Download
1 / 34

„ és meg kell látnod Erdélyt – - egy késő délután – s a szürkület után ! - PowerPoint PPT Presentation


 • 78 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

„ és meg kell látnod Erdélyt – - egy késő délután – s a szürkület után ! mély erdőt, mely növeszti a roppant kopjafát. És meg kell látnod Erdélyt. Hol Istvánunk óta több őrtüzet látott, mint békés, napvilágot a vén Európa….” Bágyi Bence Jakab: Fiamnak. Erdélyi pillanatok. Torockó.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

„ és meg kell látnod Erdélyt – - egy késő délután – s a szürkület után !

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

s meg kell ltnod Erdlyt

- egy ks dlutn

s a szrklet utn !

mly erdt, mely nveszti

a roppant kopjaft.

s meg kell ltnod Erdlyt.

Hol Istvnunk ta

tbb rtzet ltott,

mint bks, napvilgot

a vn Eurpa.

Bgyi Bence Jakab: Fiamnak

Erdlyi

pillanatok


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Torock


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

 • Torock Erdly legnyugatibb szkely vgvra, s taln legszebb faluja. Az egykori bnyszfalu ma a Vilgrksg rszt kpezi. Az Erdlyi-kzphegysg keleti rszn elterl Torocki-hegysgben, a Szkelyk s az Ordask sziklavonulatnak szk vlgyben, Kolozsvrtl dlre fekszik Bizonyos idszakokban a Nap gy kel fel, hogy a falubl nzve aztn mg visszabjik a Szkelyk szikli mg, hogy aztn kicsivel ksbb jra elbukkanjon mglk.


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Szkelyk


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Tordai-hasadk


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

A Tordai-hasadk Erdly egyik ltvnyos kirndulhelye. A "kettszakadt" hegy mr nagy tvolsgokbl lthat. A tudomnyos magyarzat szerint a hasadk egy vz ltal kivjt mszkbarlang tetejnek beomlsval keletkezett. A hasadkhoz szmos Szent Lszl legenda fzdik, az egyik szerint mgtte kett vlt a hegy, s a kunok nem tudtk tovbb ldzni. Lova patkjnak nyoma a Patks-k. A hasadk kb. 2 km hossz, az svny nhol 200 m magas mszksziklk kztt vezet a Hesdt patak hol egyik, hol msik oldaln. A kt oldalt kis gyaloghidak ktik ssze. A hasadkban 32 feltrt barlang is van.


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Parajd


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

 • Parajd

 • Svidk Eurpban az els olyan telepls amely nevt az svnykincsrl kapta. Ennek a nagy "kzssgnek" a kzppontja Parajd, a Szkelyfld s hazja. Parajd az Erdlyi medence keleti pereme s a Grgnyi havasok tallkozsnl hzdik, a stl fehren ragyog sziklk lelsben. Parajd az utols telepls Hargita megyben, kzvetlen szomszdja a Maros megyhez tartoz, termszetes sstavrl hres Szovtnak (Medve t). A Parajdi medence a Sht krl helyezkedik el . Parajd messze fldn hires svnyi kincst a "Shttya" rzi, az elbb emltett sht helyi elnevezse. Ugyanakkor a telepls nagyon gazdag vzhlzattal rendelkezik. Itt folyik t a Kiskkll amely a Kis s Nagy gval nyjtott ihletet a falu legnagyobb szlttjnek prily Lajos kltnek. A Kiskkll Parajdon, a Haromnak nevezett hegy lbnl egyesl a Korondi patakkal mely a ssziklk kztt trt utat magnak. A telepls megnevezse PARAJD elszr 1567-bl val. A vidk mr a Rmaiak idejben ismert volt mint slelhely. A szkelyek az 1500-as vekig rendelkeztek szabad sjoggal.1562-ban azonban Jnos Zsigmond megfosztotta a Szkelyeket a szabad sjogtl, lefoglalta az llami kincstr szmra a parajdi sbnyt. A fldalatti kitermels a 18.sz-ban kezddtt, addig a klszni sfejts volt a jellemz. A mai sbnyt 1787-ben nyitottk meg.


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Szent Anna-t


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

A Szent Anna-t Dlkelet-Eurpa egyetlen psgben megmaradt vulkni krtertava. A Nagy-Csomd ikerkrternek egyikben alakult ki, 950 mter tengerszint feletti magassgban. A szablyos kr alak t tlagban 4 mter mlysg. Forrsa nincs, viznek utnptlsrl a krnyez hegyek tavaszi holvadsa gondoskodik. Nyri idszakban frdzk lepik el. A t mellett tallhat a Szent Anna-kpolna, ahol minden vben Anna-napi bcst rendeznek, melyre katolikus hvk tmegei zarndokolnak el. A bcst a Causescu idkben is megtartottk a securitate fokozott ellenrzse ellenre is. A kzelben lv Mohos-tzeglp terletn szmos nylt vzfellet (tszem) s klnbz nvnyritkasgok tallhatk.


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

Gyilkos-t


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

 • Gyilkos-t legendja

 • lt valamikor Gyergy krnykn egy csodaszp lny, Fazekas Eszter. Haja koromfekete volt, szeme szrkszld, alakja, mint a szlben hajladoz bszke jegenye. Egy napstses jliusi dleltt Eszter elment a szentmiklsi vsrba. Ott tallkozott egy olyan dalis legnnyel, aki kt karjnak szortsval kiprselte a medvbl a szuszt, s aki a legszvhezszlbban furulyzott az egsz krnyken, de tudott hzat ezermesterkedni s szekeret faragni is. Ahogy a szemk sszevillant - s mert a szerelem hirtelen jn, s szven t, mint a villm - megszerettk egymst. A fi gsznkk selyemkendt vsrolt Eszternek a tkrs pogcsa mell s megkrte, hogy legyen a mtkja. Az eskvre nem kerlhetett sor, mert a legnyt elvittk katonnak. A lny hsgesen vrta kedvest.Estnknt, amikor a nap a hegyek mg ereszkedett, agyagkorsjval kiment a fenyvesek al a csoboghoz s ott svrgott rkon t szve vlasztottja utn. Mg a kzeli hegyeknek is meglgyult a szve a shajtozsaitl, fjdalmas szp nektl.


S meg kell l tnod erd lyt egy k s d lut n s a sz rk let ut n

 • Trtnt azonban egyik vasrnap dlutn, hogy megltta Esztert arra jrtban egy zsivnyvezr. Nyergbe kapta a gynyr lnyt s elvgtatott vele, mint a szlvsz a Kis-Cohrdhoz, az ezerarc sziklk kz, ahol tanyja volt. Aranyt, ezstjt grte Eszternek, gymntos palott akart pteni, csakhogy megszeresse. A fiatal lny nem viszonozta a zsivny szerelmt. Rgi mtkjt vrta vissza, amikor felkelt a nap, s akkor is, amikor lehunyta szemt a vilg. Ennek lttn feldhdtt a zsivny s knyszerteni akarta Esztert, hogy legyen a felesge. Eszter a nma szemtankhoz, a hegyekhez kiltott segtsgrt. Sikolyt megrtettk a sziklk s ezen a jliusi jszakn eget-fldet rz mennydrgssel vlaszoltak. Zuhogott az es, a cikz villmok megvilgtottk a koromstt jszakt. Hajnaltjban hatalmas robajjal risi szikladarabok zuhantak a mlybe, s az iszonyatos fldinduls maga al temetett mindent, a lnyt, a zsivnyt, st meg a psztort is nyjastl, aki a szembe lev hegyoldalban legeltetett. Jlius utols vasrnapjnak hajnaln, a nap els aranyl sugarai bevilgtottk a sziklkkal bortott vidket. A vlgyet, ahol tegnap mg kristlytiszta vizvel a Veresk-patak csobogott, teljesen elzrta a leomlott hegyoldal. Amikor a megradt patakok zavaros vize elrte a sziklagt tetejt, megfojtotta a fveket, bokrokat s meglte a fkat.

 • A keskeny vlgy helyn t keletkezett, amelynek vizbl mig is killnak a fenyerd maradvnyai. A krnyk psztorai Gyilkos-tnak neveztk el ezt a tavat. gy lett a hegy hallbl az let vize.Ha napstsben belenzel a t vizbe, Eszter szrkszld szemei tekintenek szelden vissza.


ad
 • Login