КРУГ  У УМЕТНОСТИ
Download
1 / 14

КРУГ У УМЕТНОСТИ - PowerPoint PPT Presentation


  • 114 Views
  • Uploaded on

КРУГ У УМЕТНОСТИ. Сваки објекат који видите око себе- кућу, животињу, лице, брод, планину, стабло итд . л ако се могу нацртати помоћу једне или комбинацијом од свега пет основних облика. Све што вам је потребо су квадрат, круг, троугао, правоугаоник и овал (елипса).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' КРУГ У УМЕТНОСТИ' - loman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Сваки објекат који видите око себе- кућу, животињу, лице, брод, планину, стабло итд. лако се могу нацртати помоћу једне или комбинацијом од свега пет основних облика. Све што вам је потребо су квадрат, круг, троугао, правоугаоник и овал (елипса).

Како цртати уз помоћ геометријских облика


Амерички уметник Џим Деневан (50) један је од најоргиналнијих сликара на свету- његово платно је плажа, а четкица ‘’све што му падне под руку.’’Деневан је познат по томе што ствара дела која трају неколико секунди, тачније до неког већег таласа, али та дела представљају најлепше призоре које можете затећи шетајући плажом.

Уметност у песку


Леондардо да Винчи је био италијански архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал ‘’ренесансног човека’’ и као универзални геније. Познат је по својим ремек-делима, као што су Тајна вечера и Мона Лиза, његови изуми се и данас користе у модерној технологији, иако нису примењивани у његово доба. Помагао је развоју анатомије, астрономије и грађевинарства.

Приказ Леонардовог Витрувијског човека


Црни круг 1915. италијански архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал ‘’ренесансног човека’’ и као универзални геније.

Каземир Маљевич (1878-1938) руски сликар, прославио се сликама апстрактних геометријских облика. Геометријске фигуре у Маљевичевом раду симболизују самосталност, универзалност и вечност уметности и њене мисли независно од свакодневних историјских, политичких догађаја.

Биографије уметника који су сликали геометријске облике


Васиљ Кандински италијански архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал ‘’ренесансног човека’’ и као универзални геније.( 1866-1944), руски сликар, један од првих уметника који је спојио геометрију и сликарство. Његове бројне слике међу којима се посебно истичу композиције, показују како основни облици-тачака, права, угао, круг, квадрат, делују на ‘’душу’’ посматрача, како их ми, заједно са бојом и текстуром, разумемо, доживљавамо и како откривамо њихову унутрашњу лепоту.

Неки кругови 1926.


Слике са мотивима круга. италијански архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал ‘’ренесансног човека’’ и као универзални геније.


АРАБЕСКЕ италијански архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал ‘’ренесансног човека’’ и као универзални геније.

  • Арабеска је декоративни елемент понављајућих геометријских форми. Настала је у исламској уметности.


Круг је најчешћи облик који се примењује у изради накита.

Накит у облику круга


Фонтане кружног облика- најкреативније фонтане


Кружни облик објекта успоставља нежан дијалог са окружењем стварајући илузију неутралне форме која стално вуче назад, али с друге стране његова компактна и апстрактна запреминaчини карактеристичан и јак оријентир. Настао је као одговор на доминантно парковско окружење и однос према готово истоветним условима са свих страна локације.

Музеј савремене ументости Војводине


Стоунхенџ предтавља споменик јединства британских племенапосле дугогодишњих сукоба и несугласица између источних и западних делова земље.

Стоунхенџ


Спомен-парк Брдо мира представља својеврстан музеј под ведрим небом. То је споменички комплекс и јединствена просторна целина површине од 4,5 хектара са 3000 разноврсних засађених стабала различитог дрвећа.

СпомениЦИу Чачку и околини


Ову презентацију својеврстан музеј под ведрим небом. То је споменички комплекс и јединствена просторна целина површине од 4,5 хектара са 3000 разноврсних засађених стабала различитог дрвећа.су осмислили ученици 7/2


ad