Pinguïns!!
Download
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 14

Pinguïns!! PowerPoint PPT Presentation


  • 284 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Pinguïns!!.

Download Presentation

Pinguïns!!

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Pingu ns

Pinguïns!!

Pinguïns leven in groepen. Ze zoeken met z'n allen naar voedsel in de zee. Op het menu staat meestal vis of kleine krabbetjes. De grote soorten jagen ook op inktvis. De grootste vijand van de pinguïn is de zeeluipaard, een zeehond van wel vier meter lang. Hij heeft het vooral gemunt op de pinguïn en verscheurt er wel een paar per dag.


Pingu ns

Pinguïns!!

Inhoud

Soorten

Lichaam

  • Leefgebied van pinguin

Koud?

Voedsel


Pingu ns

Soorten

In het latijns

Keizerspinguin

Aptenodytesforsteri

Koningspinguin

Aptenodytespatagonicus

Adeliepinguin

Pygoscelisadeliae

Stormbandpinguin

Pygoscelisantarctica

Ezelspinguin

Pygoscelispapua

Macaronipinguin

Eudypteschrysolophus

Rotspinguin

EudyptesSchlegeli

Macquariepinguin

Eudypteschrysocome

Grote kuifpinguin

Eudyptessclateri

Snarespinguin

Eudyptesrobustus

Nieuwzeelandsekuifpinguin

Eudyptespachyrhynchus

Dwergpinguin

Eudyptula minor

Gluuroogpinguin

Megadyptesantipodes

Zwartvoetpinguin

Spheniscusdemersus

Magelhaenpinguin

Spheniscusmagellanicus

Humboldtpinguin

Spheniscushumboldti

Galapagospinguin

Spheniscusmendiculus


Pingu ns

Pinguïns!!

Inhoud

Soorten

Lichaam

  • Leefgebied van pinguin

Koud?

Voedsel


Pingu ns

Pinguïns zijn vogels die niet kunnen vliegen. Ze hebben sterke vinnen in plaats van vleugels. Op het land lopen ze rechtop, grappig waggelend als clowntjes. Maar in de sneeuw kunnen ze harder rennen dan een mens. Op het ijs glijden ze op hun buik. Ze zetten zich af met hun poten en vleugels

lichaam

Camouflage

Alle pinguïns hebben een zwarte rug en witte buik. Daardoor zijn ze goed gecamoufleerd als ze zwemmen aan het wateroppervlak. Vanuit de lucht bekeken vallen ze niet op in de donkere zee, en vanuit het diepe water valt hun witte buik weg tegen de achtergrond van de lichte lucht.

Zwarte rug

Witte buik


Pingu ns

Pinguïns!!

Inhoud

Lichaam

  • Leefgebied van de pinguin

Koud?

Voedsel


Pingu ns

Leefgebied van de pinguin

Pinguïns leven op de zuidpool. Ze leven altijd langs de kust, niet meer dan een paar kilometer landinwaarts. Er leven geen pinguïns op de noordpool of op het noordelijke halfrond van de aarde. Maar toch is het een paar soorten pinguïns gelukt om naar het noordelijke deel richting de evenaar te gaan. Maar ook deze pinguïns leven in de koudste wateren die ze kunnen vinden. In de warme zeeën zijn haaien en anderen vissen, die op jacht zijn en zo groot zijn dat ze iedere voorbijgaande pinguïn te pakken krijgen.

Verschillende pinguïnsoorten zijn op het zuidelijke deel van de aarde gevangen genomen en in het noordelijke deel van de aarde los gelaten, vaak bij het noorden van Noorwegen, in de hoop dat  ze daar zouden wennen. Maar deze experimenten zijn elke keer mislukt. Na een paar weken waren de pinguïns verdwenen. Misschien hebben sommigen geprobeerd naar het zuiden terug te gaan. Andere zijn waarschijnlijk opgegeten door beren en vossen, die in het noordpool gebied leven.

Alleen wordt het zuidpoolgebied bedreigd door het broeikas effect als het zo door gaat sterft de pinguïn uit. 


Pingu ns

Leefgebieden van een paar bekende pinguïns

In de wateren rond Antarctica. Ze broeden op de ijsvlaktes van Antarctica.

Keizerspinguin

Cochon (1 van de Crozet eilanden), Kerguelen, de Prince Edward Eilanden en Zuid Georgie. Hier broeden ze ook.

Koningspinguïn

Bounty en Antipodes Eilanden, Cmapbell Eiland en het zuidoosten van Nieuw Zeeland

Grote kuifpinguin


Pingu ns

Pinguïns!!

Inhoud

  • Leefgebied van pinguin

Koud?

Voedsel


Pingu ns

Koud?

In het water is het koud. Om toch warm te blijven heeft de pinguïn een dikke speklaag onder de huid, en een waterdicht verenpak. De donsveren houden warme lucht vast, net als de kleren van een mens. Over het dons liggen kleine, platte veertjes als dakpannen over elkaar. De veertjes worden ingesmeerd met vet uit de vetklieren. Dat vet stoot water af, dus de pinguin wordt niet nat. Als pinguïns zwemmen, verbruiken ze veel energie. Daar worden ze warm van, net als mensen die rennen of heel hard fietsen. Wie zoveel energie verbruikt, moet veel eten. Sommige pinguïns eten meer dan een kilo per dag. Op het land (ijs) staan pinguïns dichtbij elkaar om warm te blijven


Pingu ns

Pinguïns!!

Koud?

Voedsel


Pingu ns

Voedsel

Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Konings- en keizerspinguïns, die vooral op pijlinktvis jagen, hebben een lange, tang vormige snavel waarmee ze hun langgerekte, snelle prooi kunnen vangen. Kleinere pinguïns die vooral vis en krill eten, hebben kortere, stompere snavels. Een pinguïn heeft stekels op zijn tong om vis vast te houden. Ten opzichte van hun grootte kunnen pinguïns enorme hoeveelheden voedsel eten. Zo zijn er pinguïns die tijdens één jachtpartij bijna 4 kg pijlinktvis hadden gegeten. Het gemiddelde gewicht van zo`n pinguïn met een lege maag is amper 5 kg, dus zo`n pinguïn had zijn gewicht bijna verdubbeld. Maar pinguïns kunnen ook goed overleven zonder voedsel. De meeste soorten kunnen wekenlang zonder voedsel wanneer ze in de rui zijn en dus niet kunnen jagen.   


Pingu ns

Pinguïns!!

Einde

Door Danvy Vu

Voedsel


Pingu ns

S

t

r

I

P

s


  • Login