Az int zm ny s k rnyezete - PowerPoint PPT Presentation

Az int zm ny s k rnyezete
Download
1 / 44

 • 63 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

2. Mirol lesz sz?. I. Intzmnyi krnyezetII. Fenntarti jogok s ktelezettsgekIII. Kistrsgi egyttmukds kereteiIV.Egyeztetsi mechanizmusok s frumokV.A csalddal val kapcsolattarts intzmnyes kereteiVI.Az intzmny termszeti s ptett krnyezete. 3. I. Intzmnyi kr

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Az int zm ny s k rnyezete

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Az int zm ny s k rnyezete

Az intzmny s krnyezete

Kapornai Judit

Polgrmesteri Hivatal

Berettyjfalu, Dzsa Gyrgy u. 17-19.

Telefon:06-54-505-422

E-mail: kapornaijudit@berettyoujfalu.hu


Mir l lesz sz

Mirl lesz sz?

I. Intzmnyi krnyezet

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

IV.Egyeztetsi mechanizmusok s frumok

V.A csalddal val kapcsolattarts

intzmnyes keretei

VI.Az intzmny termszeti s ptett krnyezete


I int zm nyi k rnyezet

I. Intzmnyi krnyezet


Fenntart i jogok s k telezetts gek

Fenntarti jogok s ktelezettsgek

E fejezetben ismertetsre kerl, melyek azok a feladatok, melyeket a helyi nkormnyzati s nem nkormnyzati fenntartknak biztostaniuk kell (Ktv. 85.-88., illetve 102.-ai foglalnak magba.)

Termszetesen r kell vilgtani arra, hogyan lehet ezt a gyakorlatban elvgezni, hogyan kell sszehangolni a Ktv. rendelkezseit a fenntartnak az intzmnnyel;

Milyen fenntarti dokumentumokat kell elkszteni, s arra hogyan kell rplnik ezekre az intzmnyi dokumentumoknak (pl.: MIP IMIP, stb.)

Klns figyelmet kell fordtani az intzmnyi tszervezsekre, ellenrzsekre.


Kist rs gi egy ttm k d s keretei

Kistrsgi egyttmkds keretei

A Ktv. 89/A.-a rszletesen taglalja, hogyan lehet a kzoktats feladatait a kistrsgi trsuls keretein bell megszervezni.

Mivel a kltsgvetsi trvny sztnz normatvkat tartalmaz a trsuls ltal fenntartott intzmnyeknek, illetve az intzmnyfenntart trsulsoknak, egyre gyakrabban tallkozunk ezzel a krdssel.

Mivel viszonylag j, de terjed formrl van sz, rszletesen ki kell r trni. Itt kell szt ejteni a kistrsgi kzoktatsi feladatelltsi tervrl is.


Egyeztet si mechanizmusok s f rumok

Egyeztetsi mechanizmusok s frumok

A Ktv., illetve a 11/1994.-es MKM rendelet is Ktelez egyeztetseket r el a klnbz tszervezsekre, illetve az intzmny mkdst meghatroz dokumentumokra is, amennyiben az intzmnyhez ktd krdsekrl van sz.

A dolgozk vonatkozsban a Kjt. elrsaira, illetve annak vgrehajtsi rendeletre kell figyelemmel lenni.


A csal ddal val kapcsolattart s s int zm nyes keretei

A csalddal val kapcsolattarts s intzmnyes keretei

Itt kell ttekinteni, hogy a krds szablyozsra milyen lehetsget knl a Pedaggiai Program (vagy helyi vodai program), az SzMSz, illetve a Hzirend, az ide vonatkoz jogszablyi httr megjellsvel egytt.


Az int zm ny term szeti s p tett k rnyezete

Az intzmny termszeti s ptett krnyezete

Az ide vonatkoz ptsgyi elrsok (helyisgek tpusai, mrete), EU-szabvnyok mellett a ktelez eszkz s felszerelsi jegyzkben foglaltak figyelembevtelvel kell rvilgtani azokra a lehetsgekre, mely az intzmny falain bell s azon kvl is szemlletet ad a krnyezeti kultra fejlesztshez.


I int zm nyi k rnyezet1

I. Intzmnyi krnyezet

-Kls szemlyi krnyezet:

Szemlyes kapcsolattal meghatrozzk az intzmny lett. (Pl.: szlk)

-Kls trgyi krnyezet:

Intzmny teleplsen belli fldrajzi elhelyezkedse

-Kls intzmnyi krnyezet:

Akivel intzmnyknt kapcsolatban ll.

(Pl.: Polgrmesteri Hivatal, Csaldsegt, szli munkakzssg, SZ, MK)


I int zm nyi k rnyezet2

I. Intzmnyi krnyezet

-Bels szemlyi krnyezet:

Akik bellrl alaktjk az intzmnyt

(Gyerekek, tanulk, pedaggusok)

-Bels trgyi krnyezet:

Bels infrastruktra

-Kls intzmnyi krnyezet:

Az intzmnyen belli szervezetek

(Diknkormnyzat, Munkakzssg, Kzalkalmazotti tancs)


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

Fenntart

A kzoktatsrl szl 1993. vi LXXIX. trvny hatrozza meg.

(Tovbbiakban Ktv.)

nkormnyzati

Nem nkormnyzati

- Helyi (trsuls)

- Megyei

- Fvrosi, kerleti


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek1

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

Az intzmnyt a fenntart alaptja alapt okirattal.

Ktv. 37. (5) bek.

A kzoktatsi intzmny alapt okirata tartalmazza az

a) intzmny nevt, az alapt, illetve a fenntart nevt s cmt,

b) intzmny tpust, alaptevkenysgt, nemzeti, etnikai, kisebbsgi s ms feladatait, tagintzmnyt, a feladatelltst szolgl vagyont, a vagyon feletti rendelkezs jogt, az intzmny szkhelynek s valamennyi telephelynek cmt, nevelsi-oktatsi intzmnyesetn az intzmnybe felvehet maximlis gyermek-, tanulltszmot, a tagozat megnevezst, iskolaesetn az vfolyamok szmt, alapfok mvszetoktats esetn a mvszeti gak, azon bell a tanszakok megnevezst,

c) a gazdlkodssal sszefgg jogostvnyokat.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek2

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

nkormnyzatok feladatelltsi ktelezettsge (Ktv.)

85. (4)

A helyi nkormnyzat nllan vagy ms helyi nkormnyzattal kzsen kteles a kzoktatsi feladatai megszervezshez szksges nkormnyzati dnts-elksztst szolgl feladatelltsi, intzmnyhlzat-mkdtetsi s -fejlesztsi tervet (a tovbbiakban: nkormnyzati intzkedsi terv) kszteni.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek3

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

86. (1)

A kzsgi, a vrosi, a fvrosi kerleti s a megyei jog vrosi nkormnyzat kteles gondoskodni az vodai nevelsrl, az ltalnos iskolai oktatsrl, tovbb a nemzeti s etnikai kisebbsg ltal lakott teleplsen a nemzeti vagy etnikai kisebbsghez tartozk vodai nevelsrl s az ltalnos iskolai nevelsrl s oktatsrl.

86. (2)

Az (1) bekezds szerinti ktelezettsg magban foglalja a sajtos nevelsi igny gyermekek, tanulk elltst is, amennyiben azok a tbbi gyermekkel, tanulval egytt nevelhetk, oktathatk.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek4

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

88. (1)

A fvrosi nkormnyzat a fvrosi kerleti nkormnyzatok, a megyei nkormnyzat a megye terletn mkd helyi nkormnyzatok vlemnynek kikrsvel s kzremkdsvel - a kzoktatsi feladatok megszervezshez szksges nkormnyzati dnts elksztst szolgl - feladatelltsi, intzmnyhlzat-mkdtetsi s fejlesztsi tervet (a tovbbiakban: fejlesztsi terv) kszt.

88. (2)

A fejlesztsi terv tartalmazza a kzoktats-szolgltats megszervezsnek helyzetrtkelst, a megoldsra vr feladatokat, tovbb a fvros, illetve a megye terletre vonatkoz kzptv beiskolzsi tervet.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek5

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

88. (3)

A fejlesztsi terv legalbb hatves idszakra kszl. A fejlesztsi tervet legalbb ngyvenknt t kell tekinteni, tovbb akkor is, ha azt az rintett helyi nkormnyzatok vagy a helyi kisebbsgi, illetve orszgos kisebbsgi nkormnyzatok, illetve az sszes rdekeltek legalbb t szzalka kri.

88. (4)

Az nkormnyzatok feladataikat intzmny ltestsvel, fenntartsval, trsulsban val rszvtellel vagy ms nkormnyzattal, illetve fenntartval kttt megllapods tjn lthatjk el. Amennyiben az e trvnyben meghatrozott feladatokat az nkormnyzatok trsuls tjn ltjk el, a trsulsi szerzdsben meg kell llapodniuk a kltsgek viselsrl s megosztsrl is.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek6

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

88. (5)

A helyi nkormnyzat j kzoktatsi intzmnyt akkor ltesthet, a meglv intzmny feladatt akkor bvtheti, ha a mkds megkezdshez, illetve az j feladatok elltshoz szksges szemlyi s trgyi felttelek, valamint a kltsgvetsi fedezet rendelkezsre ll, illetve megteremthet. A dntshez be kell szerezni a fvrosi, megyei nkormnyzat - fejlesztsi tervre ptett - szakvlemnyt.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek7

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

88. (6)

A helyi nkormnyzat a kzoktatsi intzmnyt, illetve egyes szolgltats elltst - rszben vagy egszben - akkor szntetheti meg, kzoktatsi intzmnyt akkor szervezheti t, ha az adott tevkenysgrl, szolgltatsrl tovbbra is megfelel sznvonalon gondoskodik oly mdon, hogy annak ignybevtele a gyermeknek, tanulnak, szlnek nem jelent arnytalan terhet. Ennek eldntshez be kell szerezni a fvrosi, megyei nkormnyzat - fejlesztsi tervre ptett - szakvlemnyt.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek8

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

88. (7)

A helyi nkormnyzat a tulajdonban lv nevelsi-oktatsi intzmny tulajdoni vagy fenntarti jogt rszben vagy egszben akkor engedheti t vilgnzeti alapon szervezd vagy ms fenntartknak, ha azoknak a gyermekeknek, tanulknak, akiknek a szlei nem akarjk az elktelezett, illetve az tadott nevelsi-oktatsi intzmnybe jratni gyermekket, a szolgltatst tovbbra is megfelel sznvonalon biztostja oly mdon, hogy annak ignybevtele a gyermeknek, tanulnak, szlnek nem jelent arnytalan terhet. Ennek eldntshez be kell szerezni a fvrosi, megyei nkormnyzat - fejlesztsi tervre ptett - szakvlemnyt.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek9

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

A fenntarti irnyts

102. (2)

A fenntart

a) dnt a kzoktatsi intzmny ltestsrl, gazdlkodsi jogkrrl, tszervezsrl, megszntetsrl, tevkenysgi krnek mdostsrl, nevnek megllaptsrl, az vodba trtn jelentkezs mdjrl, a nagyobb ltszm gyermekek egy idszakon belli vodai felvtelnek idpontjrl, az voda heti s ves nyitvatartsi idejnek meghatrozsrl;

b) meghatrozza a kzoktatsi intzmny kltsgvetst, tovbb a krhet kltsgtrts s tandj megllaptsnak szablyait, a szocilis alapon adhat kedvezmnyek feltteleit;


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek10

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

c) meghatrozza az adott nevelsi vben indthat vodai csoportok szmt, tovbb engedlyezi az osztly, csoport tlagltszmtl val eltrst, meghatrozza az adott tantsi vben az iskolban indthat osztlyok, napkzis osztlyok (csoportok), a kollgiumban szervezhet csoportok szmt, tovbb engedlyezi a maximlis ltszmtl val eltrst;

d) a minsgirnytsi programban meghatrozottak szerint mkdteti a minsgfejleszts rendszert, tovbb rendszeresen - ha jogszably mskpp nem rendelkezik, ngyvenknt legalbb egy alkalommal - ellenrzi a kzoktatsi intzmny gazdlkodst, mkdsnek trvnyessgt, hatkonysgt, a szakmai munka eredmnyessgt, nevelsi-oktatsi intzmnyben tovbb a gyermek- s ifjsgvdelmi tevkenysget, a tanul- s gyermekbaleset megelzse rdekben tett intzkedseket; ha a fenntart nem helyi nkormnyzat, a tanul- s gyermekbalesetet jelenti a nevelsi-oktatsi intzmny szkhelye szerint illetkes fvrosi, megyei fjegyznek;


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek11

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

e) megbzza a kzoktatsi intzmny vezetjt, s gyakorolja felette a munkltati jogokat;

f) jvhagyja a kzoktatsi intzmny szervezeti s mkdsi szablyzatt, minsgirnytsi programjt, valamint a nevelsi-oktatsi intzmny nevelsi, illetve pedaggiai programjt, hzirendjt, az ltalnos mveldsi kzpont pedaggiai-mveldsi programjt;

g) rtkeli a nevelsi-oktatsi intzmny foglalkozsi, illetve pedaggiai programjban meghatrozott feladatok vgrehajtst, a pedaggiai-szakmai munka eredmnyessgt.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek12

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

105. (1)

A helyi nkormnyzat az nkormnyzati intzkedsi terv, illetve a fvrosi, megyei fejlesztsi terv rszeknt vagy az abban foglaltakra tekintettel nll intzkedsi tervknt meghatrozza a gyermekek, tanulk eslyegyenlsgt szolgl intzkedseket (a tovbbiakban: kzoktatsi eslyegyenlsgi intzkedsi terv).

106. (1)

A fenntarti irnyts nem srtheti a nevelsi-oktatsi intzmny szakmai nllsgt, az intzmny szakmai dntsi hatskreit.

106. (2)

A fenntarti irnyts nem srtheti a kzoktatsi intzmny vezetjnek munkltati jogait, dntsi jogostvnyait, belertve a gazdasgi vezet feletti munkltati jogokat.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek13

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

Nem helyi nkormnyzatok ltal fenntartott kzoktatsi intzmnyekre vonatkoz kln szablyok

79. (1)

Ha a nevelsi-oktatsi intzmnyt nem helyi nkormnyzat alaptja, mkdsnek megkezdshez engedly szksges. Az engedly akkor adhat ki, ha a nevelsi-oktatsi intzmny az e trvny 38. -nak (1) bekezdsben meghatrozottak szerint rendelkezik a mkdshez szksges felttelekkel, illetve a feltteleket fokozatosan megteremti.


Ii fenntart i jogok s k telezetts gek14

II. Fenntarti jogok s ktelezettsgek

79. (2)

Az engedly kiadsa irnti krelemhez csatolni kell a nevelsi-oktatsi intzmny alapt okiratt, foglalkozsi, illetve pedaggiai programjt, tovbb azokat az okiratokat, amelyekbl megllapthat, hogy a mkds megkezdshez, a nevel s oktat munkhoz szksges szemlyi s trgyi felttelek rendelkezsre llnak, illetve fokozatosan megteremthetk. A krelem s mellkletei jogszablyban meghatrozott formban nyjthatk be.


Iii kist rs gi egy ttm k d s keretei

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

Ktv. 89/A. (1)

A teleplsi nkormnyzatok tbbcl kistrsgi trsulsnak megalakulsa (a tovbbiakban: tbbcl kistrsgi trsuls) esetn az e trvny 85-89. -ban foglaltakat az e -ban meghatrozott eltrsekkel kell alkalmazni.

Ktv. 89/B. (2)

Szakkpzs-szervezsi trsuls az e trvnyben meghatrozott szakkpzssel sszefgg nkormnyzati feladatok vgrehajtsra hozhat ltre. A szakkpzs-szervezsi trsulsba belphet minden olyan helyi nkormnyzat, amely a szakkpzs feladataiban rszt vev iskolt tart fenn. A szakkpzs-szervezsi trsulsba trtn belps felttele, hogy az rintett elfogadja a regionlis fejlesztsi s kpzsi bizottsg ltal a szakkpzs fejlesztsnek sszehangolsval sszefggsben hozott dntseket.


Iii kist rs gi egy ttm k d s keretei1

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

1997. vi CXXXV. trvny a helyi nkormnyzatok trsulsairl s egyttmkdsrl

3. (1)

Trsulsi megllapods (a tovbbiakban: megllapods) helyi nkormnyzati feladat- s hatskr, valamint a polgrmester, a jegyz, a kpvisel-testlet hivatala gyintzje llamigazgatsi feladat- s hatskre elltsra kthet. A megllapodst a polgrmester, llamigazgatsi feladat- s hatskr esetn a polgrmester s a jegyz rja al.

3. (2)

A helyi nkormnyzat feladatelltsi ktelezettsgt nem rinti a trsuls ltrehozsa.


Iii kist rs gi egy ttm k d s keretei2

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

8.

(1) Kt vagy tbb kpvisel-testlet megllapodhat intzmny vagy ms szervezet kzs fenntartsban, egyes alapti jogok kzs gyakorlsban, munkavllal kzs foglalkoztatsban azzal, hogy a kzs fenntartssal, illetve a kzs foglalkoztatssal kapcsolatos feladat- s hatskrket a megllapodsban meghatrozott kpvisel-testlet, illetve annak szerve gyakorolja.

(2) A megllapodsban meghatrozott kpvisel-testlet, illetleg szervnek dntse eltt a kpvisel-testletek - megllapods esetn a polgrmesterek - vlemnyt ki kell krni a kzs intzmny, ms szervezet vezetje, a kzsen foglalkoztatott munkavllal megbzsa, kinevezse s felmentse esetn. A trsulssal kapcsolatos dntsekrl a kpvisel-testleteket tjkoztatni kell.


Iii kist rs gi egy ttm k d s keretei3

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

(3) A megllapodsban meghatrozott kltsgvetst rint dntshez a kpvisel-testletek mindegyiknek egyetrtse szksges.

(4) A megllapods tartalmazza:

a) a trsuls nevt, szkhelyt;

b) a trsuls tagjainak s a kzs feladat- s hatskr gyakorlsval megbzott nevt, szkhelyt;

c) a trsuls ltal elltott feladatot, hatskrt, szolgltatst, a kzsen fenntartott intzmny vagy ms szervezet megnevezst;

d) a megllapods idtartamt;

e) a kltsgek viselsnek arnyt s teljestsnek feltteleit;


Iii kist rs gi egy ttm k d s keretei4

III. Kistrsgi egyttmkds keretei

f) az nkormnyzatok ltal vllalt pnzgyi hozzjruls nem teljestse esetn irnyad eljrst (a trsuls dntstl fggen az azonnali beszedsi megbzs - inkassz - alkalmazst);

g) a trsulshoz val csatlakozs s a trsulsi megllapods felmondsnak rszletes szablyait, az elszmols rendjt a trsuls megsznse esetn;

h) a trsuls ellenrzsnek rendjt;

i) llamigazgatsi feladat- s hatskr elltsa esetn a hatskr cmzettjnek rendelkezst a kiadmnyozsrl;

j) a trsulsban foglalkoztatott szemly alkalmazsnak feltteleit;

k) intzmny, ms szervezet kzs fenntartsra vonatkoz rszletes rendelkezseket;

l) azt, amiben a kpvisel-testletek megllapodtak.


Az int zm ny s k rnyezete

Mirl lesz sz?

 • A kistrsgi trsulsok szerepnek vltozsa

 • A 2007. vben letbe lp j szablyozs

  • NHIKI felttelek s iskolafenntarts

  • Napi tapasztalatok

 • Intzmnytszervezs lpsei

 • A vltozsok hatsa

  • Elnyk, htrnyok

   • a fenntart szemszgbl

   • a tanulk s a pedaggusok szemszgbl


 • Az int zm ny s k rnyezete

  Kistrsgi trsulsok szerepnek vltozsa

  • Szakmai egyttmkds a teleplsek kztt

  • Tbblet-forrsok bevonsnak lehetsge

  • Pnzgyi-gazdasgi KNYSZER

   Bvebben:

   Kapornai Judit-Br Gyula:

   1. A kzoktats fejlesztsnek lehetsges irnyai kistrsgi trsuls keretei kztt / PSZ 2006. februr /

   2. Az intzmnyi tszervezs lehetsgei a kistrsgi trsuls keretein bell / PSZ 2006. december /

  A cl megvltozott


  Az int zm ny s k rnyezete

  Ltszmhatrok a Kzoktatsi trvny szerint


  Az int zm ny s k rnyezete

  tszervezs gazdasgi okaiNHIKI IGNYLS FELTTELEI: Ktsv-i tv. 6. sz. mellklet 1.2.1. s 1.2.2.

  F szably:

  voda s iskola vfolyam-csoportonknt szmtott kihasznltsga rje el 2007/2008-as tanvtl:

  3000 f alatti trsulsban rszt nem vev teleplsnl:


  Az int zm ny s k rnyezete

  3000 f feletti trsulsban rszt nem vev teleplsnl:

  Ktsv-i tv. 6. sz. mellklet 1.2.1. s 1.2.2.


  Az int zm ny s k rnyezete

  NHIKI-hez, 2007/08-as nevelsi-, ill. tanvben kistrsgi trsuls kzoktatsi feladatelltsban rsztvev nk.

  Ktsv-i tv. 6. sz. mellklet 1.2.1. s 1.2.2.


  Az int zm ny s k rnyezete

  Ltszmfelttelek az sztnz normatva ignybevtelhez I.

  Trsulsi normatvhoz 2007/08. tanv.


  Az int zm ny s k rnyezete

  Ltszmfelttelek az sztnz normatva ignybevtelhez II.

  Amennyiben az iskola fenntartsrl legalbb 5 teleplsi nkormnyzat trsulsban gondoskodik, s a teleplsek tlagos lakossgszma nem ri el az 500 ft, valamint az oktats 1 ellts helyen trtnik.


  Az int zm ny s k rnyezete

  Ltszmfelttelek az sztnz normatva ignybevtelhez III.

  Amennyiben az iskolt 10.000-nl nagyobb lakossgszm nkormnyzat vagy olyan trsuls tartja fenn, amelynek tagja 10.000-nl nagyobb lakossgszm nkormnyzat.


  Az int zm ny s k rnyezete

  Intzmnytszervezs lpsei I.

  1.)Eldnteni, hogy a telepls a kzoktatsi feladatelltst milyen mdon biztostja

  LEHETSGEK

  Sajt intzmny

  fenntartsa

  Megllapods alapjn

  ms fenntartval

  TRSULSBAN val

  rszvtellel

  INTZMNYFENNTART

  TRSULS

  Kt vagy tbb nkormnyzat

  llapodik meg.

  TAGINTZMNYKNT

  (Ktv.121. (1) bek. 36.pont

  TBBCL TRSULS

  TARTJAfenn az

  intzmnyt


  Az int zm ny s k rnyezete

  Intzmnytszervezs lpsei II.

  1.Nyolc vfolyamnl kevesebb vfolyammal mkd intzmny

  tagintzmnny vls

  Kltsgvetsi vhez igazodva is vgrehajthat

  (Ktv. 133. (3) bek.)


  Az int zm ny s k rnyezete

  Intzmnytszervezs lpsei III.

  2.Ktv. elrsai:

  37. (5) bek.-az alapt okirat tartalma

  88. (6) bek.- fggetlen szakrtnek (OKV jelli ki) vlemnyezni kell az tszervezst (arnytalan tanuli, szli teher)

  102. (3) bek.- vlemnyeznie kell az:

  -alkalmazotti kzssgnek

  -iskolaszknek

  -iskolai szli szervezetnek

  -diknkormnyzatnak


  Az int zm ny s k rnyezete

  ELNYK, HTRNYOK, FLELMEK

  Elnyk:

  -szakos elltottsg biztostsa

  -eslyegyenlsg megteremtse

  -felttelrendszer differenciltsga cskken

  -pedaggushelyettestsi rendszer hatkony mkdtetse

  -egyenletes szakmai ellts a trsgen bell

  Htrnyok, flelmek:

  -a telepls nem tart fenn intzmnyt - rzelmi okok

  -pedaggusok flelme a munkahely elvesztstl

  -szlk, pedaggusok flelme a vltozstl


  Az int zm ny s k rnyezete

  Mirl volt sz?

  -Kistrsgi trsuls:

  szakmai egyttmkds helyett gazdasgi knyszer

  -NHIKI feltteleknek trtn megfelels, sztnz normatv tmogats

  -Nhny sz a htkznapi let tapasztalatairl

  -Intzmnytszervezs lpsei a Ktv. elrsai szerint


 • Login