Sveta ciril in metod
Download
1 / 19

SVETA CIRIL IN METOD - PowerPoint PPT Presentation


  • 158 Views
  • Uploaded on

SVETA CIRIL IN METOD. Sveta Ciril in Metod - slovanska apostola, sozavetnika Evrope in glavna zavetnika ljubljanske nadškofije.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SVETA CIRIL IN METOD' - jasper


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Sveta ciril in metod
SVETACIRIL IN METOD


Sveta ciril in metod
Sveta Ciril in Metod - slovanska apostola,sozavetnika Evrope in glavna zavetnikaljubljanskenadškofije


Sveta ciril in metod

Imenujemojuslovanskaapostola. Bilastarodnabrata, poroduGrka, domaizSoluna, mesta, v kateregaokolici so se naseliliSlovani.Zato se ničuditi, da sta dobroznalaslovanskijezik.


Sveta ciril in metod

Ciril se je rodilleta 826. Bil jebistre glave in resenmladenič, zato somu reklimodrijan (filozof). Po očetovi smrti ga je vzel k sebi vCarigradočetovprijateljTeoktist,


Sveta ciril in metod

kjer je obiskovaldvornovisokošolo.Tu so mu ponujaliimenitneslužbe. Odkloniljih je, postal duhovnik in šel k bratuMetoduv samostannagoriOlimpu v Mali Aziji.


Sveta ciril in metod

Okrogleta 860 je poslalcesarMihael III. obabrata v južnoRusijo k Hazarom, ki so jihhoteliJudjein mohamedancipridobitizasvojovero. Poslanstvojima je uspelo.


Tu sta na la tudi kosti pape a sv klementa ki je na krimu okoli leta 100 umrl v pregnanstvu
Tustanašlatudikostipapežasv. Klementa, ki je naKrimuokolileta 100 umrl v pregnanstvu.


Sveta ciril in metod

Takrat je moravskiknezRastislavposlal v Carigradk cesarjuMihaeluposlance, naj mu pošljemisijonarjev, veščihslovanskegajezika. Cesar je poslalCirila in Metoda.


Sveta ciril in metod

Ciril je izumilslovanskečrke, glagolico; prevedlastaSvetopismo in obredneknjige v slovanskijezik, s sebojvzelarelikvijesv. Klementa in z veseljemodšlana pot kotnavadna


Sveta ciril in metod

misijonarja. Po trehletihstaodšla v Rim, kamorju je klicalpapežNikolaj I. S sebojstaneslarelikvijesv. Klementa. Potovalastaskozinašekraje. Spotomasta se usta-vilapripanonskih


Sveta ciril in metod

Slovencih in njiho-vemknezuKoclju. V Rimustabilazeloslovesnosprejeta. Papež je blagoslovilslovanskebogo-služneknjigein jihpoložilnaoltarv bazilikiMarijeSnežne.


Ciril je v rimu 14 februarja 869 umrl in bil pokopan v cerkvi sv klementa
Ciril je v Rimu14. februarja 869 umrl in bilpokopan vcerkvisv. Klementa.


Sveta ciril in metod

Metod se je z novoposvečenimiduhovnikivrnil v Panonijo, uredil s Kocljemcerkvenezadeve in se spetvrnil v Rim. Papežga je posvetil vnadškofa in poslalnazajnaMoravsko.


Sveta ciril in metod
Tam je moral odnemškihškofovmarsikajpretrpeti, tudiječo.PapežJanez VIII. je ukazalškofom, da so gaizpustili.


Sveta ciril in metod

Kaznovaljih je s tem, dajim je prepo-vedalopravljatiškofovskoslužbo. Očitaljim je tudi, da je njihovoravnanjezoperMetoda »presegalopredrznotrinoškobesnost in zverinskodivjost«.


Sveta ciril in metod

RovarjenjazoperMetoda z izpustitvijonibilokonec. Moral je šeenkratoditi v Rim; tam je sijajnodokazalsvojopravovernost in se potemspetvrnilnaMoravsko.


Sveta ciril in metod

Dopolnil je šeprevodsvetihknjig in kosi je določilzanaslednikaGorazda, je narokahsvojihučencevumrl6. aprila 885 naVelehradu.


Sveta ciril in metod

PapežJanezPavel II. je bilvelikčastilecsvetihslovanskihapostolov. Zadnjegadecembra 1980 je svetabrataCirila in MetodarazglasilzasozavetnikaEvropeskupaj z zavetnikomsv. Benediktom.


Godujeta 5 julija v vesoljni cerkvi pa imata god 14 februarja
Godujeta 5. julija. (V vesoljniCerkvipaimata god 14. februarja.)