ismertesse a forrsok felhasznlsval napjaink demogrfiai jellemzit, problmit s trsadalmi, gazdasgi kvetkezmnyeit!


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A vilg lakossga az utbbi 40 vben megktszerezdtt, s ma tbb mint 6 millird ember l a Fldn. A fejld orszgokban vgbement demogrfiai robbans miatt az afrikai, zsiai s latin-amerikai fldrszeken minden 15 hnapban 100 millival gyarapodik a npessg, mg Eurpban cskken. () Eurpa gy tnik belenyugodott, hogy kultrja leldozban van. A tmeges bevndorls az iszlm orszgokbl teljesen talaktja a hagyomnyos eurpai npessg etnikai sszettelt. () Franciaorszgban ma 5 milli muzulmn l, az Eurpai Uni sszes llamban 12 milli. Nmetorszgban 1500 muzulmn mecset van, s az iszlm a msodik helyen ll a vallsok sorrendjben.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A demogrfia az emberek szmossgt vizsglja a szletsszm, hallozs, szaporodsi jellemzk s a kltzs szempontjbl. Matematikai elemzsek segtsgvel kpes nemcsak a mltra s jelenre vonatkoz sszefggseket megllaptani, hanem elrejelzseket llt fel a jv npessgre vonatkoztatva. A demogrfiai tnyek szociolgiai termszetek.

A termszetes szaporods idszakban a npessg szma vrl vre kismrtkben nvekszik a magas szlsi hajlandsg kvetkeztben. A hallozsi arny magas, a vrhat lettartam alacsony (2538 v). Az skortl Kr.u. XVIII. szzadig tart lnyegben hasonl jellemzkkel. A lass nvekedsi folyamatot termszeti katasztrfk, hbork, hnsgek trik meg idrl-idre.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A npessgnvekeds ciklusai

1. paleolitikum: magas szletsi s hallozsi rta, alacsony lettartam (kb. 20 v) a npessg alacsony szinten stagnl

2. a neolitikus forradalom utn az lelemtermels nagyon lass npessgnvekedst tesz lehetv: Krisztus szletse krl a Fldet kb. 250 millian lakjk

3. a kzpkorban a npessg valamivel magasabb szinten stagnl, klnsen a nagy jrvnyok miatt

4. Az ipari forradalom s velejri (vdoltsok s fleg a mezgazdasg forradalma!) hatsra cskken a hallozsi rta, nvekszik a vrhat lettartam, de a szletsszm mg magas jelents npessgnvekeds

5. a jlti trsadalmak bks s (zmmel) nkntes szletsszablyoz eszkzkkel visszafogjk a szletsi rtt ismt stagnl, vagy akr cskken is a npessg


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A demogrfiai tmenet elmlete

Demogrfiai tmenet: az a korszak, amikor a szletsi rta mg magas, de a hallozsi mr lecskkent

Egyesek beszlnek msodik demogrfiai tmenetrl is: a npessgfogyst elidz nagyon alacsony szletsi rta kialakulsakor

A demogrfiai tmenet idejn n meg az egyes llamok npessge

A XX. szzad msodik felben az ipari forradalom vvmnyai a fejld orszgokban is elterjedtek, javultak az letkrlmnyek, ltrejtt a kzegszsggyi ellts, a hallozsok jelents mrtkben cskkentek. Kelet-zsiban, Afrikban a npessg robbansszer nvekedse zajlik. A vilg lakossga az utbbi 40 vben megktszerezdtt, s ma tbb mint 6 millird ember l a Fldn. A prognzisok szerint a XXI. szzad vgn 10 millird krl fog stagnlni a vilg npessge.

Stabil npessg irnyba tart Fldnk npessge a d e m o g r f i a i t m e n e t

t e r i j a szerint is. Eszerint a fejlett orszgok demogrfiai folyamatai tulajdonkppen elkpei az egsz vilgon majdan vgbemen tendenciknak. A jlt, a mveltsg nvekedsvel trvnyszeren cskken a npszaporods teme, mert megvltozik az emberek letmdja s a vilgrl, benne a npesedsrl, a csaldnagysgrl vallott felfogsa. A demogrfiai tmenet vgbe fog menni mindentt.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A nk tlaglettartama ltalban magasabb, mint a frfiak. ltalban a vilgon kicsit tbb fi szletik (52%), mint lny (48%), ezrt a fiatalabb korosztlyoknl frfitbblet mutatkozik, de mivel a nk halandsga idsebb korban alacsonyabb, mint a frfiak, ezrt az idsebb korcsoportoknl ltalban ntbblet mutatkozik.

A fejlett orszgokban ezutn az tmenet utni szakasz utn kb. 1950-tl az egyarnt alacsony szletsi s hallozsi arny vlt jellemzv, a vrhat lettartam magas. A npessg nvekedse lelassul, esetleg cskkensbe vlt t, ahogy a cskken npessg korfjt bemutat bra mutatja. Ha a szletsszm cskkense llandsul, megkezddik a trsadalom elregedse. Ezt szemllteti az reged npessg korfjt bemutat. Az reged trsadalmakban, napjainkban fleg Nyugat-Eurpa orszgaiban, az idsek egyre nagyobb arnya s mind magasabb kora nveli a gazdasg terheit; emelkednek az egszsggyre s nyugdjelltsra klttt sszegek. Nagyobb szavazati arnyuk miatt nvekedhet az idsek politikai befolysa, a modernebb, vltoztatsokat javasl eszmk httrbe szorulhatnak.

Egszen torz korfkat hozhat ltre az ers bevndorls, pldul az amerikai nyugdjasvrosok korfjra a fiatalok alacsony szma a jellemz, msutt a fiatal frfi vendgmunksok nagyarny beramlsa mdostja a npessgnek nemcsak a kor, hanem a nem szerinti sszettelt is.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

Azonban kiderlt, hogy lesz a demogrfiai tmenetnek egy harmadik szakasza is, amely sorn egyes rgikban tartsan s valsznleg megfordthatatlanul tbb lesz a hallozs, mint a szlets, s megindul az elregedssel egytt jr npessgfogys, ami csak npessgptlssal, migrcival ptolhat. Teht a Fld npessgszmnak stabilizlsa csak globlis mretekben ltszik megvalsthatnak. Kisebb terletegysgek stacionr llapota csak elmletileg vagy rvid tmenetknt lehetsges. A npessg elrt szintjnek s struktrjnak megrzse, ami biztostja a termels s az letnv elrt szintjnek fenntartst a harmadik demogrfiai tmenet szakaszba lp rgikban csak a nemzetkzi migrci rvn lehetsges. A nemzetkzi vndorls rgi jelensg, azonban a globalizci szmos j problmt vet fel ezen a terleten is. A globalizci azt jelenti, hogy a tke, a tuds s az informci egyre akadlytalanabbul ramlik a vilgban. Ez lehetv teszi a helyket, egzisztencijukat keres mobil rtegeknek, hogy a hagyomnyos asszimilcival, nyelvvltssal, integrcival jr letelepls, beilleszkeds helyett a folyamatos mozgst vlasszk


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A demogrfiai s a gazdasgi fejlds kapcsolata 1.

1. demogrfiai tnyezk

A jobb letminsg nagyobb gazdasgi teljestkpessget is eredmnyez

A kevesebb korai halllal tervezhetbb az let.

Kevesebb gyerek tbb id s energia msra.

Kevesebb gyerek kevesebb eltartott (mra megfordulban van az arny: elregeds!) 2. Mretekkel sszefgg hatsok

Nagyobb npessg nagyobb fogyasztpiac nagyobb vllalkozkedv gazdasgi fejlds

3. Technikai tuds s demogrfia

Nagyobb npessg arnyosan tbb tuds, feltall, innovci

Persze vannak okos s kicsi orszgok is, sok egybbel sszefgg


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A npessg nvekedse szmos orszgban, rgiban, pldul Fekete- Afrikban olyan gyors, hogy a nemzeti jvedelem kedvez mrtk emelkedse esetn sem teszi lehetv az letviszonyok javulst. Nem ritka Fldnkn az vi 2- 4 %- os npessgnvekeds (Jemen, Uganda, Nigria, Flp- szigetek stb.), amit nehz a gazdasg, a termels bvlsvel meghaladni. Teht vtizedek mlva is nlklz millirdokkal kell szmolni Fldnkn, s elllhat olyan helyzet, amikor jelents terleteken olyan fenntarthatatlan llapotok kvetkeznek be, amelyek krnyezeti krzist, tmeges meneklst vltanak ki.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

Napjainkban azokban a trsgekben, ahol a nvekv npessg jellemz, a gazdasgi nehzsgek egyebek kztt a nem munkakpes kor, eltartott fiatalok risi szmra vezethetk vissza, hisz a gyermekkorak arnya akr 40-50% is lehet. Ez a legszegnyebb, mezgazdasgi jelleg orszgokra jellemz, ahol magas a szletsi s a hallozsi arny is s alacsony a vrhat lettartam (pldul: India, szmos afrikai orszg). Knban a folyamatot mestersges llami beavatkozssal meglltottk, ktelez norma lett a csaldonknti egyetlen gyerek. A knai csaldok gyakran klnbz mdokon megszabadulnak lenygyermekktl. Az llami beavatkozs demogrfiai, etikai, trsadalmi kvetkezmnyei mg belthatatlanok.

Az ENSZ npesedsi alapja, az UNFPA 2004-es jelentse szerint a vilg lakossga tovbb n: a jelenlegi 6,4 millird vente 76 milli fvel gyarapodik. Az ENSZ prognzisa szerint 2050-ben a jelenleginl 2,5 millirddal l majd tbb ember a vilgon, pontosan annyival, amennyien 1950-ben sszesen ltek.

A tlnpeseds felveti a Fld eltartkpessgnek korltait. A demogrfiai robbans krdskre kapcsoldik a fenntarthat fejlds gondolathoz, felveti a lgszennyezs, a szemthegyek, a fosszilis energia hinya, a talajszennyezs, az eserdk kiirtsa, a tlzott urbanizci miatti problmkat.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A f e n n t a r t h a t f e j l d s (sustanaible development) fogalmt csak nhny vtizede hasznlja a tudomny s a politika. Hasznlata azon a formld konszenzuson alapul, hogy az emberisg fejldse, a tovbbi civilizcis elrehalads, csak krnyezetnk mai s jvbeli llapota fenntarthatsgnak figyelembevtelvel mehet vgbe. A globalizci, ami nveli s felgyorstja a tallmnyok, az ismeretek s fleg az emberek ramlst, a nemzetkzi migrcit, korbban ismeretlen problmkat vet fel.


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

A Vilg npessge s vltozsai a nagyobb orszgok s rgik szerint. (Az ENSz kzepes becslse s elrejelzse) 1950- 2050


20 t mak r a n veked s hat rai t ma a n pesed s k rd sei a fenntarthat fejl d s

Felhasznlt irodalom:S z a b A. F e r e n c: FENNTARTHAT FEJLDS S NPESEDS (MIGRCI) A GLOBALIZCI KORBAN


  • Login