America de sud vegeta ie faun i soluri
Download
1 / 15

America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri - PowerPoint PPT Presentation


  • 297 Views
  • Uploaded on

America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri. Autori : Chiperi Mihai Iulian Clasa a VII- a. Cuprins. 1. Introducere 2. Vegetaţie 3. Faună 4. Soluri 5. Peisaje din America de Sud. 1. Introducere.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri' - kiona-dotson


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
America de sud vegeta ie faun i soluri

America de Sudvegetaţie, faunăşi soluri

Autori: ChiperiMihaiIulian

Clasa a VII- a


Cuprins
Cuprins

1. Introducere

2. Vegetaţie

3. Faună

4. Soluri

5. Peisaje din

America de Sud


1 introducere
1. Introducere

America de Sud este un continent traversat de ecuator, cu suprafaţa majoritara în emisfera sudică. America de Sud este situată între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic. Este legată, geologic vorbind, de America de Nord prin Istmul Panama, relativ de puţin timp. Anzii Cordilieri, fiind un lanţ muntos activ, se desfăşoară pe întreaga lungime a continentului, în vest; suprafeţele din estul Anzilor sunt acoperite de păduri tropicale şi formează vastul bazin al râului Amazon. In partea centrală a continentului situat la est de Anzii Cordilieri se află pampasul.

America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte suprafaţa, după Asia, Africa şi America de Nord. În ceea ce priveşte populaţia, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa şi America de Nord.

Se crede că a fost locuit pentru prima oară de oamenii care au trecut podul natural Bering, acum strâmtoarea Bering, deşi există şi unele sugestii că fiinţele umane au migrat aici din sudul Oceanului Pacific.


Din anii 1530, locuitorii indigeni ai Americii de Sud au început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Regiunea America de Sud include şi o serie de insule, majoritatea aparţinând ţărilor de pe continent. Teritoriile caraibiene sunt grupate împreună cu America de Nord (cu excepţia Trinidad şi Tobago). Ţările sud-americane care se afla la limitele Mării Caraibelor, cum ar fi Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname şi Guiana Franceză sunt cunoscute şi sub numele de America de Sud Caraibeană.

Cea mai mare ţară din America de Sud, atât în ceea ce priveşte suprafaţa cât şi populaţia, este de departe Brazilia.


America de Sud - populaţie început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.


2 vegeta ia
2. Vegetaţia început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Vegetaţia diferă de la o regiune la alta. În zona de nord flora este de tip tropical: palmieri, liane, jacaranda etc. De asemenea se pot întâlni în special ierburi sau arbori rezistenţi la secetă ca eucaliptul, sicamorul, acacia etc. În unele locuri vegetaţia este alcătuită din tufişuri, ierburi, muşchi. În zonele muntoase din Anzi se găsesc conifere ca de exemplu pinul, chiparosul, cedrul. În zonele aride cresc cactuşi.

Leandru


lobeliile început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

dryoptere

oxalis acetosella

salvie


3 fauna
3. Fauna început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Lama Guanaco (Lama guanicoe), puma, zorro sau vulpea braziliană (Canis azarae), zorrino (un tip de sconcs) şi tuco-tuco sunt cele mai caracteristice mamifere ale câmpiilor din America de Sud. Lamele cutreieră în turme de-a lungul ţării şi formau împreună cu rhea principala hrană pentru nativi. Viscacha şi mara (Dolichotis) sunt de asemenea caracteristice stepelor şi pampasurilor nordice.

Păsările sunt adeseori abundente. Caracho (Polyborus tharus) este caracteristic peisajului patagonian; prezenţa papagalilor verzi cu coadă lungă (Conurus cyanolysius) în sudul continentului, până la malul strâmtorii Magellan au atras atenţia primilor navigatori; printre fulgi de zăpadă se pot vedea păsări Colibri. Printre păsările de apă menţionăm flamingo, gâşte şi raţe, întâlnite în special în zona strâmtorii.

Fauna marină include balene, pinguinul regal, orca, foca elefant. Peninsula Valdes aparţine Patrimoniului mondial UNESCO din 1999 datorită importanţei sale în conservarea speciilor periclitate.


Hârciog început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Papagal de talie mare albastru cu galben

Broască sageată veninoasă aurie

Coati


4 soluri
4. Soluri început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Solurile variazăîn fertilitate şi posibilitate de cultivare, apa este puţină cu excepţia zonelor din afara Nord-Estului şia Pampasului umed. Pampasul, fiind compus din nisip fin şi clei, fără pietricele sau roci, este perfect pentru cultivarea cerealelor.

Spre deosebire de Pampas pământul argilos din Patagonia şi Sudul Argentinei este inutil pentru cultivare cerealelor.

Câmpiile naturale ale acestei regiuni sunt folosite în principal pentru păscutul oilor. Mare parte din zona de Nord a dealurilor Andine nu sunt de loc potrivite pentru fermierit, dar câteva "oaze" favorizează creşterea fructelor.


Sol arid început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Sol nisipos


5 peisaje din america de sud
5. început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.Peisaje din America de Sud

Imagine de pe malul Cascadei Niagara

Imagine din Munţii Aconcagua


Imagine de pe străzile din Columbia început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Imagine din oraşul Caracas


Peisaj din Peru – Machu Picchu început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Peisaj cu labirinturile din Cappadocia


Bibliografie
Bibliografie început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

www.wikipedia.ro

www.google.com

www.clopotel.ro

www.flickr.com

Proiect de nota 10


ad