Division test review
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 41

Division Test Review PowerPoint PPT Presentation


  • 62 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Division Test Review. Mrs. Kelly 5 th Grade January 2013. Question #1. Explain what you would do to model the division problem $20 ÷ 5= ? as “making equal groups.”. Answer to Question #1. If you have $20 and were dividing by 5 you would give each person $4 dollars at one time.

Download Presentation

Division Test Review

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Division test review

Division Test Review

Mrs. Kelly

5th Grade

January 2013


Question 1

Question #1

  • Explain what you would do to model the division problem

    $20 ÷ 5= ? as “making equal groups.”


Answer to question 1

Answer to Question #1

  • If you have $20 and were dividing by 5 you would give each person $4 dollars at one time.


Question 2

Question #2

  • Explain what you would do to model the division problem,

    $20 ÷ 5 = ? As “sharing fairly.”


Answer to question 2

Answer to Question #2

  • Beginning with $20 you would pass one dollar at a time to each of the five people until each person had $4.


Question 3

Question #3

  • What is the relationship between division and subtraction?


Answer to question 3

Answer to Question #3

  • The relationship between division and subtraction is division is repeated subtraction.


Question 4

Question #4

  • What is the relationship between division and multiplication?


Answer to question 4

Answer to Question #4

  • Division is the inverse (opposite) operation of multiplication.


Question 5

Question #5

  • Identify the mathematical terms for the following numbers.

    956 ÷ 8 = 119 1/2


Answer to question 5

Answer to Question #5

956 ÷ 8 = 119 ½

956 – Dividend

8 – Divisor

119 – Quotient

½ - remainder


Question 6

Question #6

  • Rewrite the division sentence,

    420 ÷ 6 = 70

    *as a fraction

    *using the math symbol


Answer to question 6

Answer to Question #6

  • 420/6 = 70

  • 6√420 = 70


Question 7

Question #7

  • Rewrite the fraction

    10/40

    *as a division sentence

    *using the math symbol


Answer to question 7

Answer to Question #7

  • 10 ÷ 40 = ¼

  • 40√10 = ¼


Question 8

Question #8

  • Write “P” if the number is a prime number or write “C” if the number is a composite number.

    51 ___91 ___81 ___

    39 ___79 ___111 ___


Answer to question 8

Answer to Question #8

51 _C__91 _C__81 _C__

39 _C__79 _P__111 _C__


Question 9

Question #9

  • Mental Math. Write the quotients ONLY!

    a. 42,000 ÷ 70 = x

    b. 840,000 ÷ 700 = x

    c. 40,000 ÷ 800 = x

    d. 804,000 ÷ 400 = x


Answer to question 9

Answer to Question #9

a. 42,000 ÷ 70 = 600

b. 840,000 ÷ 700 = 1,200

c. 40,000 ÷ 800 = 50

d. 804,000 ÷ 400 = 2,010


Question 10 find the value of x

Question #10 – Find the value of x.

  • 42 ÷ 42 = x

  • 33 ÷ 1 = x

  • 47 ÷ 0 = x

  • 0 ÷ 58 = x

  • 85 ÷ 0 = x

  • 63 ÷ 63 = x


Answers to question 10

Answers to Question # 10

  • 42 ÷ 42 = xx = 1

  • 33 ÷ 1 = xx = 33

  • 47 ÷ 0 = xx = undefined

  • 0 ÷ 58 = xx = 0

  • 85 ÷ 0 = xx = undefined

  • 63 ÷ 63 = xx = 1


Division test review

Question #11 – ESTIMATE the following quotients. Show what numbers you used to determine your estimate. Then divide using the SHORT DIVISION METHOD. Write the remainder as a fraction in simplest form.

  • 569 ÷ 7 =

  • 5,389 ÷ 9 =


Answers to question 11

Answers to Question #11

  • 569 ÷ 7 =

    Estimate: 560 ÷ 7 = 80

    Actual: 81 2/7

  • 5,389 ÷ 9 =

    Estimate: 5,400 ÷ 9 = 600

    Actual: 598 7/9


Question 12 solve the following word problem using the 4 step problem solving plan

Question #12 – Solve the following word problem using the 4 Step Problem Solving Plan.

  • Clara worked part-time at the movie theater during her college break. She earned $150. She worked twelve hours during that week. What was her hourly wage?


Answers to question 12

Answers to Question #12

  • x = her hourly wage

  • Divide. $150 ÷ 12 = x

  • $150 ÷ 12 = $12 6/12 = 12 ½

  • Her hourly wage was $12.50


Question 13

Question #13

  • Estimate the following quotients. Show what numbers you used to determine your estimate. Then divide using the TRADITIONAL METHOD. Write the remainder as a fraction in simplest form.

  • 3,680 ÷ 42 =

  • 4,972 ÷ 8 =


Answers to question 13

Answers to Question #13

  • 3,680 ÷ 42 =

    Estimate: 3,600 ÷ 40 = 90

    Actual: 87 26/42 = 87 13/21

  • 4,972 ÷ 8 =

    Estimate: 4,800 ÷ 8 = 600

    Actual: 621 4/8 = 621 ½


Question 14

Question #14

  • Solve the following word problems using the 4 Step Problem Solving Plan.

    Kevin bought 3 CD’s for $15.75 each and a DVD for $24.99 He gave the cashier a $100 bill. How much change did he get?


Answers to question 14

Answers to Question #14

  • x = amount of change

  • $100 – ($15.75 x 3 + $24.99) = x

  • $100 – ($47.25 + $24.99)

    $100 - $72.24 = $27.76

  • Kevin received $27.76 in change.


Division test review

  • The citizens in Livingston are very committed to recycling. Every fourth day, the town collects glass bottles for recycling. Every fifth day, the town collects plastic materials for recycling. Every eighth day, the town collects newspapers for recycling.

    How many times during the first 220 days of 2012 did the town collect glass bottles, plastic materials and newspapers all on the same day? Explain your answer.


Answers to question 15

Answers to Question #15

  • 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40

  • 5, 10, 15, 20, 25, 30 35, 40

  • 8, 16, 24, 32, 40

    Every 40th day all three are collected. This happens….40, 80, 120, 160, 200. Therefore, this will happen five times.


Question 16

Question #16

  • John volunteered to help pack up books in the library. There were 301 books that needed to be packed up and he could fit 19 books in each box. He estimated that he would need 15 boxes to fit all the books. Is his estimate correct? Why or why not?


Question 161

Question #16

Circle the letter to the statement that best fits John’s estimation.

a. John’s estimate is too high because he only needs 13 boxes to fit all the books

b. John’s estimate is too high because he needs 17 boxes to fit all the books.

c. John’s estimate is just right because he needs 15 boxes.

d. John’s estimate is too low because he needs 16 boxes to fit all the books.


Question 17 put an x in the box if the example is divisible by the number

Question #17 – Put an “x” in the box if the example is divisible by the number.


Answers to question 17

Answers to Question #17


Question 18

Question #18

Create two five-digit numbers that are divisible by:

  • 3 and 5, but not 2

  • 5 and 6


Answers to question 18

Answers to Question #18

  • Answers will vary!

    Sample answers:

    3 and 5, but not 2 – 10,005 and 40,005

    5 and 6 – 51,000 and 42,000


Question 19

Question #19

  • Write 1,000,000,000,000 using exponents.

  • How many 1,000,000’s are in 10,000,000,000?


Answers to question 19

Answers to Question #19

  • Write 1,000,000,000,000 using exponents.

    ANSWER: 1012

  • How many 1,000,000’s are in 10,000,000,000?

    ANSWER: 10,000


Question 20 round to the indicated place value

Question #20 – Round to the indicated place value.

  • 4,699,876,543 to the nearest hundred thousand.

  • 65,786,802 to the nearest hundred million.


Answers to question 20

Answers to Question #20

  • 4,699,876,543 to the nearest hundred thousand.

    ANSWER: 4,699,900,000

  • 65,786,802 to the nearest hundred million.

    ANSWER: 100,000,000


  • Login