МАСЛИНИ И ЗЕХТИН
Download
1 / 10

МАСЛИНИ И ЗЕХТИН - PowerPoint PPT Presentation


  • 155 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

МАСЛИНИ И ЗЕХТИН. Изготвили: Лиляна – 12в клас Емел – 12в клас Михаела -11а клас Добрин -11а клас.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

МАСЛИНИ И ЗЕХТИН

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


4587177

МАСЛИНИ И ЗЕХТИН

Изготвили:

Лиляна – 12в клас

Емел – 12в клас

Михаела -11а клас

Добрин -11а клас


4587177

Испания има повече от 300 милиона маслинови дървета. 80% от тях са в Андалусия. Най-голямата и най-важната област е Хаен за отглеждането им. Хаене една от осемте провинции от автономната област Андалусия в южна Испания.


4587177

ОТ МАСЛИНИ ДО ЗЕХТИН

Зехтина до ден днешен остава символ на чистота и великолепие. Отглеждането и производствената практика, улесняваща пътуването от дървото до масата, са модернизирани, но той си остава семпъл в своята елегантност.

Маслините се прибират от Ноември до Март, шест до осем месеца след техния пролетен цъфтеж. Те изискват много високи средни температури и не издържат на по-ниски от -12 С.


4587177

Маслиновите дървета се чувстват добре при много сух климат и могат да издържат на засушаване и силни ветрове. Затова съвсем не е изненадващо, че те растат красиво по Средиземноморието - с неговите меки зими и дълги, топли лета. Средиземноморския регион дава 98% от производството на зехтин.

Производителите събират маслините точно, когато те си променят цвета, показвайки по този начин, че почти всичкото олио вече се е оформило и те са в своя пик на зрялост.

Веднъж събрани, маслините се смачкват още същия ден или най-късно на следващия. Маслините, непресовани веднага, започват да ферментират


4587177

Всъщност, зехтина е единствената мазнина, която позволява да бъде консумирана във вида, в който е извлечена от плода.

Преди хиляди години, пресоването се извършвало ръчно в сферични каменни басейни. Днес, по подобен начин, маслините се смачкват от механични стоманени камъни. Олиото се отделя от сместа с помощта на центрофуга, което казано просто означава да се завърти сместа на висока скорост. По този начин се произвежда така наречения студено пресован зехтин. Нито топлина, нито някакви химически добавки биват използвани. Пет килограми маслини са необходими за производството на един литър зехтин. Студеното пресоване позволява да се запази цвета, вкуса и хранителната стойност на маслината.


4587177

  • Процеса на лека филтрация се използва, за да се отстрани утайката и да се получи т.нар. Extra Virgin зехтин с ниво на киселинност по-малко от 1%. Всяко масло с киселинност по - висока от тази, търпи допълнителна обработка, с цел премахване на почти всички следи от цвят, мирис, вкус и киселинност, което го превръща в изключително лек на вкус зехтин. За да се произведе зехтина, познат като чист зехтин, се добавя Extra Virgin зехтин към олекотения, за да се получи желаното ниво на вкус и аромат. Като хубаво вино, всеки вид зехтин се опитва и му се замерва киселинността преди да бъде бутилиран.

  • Маслата могат да бъдат пикантни или меки и могат да варират от чисти през бледо зелени до тъмно зелени. Когато са правилно обработени, зехтините могат да поддържат вкуса, цвета и витамините на маслиновото дърво, от което са дошли.


4587177

От механично пресованите маслини се получава зехтин, който е изключително чист природен продукт. Богат е на основни, ценни мастни киселини, които нашият организъм не може сам да образува, но са изключително важни.


4587177

Линоловата киселина в зехтина помага за разграждането на

предпазен слой в кожата,

който пази от изсъхване и отблъсква вредните вещества

от околната среда.

Ето защо зехтинът се смята

за "зеленото злато" –

ценен еликсир

за здраве и красота.

Като храна той влияе

положително на

кръвното

налягане и нивото

на холестерола.


4587177

ОРГАНИЧНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАСЛИНИ

Производителите на биомаслини и зехтин използват органичен компост (тор), за подхранване на почвата. Сеят култури като детелина и секирче, които привличат полезни насекоми и контролират нежелани вредители. Срещу напъста на маслиновите мухи се окачват специални капани.

Маслините се берат ръчно и се

пресоват само чрез механични

действия при специална темпе –

ратура.


4587177

КРАЙ

ИЗГОТВИЛИ:

Лиляна

Емел

Михаела

Добрин


ad
  • Login