Motion
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 23

Motion Practice SR Questions PowerPoint PPT Presentation


  • 92 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Motion Practice SR Questions. 1. A group of students is using the standard vehicle with the falling-weight system. If they increase the mass of the vehicle, but keep the force the same, what will happen? The vehicle will move a.faster and farther b.slower and not as far

Download Presentation

Motion Practice SR Questions

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Motion practice sr questions

Motion

Practice SR Questions


Motion practice sr questions

1. A group of students is using the standard vehicle with the falling-weight system.

If they increase the mass of the vehicle, but keep the force the same, what will happen? The vehicle will move

a.faster and farther

b.slower and not as far

c.the same speed and distance

d.slower and farther


Motion practice sr questions

2. A group of students is using the standard vehicle with the falling-weight system.

Which type of force is providing the energy in this system?

a.friction

b.drag

c.gravity

d.weight


Motion practice sr questions

3. Which of the following describes periodic motion?

a. equal distances traveled in

equal times

b. different distances traveled in

equal times

c. motion with no pattern

d. motion that repeats itself


Motion practice sr questions

4. Which is an example of periodic motion?

a.bouncing ball

b.escalator

c.falling object

d.accelerating car


Motion practice sr questions

5. Which of the following describes uniform motion?

a. motion with no pattern

b. motion that repeats itself

c. equal distances traveled in equal

times

d. different distances traveled in

equal times


Motion practice sr questions

6. Which is an example of uniform motion?

a. bouncing ball

b. accelerating car

c. conveyor belt

d. pogo stick


Motion practice sr questions

7. Variable motion is traveling different distances in equal times.

Which is an example of variable motion?

a.a pogo stick

b.an accelerating car

c.an escalator

d.a bouncing ball


Motion practice sr questions

8. Which of the following measurements can be used to describe a change in position?

a.2 meters

b.2 grams

c.2º Celsius

d.2 milliliters


Motion practice sr questions

9. On the standard vehicle, what design feature increases the friction between the vehicle and the work surface?

a.tires

b.tan hub connectors

c.crossbars

d.frame


Motion practice sr questions

10. You are moving a propeller-driven vehicle on a tile surface. You move your vehicle to a carpeted surface and your vehicle slows down.

What caused the change in the speed of your vehicle?

a.propeller

b.friction

c.rubberband

d.gravity


Motion practice sr questions

11. Many vehicles are designed to decrease air resistance.

Air resistance is what type of force?

a.tension

b.kinetic

c.friction

d.gravity


Motion practice sr questions

Vehicle A has no blocks

Vehicle B has 1 block

Vehicle C has 2 blocks

Vehicle D has 3 blocks

12. Which vehicle would require the most force in order to move?

a.Vehicle A

b.Vehicle B

c.Vehicle C

d.Vehicle D


Motion practice sr questions

Vehicle A has no blocks

Vehicle B has 1 block

Vehicle C has 2 blocks

Vehicle D has 3 blocks

13. Given the same force, which vehicle would move the greatest distance in 5 seconds.

a.Vehicle A

b.Vehicle B

c.Vehicle C

d.Vehicle D


Motion practice sr questions

14. Which type of motion is a roller

coaster?

a.uniform

b.variable

c.periodic

d. perpetual


Motion practice sr questions

15. What is the force that is acting most

upon these falling objects?

a.friction

b.gravity

c.tension

d.potential


Motion practice sr questions

In this investigation, a student is releasing a marble at the top of a ramp and observing it rolling down the ramp.

Image copied from National Geographic’s Using Force and Motion, p. 29.

16. Which best explains the reason the marble stops

rolling?

a.friction

b.gravity

c.tension

d.drag


Motion practice sr questions

A car and a truck move on a road in the same direction at the same

speed. Both vehicles slow down with the same stopping force.

17. Which statement best explains why the truck needs

more distance to stop?

a. The truck is longer.

b. The truck has more mass.

c. The truck has larger wheels.

d. The truck has a larger engine.


Motion practice sr questions

  • 18. A horse is in motion. Which of these statements about the horse must be true?

  • It must be slowing down.

  • It must be running quickly.

  • It must be changing position.

  • It must be changing direction.


Motion practice sr questions

  • 19. Which of these is an example of uniform motion?

  • A car makes a turn.

  • A dog speeds up to catch a ball.

  • A plane moves faster in the process of taking off.

  • A ski lift carries passengers steadily up a mountain.


Motion practice sr questions

  • 20. Ken rolled a ball along the floor. After a while, the ball slowed down and stopped. Which of these best explains why the ball did not keep rolling?

  • All the forces on the ball were equal.

  • The force of friction acts against the ball’s motion.

  • There were no forces acting on the ball as it rolled.

  • The force of gravity pushes the ball away from the floor.


Motion practice sr questions

Get Ready for the Answers


Motion practice sr questions

B

C

D

A

C

C

B

A

A

B

10. B

11. C

12. D

13. A

14. B

15. B

16. A

17. B

18. C

19. D

20. B


  • Login