Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 11

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PowerPoint PPT Presentation


  • 69 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe. PART 1: Basic Knowledge About The Earth [Section 3] Topics Covered Slide Numbers 3.1 Shape [2 ] 3.2 Structure [3] 3.3 Composition[4] 3.4 Geological history[5]

Download Presentation

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Published byPearson Education IndiaAuthored byEdgar Thorpe & Showick Thorpe

PART 1: Basic Knowledge About The Earth [Section 3]Topics CoveredSlide Numbers

3.1 Shape [2 ]

3.2 Structure [3]

3.3 Composition[4]

3.4 Geological history[5]

3.5 Earth’s movements[6-8]

3.6 Seasons [9]

3.7 Equinoxes and Solstices[10]

3.8 Eclipses[11]


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Question 1: What is the shape of the Earth’s orbit around the Sun? Is it elliptical or oblate spheroid?

Answer: Oblate spheroid.

Extra Fact Punch:

Oblate spheroid means flattened at the poles with a slight bulge at the equator.


Question 2 which layer is responsible for earth s magnetism

Question 2: Which layer is responsible for Earth’s magnetism?

Answer: The Earth’s inner core.

Extra Fact Punch

The Earth’s inner core solid and of depth of 1,370km. It contains Nickel and Iron that create the magnetic effects.


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Question 3: Of the 8 important elements constituting the Earth surface. Which element is the most abundant?

Answer: Oxygen(46.5%).

Extra Fact Punch

The earth is made up of more than 100 elements.


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Question 4: Geological history of the present living world can be best tracked by four Era’s in the sequence of____.

Answer: (a) Pre-cambium Era.

(b) Paleozoic era.

(c) Mesozoic Era.

(d) Cenozoic Era.

Extra Fact Punch

The pre-cambium era originated 4,600 million years ago and ends 570 million years ago. And then starts the Paleozoic era, and lasts till 225 million years. then the Mesozoic era started about 251 million years ago and ended 65 million years ago and the last Era started about million years ago.


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Question 4:Rotation and revolution relate to earth’s movement. The earth spins on its imaginary axis from west to east once in 24 hour. It is also known as_____.

Answer: Diurnal or daily motion.

Extra Fact Punch

The imaginary axis always remain inclined at an angle 66.5 degrees to the plane of the Earth’s orbit.


Published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Question 5: If June 22 and December 21 are shortest night and longest night in northern hemisphere respectively. Then date the shortest and longest night in the southern hemisphere.

Answer: December 22 shortest night

June 21 longest night.

Extra Fact Punch

Days and night are equal at equator throughout the year, as the circle of illumination always divide the equator in two equal parts.


Question 9 state the duration of one revolution of earth around the sun

Question 9: State the duration of one revolution of Earth around the sun?

Answer:365 days, 6 hours, 9 minutes, and 9.54 seconds.

Extra Fact Punch

The journey of the Earth around the Sun is called revolution. It takes one solar year to complete the journey..


Question 6 what are the two factors responsible for causing change in season

Question 6: What are the two factors responsible for causing change in season?

Answer: (a) Revolution of the Earth around the Sun.

(b) A fixed inclination of the Earth’s axis at 66.5 degrees to the plane of its orbit.

Extra Fact Punch

The first half of the year the northern hemisphere tilts towards the sun resulting in longer days and the summer season in the region and the southern hemisphere experiences winter.


Question 7 march 21 is called vernal equinoxes then september 23 is known as

Question 7: March 21 is called vernal equinoxes then September 23 is known as______.

Answer: Autumnal equinox.

Extra Fact Punch

Equinoxes are the dates when the days and nights are equal.


Question 8 what is the mechanism behind solar and lunar eclipse

Question 8: What is the mechanism behind solar and lunar eclipse?

Answer: When the light of the Sun or the moon is masked by another body the Sun or Moon is said to be in eclipse.

Extra Fact Punch

Lunar eclipse occurs only on full moon day and solar eclipse occurs on a new moon day, when the moon is inline with the Sun.


  • Login