H l zatkezel s internet 3 ra
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 21

Hálózatkezelés, Internet 3. óra PowerPoint PPT Presentation


 • 47 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Hálózatkezelés, Internet 3. óra. Előadó: Jánosik Tamás. FTP kapcsolódás - gyakorlás. Létesítsünk FTP kapcsolatot a zeusz.tfk.kefo.hu nevű FTP-szerverrel! Felhasználói név : info Jelszó : csecsemo

Download Presentation

Hálózatkezelés, Internet 3. óra

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Hlzatkezels, Internet3. ra

Elad:

Jnosik Tams


FTP kapcsolds - gyakorls

Ltestsnk FTP kapcsolatot a zeusz.tfk.kefo.hu nev FTP-szerverrel!

Felhasznli nv: info

Jelsz: csecsemo

Msoljuk t az FTP-kapcsolat csecsemo mappjban lv info_csecsemo_2_2.pps fjlt a sajt gpnk dokumentumok mappjba (C:\Documents and settings\[sajt EHA-kd]\Dokumentumok)!

Bontsuk az FTP-kapcsolatot (nem kell menteni)!


A bngsz programok hasznlatba vtele

 • A kar szmtgpein a Mozilla Firefox bngsz hasznlatt rszestjk elnyben, ezrt az rk sorn is ezt trgyaljuk rszletesebben.

 • Az Internet Explorer nagy elnye, hogy az opercis rendszer rsze, mg a Firefoxot kln kell telepteni szmtgpnkre. A teleptprogram legjabb verzija ingyenesen letlthet a www.firefox.com oldalrl. A telepts menete is nagyon egyszer: a teleptprogram elindtsa utn gyakorlatilag mindig csak a Kvetkez gombra kell kattintgatnunk, amg a telepts a vgre nem r.


A telepts utn a Firefox elindthat az Asztalon elhelyezett parancsikonnal, vagy a Start men Minden program listjbl kikeresve.

Az indts utn megjelen bngszt a fels rszn tallhat eszkztr segtsgvel hasznlhatjuk.

A gombok szerepe balrl jobbra haladva: vissza, elre, frissts, lellts, kezdlap.


A gombsor jobb oldaln lv beviteli mezbe (Cmsor) rhatjuk be a megltogatand honlap URL-jt.

Az URL ablaktl jobbra tallhat mez a kedvenc keresoldalunk kzvetlen elrst teszi lehetv: nem kell elszr betlteni a keresoldalt, aztn megadni a keresend szavakat, hanem ez egy lpsben megoldhat.

A keres szolgltat tetszs szerint vltoztathat.


 • A Firefox menpontjai kzl kettt nznk meg rszletesebben:

  • A Knyvjelzk ment,

  • s az Eszkzk ment.

 • A Knyvjelzk menpontra kattintva, annak legfels menpontjt kivlasztva felvehetjk kedvenceink listjra az ppen aktulis weboldalt. A ksbbiek sorn, ha ismt szksgnk lenne az adott honlapra, elg csak kivlasztanunk a Knyvjelzk men listjbl a megfelel sort, gy nem kell fejben tartani az oldal pontos cmt.


A knyvjelz hozzadsakor vlaszthatjuk azt is, hogy a kvnt oldal cme a Knyvjelz eszkztrra kerljn, ilyenkor a bngsz fels rszn, a navigl gombok s a cmsor alatt fog megjelenni a felvett weboldal ikonja.

Ha egy oldal cmt a Knyvjelz eszkztrhoz adjuk hozz, akkor az a Knyvjelz menben nem fog megjelenni!


 • Az Eszkzk menn bell kt menpontot nznk meg rszletesebben:

  • A Szemlyes adatok trlse menpontra kattintva lehetsgnk van a bngszben eltrolt informcik kirtsre. Elmentett jelszavainkat, felhasznli neveinket, korbban ltogatott weboldalak cmt stb. trlhetjk ki ezen menpont segtsgvel.

  • Ehhez kapcsoldik az n. Cookie-k, vagy magyarul stik fogalma: A HTTP-sti egy informcicsomag, amelyet a szerver kld a bngsznek, majd a bngsz visszakld a szervernek minden, a szerver fel irnytott krs alkalmval.


 • Ha a bngsz visszakld egy stit, a kiszolglnak lehetsge van sszekapcsolni az aktulis krst a korbbiakkal. Leggyakrabban egy adott weboldal regisztrlt felhasznlinak azonostsra, bevsrlkosr nyilvntartsra vagy ltogatk nyomon kvetsre hasznljk.


 • Az Eszkzk Belltsok menpont segtsgvel testre szabhatjuk a bngsznket.A teljessg ignye nlkl, nhny hasznos lehetsg:

  • Megadhatjuk, hogy mi legyen a kezdlap bngsznk indtsakor,

  • Bellthatjuk, hogy mi legyen az alaprtelmezett hely a letltend fjljaink szmra.


Nem megbzhat weblapok

Ha titkostott adatkldsre felksztett weblapot szeretnnk megltogatni (https:// kezdet oldalt), az oldal betltse eltt a bngsznk ellenrzi, hogy a krt webhely rendelkezik-e a megfelel, eredetisgt igazol tanstvnnyal. Amennyiben az ellenrzs rendben lezajlik, akkor az oldal problma nlkl betltdik.

Ha a tanstvny hinyzik, hibs, vagy lejrt, a bngsznk figyelmeztet zenetet kld, mivel biztonsgi hinyossgokat fedezett fel. Ez leginkbb a szemlyes adatainkat (pl. jelszt) ignyl oldalak esetben jelents, mivel egy tanstvny nlkli oldal akr hamistvny is lehet, gy illetktelen kezekbe is kerlhetnek bizalmas informcik.

(A https-es oldalak eleve titkostva fogadjk az adatokat, biztostva ezzel azok vdelmt illetktelen kezekbe jutsa esetn, viszont a tanstvny igazolja azt, hogy az adott oldal valban az, amit szeretnnk, nem pedig hamistvny.)


Teendk hibs tanstvny esetn

Olvassuk el a kirt zenetet!!!


Ha biztosak vagyunk benne, hogy j helyen jrunk, s hogy az adott weboldallal nincs semmi baj, akkor kattintsunk a Megrtettem a kockzatot szvegre, gy tovbbi belltsokra lesz lehetsgnk:


A Kivtel hozzadsa gombra kattintva elnk kerl egy prbeszdablak, ahol megnzhetjk a tanstvnyt, s kivtelknt hozzadhatjuk a weboldalt a biztonsgos oldalakhoz, ezzel biztostva azt, hogy legkzelebb mr ne jelenjen meg a hibazenet.


Figyelem!

Csak olyan oldalt adjunk hozz kivtelknt a bngsznkhz, amirl biztosan tudjuk, hogy nem veszlyes, krtkony oldal!!!

Ha bizonytalanok vagyunk, inkbb ne csinljuk meg, abbl biztosan nem lesz baj!


Elugr (popup) ablakok

Az elugr ablak vagy popup, pop-up (angol: felugr) a klnbz szmtgpes programokban felugr ablakok kzs elnevezse.

Legismertebb formi a webbngszkben felugrl ablakok, melyekben rendszerint nem kvnt reklmok vannak.

Tbb program is ltezik, amely a popupokat blokkolja, sok bngszbe ez alapbl be van ptve. Van pop-under ablak is, ami a bngszablak alatt nylik meg, s csak akkor lthat, amikor mr becsuktuk a bngszablakot. Ez egy fokkal kevsb idegest.


Kb. 14 000 popup kzl egyre kattintanak r az emberek.

A popupok helyes alkalmazsa esetn viszont knnyen irnythatk a ltogatk. Nem vletlen, hogy szinte az sszes online marketinggel foglalkoz szakember honlapjn megtallhatk ezek az eszkzk. Ha egy popup rosszul van sszelltva s tulajdonsgait sem lehet vltoztatni, akkor valban a becsuksra sztnz. De igenis ltezik olyan popup, ami tkletesen mrheten nveli a feliratkozsi konverzit.


ETR-es elugr ablakok

A tanulmnyi rendszernkben egyes rtestseket (pl. hibazeneteket) ilyen elugr ablakokban jelent meg a weboldal, ezrt ezen az oldalon rdemes engedlyezni ezeket a pop-up ablakokat.

Ehhez rszletes lers tallhat az Kecskemti Fiskola ETR kezdlapjn, a bejelentkezsi ablak alatt:


Ksznm a figyelmet!


 • Login