Confirmation  JEOPARDY

Confirmation JEOPARDY PowerPoint PPT Presentation


  • 485 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

. . . . . . . . . . . . $ 200. $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. . . . . . . $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. . . . . . . $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. . . . . . . . $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. . . . . . . $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. . . . . . . $ 400. $ 600. $ 800. $ 1000. $ 200. $ 200. $ 200. $ 200. $ 200

Download Presentation

Confirmation JEOPARDY

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. Confirmation JEOPARDY

2. JeopardyJeopardy

3. Double JeopardyDouble Jeopardy

4. This day occurs six Sundays and forty weekdays before Easter and is only celebrated by Western rites of the Church. Lit Cal 200 Answer: Ash WednesdayLit Cal 200 Answer: Ash Wednesday

5. This feast commemorates the birth of the Church and the coming of the Holy Spirit upon the Apostles. Lit Cal 400 Answer: PentecostLit Cal 400 Answer: Pentecost

6. This is the start of the Church’s liturgical year. Lit Cal 600 Answer: First Sunday of AdventLit Cal 600 Answer: First Sunday of Advent

7. This is the primary focus of the liturgical year and the most important holiday of the year. Lit Cal 800 Answer: Easter/Easter SeasonLit Cal 800 Answer: Easter/Easter Season

8. The practices of fasting, prayer, and almsgiving during this liturgical season help prepare us for following season. Lit Cal 1000 Answer: Lenten SeasonLit Cal 1000 Answer: Lenten Season

9. These sacraments are together known as the Sacraments of Initiation and are celebrated during the Easter Vigil. Sac 200 Answer: Baptism, Eucharist, ConfirmationSac 200 Answer: Baptism, Eucharist, Confirmation

10. The Sacraments of healing are two of only three which can be repeated. Sac 400 Answer: Penance and Reconciliation and Anointing of the SickSac 400 Answer: Penance and Reconciliation and Anointing of the Sick

11. This type of grace can only be received when we have the proper disposition, inner attitude and readiness. Sac 600 Answer: Sacramental graceSac 600 Answer: Sacramental grace

12. Consecrating with oil, immersion in water, and laying on of hands are all this type of symbol because they remind us of God’s saving action in our lives. Sac 800 Answer: Covenant symbolsSac 800 Answer: Covenant symbols

13. These two things are the root of the official Seven Sacraments. Sac 1000 Answer: 1) Jesus’ life and ministry 2) the Tradition of the Catholic ChurchSac 1000 Answer: 1) Jesus’ life and ministry 2) the Tradition of the Catholic Church

14. DAILY DOUBLE St 600 DDSt 600 DD

15. This French nun and mystic received visions of Christ during her contemplative prayers that told her to spread devotion to the Sacred Heart of Jesus. St 600 DD Answer: St. Margaret Mary AlacoqueSt 600 DD Answer: St. Margaret Mary Alacoque

16. Named one of the first female Doctors of the Church for her writings on prayer, this Spanish nun helped reform the Carmelite order. St 1000 Answer: St. Teresa of AvilaSt 1000 Answer: St. Teresa of Avila

17. A Saint of the early church, she was martyred in the last Roman persecutions of Christians, celebrated her feast day on Christmas, and has ties to this confirmation class. St 200 Answer: St. AnastasiaSt 200 Answer: St. Anastasia

18. As pope, this saint appointed St. Jerome his personal secretary, encouraging his vulgate translation of the bible. He also has ties to this confirmation class. St 800 Answer: St. DamasusSt 800 Answer: St. Damasus

19. This patron saint of many countries is often associated with dragons, although his greatness comes from proclaiming his faith as a Roman soldier amidst persecutions. St 200 Answer: St. GeorgeSt 200 Answer: St. George

20. Often thought of as a creator, this person of the trinity is also well known to those of Jewish faith. Trin 200 Answer: God the fatherTrin 200 Answer: God the father

21. Considered the sanctifier, this person of the trinity was the last to be understood by early Christians. Trin 400 Answer: the Holy SpiritTrin 400 Answer: the Holy Spirit

22. “In the beginning was the Word, and the Word was With God…” This quote from the gospel of John helped dispel the Arian heresy about this member of the trinity. Trin 600 Answer: Jesus Christ, the SonTrin 600 Answer: Jesus Christ, the Son

23. During the liturgy of mass, the Eucharistic liturgy is addressed to this source of all our blessings. Trin 800 Answer: God, the fatherTrin 800 Answer: God, the father

24. During mass, he works to present in those assembled, the celebrating priest, and the scriptures. Trin 1000 Answer: Jesus, the SonTrin 1000 Answer: Jesus, the Son

25. This category of sin can only be forgiven in confession and Baptism because they destroy the virtue of charity within us, turning us from God. Sin 600 Answer: mortal sinSin 600 Answer: mortal sin

26. Developing one of these is dangerous because it makes it easier to commit sin without seriously thinking about it. Sin 400 Answer: vicesSin 400 Answer: vices

27. These are the four ways sins, disobediences of God’s love that wound human nature and injure human solidarity, can occur. Sin 200 Answer: Deed, Thought, Word, OmissionSin 200 Answer: Deed, Thought, Word, Omission

28. These seven “deadly” sins are particularly harmful because they lead to and reinforce many other sinful actions. Sin 800 Answer: Pride, Greed, Envy, Wrath, Lust, Gluttony, SlothSin 800 Answer: Pride, Greed, Envy, Wrath, Lust, Gluttony, Sloth

29. Jane unknowingly helped a friend purchase supplies were used to build a bomb. Sin 1000 Answer: Jane didn’t commit a sin…however we are unable to escape the responsibility of our actions. (IE decisions under duress, voluntarily remaining ignorant)Sin 1000 Answer: Jane didn’t commit a sin…however we are unable to escape the responsibility of our actions. (IE decisions under duress, voluntarily remaining ignorant)

30. These four marks of the Church describe essential things about it and its mission. Ch Str 200 Answer: One, Holy, Catholic, ApostolicCh Str 200 Answer: One, Holy, Catholic, Apostolic

31. This segment of the Church primarily brings Christ to the everyday world, and are called to share in the priestly, prophetic, and kingly office of Christ. Ch Str 400 Answer: LaityCh Str 400 Answer: Laity

32. These members are direct successors of the apostles, and are responsible for both the pastoral care of those in their jurisdiction and helping to lead the worldwide Church. Ch Str 600 Answer: BishopsCh Str 600 Answer: Bishops

33. These members are no holier than others but receive a special calling to teach the faith and provide spiritual leadership. Ch Str 800 Answer: Priests and DeaconsCh Str 800 Answer: Priests and Deacons

34. These people set aside their lives for a holy purpose and to be fully dedicated to pursuing a more intimate relationship with God.. Ch Str 1000 Answer: Consecrated life: hermits, consecrated virgins/widows, religious life…many different missions in this lifeCh Str 1000 Answer: Consecrated life: hermits, consecrated virgins/widows, religious life…many different missions in this life

35. As his successor, he is responsible for the care of all souls, those within the Church and all others regardless of their religious identity. Pope 400 Answer: St PeterPope 400 Answer: St Peter

36. This title signifies him as the visible sign of Christ’s presence on earth. Pope 800 Answer: Vicar of ChristPope 800 Answer: Vicar of Christ

37. These pastoral letters sent to the whole Church help our understanding but are not definitive and free from error. Pope 1200 Answer: EncyclicalsPope 1200 Answer: Encyclicals

38. This teaching authority of the Church consists of all current bishops and is lead by the pope. Its ordinary and universal decrees are infallible. Pope 1600 Answer: MagisteriumPope 1600 Answer: Magisterium

39. This papal declaration is an extraordinary use of infallibility. It was last used by Pope Pius IX in 1854 and Pope Pius XII in 1950. Pope 2000 Answer: ex cathedra (from the chair of Peter) Immaculate conception of Mary Assumption of MaryPope 2000 Answer: ex cathedra (from the chair of Peter) Immaculate conception of Mary Assumption of Mary

40. Without this attitude in our approach, we will not receive the vital and personal relationship with God that prayer provides. Prayer 400 Answer: HumilityPrayer 400 Answer: Humility

41. Adoration Blessing Intercession Petition Praise Thanksgiving. Prayer 800 Answer: Forms of PrayerPrayer 800 Answer: Forms of Prayer

42. This is the kind of prayer the rosary is, even though the rosary is composed of vocal prayers. It ask us to focus on the mysteries of Jesus’ life. Prayer 1200 Answer: MeditativePrayer 1200 Answer: Meditative

43. DAILY DOUBLE Prayer 1600 Answer: MagnificatPrayer 1600 Answer: Magnificat

44. Great Things by Matt Maher is inspired by this prayer of Mary’s that shows how to be wholly God’s and how worthy he is of our trust. Prayer 1600 Answer: MagnificatPrayer 1600 Answer: Magnificat

45. Act of Contrition Pr 2000 O my God, I am heartily sorry for having offended thee and I detest all my sins, because I dread the loss of heaven and the pains of hell, but most of all because they offend thee, my God, who are all good and deserving of all my love. I firmly resolve, with the help of thy grace, to confess my sins, to do penance, and to amend my life.Pr 2000 O my God, I am heartily sorry for having offended thee and I detest all my sins, because I dread the loss of heaven and the pains of hell, but most of all because they offend thee, my God, who are all good and deserving of all my love. I firmly resolve, with the help of thy grace, to confess my sins, to do penance, and to amend my life.

46. Charity Joy Peace Patience Goodness Kindness Long-suffering Humility Faithfulness Modesty Continence Chastity HS 1200 Answer: Fruits of the HSHS 1200 Answer: Fruits of the HS

47. The Sacrament where the Holy Spirit is first received. HS 400 Answer: BaptismHS 400 Answer: Baptism

48. This symbol of the Holy Spirit comes from Genesis 1:1-2, “In the beginning…while a ____ from God swept over the face of the waters”. HS 800 Answer: BaptismHS 800 Answer: Baptism

49. His role in the Eucharist. HS 1600 Answer: the means of transubstantiaton (brings Christ’s presence), brings sacrifice from us to God, sanctifies gifts HS 1600 Answer: the means of transubstantiaton (brings Christ’s presence), brings sacrifice from us to God, sanctifies gifts

50. The Seven Gifts of the Holy Spirit. HS 2000 Answer: Wisdom, understanding, right judgment, courage, knowledge, reverance/piety, wonder and aw HS 2000 Answer: Wisdom, understanding, right judgment, courage, knowledge, reverance/piety, wonder and aw

51. The minister of the Sacrament. Con 400 Answer: Bishop or designated priest Con 400 Answer: Bishop or designated priest

52. Laying on of hands and anointing with Chrism while saying, “Be sealed with the Holy Spirit”. Con 800 Answer: Essential Sacramental Symbol Con 800 Answer: Essential Sacramental Symbol

53. A mixture of olive oil and fragrant balsam, the oil is a symbol of strength and the perfume a symbol of the “fragrance of Christ” we must spread. Con 1200 Answer: Sacred Chrism Con 1200 Answer: Sacred Chrism

54. Age of Reason Baptized Freely Profess the Faith State of Grace Willing to be a Witness for Christ. Con 1600 Answer: Requirements for confirmationCon 1600 Answer: Requirements for confirmation

55. The two primary effects of Confirmation. Con 2000 Answer: Strengthen bond with the Church and enriched w/ outpouring of HSCon 2000 Answer: Strengthen bond with the Church and enriched w/ outpouring of HS

56. The difference between Catholic Eucharist and other Christian communion services. Euc 400 Answer: transubstantiation/belief that Christ is present in eucharistEuc 400 Answer: transubstantiation/belief that Christ is present in eucharist

57. This becomes the true body, blood, soul, and divinity of Jesus Christ. Euc 800 Answer: bread and wineEuc 800 Answer: bread and wine

58. The Eucharist recalls not only Jesus’ sacrifice but also this from our Jewish beginnings. Euc 1200 Answer: Passover LambEuc 1200 Answer: Passover Lamb

59. The Four Parts of the Eucharistic Rite. Euc 1600 Answer: Intro/Gathering Rites, Liturgy of the Word, Liturgy of the Eucharist, Concluding/Dismissal RiteEuc 1600 Answer: Intro/Gathering Rites, Liturgy of the Word, Liturgy of the Eucharist, Concluding/Dismissal Rite

60. As the representative of Christ, the priest’s sacrifice also does this for the sins of the living and the dead. Euc 2000 Answer: Make Amends/Reparation…Active salvation!Euc 2000 Answer: Make Amends/Reparation…Active salvation!

61. They do this to familiar concepts to make people hearing them gain a new way of seeing things. Par 400 Answer: Surprising Twist/ShockPar 400 Answer: Surprising Twist/Shock

62. DAILY DOUBLE Par 800 DDPar 800 DD

63. This parable reminds us we do not know when God is coming, so we must always be prepared if we want to enter the Kingdom. Par 800 Answer: 10 bridesmaids/virginsPar 800 Answer: 10 bridesmaids/virgins

64. Most of Jesus’ parables focus on teaching us about this. Par 1200 Answer: Kingdom of GodPar 1200 Answer: Kingdom of God

65. This part of the Gospels contains many of Jesus’ parables. It’s often considered the best summary of his teachings. Par 1600 Answer: Sermon on the Mount Matthew 5-7Par 1600 Answer: Sermon on the Mount Matthew 5-7

66. “Everyone who listens to these words of mine and acts on them will be like a wise man…And everyone who listens to these words of mine but does not act on them will be like a fool…” Matt 7:24,26. Par 2000 Answer: Parable of the two foundations/house built on rockPar 2000 Answer: Parable of the two foundations/house built on rock

  • Login