Рафальська Оксана Дмитрівна, вчитель математики Новоб...
Download
1 / 31

Тема уроку: Відсоткові розрахунки. Формули складних відсотків. - PowerPoint PPT Presentation


  • 319 Views
  • Uploaded on

Рафальська Оксана Дмитрівна, вчитель математики Новобузької ЗОШ І – ІІ ст. № 4 Новобузької районної ради. Тема уроку: Відсоткові розрахунки. Формули складних відсотків. Удосконалювати вміння учнів виконувати відсоткові розрахунки та застосовувати формули складних відсотків;

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Тема уроку: Відсоткові розрахунки. Формули складних відсотків.' - kadeem-mccormick


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Рафальська Оксана Дмитрівна, вчитель математики Новобузької ЗОШ І – ІІ ст. № 4 Новобузької районної ради

Тема уроку: Відсоткові розрахунки. Формули складних відсотків.


Удосконалювати вміння учнів виконувати відсоткові розрахунки та застосовувати формули складних відсотків;

Формувати вміння розв'язувати задачі на відсоткові розрахунки за допомогою систем лінійних рівнянь, арифметичних дій, формул;

Розвивати пам’ять, логічне мислення, обчислювальні навички;

Виховувати інтерес до предмету та економічну соціалізацію учнів.

Мета уроку:


  • Перевірити вміння учнів розв'язувати задачі на відсотки;

  • Закріпити вміння учнів розв'язувати задачі на відсотки за допомогою різних методів розв'язання задач;

  • Удосконалювати вміння розв'язувати задачі на відсотки різними способами.

Завдання уроку:


Нажити багато грошей – хоробрість,

зберегти їх – мудрість,

а вміло витратити – мистецтво.

Б. Авербах

Епіграф уроку:


Математичний диктант хоробрість,

1. У сплаві 5% олова. Визначте, скільки кілограмів олова міститься в 40 кг сплаву.

2. На скільки відсотків збільшиться периметр квадрата, якщо його сторону збільшили на 20%?

3. Товар коштував 140 грн. Потім його ціна збільшилася на 35 грн. На скільки відсотків підвищилася ціна товару?

4. Температура повітря становить 30˚С.За добу вона знизилася на 6˚С. На скільки відсотків знизилася температура повітря?

5. Знайди 40% від 40% числа 160.

6. Пшеницею засіяно 10% поля, що становить 20 га. Знайдіть площу поля.

Актуалізація опорних знань


Взаємоперевірка хоробрість,

1)2 кг;

2)на 20%;

3) на 25%;

4) 2)на 20%;

5)25,6

6) 200 га.

Актуалізація опорних знань


Задача для прикладу хоробрість,

В одному бідоні було молоко жирністю 2%, а в другому - 5%. Скільки треба взяти молока з кожного бідона, щоб дістати 12 л молока жирністю 4 %?

Презентація групи “Без систем нам нікуди”


Розв’язання хоробрість,

Нехай треба взяти х л 2% - ї жирності та у л 5% - ї жирності. Тоді х + у = 12 л. Жирності в цьому молоці буде 0,02х + 0,05у = 12 •0,04. Маємо систему рівнянь.

х= 12-у,

0,02 •(12 - у)+ 0,05 = 0,48,

0,24 – 0,02у + 0,05у = 0,48,

0,05у – 0,02у = 0,48 – 0,24,

0,03у = 0,24,

у = 8.

Тоді х = 12 – 8 =4.

Відповідь: 4л, 8л.

Презентація групи “Без систем нам нікуди”


Задача № 696 на закріплення хоробрість,

Презентація групи “Без систем нам нікуди”


Розв'язання хоробрість,

х= 800 – у,

0,02•(800 - у) +0,1у = 56,

16 – 0,02у + 0,1у= 56,

0,1у – 0,02у = 56 – 16,

0,08у = 40,

у = 40: 0,08,

у = 500.

Тоді х = 800-500 = 300.

Відповідь: 300г, 500г.

Презентація групи “Без систем нам нікуди”


Задача для пояснення хоробрість,

З молока виходить 25% вершків, а з вершків - 20% масла. Скільки треба мати молока, щоб одержати 10кг масла?

Презентація групи “От уже ці лінійні рівняння”


Розв’язання хоробрість,

Нехай молока х кг, тоді вершків вийде 0,25х кг, а масла 0,25х•0,2 кг. За умовою масла має бути 10 кг. Складемо рівняння і розв’яжемо його.

0,25х•0,2 = 10,

0,05х = 10,

х = 10: 0,05,

х = 200.

Відповідь: 200 кг.

Презентація групи “От уже ці лінійні рівняння”


Задача на закріплення хоробрість,

Підприємець продав товар за 1386 грн. і отримав 10% прибутку.

Яка собівартість товару?

Презентація групи “От уже ці лінійні рівняння”


Розв’язання хоробрість,

Нехай собівартість товару – х грн., тоді за умовою складемо рівняння

х + 0,1х = 1386,

1,1х = 1386,

х = 1386: 1,1,

х = 1260.

Відповідь: 1260 грн.

Презентація групи “От уже ці лінійні рівняння”


Задача для пояснення хоробрість,

На фермі 80 корів. На пасовище вивели 90% з них, а 25% решти пройшли огляд у ветеринара. Скільки корів оглянув ветеринар?

Презентація групи “Знову пропорція”


Розв’язання хоробрість,

80к. - 100%

х к. - 90%

х= = 72 (к.) – вивели на пасовище

80 – 72 = 8 (к.) – решта

80 к. - 100%

х к. - 25%

х = = 2 (к.) – оглянув ветеринар

Відповідь: 2 корови.

Презентація групи “Знову пропорція”


Задача № 667 на закріплення

Презентація групи “Знову пропорція”


Розв’язання закріплення

1000 кг - 100%

х кг - 20%

х = = 200 кг – яблук І сорту

1000 кг - 100%

х кг - 30%

х = = 300 кг – яблук ІІ сорту

200 + 300 = 500 кг – яблук разом

1000 – 500 = 500 кг – решта

Відповідь: 200кг, 300кг, 500кг.

Презентація групи “Знову пропорція”


Задача для пояснення закріплення

Підприємець поклав у банк 50000 грн. під 10% річних Яка сума буде у нього на рахунку через два роки?

Презентація групи “Формули!”


Розв’язання закріплення

А п = А0 (1 + ) п

А п = 50000 (1 + ) 2 = 50000 • 1,12 = 60500(грн.)

Відповідь: 60500 грн.

Презентація групи “Формули!”


ІІ спосіб закріплення

50000 •0,1 = 5000 (грн..) - % за І рік

50000 + 5000 = 55000 (грн..) – сума на кінець І року

55000 • 0,1 = 5500 (грн..) - % за ІІ рік

55000 + 5500 = 60500 (грн..) - сума на кінець ІІ року

Відповідь: 60500 грн.

Презентація групи “Формули!”


Намалювати відсоток як казкового героя і презентувати його класу

%

Фізхвилинка


Методи розв'язування задач на відсотки

Узагальнення знань

За допомогою дій

За допомогою формул

За допомогою систем рівнянь

За допомогою лінійних рівнянь

За допомогою пропорції


І крок відсотки

Математична карусель


ІІ крок відсотки

Математична карусель


ІІІ крок відсотки

Математична карусель


Відповіді до задач відсотки

Взаємоперевірка


Гра “3 : 2 : 1” відсотки

  • 3 методи розв'язання задач на відсотки;

  • 2 види задач, які сьогодні навчилися розв'язувати;

  • 1 метод розв'язування задач, який вважаєте найоригінальнішим.

Рефлексія


Заповнити аркуш досягнень відсотки

Самооцінка


§ 16 в – 32 (3.2) відсотки

в – 43 (3.2)

Домашнє завдання


Дякую за увагу! відсотки

Урок закінчено!


ad