MATH 3rd GradePizzaProblem - PowerPoint PPT Presentation

MATH 3rd Grade:
Download
1 / 7

  • 131 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

MATH 3rd Grade: Luther waited 50 minutes in line to buy tickets to a play. While waiting, Luther played his video game for 12 minutes and read a book for 25 minutes. The rest of the time, Luther talked to his best friend Chuck. How much time did Luther spend talking to Chuck?.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

MATH 3rd GradePizzaProblem

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


2458122

MATH 3rd Grade: Luther waited 50 minutes in line to buy tickets to a play. While waiting, Luther played his video game for 12 minutes and read a book for 25 minutes. The rest of the time, Luther talked to his best friend Chuck. How much time did Luther spend talking to Chuck?


2458122

S: Okay, so the first step in the STAR strategy is for me tosearch the word problem. That means I need to read theproblem carefully, and write down what I know and what Ineed to find. T: My next step is to translate the problem using a strategy for organizing information.(picture form, look for a pattern, guess and check, etc.)A: Then I need to answer the problem.Write the number sentence and solve. R: Finally, I need to check my answer. OK, I’ll reread theword problem and check the reasonableness of my answer.


2458122

S: Okay, so the first step in the STAR strategy is for me tosearch the word problem. That means I need to read theproblem carefully, and write down what I know and what Ineed to find. What I know: *Luther waited 50 minutes in line *While waiting, he played his video game for 12 minutes *read a book for 25 minutes *rest of the time talked to his best friend Chuck Need to find out:*How much time did Luther spend talking to Chuck


2458122

T: My next step is to translate the problem using a strategy for organizing information.(draw a picture (pictorial form, look for a pattern, guess and check, etc.)Total – 50 (base ten-block) l llllVideo – 12 l . .Read book – 25 l llll . . . . . time left spent - talkingleft means take away from/less/decrease/subtract


2458122

Take the total and subtract the video and the reading book.l llllregroup to l lll . . . . . . . . . . Video – 12 cross out l . .Read book – 25 cross out l l. . . . . What is not crossed out is what is left of the 50 minutesl . . . = 1 tens and 3 ones = 13


2458122

A: Then I need to answer the problem.Write the number sentence and solve. 50 = 12 + 25 + ? (the 50 minutes total equals 12 minutes for video game plus the 25 minutes reading a book and finally the unknown time for talking to Chuck)12 + 25 = 37 (I do know that 12 minutes went to video games and 25 went to reading and they both have the sum of 37 minutes)50 – 37 = 13 (Of my total 50 minutes, I used 37 on video games and reading and was left with 13 minutes to talk to Chuck)


2458122

R: Finally, I need to check my answer. OK, I’ll reread theword problem and check the reasonableness of my answer.12 minutes plus 25 minutes plus 13 minutes must equal 50 minutes12 + 25 + 13 = 50ormy total minutes less my 13 minutes of talking should equal the minutes spent on video game and reading50 – 13 = 37


  • Login