America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri - PowerPoint PPT Presentation

America de sud vegeta ie faun i soluri
Download
1 / 15

  • 248 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri. Autori : Chiperi Mihai Iulian Clasa a VII- a. Cuprins. 1. Introducere 2. Vegetaţie 3. Faună 4. Soluri 5. Peisaje din America de Sud. 1. Introducere.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

America de Sud vegeta ţ ie, faun ă ş i soluri

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


America de sud vegeta ie faun i soluri

America de Sudvegetaţie, faunăşi soluri

Autori: ChiperiMihaiIulian

Clasa a VII- a


Cuprins

Cuprins

1. Introducere

2. Vegetaţie

3. Faună

4. Soluri

5. Peisaje din

America de Sud


1 introducere

1. Introducere

America de Sud este un continent traversat de ecuator, cu suprafaţa majoritara în emisfera sudică. America de Sud este situată între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic. Este legată, geologic vorbind, de America de Nord prin Istmul Panama, relativ de puţin timp. Anzii Cordilieri, fiind un lanţ muntos activ, se desfăşoară pe întreaga lungime a continentului, în vest; suprafeţele din estul Anzilor sunt acoperite de păduri tropicale şi formează vastul bazin al râului Amazon. In partea centrală a continentului situat la est de Anzii Cordilieri se află pampasul.

America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte suprafaţa, după Asia, Africa şi America de Nord. În ceea ce priveşte populaţia, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa şi America de Nord.

Se crede că a fost locuit pentru prima oară de oamenii care au trecut podul natural Bering, acum strâmtoarea Bering, deşi există şi unele sugestii că fiinţele umane au migrat aici din sudul Oceanului Pacific.


America de sud vegeta ie faun i soluri

Din anii 1530, locuitorii indigeni ai Americii de Sud au început să fie subjugaţi de invadatori europeni, întâi de spanioli şi mai apoi de portughezi, care şi-au împărţit continentul în colonii. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.

Regiunea America de Sud include şi o serie de insule, majoritatea aparţinând ţărilor de pe continent. Teritoriile caraibiene sunt grupate împreună cu America de Nord (cu excepţia Trinidad şi Tobago). Ţările sud-americane care se afla la limitele Mării Caraibelor, cum ar fi Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname şi Guiana Franceză sunt cunoscute şi sub numele de America de Sud Caraibeană.

Cea mai mare ţară din America de Sud, atât în ceea ce priveşte suprafaţa cât şi populaţia, este de departe Brazilia.


America de sud vegeta ie faun i soluri

America de Sud - populaţie


2 vegeta ia

2. Vegetaţia

Vegetaţia diferă de la o regiune la alta. În zona de nord flora este de tip tropical: palmieri, liane, jacaranda etc. De asemenea se pot întâlni în special ierburi sau arbori rezistenţi la secetă ca eucaliptul, sicamorul, acacia etc. În unele locuri vegetaţia este alcătuită din tufişuri, ierburi, muşchi. În zonele muntoase din Anzi se găsesc conifere ca de exemplu pinul, chiparosul, cedrul. În zonele aride cresc cactuşi.

Leandru


America de sud vegeta ie faun i soluri

lobeliile

dryoptere

oxalis acetosella

salvie


3 fauna

3. Fauna

Lama Guanaco (Lama guanicoe), puma, zorro sau vulpea braziliană (Canis azarae), zorrino (un tip de sconcs) şi tuco-tuco sunt cele mai caracteristice mamifere ale câmpiilor din America de Sud. Lamele cutreieră în turme de-a lungul ţării şi formau împreună cu rhea principala hrană pentru nativi. Viscacha şi mara (Dolichotis) sunt de asemenea caracteristice stepelor şi pampasurilor nordice.

Păsările sunt adeseori abundente. Caracho (Polyborus tharus) este caracteristic peisajului patagonian; prezenţa papagalilor verzi cu coadă lungă (Conurus cyanolysius) în sudul continentului, până la malul strâmtorii Magellan au atras atenţia primilor navigatori; printre fulgi de zăpadă se pot vedea păsări Colibri. Printre păsările de apă menţionăm flamingo, gâşte şi raţe, întâlnite în special în zona strâmtorii.

Fauna marină include balene, pinguinul regal, orca, foca elefant. Peninsula Valdes aparţine Patrimoniului mondial UNESCO din 1999 datorită importanţei sale în conservarea speciilor periclitate.


America de sud vegeta ie faun i soluri

Hârciog

Papagal de talie mare albastru cu galben

Broască sageată veninoasă aurie

Coati


4 soluri

4. Soluri

Solurile variazăîn fertilitate şi posibilitate de cultivare, apa este puţină cu excepţia zonelor din afara Nord-Estului şia Pampasului umed. Pampasul, fiind compus din nisip fin şi clei, fără pietricele sau roci, este perfect pentru cultivarea cerealelor.

Spre deosebire de Pampas pământul argilos din Patagonia şi Sudul Argentinei este inutil pentru cultivare cerealelor.

Câmpiile naturale ale acestei regiuni sunt folosite în principal pentru păscutul oilor. Mare parte din zona de Nord a dealurilor Andine nu sunt de loc potrivite pentru fermierit, dar câteva "oaze" favorizează creşterea fructelor.


America de sud vegeta ie faun i soluri

Sol arid

Sol nisipos


5 peisaje din america de sud

5. Peisaje din America de Sud

Imagine de pe malul Cascadei Niagara

Imagine din Munţii Aconcagua


America de sud vegeta ie faun i soluri

Imagine de pe străzile din Columbia

Imagine din oraşul Caracas


America de sud vegeta ie faun i soluri

Peisaj din Peru – Machu Picchu

Peisaj cu labirinturile din Cappadocia


Bibliografie

Bibliografie

www.wikipedia.ro

www.google.com

www.clopotel.ro

www.flickr.com

Proiect de nota 10


  • Login