SIDDANNA MARPALLE
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 30

SIDDANNA MARPALLE PowerPoint PPT Presentation


  • 35 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

SIDDANNA MARPALLE. Govt. Neelambika PU College Basavakalyan Dist : Bidar. Q: 1.The lowest first ionisation energy would be associated with which of the following structures? a] 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 b] 1s 2 2s 2 2p 5 c] 1s 2 2s 2 2p 6 d] 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2.

Download Presentation

SIDDANNA MARPALLE

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Siddanna marpalle

SIDDANNA MARPALLE

Govt. Neelambika PU College Basavakalyan

Dist : Bidar


Siddanna marpalle

Q: 1.The lowest first ionisation energy would be associated with which of the following structures?

a] 1s2 2s2 2p6 3s1

b] 1s2 2s2 2p5

c] 1s2 2s2 2p6

d] 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2

Ans : a] 1s22s2 2p6 3s1


Siddanna marpalle

Q: 2. Which of the following combinations contains only isoelectronic species?

a] N3-, O2-, Cl-

b] F-, Ar, S2-, Cl-

c] P3-,S2-, Cl-

d] N3-, F-, O2-, Ar

Ans: c] P3-,S2- ,Cl-


Siddanna marpalle

Q: 3. Fluorine has unexpectedly lower electronic affinity than that of chlorine due to.


Siddanna marpalle

a] Big size of fluorine, which results in increase in the electron-electron repulsion 2P subshell

b] Small size of fluorine, which results in increase in the electron-electron repulsion 2p-subshell.

c]Decrease in electron-electron repulsion

d] No electron-electron repulsion in 2p-subshell

Ans: b] Small size of fluorine, which results in

increase in the electron-electron

repulsion 2p-subshell


Siddanna marpalle

Q: 4.The most electronegative element in the periodic table is.

a] Nitrogen

b] Oxygen

c] Chlorine

d] Fluorine

Ans: d] Fluorine


Siddanna marpalle

Q: 5. Which one of the following has the smallest radius?

a] Cl-

b] S2-

c] K+

d] Ca2+

Ans: d] Ca2+


Siddanna marpalle

Q: 6. Atomic size increase as we move down a group because.

a] effective nuclear charge increases

b] Atomic mass increases.

c] Additive elements are accommodated in new electron level.

d] Atomic number increases.

Ans: c] Additive elements are accommodated in

new electron level.


Siddanna marpalle

Q: 7. Electrons which are characterised by the outer shell configuration ns1 to ns2 np6 are collectively called.

a) transition elements.

b) representative element .

c) lanthanides.

d) inner transition elements

Ans: b) representative element .


Siddanna marpalle

Q:8. Atomic numbers of V,Cr, Mn and Fe are 23,24,25and 26 respectively, which one of these may have the highest second

ionisation potential

a) Mn

b) Fe

c) v

d) Cr

Ans:- d) Cr

E.c- of Cr – 3d5 ,4s1, as 3d- orbital is exactly half filled, removal of election is difficult.


Siddanna marpalle

Q: 9. Diagonal relationship is shown by

a) all elements with their diagonally opposite elements.

b) all elements of 3rd and 4th periods

c) some elements of 2nd and 3rd periods.

d) elements of d-block.

Ans: c) some elements of 2nd and 3rd periods.


Siddanna marpalle

Q :10. Lithium is not stored in kerosene. It is kept wrapped in paraffin wax because

a) it reacts with kerosene .

b) Lithium floats over kerosene as its density is low

c) Lithium is a soft metal.

d) Lithium sinks in kerosene

Ans : b) Lithium floats over kerosene as its density is low .


Siddanna marpalle

Q : 11. compounds of group 2 elements are less soluble in water than the corresponding alkali metal salts due to

a) their high ionisation energy

b) their high lattice energy

c) less basic character

d) low electronegativity values.

Ans : b) their high lattice energy


Siddanna marpalle

Q :12. The Density of “Ca” is less than that of “Mg”

because

a) Nuclear charge of “Ca” is more than “Mg”

b) Size of “Ca” is less than “Mg”

c) Vacant 3d orbital of “Ca”

d) completely filled 3d orbital’s .

Ans: c) Vacant 3d orbital of “Ca”

leads to the much increasing atomic

volume hence density decreases


Siddanna marpalle

Q :13. Oxide of an element whose electronic

configuration is 1s22s22p63s1 is

a) Basic

b) Acidic

c) neutral

d) Amphoteric

Ans: a) Basic


Siddanna marpalle

Q : 14. carbon -60, contains

a) 12 five membered and 20- six membered rings

b) 12 five membered and 20- five membered rings

c) Same no of five and six membered rings

d) No five and six membered rings

Ans: a) 12 five membered and 20- six memberd

rings


Siddanna marpalle

Q :15. A radio station broadcasts on a frequency of

1368 KHz, what is the wavelength ofelectromagnetic radiation emitted by transmitter

a) 219300m

b) 219.3m

c) 2.1933m

d) 0.2193m

Ans: b) 219.3m


Siddanna marpalle

C = 3 x 108 m/s λ = ?

=

= 3 x 108

1368 x 103

= 219.3 m


Siddanna marpalle

Q :16. Energy of a wave of wavelength 400A0 is

a) 495 x 10-19J

b) 4.95 x 10-18J

c) 4.95 x 10-19J

d) 495 x 10-18J

Ans: c)4.95 x 10-19J


Siddanna marpalle

λ= 400 A0 = 400 x 10-10 m

E = h

= h

= 6.6 x 10-34 x 3 x 108

400 x 10-10

E = 4.95 x 10-19J


Siddanna marpalle

Q : 17. What will be de- Broglie wave length of an

electron moving with a velocity of

1.2 x10-5m/s

a) 6.068 x 10-9m

b) 3.133 x 10-37m

c) 6.626 x 10-9 m

d) 6.018 x 10-7 m

Ans: A) 6.068 x 10-9 m


Siddanna marpalle

λ= h/mc h = 6.62 x 10-34 js

m = 9.1 x 10-31 Kg

c = 1.2 x 105 m/s

λ =


Siddanna marpalle

Q:18 . The Quantum numbers for the last electron

of an element are given below

n = 2, l = 0, m = 0, s = + 1/2 , The atom is

a) Lithium

b) Beryllium

c) Hydrogen

d) Boron

Ans: a) Lithium


Siddanna marpalle

Q:19. Which of the following set of Quantum

numbers is not possible

n l m s

a) 32-1 0

b) 32-1+ ½

c) 321+ ½

d) 321- ½

Ans: a) n=3 l=2 m=-1 s=0


Siddanna marpalle

Q:20. Total number of neutrons in dipositive zinc ion

with mass 70 is

a) 34

b) 40

c) 36

d) 38

Ans b) 40

A = 70, z = 30

n = A-z

= 40


Siddanna marpalle

Q:21. Orbital angular momentum of an electron in 2s orbital is

A] + ½ h/2π

B] h/2π

C] √2 h/2π

D] Zero

Ans:d] Zero

Orbital angular momentum = l h/2π

For ‘S’ orbital l=0

0 x h/2π = 0


Siddanna marpalle

Q: 22. What is the wave number of radiation emitted

when an electron jumps fro n =3 to n= 1 in a

hydrogen atom (R=107/m)

a) 1.11 x 108/mb) 8.9 x 108/m

c) 8.9 x 106/md) 8.9 x 107/m

Ans: c) 8.9 x 106/m


Siddanna marpalle

Q : 23. The ion that is isoelectronic with CO is

a)

b)

c)

d) CN‑

Ans : CN-

No of electrons in co = 6+8 = 14

In CN- 6+7+1 = 14


Siddanna marpalle

Q: 24. It is impossible to measure simultaneously

the position and momentum of a small particle

with absolute accuracy, This is stated by

a) Hund

b) pauli

c) Heisenberg

d) Bohr

Ans : c) Heisenberg


Siddanna marpalle

Q : 25. 4s orbital gets filled before 3d because

a) 4s has more energy than 3d

b) 4s has same energy energy as that 3d

c) ( n + 1 ) Value for 4s is more than 3d

d) ( n + 1 ) Value for 4s is less than 3d

Ans: d) ( n + 1 ) Value for 4s is less than 3d


  • Login