TABANCANIN SÖKÜLMESİ
Download
1 / 199

TABANCANIN SÖKÜLMESİ - PowerPoint PPT Presentation


  • 239 Views
  • Uploaded on

TABANCANIN SÖKÜLMESİ. SİLAHIN TANIMI SİLAH: Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' TABANCANIN SÖKÜLMESİ ' - lirit


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

SİLAHIN TANIMI

SİLAH:Saldırı veya savunma amacı ile kullanılan düzenek, aygıt ve araçların genel adıdır.

SİLAH:Uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden cansızları parçalayan, yok eden araç ve aletlerin tümüdür.


  • Genel Emniyet Kuralları:

  • Silah boş olsa bile daima ölü noktaya doğru tutun.

  • Elinize aldığınız her silahı önce şarjörü çıkartıp sürgüyü çekip ve fişek yatağını gözle kontrol edip boş olduğundan emin olunuz.

  • Elinizde tabanca varken birileri ile asla konuşmaya dalmayınız

  • Silahı emniyetli kullanmayı öğrenin

  • Tabancaya her zaman doluymuş ve tetik çekildiğinde ateş etmeye hazırmış gibi davranın

  • Ateş etmeye hazır olana kadar tetik parmağı tetikten uzak tutulmalıdır.

  • Namlu ağzı her zaman ölü noktaya doğru tutulmalıdır.

  • Silahın bir konuşma esnasında konuşmanın odağı haline gelmesinden sakının


  • Silah elinize iken her türlü şakadan kaçının

  • Ateş etmeye karar vermedikçe, silahı asla hiçbir şeye yöneltmeyin.

  • Hedefinizin ne veya kim olduğunu tespit veya teşhis etmeden kesinlikle ateş etmeyiniz.

  • Silahı asla dolu durumda saklamayın

  • Silahınızı her zaman çocuklardan ve yetkili olmayan kişilerden uzak tutunuz

  • Ateş etmeden önce veya atış sırasında asla ilaç ve alkol kullanmayınız.

  • Silahınızı daima boş taşıyınız. Operasyon vb durumlar istisnadır.

  • Silahı başkalarının ulaşabileceği yerlere bırakmayınız.


  • SİLAHLA İLGİLİ HUKUKİ DAYANAKLAR

  • 3201 sayısı Emniyet teşkilatı kanunu ile belirtilen kanunun 4.maddesi polis silahlı icra ve inzibat kuvveti olup üniforma ile ve sivil olarak görev yapar ibaresinden dolayı polise silah taşıma yetkisi vermiştir.

  • 2559 sayılı polis ve selayet kanunu 16.maddesi (nefs-i müdafaa, başkalarının ırz ve canına vukuu bulacak haller vazife sırasında polise tecavüz vs. gibi hallerde polise silah kullanma yetkisi verilmiştir.

  • 1918 sayılı kaçakçılığın ve takibine dair kanun

  • 1402 sayılı sıkı yönetim kanununla polise silah kullanma yetkisi verilmiştir.


  • Sivil şahısların tabanca bulundurması için emniyetten taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

  • Silah ruhsatı olsa bile bazı yerlere silahlı olarak girilmez. (akıl hastanelerine, mahkeme salonlarına, ceza ve tutuk evlerine, T.B.M.M binasına vs.)

  • Polis dahi olsa aşağıda belirtilen yerlere silahlı olarak giremez

    • Polis, tutukevleri ve cezaevlerine, nezarethaneye ve akıl hastanelerine silah ile giremez

    • Akıl hastanesi dışındaki diğer hastane ve tedavi evlerine hastalarla ilgilenilen bölümlerine şarjörü çıkartıp yanına alarak tabancasız girebilir.

    • Barut, dinamit, gaz ve benzin gibi benzeri yanıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği ve depolandığı yerlere tabancası üzerinde ancak şarjörü yetkililere teslim ederek girebilir.

  • Uçaklara üzerindeki silahı teslim ederek binilebilir.


  • SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

  • Ateşli silahlarAteşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir.

    • Ağır ateşli silahlar

    • Hafif ateşli silahlar

  • Ateşsiz silahlar6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır.

  • Biyolojik silahlarGenel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir.

  • Kimyasal silahKimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir.

  • Nükleer silahlar


  • KISA NAMLULU SİLAHIN PARÇALARI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

  • 1.Sürgü TakımıAteşleme esnasında silahın hareketli parçasıdır. Sürgü takımı içerisinde gez, arpacık, kovan atma boşluğu, tırnak, emniyet mandalı, iğne ve yayı bulunmaktadır.

  • A.Gez – Arpacıksürgünün üzerinde yer alan gez ve arpacık ateşleme esnasında atıcının daha rahat nişan almasını sağlar.

    • B.Kovan atma boşluğuboş kovanın atıldığı yerdir. Genellikle silahların sağ taraflarında bulunmalarına karşılık bazı silahlarda, Ruger marka silahlarda olduğu gibi, sağa yakın üst kısımda bulunur.

    • C.TırnakSilahın sağ tarafında bulunur. Kovan dip tablasına takılarak atıştan sonra kovanın sürgü ile beraber geriye gelmesini sağlar


  • D.Emniyet mandalı taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

  • Silahın ana emniyetlerinden en güvenilir olanıdır. Sürgü

  • üzerinde çift taraflı ve tek taraflı olabileceği gibi çerçeve

  • üzerinde de bulunan silahlar vardır.

  • E.İğne ve yayı

  • Sürgünün gerisinde ve iç tarafında bulunur. Horozun

  • değmesiyle kovan dip tablasına çarparak fişeğin

  • ateşlemesini gerçekleştirir. İğne yayı ise horozun

  • çarpması ile ileriye doğru giden iğnenin geri gelmesini

  • sağlar.

  • F.İcra yayı ve miliBarut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini sağlar. İcra yayının içerisinde bulunan pim ise sürgünün geri gelmesi esnasında sıkışan yayın sağa ve sola esneme yapmadan aynı hat üzerinde sıkışmasını sağlar.


  • 2.Namlu taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    NamluAteşleme esnasında çekirdeğe yön ve istikamet vermeye yarayan metal boruya Namlu denir.

    A. Fişek yatağı D. Kilitleme dişlileri G. Namlu ağzı

    B. Destek E. Setler H. Rampa

    C. Çekirdek yatağı F. Yivler I. Dirsekli Kurs veya çene

    RampaFişeğin şarjörden fişek yatağına geçerken tırmandığı yerdir.

    ÇapKarşılıklı iki set arasındaki mesafeye Çap denir.


    Yiv; taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz “namlunun iç kısmında 0.075 mm ile 0.01 mm derinlikte helezon şeklinde açılan girintilere” denir.

    Set; “yivlere karşı namlunun iç kısmında bulunan çıkıntılara” denir.

    • Yiv ve setler,

    • fişek çekirdeğinin

    • havada takla atmadan

    • kendi ekseni etrafında

    • burgu gibi dönerek

    • gitmesini,

    • atış menzilinin uzamasını,

    • deliş gücünün artarak, hedefe çekirdeğin uç kısmının vurmasını sağlar.


    • Yiv ve setler taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazYiv ve setler namlu içerisinde en geriden en uca doğru dönerek ilerleyen girinti ve çıkıntılardır. Yivler girinti ve setler çıkıntı şeklindedir. Yiv ve setlerin belli başlı faydaları

    • Fişeğin;

    • Dönerek ilerlemesini sağlar

    • Takla atmadan gitmesini sağlar

    • Tahrip ve delme gücünü arttırır.

    • Gidiş mesafesini arttırır

    • b) İlk hızFişek çekirdeğinin namluyu terke ettiği andaki hızdır. Bu m/sn. olarak belirtilir.


    Rayyür; taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz“namlu içinde helezon şeklinde birbirine paralel olarak uzanan setlerin, fişek çekirdeği (mermi) üzerindeki silaha

    özgü izlerine” denir.

    “Fişek çekirdeğine açılan iz”


    • c) Rayyür taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazSetler helezon şeklinde oldukları için çekirdek namlu içinde; dönüş hareketi kazanarak hızla hedefe gider. Kurşun üzerinde veya mermi çekirdeği gömleği üzerinde setler silaha özgü izler bırakırlar. Bunlara Rayyür denir.

    • d) Dirsekli kurs (çene, bilezik)Hareketli namlulu silahlarda bulunurlar. Silaha yüksek güç kazandırmak amacı ile konulmuştur

  • e) Fişek yatağıNamlunun en gerisinde bulunan biraz daha geniş ve atışa hazır fişeğin işgal ettiği yerdir


    • 3.Çerçeve Takımı taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazSilahın söküldükten sonra en büyük parçasını oluşturan çerçeve takımı içerisinde tetik manivelası, tetik, tetik korkuluğu, horoz, horoz düşürme parçası, kabza, çıkarıcı ve şarjör mandalı bulunmaktadır.

      • a) Tetik manivelasıTetik ile horozun arasındaki irtibatı sağlayan parçaya denir.

      • b) TetikGeriye doğru çekilmesiyle tetik manivelası sayesinde horozun kurulmasını ve düşmesini sağlayan parçaya denir. Tek hareketli silahlarda horozun sadece düşmesini sağlar

    • c) Tetik korkuluğuÇerçeve üzerinde tetiği muhafaza altına alan metale denir.


    • d) Horoz taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazKurulu vaziyetten kurtulup iğneye veya direk kapsüle çarpmasıyla ateşlemeyi gerçekleştiren parçaya denir.

    • e) Horoz düşürme parçasıTetik çekilmesi ve tetik manivelasının horoz düşürme parçasına baskı yapması sonucu horozun düşmesini sağlayan parçadır.

    • f) KabzaSilahı düzgün olarak tutabilmek için elin yapısına uygun olarak üretilmiş çerçevenin aşağıya doğru uzanmış parçasıdır.

    • g) ÇıkarıcıAteşlemeden sonra, sürgü, sürgü kovanı ile birlikte geriye doğru gelirken kovanın çarparak kovan atma boşluğundan dışarıya atılmasını sağlayan parçaya Çıkarıcı denir.

  • h) Şarjör Mandalı Şarjörü silahta tutmaya yarayan mandala denir.


    • 4.Hazne taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

      • a) Hazne Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal ettiği yere denir.

      • b) Şarjör :Silaha fişek takviyesi yapan parçaya Şarjör denir.

      • c) Şarjör türü (gövdesi)Fişeğin içine yerleştiği metal kısımdır.

      • d) Gerdel yayıGerdeli yukarı iterek her fişeğin fişek yatağına rahatça geçişini sağlar

      • e) GerdelŞarjör yayının üst kısmında bulunur ve fişekler üzerine yerleştirilir.

      • f) Şarjör kapanıŞarjör tüpünün ve yayının alt tarafında bulunur.

      • g) Şarjör kapak kilidi Şarjör tüpü, şarjör yayı ve şarjör kapağını bir arada tutan, şarjörün sökülmesini ve parçaların birbirine kilitlenmesini sağlayan en küçük parçadır. Kapağın kazaktan çıkmasını önler


    Şarjör tüpü taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    Şarjör yayı

    Gerdel,

    Şarjör Kapağı,

    Şarjör kapak

    kilidi

    Şarjörün kesiti


    • Kabza taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Gövde

    • Dipçik

    • Mekanizma ve iğne grubu

    • El kundağı

    • Alev gizleyen

    • şarjör


    • UZUN NAMLULU SİLAHIN PARÇALARI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Alev Gizleyen Silahlara göre değişik şekil ve nitelikte imal edilmiş, namlunun uç kısmında buluna ve ateşleme esnasında meydana gelen alevi gizlemeye yarayan parçaya denir.

    • DipçikSilahın arka kısmında omuza yaslanarak atıcının daha isabetli atış yapması için konulmuş uzantıya denir.

    • Gaz kanalları Fişek yatağının iç tarafında bulunur.

    • Gaz PistonuAteşleme esnasında meydana gelen gaz basıncının içerisinden geçerek mekanizmanın tekrar kurulmasını sağlayan parçaya denir.

    • Kilitleme MakaralarıGaz basıncından azami ölçüde istifade edebilmek için kovan atma boşluğunun, çekirdek namluyu terk edinceye kadar açılmamasını sağlayan paçaya denir.

    • El Kundağıİsabetli atış yapabilmek amacıyla elin destek sağlamasına ve rahat atış yapabilmek için silahın alt kısmına konulan parçaya denir.

    • Kurma KoluSilahın atışa hazır hale gelebilmesi için geriye doğru çekilip bırakılarak haznedeki fişeğin, fişek yatağına yerleşmesini sağlayan parçaya denir.


    NİŞAN TERTİBATI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    Silahla atış yaparken hedefi sağlıklı vurmaya yarayan tertibata Nişan Tertibatı denir.

    Silah üzerinde nişan tertibatını oluşturan elemanlar gez ve arpacık ile sınırlıdır.

    Nişan Hattı : Göz, gezin üst kenar orta noktasından, arpacığın silme üst tepesinden hedefte vurulmak istenen noktadan geçen hatta nişan hattı denir.


    • Yuvarlak Gez Yuvarlak Arpacık taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazBu tertibatta gez ve arpacık yuvarlaktır. Nişan alırken tam ortadaki halka hedefin, daha sonraki halka arpacığın ve en dıştaki halka ise gezin halkası olması gerekmektedir.

    • Yuvarlak Gez Çubuk ArpacıkGezi yuvarlak, arpacığı ise çubuk olan şeklindedir. Arpacık çubuğunun halkası bulunmaktadır bu yüzden yuvarlak gez yuvarlak arpacık ile karıştırılmaması gerekir.

    • Çatal Gez Çubuk ArpacıkGez kısmı çatal ve arpacığı çubuk şeklinde olan silahtır. Genel itibariyle kısa namlulu silahlarda görülen çatal gez çubuk arpacığa halka arasında U gez ve V gez denilmektedir.


    • ATEŞLEME TERTİBATI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazSilahta fişeğin ateşlemesini sağlayan tertibata Ateşleme Tertibatı denir. Silahlarda ateşleme tertibatının elemanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz.

      • Tetik

      • Tetik manivelası

      • Horoz

      • İğne ve yayı

      • Fişek

    • Horozlu sistemBu özellikteki tabancalarda ateşleme iğnesi ve yayı bulunmamaktadır. Kapsüle horozun ucundaki pim ile baskı yapılarak ateşleme gerçekleşmektedir.

    • İğneli SistemBu silahlarda silahın ateşlemesi için horoz bulunmamaktadır. Bu özellikteki silahlarda iğne yayı daima sıkışmış ve iğne geride atışa hazır halde beklemektedir.

    • Horozlu İğneli SistemAteşlemeyi gerçekleştiren hem horoz hem de iğne vardır. Tetiğin çekilmesiyle, tetik manivelası sayesinde kurulu vaziyetten kurtulan horozun iğneye, iğnenin de kapsüle darbe yapması sonucu ateşleme gerçekleşmiş olur.


    • KOVAN ATMA TERTİBATI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Ateşleme gerçekleştikten sonra kovanın dışarıya atılmasını sağlayan tertibata Kovan atma tertibatı denir.

    • Kovan atma tertibatı toplu ve şarjörlü tabancalarda farklı şekillerde olmaktadır.

    • Tırnak

    • Boş kovan atacağı

    • Tırnak yayı

    • Kovan

    • Tırnak yayının itme yönü

    • Tırnağın devamlı etki altında kalanve kovana doğru itilme yönü


    • EMNİYET TERTİBATLARI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • 1. Ana Emniyetler

    • Ana emniyetler 3 grupta ele alınmaktadır.

      • a) Mandal Emniyeti : Sürgünün üzerinde bulunan emniyet mandalları ve çerçevenin üzerinde bulunan emniyet mandallarıdır.

      • b) Şarjör Emniyeti : Bu emniyet sisteminde temel amaç şarjör takılmadığı sürece ateşleme süresinin çalışmamasıdır.

      • c) Kabza Emniyeti : Uzun namlulu silahlarda bulunmayan kabza emniyeti, bazı otomatik tabancalarda mandal emniyetine ilave olarak konulmuştur.


    • 2.Yardımcı emniyetler taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

      • a)Horoz Emniyeti: Horozun altında iki çentik bulunur. Horozu kurarken horozun takıldığı ilk çentik horoz emniyet çentiği ve ikinci çentik ise kurma çentiğidir.

      • b)İğne Emniyeti : İğne emniyeti iki parçadan oluşmaktadır. Birincisi iğne emniyeti tulumbası, ikincisi ise iğne emniyet kanadıdır. İğne emniyet tulumbasının görevi iğneyi kilitleyerek iğne ucunun iğne yuvasından dışarı çıkmasını engellemektir. A- Kurma parçası mandalı

    • B- Horoz

    • C- Tetik

    • D- İğne

    • E- Fişek

    • F- Kapsül

    • G- boş kovan atacağı ve sürgü tutucusuc) Tetik Emniyeti : Tetik çekirdekli kurma parçası mandalı yukarıya doğru yükselir ve çıkıntısı, horozdaki girintinin tam olarak karşısına denk geldiğinden horoz ileriye doğru tam gider ve ateşleme gerçekleşir.

      • d) İkaz Pim Emniyeti : Sürgünün hemen gerisinde bir işaret pimi bulunmaktadır. Tabanca boş iken bu pim kendi yayı vasıtasıyla içeriye doğru itildiğinden, dışarıdan bakıldığında küçük bir çıkıntısı görülür. Ancak fişek yatağında fişek varken, fişeğin dip tablasının ikaz pimini itmesi ile pim kolayca hissedilecek şekilde dışarıya doğru çıkar.


    • FİŞEKLER taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Fişeğin Tanımı Ateşli silahlarda canlı ve cansız hedefler üzerinde tahrip yapmak maksadıyla kullanılan çekirdek, barut, kapsül ve kovandan oluşan parçaların tümüne Fişek denir.

    • Fişek Çeşitleri

    • A) Çekirdekli FişeklerFişeğin uç kısmında kurşundan yapılma oval parçaya çekirdek denir. Çekirdekleri kendi aralarında 3 ana başlıkta toplayabiliriz.

      • Çelik Uçlu Fişekler ; Bu tip fişeklerin üzerinde metal gömlek bulunur

      • İzli Fişekler ; Bu fişeklerin dış kısmında metal bir gömlek ve uç kısmında kurşun nüve vardır.

      • Normal Fişekler ; Bu fişeklerin ekstra bir özelliği bulunmamakla birlikte sadece fişek ucunda normal bir çekirdek bulunmaktadır.


    FİŞEK taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    Ateşli silahların kullandığı mühimmat FİŞEK olarak tanımlanır. Bazı kitaplarda ve yasalarda “Fişek” yerine “Mermi” kullanılmaktadır. Mermi, teknik deyim olarak hatalıdır.

    FİŞEĞİN KISIMLARI:

    1.a)Mermi

    b)Saçma

    2-BARUT

    3-KAPSÜL

    4-KOVAN – KARTUŞ

    MERMİ

    KOVAN

    BARUT

    TIRNAK

    FİŞEĞİN

    YAPISI

    KAPSÜL


    • B) Çekirdeksiz Fişekler taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazBu tür fişekler kullanım amaçlarına göre 4 ana başlık altında toplanabilir.

      • Sevk Fişekleri ; Tüfek bombalarının atımında kullanılan bu fişeklerde çekirdek bulunmamaktadır.

      • Manevra Fişekleri ; Genellikle tatbikatlarda kullanılan fişeklerde çekirdek bulunmamaktadır

      • İşaret Fişekleri ; Atıcının bulunduğu yeri belirlemek amacıyla kullanılan bu fişeklerde de çekirdek bulunmamaktadır.

      • Aydınlatma Fişekleri; Bu fişekler karanlıkta kalan bölgeleri aydınlatmak için kullanılır.

      • C) Gaz Fişekleri

    • D) Av Fişekleri

      • Şavrotin

      • Tek Kurşun


    • Fişeği Oluşturan Parçalar taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazFişeği oluşturan parçalar çekirdek, barut, kapsül ve kovandır olarak 4’ ayrılır.

      • A) Çekirdek Çekirdekler çapı ne olursa olsun genellikle muayyen bir yapıya sahiptirler

      • Sert kurşun

      • Metal gömlekli

      • Yumuşak uçlu

      • B) BarutKapsülden gelen alevle yanarak meydana çıkan basınçla çekirdeğin uzak mesafelere atılmasını sağlar. Kara barut ve dumansız barut olarak ikiye ayrılır.

      • C) KapsülGenellikle ince tabaka halinde pirinç, bakır ve nikelden yapılmaktadır.

      • Boxer tipi kapsül ; Bu kapsülü diğerlerinden ayıran özellik örs parçasının kapsüle bitişik olmasıdır.

      • Berdan tipi kapsül; Bu kapsül standart ve merkezden kanallı olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

      • D) KovanFişeğe ait barut, çekirdek ve kapsülü bir arada tutan ve ayrıca barutu ve kapsülü dış etkilerden koruyan parçadır.


    • NİŞAN ALMA TEKNİĞİ taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Atış Gözünün TayiniNişan alırken en önemli konularda birisi de doğru göz ile atış yapabilmektir. Profesyonel olmayan atıcılarda yanlış bir kanı olarak sağ elini kullanan atıcıların sağ gözü ile, sol elini kullanan atıcıların sol gözü ile atış yapmaları gerektiği söylenmektedir. Halbuki sağ elini kullanan atıcıların atış gözünün sol, sol elini kullanan atıcıların atış gözünün sağ olma ihtimali vardır.

    • Doğru NişanGöz, gezin üst kenar noktasından, arpacığın silme üst tepesinden hedefte vurulmak istenen noktadan geçen hatta Nişan hattı denir. Nişan hattını belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli konu gez ve arpacık ayarını düzgün yapabilmektir.

    • Nişan HatalarıNişan hattını oluştururken yapılan belli başlı hataları iki ana başlıkta toplayabiliriz.

      • a) Açısal hata ; Arpacığın gez içerisindeki durumunun sağa-sola, yukarı-aşağı doğru bozulması sonucu oluşan hataya açısal hata denilmektedir.

      • b) Paralel Hata ; Nişan alırken gez ve arpacık ayarının tam yapılıp hedef noktasında gez ile arpacığın küçük dairevi hareketler çizmesine Paralel hata denir.


    • TETİK EZME taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Doğru Tetik Ezme ; Silahı kavrayan elimizin işaret parmağının birinci boğumu ile ucu arasındaki etli kısmıyla tetiğin ezilmesi gerekir.

    • Tetik Hataları ; Ateş esnasında tetiğin hızlı çekilerek namlunun aşağıya kaymasına neden olan hataya Tetik hatası denir. Atışta en çok yapılan hatalardan biri olan tetik hatasının yapılmasının belli başlı sebepleri vardır.Tetik hatalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

      • a) Aniden tetik çekme

      • b) Tetiği çok yavaş çekme

      • c) Silahın patlama sesinden etkilenme

      • d) Düzensiz tetik çekmek

      • e) İstinat boşluğunu almayı unutmak


    • KABZA KAVRAMA taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramazSilahın kabzasını kavrayarak silaha hakim olduğunu hissetme atış esnasında önemlidir.

      • Baş parmak ve işaret parmağı V oluşturacak şekilde açılır ve silahın kabza kısmı bu V nin içine yerleştirilir.

      • Baş parmak baskı yapmayacak şekilde kabzaya yaslanır.

      • İşaret parmağının altındaki parmaklar ileriye doğru uzatılarak boşluk kalmayacak şekilde kabza kavranır.

      • Tabancanın namlu istikameti namlu, bilek ve kol aynı hat üzerinde olacak şekilde tutulmalıdır.

      • Tetiği çeken işaret parmağı ile kabza arasında küçük bir boşluk bulunmalıdır.

      • Kabza kavrandıktan sonra diğer el destek olacak şekilde başparmak kabzayı kavrayan elin başparmağının altında, diğer dört parmak kabzayı kavrayan üç parmağın üzerinde olmalıdır.

      • Kabza kavramada bir standart olmamakla beraber bu en iyi kabza kavrama yöntemidir.


    • NEFES TEKNİĞİ taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Atış esnasında nefesin nasıl ayarlanması gerektiğinin şöyle

    • açıklayabiliriz. İnsan günlük hayatında nefes alıp verirken hiçbir

    • zaman bunun farkında bile olmaz. Oturur, kalkar, yürür, konuşur

    • ve hata uyur ama verdiği nefesin farkında bile değildir. Atış

    • esnasında da bunun böyle olması gerekmektedir. Atıştan önce

    • atış heyecanını yenmek için bir iki defa derin nefes alınarak

    • sakinleştikten sonra normal nefes alıp vermeye devam edilebilir.

    • Nefes almaya başlanır

    • Nefes alırken kol nişan hattına doğru kaldırılır

    • Nefes alma işlemi biter ve hedefin hafif üzerine nişan alınır

    • Ağızdan nefes verirken nişan hattı hedefe doğru indirilir

    • Nefes verme işlemi sona erer ve nefes tutarak nişan hattı oluşturulmuş olur

    • Vücuttaki salınımın durması için nefes almadan bir iki saniye beklenir

    • Daha sonra tetiğe artan oranda baskı yapılarak tetik düşürülür

    • Silah ateşlendikten sonra namlu hedefte bir iki saniye beklenir ve silah indirilerek normal nefes alıp vermeye devam edilir.


    DURUŞ TEKNİĞİ taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    Duruş tekniği atış şekline göre değişmektedir. Atış esnasında duruşumuz olabildiğince dengeli ve rahat olmalıdır. Ayaklarımızın bir omuz genişliğinde açılması vücut ağırlığını iki ayağa dağıtabilmek için önemlidir. Bacakları kırmadan dik bir şekilde atış yapmamız gerekmektedir. Silahı tutan kolumuzun kesinlikle kırılmaması ve diğer kolumuzun ise atış yapan kolumuzdaki eklem boşluklarını alırcasına önden arkaya doğru hafifçe çekmesi gerekmektedir. İki kolumuz vücudumuzun tam ortasında buluşmalı ve atış yapmak için göz hizasına kadar kaldırılmalıdır. Başımız dik ve hedefe bakar olmalıdır. Atış sırasında silahın gez ve arpacığını gözümüz hizasına getirmeliyiz. Yoksa kafamızı gez ve arpacığa göre ayarlarsak nişan hattını net olarak oluşturmamış oluruz ve böylelikle atışımız hedeften sapar.


    • SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Ateşli silahlarAteşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir.

      • Ağır ateşli silahlar

      • Hafif ateşli silahlar

    • Ateşsiz silahlar6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır.

    • Biyolojik silahlarGenel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir.

    • Kimyasal silahKimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir.

    • Nükleer silahlar


    • SILAHLARIN SINIFLANDIRILMASI taşıma veya bulundurma silah ruhsatı almak mecburiyeti vardır. Ruhsatı olmayan kimse silaha taşıyamaz ve bulunduramaz

    • Ateşli silahlarAteşli silah :Mermi adı verilen özel şekilde ve nitelikteki maddeleri barut gazının basıncı ile uzak mesafelere atabilen silahlara Ateşli Silahlar denir.

      • Ağır ateşli silahlar

      • Hafif ateşli silahlar

    • Ateşsiz silahlar6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve mutsa olarak sıralanmıştır.

    • Biyolojik silahlarGenel olarak askeri amaçlı kullanılan mikrop ve virüslerin yayılmasıyla, kullanıldığı bölgede hastalıkların bulaşmasına yol açan kalıcı arızalara, toplu ölümlere sebep olabilen silahlara biyolojik silahlar denir.

    • Kimyasal silahKimyasal özelliği nedeni ile öldürücü, yaralayıcı ve tahrip edici etkiler gösteren, sis ve yangın meydana getiren, insan, hayvan, bitkiler ve metaller üzerinde etkili olan katı, sıvı, gaz ve gerasol haldeki maddelere Kimyasal Silah denir.

    • Nükleer silahlar



    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    2-) Özel şekil ve niteliği bulunan mermi çekirdeğini barut gazı basıncı ile uzak mesafeye atan aletlere ne denir?

    a) Kimyasal silah

    b) Biyolojik silah

    c) Ağır silah

    d) Ateşli silah

    e) Otomatik silah


    3-) Aşağıdaki silahlardan hangisi 6136 sayılı kanun kapsamına girer?

    a) Bir meslek veya sanatta kullanılan kesici aletler

    b) Yivsiz av tüfekleri

    c) Sportif amaçlı hava tabancaları

    d) Sivri uçlu ve oluklu bıçaklar

    e) Hepsi


    4-) Aşağıdakilerden hangisi taşınması yasak olan ateşsiz silahlar grubundan değildir?

    a) Kama

    b) Hançer

    c) Muşta

    d) Topuz

    e) Tabanca


    5-) Kısa namlulu silahlar hangi tip silahlardır? ateşsiz silahlar grubundan değildir?

    a) Ağır ateşli silahlar

    b) Ateşsiz silahlar

    c) Kimyasal silahlar

    d) Biyolojik silahlar

    e) Hafif ateşli silahlar


    6-) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal silahların özelliklerinden değildir?

    a) Kesici ve delici olması

    b) Sinir sistemini etkilemesi

    c) Yakıcı olması

    d) Boğucu olması

    e) Göz yaşartıcı olması


    7-) Delici, kesici, ezici silahlar genel olarak hangi grup altında toplanır?

    a) Ateşli silahlar

    b) Ateşsiz silahlar

    c) Sivil silahlar

    d) Hafif ateşli silahlar

    e) Harp silahları


    8-) Aşağıdakilerden hangisi 6136 sayılı yasaya göre silah değildir?

    a) Şişli baston

    b) Topuz.

    c) Saldırma.

    d) Hançer.

    e) Levye.


    9-) Ateşsiz silahların doğru olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Kesici-Delici-Ezici

    b) Kesici-Yakıcı-Bayıltıcı

    c) Vurucu-Kırıcı-Delici

    d) Ezici-Bayıltıcı-Dürtücü

    e) Dürtücü-Vurucu-Ezici


    10-) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal silahların özelliklerinden değildir?

    a) Parça tesirli olması

    b) Sinir sistemini etkilemesi

    c) Yakıcı olması

    d) Boğucu olması

    e) Göz yaşartıcı olması


    11-) Kullanıldığında uzaktan yada yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz hale getiren, canlı organizmaları hasta eden, cansız varlıkları parçalayan ve ortadan kaldıran veya yok eden araçların tümüne………….. denir.

    a) Kimyasal silah

    b) Biyolojik silah

    c) Nükleer silah

    d) Ateşli silah

    e) Silah


    12-) Kimyasal silahları parça tesirli silahlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Kesici ve ezici olması

    b) Ateşli silah olması

    c) Yakıcı, zehirleyici, bayıltıcı

    d) Yok edici olması

    e) Delici olması


    13-) Aşağıdakilerden hangisi 6136 sayılı kanun kapsamında silah olarak değerlendirilmez?

    a) Tornavida

    b) Kama

    c) Bıçak

    d) Hançer

    e) Tabanca


    14-) Silahların genel olarak sınıflandırılmasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    a) Kimyasal silahlar

    b) Ateşli silahlar

    c) Ağır ateşli silahlar

    d) Biyolojik silahlar

    e) Ateşsiz silahlar


    15-) Ateşli silah nedir? aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    a) Barut gazı ile çalışan aletlerdir

    b) Patlayınca namludan ateş çıkaran silahlardır

    c) Mermi adı verilen özel, şekil, ağırlık, büyüklükteki cisimleri, barut gazının etkisi ile uzak mesafelere atan silahlardır

    d) Kapsül adı verilen özel, şekil, ağırlık ve büyüklükteki cisimleri, uzak mesafelere atan silahlardır

    e) En az 5 adet fişek kapasiteli silahlardır


    16-) Aşağıdakilerden hangileri ateşli silahların tasniflenmesine girmez?

    a) Ağır ateşli

    b)Hafif ateşli

    c)Uzun Namlulu

    d) Otomatik

    e) Nükleer silahlar


    17-) “……………...maddelerden yapılan ve yakıcı,zehirleyici,bayıltıcı,göz yaşartıcı vb. etkilere sahip silahlara ………………silahlar denir.”ifadesindeki noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?

    a) Kimyasal-Kimyasal

    b) Biyolojik -Biyolojik

    c) Biyolojik-Kimyasal

    d) Kimyasal-Ateşli

    e) Biyolojik-Ateşsiz


    18-) Aşağıdaki silahlardan hangisi 6136 Sayılı kanun kapsamına girmez?

    a) Kama

    b) Hançer

    c) Saldırma

    d) Sustalı çakı

    e) Oluksuz bıçak


    CEVAPLAR:1-D 2-D 3-D 4-E 5-E 6-A 7-B 8-E 9-A 10-A 11-D 12-C 13-A 14-C 15-C 16-E 17-A 18-E


    1- Aşağıdakilerden hangisi silahların parçalarından biri değildir?

    a) Kabze

    b) Namlu

    c) Sürgü

    d) Harbi

    e) Horoz


    2-) Gez ve arpacık tabancanın hangi ana parçası üzerinde bulunur?

    a) Çerçeve

    b) Namlu

    c) Sürgü(kapak)

    d) Şarjör

    e) Gövde


    3-) Namlunun iç kısmında helezon şeklinde uzanan girintilere ne denir?

    a) Set

    b) Çap

    c) Yiv

    d) Namlu girintisi

    e) Namlu çıkıntısı


    4-) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?

    a) Çekirdeğin ağırlığı

    b) Havanın yoğunluğu

    c) Rüzgâr

    d) Tetiği ezerek çekmek

    e) Havanın ısısı


    5-) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setlerin sağladığı faydalardan değildirdir?

    a) Çekirdeğe kendi ekseni etrafında dönüş verir

    b) Çekirdeğin havayı delerek gitmesini sağlar

    c) Çekirdeğin tahrip gücünü arttırır

    d) Çekirdeğin delme gücünü arttırır

    e) Çekirdeğin rüzgâra karşı ilk hızını arttırır


    6-) Normal bir nişan alma hattında hangisi bulunmaz? faydalardan değildirdir?

    a) Gez

    b) Göz

    c) Arpacık

    d) Namlu

    e) Hiçbiri


    7-) Şarjör yuvası, horoz, çıkarıcı, tetik gibi parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur?

    a) Gövde

    b) Sürgü

    c) Kabze

    d) Hazne

    e) Nişan Tertibatı


    8-) Kurma kolu emniyeti hangi tip silahta vardır? parçalar aşağıdakilerden hangisi üzerinde bulunur?

    a) CZ 75

    b) Toplu Tabanca

    c) MP 5

    d) Kırıkkale

    e) Böyle bir emniyet yoktur


    9-) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?

    a) Fişek çekirdeğinin ağırlığı

    b) Havanın yoğunluğu

    c) Atıcının uzmanlığı

    d) Havanın ısısı

    e) Rüzgâr


    10- Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setin işlevlerinden biri değildir?

    a) Merminin dönerek ilerlemesini sağlar

    b) Merminin delme ve tahrip gücünün artmasını sağlar

    c) Merminin takla atmadan ilerlemesini sağlar

    d) Merminin azami mesafesini artırır

    e) Ateşleme sonrası boş kovanın dışarıya atılmasını sağlar


    11-)Aşağıdakilerden hangisi tabanca çeşitlerinden biri değildir?

    a) Toplu tabanca

    b) Tek atışlı tabanca

    c) Yarı otomatik tabanca

    d) Tam otomatik taban

    e) Uzun namlulu tabanca


    12-) Aşağıdakilerden hangisi hafif ateşli silahın ana parçalarından değildir?

    a) Namlu

    b) Gövde

    c) Tetik

    d) Palet

    e) Horoz


    13-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan içi boş metal boruya” ne denir?

    a) Yiv

    b) Set

    c) Namlu

    d) Tetik

    e) Horoz


    14-) Şarjör yuvası, Horoz, Çıkarıcı, Tetik gibi parçalar aşağıdakilerin hangisi üzerinde bulunur?

    a. Gövde

    b) Sürgü

    c) Kabze

    d) Hazne

    e) Nişan tertibatı


    15-) Tabancayı elle tutmaya yarayan bölüme ne denir? parçalar aşağıdakilerin hangisi üzerinde bulunur?

    a) Kabze

    b) Gövde

    c) Şarjör yuvası

    d) Tutma kolu

    e) El kundağı


    16-) Atış sırası bekleyen fişeklerin işgal ettiği yere ………………… denir?

    a) Hazne

    b) Fişek yatağı

    c) Şarjör

    d) Kabze

    e) Rayyür


    17-) Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yere ……., atış için sıra bekleyen merminin işgal ettiği yere de …..……. denir.

    a) Fişek yatağı-namlu

    b) Namlu –hazne

    c) Fişek yatağı- hazne

    d) Hazne-şarjör

    e) Rampa-fişek yatağı


    18-) Aşağıdaki parçalardan hangisi sürgü üzerinde bulunmaz?

    a) İcra yayı

    b) Gez

    c) Arpacık

    d) Kovan atma boşluğu

    e) Tetik


    19-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?

    a) Alev gizleyen

    b) Namlu

    c) Gez- arpacık

    d) Sürgü

    e) Şarjör


    20-) Aşağıdaki parçalardan hangisi silahın sürgüsü üzerinde bulunmaz?

    a) Kovan atma boşluğu

    b) Arpacık

    c) Gez

    d) Tetik

    e) Tırnak


    21-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan parçaya ne ad verilir?

    a) Kovan

    b) Sürgü

    c) Yiv ve set

    d) Gerdel

    e) Şarjör


    21-) Mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan parçaya ne ad verilir?

    a) Kovan

    b) Sürgü

    c) Yiv ve set

    d) Gerdel

    e) Şarjör


    22-) Aşağıdakilerden hangisi silahların parçalarından biri değildir?

    a) Kabze

    b) Namlu

    c) Sürgü

    d) Kapsül

    e) Horoz


    33-) Aşağıdaki parçalardan hangisi silahın sürgü bölümünde yer almaz ?

    a) Gez

    b) Arpacık

    c) Tırnak

    d) Tetik

    e) İğne


    24-) Aşağıdakilerden hangisi uzun namlulu silahtır? bölümünde yer almaz ?

    a) 14’lü

    b) Kırıkkale

    c) Baretta

    d) G-3

    e) Ruger


    25-) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahlarda bulunan yiv ve setin faydalarından sayılmaz?

    a) Çekirdeğin havada kendi ekseni etrafında dönerek gitmesini sağlar

    b) Çekirdeğin hedefi uç kısmıyla vurmasını sağlar

    c) Çekirdeğin hedefi parçalamasını sağlar

    d) Çekirdeğe hız kazandırır

    e) Çekirdeğin delme gücünü arttırır


    26-) Rampa nerede bulunur? yiv ve setin faydalarından sayılmaz?

    a) Şarjörde

    b) Namlu ağzında

    c) Horozun altında

    d) Fişek yatağı gerisinde

    e) Sürgü üzerinde


    27-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?

    a) Alev kanalı

    b) Namlu

    c) Gez- arpacık

    d) Sürgü

    e) Şarjör


    28-) Aşağıdakilerden hangisi yiv ve setlerin sağladığı faydalardan biri değildir?

    a) Çekirdeğe kendi ekseni etrafında dönüş verir.

    b) Çekirdeğin havayı delerek gitmesini sağlar.

    c) Çekirdeğin takla atarak gitmesini sağlar.

    d) Çekirdeğin delme gücünü arttırır.

    e) Çekirdeğin tahrip gücünü arttırır.


    29-) Aşağıdakilerden hangisi çekirdeğin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?

    a) Çekirdeğin ağırlığı.

    b) Havanın yoğunluğu.

    c) Rüzgâr.

    d) Atıcının uzmanlığı.

    e) Havanın ısısı.


    30-) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur? etkileyen faktörlerden biri değildir?

    a) Sürgü

    b)Namlu

    c) Fişek yatağı

    d) Gövde

    e) Hazne


    32-) Barut gazının basıncıyla geriye giden sürgünün tekrar yerine gelmesini ne sağlar?

    a) Namlu

    b) İcra yayı

    c) Horoz

    d) Gez

    e) Tetik


    CEVAPLAR: tekrar yerine gelmesini ne sağlar?

    1-D 2-C 3-C 4-D 5-E 6-D 7-A 8-C 9-C 10-E 11-E 12-D 13-C 14-A 15-A 16-A 17-C 18-E 19-A 20-D 21-C 22-D 23-D 24-D 25-C 26-D 27-A 28-C 29-D 30-A 31-B


    1-) Göz- gez- arpacık ve hedefin aynı düzlem üzerinde bulunmasından oluşan hatta ne denir?

    a) Yükseliş hattı

    b) Mermi hattı

    c) İsabet hattı

    d) Hedef hattı

    e) Nişan hattı


    2-) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattını oluşturan öğelerden biri değildir?

    a) Göz

    b) Namlu ucu

    c) Gez

    d) Hedef

    e) Arpacık



    4-) Aşağıdakilerden hangisi nişangâh sistemidir? oluşur?

    a) Tetik-Tetik korkuluğu

    b) Gez-Arpacık

    c) Şarjör-Şarjör tablası

    d) Horoz-İğne

    e) Şarjör-Çerçeve


    5-) Doğru nisan alma aşağıdakilerden hangisidir? oluşur?

    a) Gez ve arpacık bulanık, hedef net görülmeli

    b) Gez net, hedef ve arpacık bulanık görülmeli

    c) Gez ve arpacık net, hedef bulanık görülmeli

    d) Gez bulanık, arpacık ve hedef net görülmeli

    e) Gez ve hedef net, arpacık bulanık görülmeli


    6-) Aşağıdakilerden hangisi nişan hattını oluşturan öğelerden biri değildir?

    a) Göz

    b) Alev gizleyen

    c) Gez

    d) Hedef

    e) Arpacık


    CEVAPLAR: 1-E 2-B 3-D 4-B 5-C 6-B öğelerden biri değildir?.


    1-) Ateşleme anında ateşleme hangi sırayı takip eder? öğelerden biri değildir?

    a) Horoz- iğne- kapsül- Barut

    b) İğne- Kapsül- Horoz- - Barut

    c) Kapsül- Horoz- - Barut- İğne

    d) Barut- Horoz- Kapsül- İğne

    e) Horoz- İğne- Barut -Kapsül


    2-) Kaç çeşit ateşleme tertibatı vardır. öğelerden biri değildir?

    a) 2 b) 4 c) 3 d) 1 e) 5


    3-) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Fişek Verme Tertibatı

    b) Namlu

    c) Kovan atma tertibatı

    d) Emniyet tertibatı

    e) Ateşleme tertibatı


    4-) Silahta kapsül ateşlenmiyorsa arıza aşağıdakilerden hangisi olamaz?

    a) İğne ucu kırık olabilir

    b) İğne kırık olabilir

    c) Fişek hatalı olabilir

    d) İcra yayı arızalıdır

    e) İğne yayı kırık olabilir


    5-) Atış esnasında fişek yatağındaki merminin patlamamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Silahın iğnesi uzundur

    b) Silahın yerine getiren yayı arızalıdır

    c) Merminin barutu fazladır

    d) Merminin kapsülünde fazla yanıcı madde vardır

    e) Merminin kapsülü ve barutu nemli olabilir veya iğne ucu kırık / aşınmış olabilir


    6-) Tırnak kırıldığında; patlamamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Fişek ateşlenmez

    b) Fişek yatağına fişek sürülmez

    c) Boş kovan normal olarak dışarıya atılamaz

    d) Tabanca dolduruş yapamaz

    e) Tetik çekilemez


    7-) İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a) Tabanca dolduruş yapamaz

    b) Fişek ateşlenemez

    c) Tabanca emniyete alınamaz

    d) Horoz düşmez

    e) Tetik çalışmaz


    8-) Tabancalarda ateşleme ilk olarak aşağıdaki parçalardan hangisiyle başlar?

    a) Horoz

    b) Tetik

    c) Emniyet mandalı

    d) Yerine getiren yay ve mili

    e) Ateşleme iğnesi


    9-) Aşağıdaki parçalardan hangisi ateşleme sisteminden değildir?

    a) Horoz

    b) İğne

    c) Tetik

    d) Şarjör

    e) İğne yayı


    10-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatının ana parçalarından değildir?

    a) Tetik

    b) İğne

    c) Horoz

    d) İğne yayı

    e) Gerdel


    11-) Ateşli silahlarda iğnenin kapsüle darbe yaparak barutun ateşlenmesini sağlayan sistemin genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Ateşleme tertibatı

    b) Nişan Alma Tertibatı

    c) Kovan atma tertibatı

    d) Emniyet tertibatı

    e) Fişek Verme Tertibatı


    12-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatının unsurlarından biri değildir.

    a) Tetik

    b) Tetik korkuluğu

    c) İntikal parçaları

    d) Ateşleme iğnesi

    e) Horoz


    13-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatı parçalarından değildir?

    a)Tetik

    b) iğne

    c) Horoz

    d) Kapsül

    e) Tırnak


    14-) Aşağıdakilerden hangisi silahın ateş almamasının nedenlerinden değildir?

    a) Tetik arızalı olabilir

    b) Fişek arızalı olabilir

    c) İğne kırık olabilir

    d) Tırnak arızalı olabilir

    e) Farklı fişek kullanılmış olabilir


    CEVAPLAR: nedenlerinden değildir?

    1-A 2-C 3-E 4-D 5-E 6-C 7-B 8-B 9-D 10-E 11-A 12-B 13-D 14-D


    1-) Aşağıdakilerden hangisi ateşli silahlardaki emniyet tertibatlarından değildir?

    a) Horoz Emniyeti

    b) Tırnak Emniyeti

    c) Mandal Emniyeti

    d) Kabze Emniyeti

    e)Tetik Emniyeti


    2-) Aşağıdakilerden hangisi silahlarda bilinen emniyetlerden değildir?

    a) Horoz emniyeti

    b) Tetik emniyet

    c) Sürgü emniyeti

    d) Şarjör emniyet

    e) İkaz pim emniyeti


    3-) Toplu tabancalarda emniyet sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Mandal Emniyeti

    b) Şarjör Emniyeti

    c) Kabze Emniyeti

    d) Horoz Emniyeti

    e) Hiçbirisi


    4-) Silahlarda iğneye baskı yaparak fişeğin ateşlemesini sağlayan parçanın adı nedir?

    a) Horoz

    b) Sürgü

    c) Namlu

    d) Yiv

    e) Set


    5-) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?

    a) Namlu

    b) Tetik

    c) Horoz

    d) Emniyet mandalı

    e) Hiçbiri


    6-) Çift hareketli sisteme sahip olan tabancalar hangileridir?

    a) Otomatik Tabanca

    b) Tam otomatik tabanca

    c) Toplu Tabanca

    d) Makineli Tabanca

    e) Hiçbiri


    CEVAPLAR: hangileridir?

    1-B 2-C 3-E 4-A 5-D 6-C


    1-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?

    a) Şarjör gövdesi

    b) Şarjör kapağı

    c) Şarjör yayı

    d) Şarjör iğnesi

    e) Şarjör kapak kilidi


    2- ) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçalarındandır?

    a) Gerdel

    b) Namlu

    c) Yiv

    d) Set

    e) Tetik


    3-) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?

    a) Top yuvaları

    b) Tetik

    c) Çıkarıcı

    d) Horoz

    e) Şarjör


    4-) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir?

    I. Kapak takımını çıkart

    II. Şarjörü çıkart

    III. Yerine getiren yayı çıkart

    IV. Namluyu çıkart

    V. Tabancayı boşalt


    4-) Aşağıdakilerden hangisinde tabancanın sökülme sırası doğru olarak verilmiştir?

    I. Kapak takımını çıkart

    II. Şarjörü çıkart

    III. Yerine getiren yayı çıkart

    IV. Namluyu çıkart

    V. Tabancayı boşalt

    a) I-II-III-IV-V b) V-IV-III-II-I

    c) II-V-I-III-IV

    d) V-III-IV-II-I e) III-II-I-V-IV


    5-) Aşağıdakilerden hangisi silah sökülürken dikkat edilecek hususlardan değildir?

    a) Sürgü çekilerek fişek yatağı kontrol edilir

    b) Silah ölü bir noktaya çevrilir.

    c) Sürgü çekilerek namlu parmakla kontrol edilir.

    d) Şarjör çıkartılır.

    e) Sürgü geriye çekilerek namlu gözle kontrol edilir.


    6-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?

    a) Şarjör gövdesi

    b) Şarjör kapağı

    c) Gerdel

    d) Şarjör çıkartma kilidi

    e) Şarjör kapak kilidi


    7-) Aşağıdakilerden hangisi silahı sökmeye başlamadan önce yapılması gereken ilk işlemdir?

    a) Sürgü çekilerek fişek yatağı kontrol edilir

    b) Silah ölü noktaya tutularak horoz düşürülür

    c) Sürgü çekilerek namlu parmakla da kontrol edilir

    d) Şarjör çıkartılır

    e) Sürgü geriye çekilerek namlu gözle kontrol edilir


    8-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?

    a) Şarjör gövdesi

    b) Şarjör kapağı

    c) Şarjör yayı

    d) Şarjör çıkartma kilidi

    e) Şarjör kapak kilidi


    9-) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır.

    b) Takma işlemi, sökülme işleminin en son maddesinden başlanarak sıra ile yapılır

    c) Takma işleminin genel kuralı yoktur

    d) Önce şarjör takılır

    e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir


    CEVAPLAR: edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

    1-D 2-A 3-E 4-D 5-C 6-D 7-D 8-D 9-B


    1-) Bir silahın çekirdeğini gönderebileceği en uzak mesafeye ne denir?

    a) Mermi yolu

    b) Atış Menzili

    c) Hatve

    d) İlk Hız

    e) Hiçbiri


    18- Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir ?

    a) Kriminoloji

    b) Kriminilastik

    c) Olay Yeri İnceleme

    d) Balistik

    e) Toksikoloji


    3-) Ateşli Silahlarda namlu içindeki çıkıntılara ne ad verilir?

    a) Yiv

    b) Set

    c) Çap

    d) Hazne

    e) Rayyür


    4-) Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad veriler?

    a) Rampa

    b) Çap

    c) Yiv

    d) Set

    e) Hatve


    5-) Hatve nedir? veriler?

    a) Silah kapasitesidir

    b) Namlu boyudur

    c) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir

    d) Namlu içindeki girintilerdir

    e) Mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönüş esnasında namluda aldığı yoldur


    6-) Yiv ve setin çekirdek üzerinde, bıraktığı izlere ……………. denir?

    a) İz

    b) Leke

    c) Kir

    d) Rayyür

    e) Çekirdek izi


    7-) Fişek çekirdeğinin namluyu terk ettiği andaki hızına (m/sn) ne denir?

    a) İlk hız b) Mermi yolu c) Vuruş hızı

    d) Vuruş noktası e) İlk darbe


    8-) Ateşli silahlarda hazne neye denir ? hızına (m/sn) ne denir?

    a)Boş kovanın atıldığı yere denir

    b)Fişek yatağıdır.

    c)Atış sırası bekleyen fişeğin bulunduğu yerdir d)Fişek içerisinde bulunan barutun işgal ettiği yerdir

    e)Hiçbiri


    9-) Kalibre nedir? hızına (m/sn) ne denir?

    a) Namlunun uzunluğudur.

    b) Namlunun Çapıdır.

    c) Fişeğin çapıdır.

    d) Fişeğin uzunluğudur.

    e) Çekirdeğin namluda aldığı yoldur.


    10-) Çap nedir? hızına (m/sn) ne denir?

    a.Karşılıklı iki set arasındaki mesafedir

    b) Yiv ve set sayısıdır

    c) Namlu boyudur

    d) Fişek yatağının çapıdır

    e) Silahın kapasitesidir


    11-) Etkili mesafe nedir? hızına (m/sn) ne denir?

    a) Silahın menzili

    b) Merminin delme gücü

    c) Fişeğin ilk hızı

    d) Merminin kendi ekseninde dönme mesafesi

    e) Atıcının görüş mesafesi


    12-) Mermi ve saçma adı verilen özel nitelikteki cisimleri uzak mesafelere gönderen silahın parçasına verilen isim hangisidir.

    a) Çerçeve

    b) Şarjör

    c) Fişek yatağı

    d) Namlu

    e) Hazne


    16-) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izlere ne denir?

    a) Yiv

    b) Set

    c) Rampa

    d) Hazne

    e) Hiçbiri


    14-) Göz, gez, arpacık ve hedefin aynı düzlem üzerinde olmasına ne denir?

    a) Hedef hattı

    b) Hedef

    c) Yükseliş hattı

    d) Nişan hattı

    e) Hiçbiri


    15-) Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalına ne denir?

    a) Kriminoloji

    b) Balistik

    c) Kalibrasyon

    d) Toksikoloji

    e) Bio-kimya


    CEVAPLAR: hareketleri etkileyen faktörleri inceleyen bilim dalına ne denir?

    1-B 2-D 3-B 4-C 5-E 6-D 7-E 8-C 9-C 10-A 11-A 12-D 13-E 14-D 15-B


    1-) Silahın namlusunu temizlemek için ucuna bez ve fırça takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?

    a) Şiş

    b) Tel Fırça

    c) Harbi

    d) Kontrol çubuğu

    e) Hiçbiri


    2-) Hangisi silah bakım türlerindendir. takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?

    a) Günlük bakım.

    b) Haftalık bakım.

    c) Atış öncesi bakım.

    d) Atış sonrası bakım.

    e) Hepsi.


    3-) Hangisi silah bakım zamanlarından değildir? takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?

    a) 8 Günlük bakım

    b) Haftalık bakım

    c) Atış öncesi bakım

    d) Atış sonrası bakım

    e) Hepsi


    4-) Kapsamlı bakım için hangisi doğrudur? takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?

    a) Elinde silahı bulunduran herkes bu bakımı yapabilir

    b) Bir silahçı tarafından yapılması gereken bakımdır. Gerekli görülen parçaları değiştirilir.

    c) Her zaman yapılan bakımdır

    d) Periyodik olarak yapılan bakımdır

    e) Bütün parçaların boyanması işlemidir.


    5-) Hangisi silah bakım türlerinden değildir? takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?

    a) 3 Günlük bakım.

    b) Haftalık bakım.

    c) Atış öncesi bakım

    d) Atış sonrası bakım.

    e) Hepsi.


    6-) Uzman personel tarafından yapılan ve gerektiğinde parça değişen bakım aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Kapsamlı bakım

    b) Zorunlu bakım

    c) Haftalık bakım

    d) Uzman bakım

    e) Atış sonrası bakım


    7-) Aşağıdakilerden hangisi silah bakımı sırasında, kullanılacak malzemelerdendir?

    a) Bakır telli fırça

    b) Kıl fırça

    c) İnce uçlu ahşap

    d) Harbi

    e) Hepsi


    CEVAPLAR: 1-C 2-E 3-A 4-B 5-A 6-A 7-E kullanılacak malzemelerdendir?


    1-) 6136 sayılı kanun çerçevesinde ateşli silah ruhsatı alacak kişiler en az kaç yaşını doldurmuş olmalıdır?

    a) 20 yaşını

    b) 21 yaşını

    c) 18 yaşını

    d) 15 yaşını

    e) 25 yaşını


    2-) 6136 sayılı kanun kapsamında, bulundurma ve taşıma ruhsatı alan sivil vatandaşların ruhsatlarının geçerlilik süresi kaç yıldır?

    a) 3 yıl

    b) 4 yıl

    c) 2 yıl

    d) 5 yıl

    e) 1 yıl


    3-) Taşıma ruhsatı almak için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir ve kaç yıllığına verilir?

    a) 20 yaş - 3 yıl

    b) 21 yaş - 5 yıl

    c) 23 yaş - 5 yıl

    d) 21 yaş - 6 yıl

    e) 18 yaş - 7 yıl


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    4-) Aşağıdakilerden hangisi taşıma ruhsatı alamaz? hangisidir?

    a) Vali

    b) Hakim

    c) Savcı

    d) 6136 sayılı yasadan hüküm giyen

    e) Hiçbiri


    5-) Aşağıdaki yerlerden hangisine silahla girilebilir? hangisidir?

    a) Akıl hastaneleri

    b) Yanıcı ve patlayıcı madde üretim ve depolama tesisleri

    c) Uçaklara

    d) Mahkemelere

    e) Alışveriş Merkezlerine



    7-) Silah taşıma ruhsatı bulunan kişi silahlı olarak aşağıdakilerden hangisine giremez?

    a) Lokantalar

    b) Marketler

    c) Cezaevleri

    d) Oteller

    e) Hiçbiri.


    CEVAPLAR: 1-B 2-D 3-B 4-D 5-E 6-D 7-C aşağıdakilerden hangisine giremez?


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    1-) Silahın doğru olarak tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

    a) Yakın ve uzaktan canlıları öldüren alettir.

    b) Çeşitli şekillerde kullanılarak cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    c) Canlı ve cansızları parçalayan ve yok eden aletlerdir.

    d) Yakından ve uzaktan çeşitli şekillerde kullanılarak canlıları yaralayan veya öldüren cansızları parçalayan veya yok eden aletlerdir.

    e) Her türlü olaya veya suça karışan canlıları yaralayan veya yok eden aletlerdir.


    ad