Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 55

Palearktyczna Nearktyczna Neotropikalna Etiopska Orientalna Austarlijska PowerPoint PPT Presentation


  • 282 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

. . Kraina zoogeograficzna obejmujaca caly kontynent europejski , Wyspy Kanaryjskie, Azory, Madere, Wyspy Zielonego Przyladka, Afryke powyzej zwrotnika Raka, P

Download Presentation

Palearktyczna Nearktyczna Neotropikalna Etiopska Orientalna Austarlijska

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Palearktyczna

  • Nearktyczna

  • Neotropikalna

  • Etiopska

  • Orientalna

  • Austarlijska


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina zoogeograficzna obejmujca cay kontynent europejski , Wyspy Kanaryjskie, Azory, Mader, Wyspy Zielonego Przyldka, Afryk powyej zwrotnika Raka, Pwysep Arabski poza pasem przybrzenym zaliczanym do krainy etiopskiej, Wyspy Japoskie, Azj Mniejsz i te regiony Azji, ktre le na pnoc od Himalajw. Jest najwiksz powierzchniowo krain zoogeograficzn.Prawie caa Palearktyka ley w strefie klimatu zimnego i umiarkowanego, jedynie w poudniowej czci podzwrotnikowego.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Niezbyt bogata, jak na tak wielki obszar, fauna jest typowa dla poszczeglnych stref klimatyczno-rolinnych, uoonych rwnolenikowo od tundry na pnocy, przez tajg, lasy liciaste i zarola wiecznie zielone, po stepy i pustynie na poudniu. Najbardziej charakterystyczne gatunki zwierzt:

  • w strefie okoobiegunowej: niedwied polarny, lis polarny, renifer, zajc bielak, lemingi, sowa niena, pardwa grska;

  • w strefie umiarkowanej: ssaki kopytne: ubr, jele, sarna, pimowiec, daniel, muflon, wielbdy itp.; drapiene: niedwied brunatny, irbis; ssaki z rodziny asicowatych; wiele gatunkw gryzoni.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Cz gatunkw na poudniowych kracach Palearktyki to przybysze z krainy etiopskiej, np.: antylopy adaks i oryks, drapieniki: lampart i gepard, a ponadto hiena prgowana, ichneumon i jeozwierz afrykaski. Elementami orientalnymi w faunie czci azjatyckiej s m.in: syberyjski podgatunek tygrysa, liczna grupa baantw oraz przedstawiciel ssakw naczelnych makak japoski.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Gadw jest mao, a z pazw gwnie wystpuj ogoniaste. Z licznej gromady ptakw yje tu niespena 1 000 gatunkw i tylko jedna rodzina endemiczna pochacze. Wrd ssakw s jedynie dwie endemiczne rodziny gryzoni: lepce i selewinki. Wynika to z faktu, e wikszo zwierzt Palearktyki naley do rzdw i rodzin szeroko rozmieszczonych, ktrych przedstawiciele zamieszkuj gwnie obszary tropikalne i subtropikalne.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Palearktyka wykazuje due podobiestwo do Nearktyki i bywa czona z ni w jeden region zoogeograficzny - Holarktyk. W epoce lodowcowej Eurazja miaa poczenie z Ameryk Pnocn i wiele gatunkw zwierzt przewdrowao na ssiedni kontynent (czciej z Palearktyki do Nearktyki ni odwrotnie): np. niedwied brunatny (Ursus arctos - w Ameryce Pnocnej znany jako grizzly), jele szlachetny (Cervus elaphus - wapiti), bizon (Bison bison) i renifer (Rangifer tarandus - karibu).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Wielbd dwugarbny [baktrian],

  • Ko Przewalskiego,

  • Jele,

  • Sp kasztanowaty,

  • Puchacz.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Baktrian, wielbd dwugarbny - duy ssak parzystokopytny, gatunek wielbda wystpujcy zarwno w stanie dzikim (Camelus ferus) na stepach centralnej Azji (Mongolia i Chiny), jak rwnie jako zwierz hodowlane (Camelus bactrianus). Sdzi si, e baktriany zostay udomowione okoo 2500 r. p.n.e., prawdopodobnie w rejonie pnocnego Iranu lub poudniowo-wschodniego Turkmenistanu, co byo niezalene od procesu udomowienia wielbdw jednogarbnych - dromaderw. Baktrian rni si od dromadera nieco tsz budow, mniejszymi rozmiarami (w tym - krtszymi nogami) i znacznie obfitszym owosieniem.

  • Zdecydowana wikszo z szacowanej na 1,4 miliona sztuk obecnej populacji baktrianw jest udomowiona; najwiksza znana dzika populacja tych zwierzt - yjca na pustyni Gobi - liczy okoo 1000 sztuk.

  • Wielbdy s silnymi zwierztami przystosowanymi do ycia na piaszczystym terenie: maj grub skr na kolanach i szerokie kopyta; ich nozdrza mog si otwiera i zamyka, chronic przed wdychaniem piasku. Grube futro pozwala zwierzciu zachowa temperatur ciaa podczas zimnych pustynnych nocy oraz izoluje przed upaem za dnia. Baktriany znane s take ze wzgldu na sw gospodark wodn: zwierz moe jednorazowo wypi nawet 120 litrw wody, by przez nastpnych kilka dni nie pi w ogle.

  • Baktriany maj okoo 2 metrw w kbie i wa nawet ponad 725 kg. Samce wiksze od samic. S one rolinoerne, ich zasadnicza dieta skada si z traw, lici i zb. Wiele spord udomowionych baktrianw jest ywionych przez ludzi.

  • Baktriany hodowane s przede wszystkim dla mleka, jako sia pocigowa i jako wierzchowce.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Ko Przewalskiego (Equus przewalskii) - jedyny dziko yjcy gatunek koni. Ostatnie dziko yjce osobniki spotyka si w Mongolii i Chinach.

  • Gatunek ten zosta nazwany na cze rosyjskiego odkrywcy, podrnika i geografa Nikoaja Przewalskiego, ktry w 1879 r. zebra materiay badawcze, na podstawie ktrych Poliakov opisa to zwierz w 1881 roku. Wiele koni Przewalskiego zostao schwytanych na pocztku XX wieku i umieszczonych w ogrodach zoologicznych. Z tych 12-15 rozmnaao si w niewoli i od nich pochodzi obecna populacja tego gatunku.

  • Przypomina konia domowego, od ktrego odrnia go krtka, stojca grzywa oraz brak grzywki na czole. Ponadto rni si iloci chromosomw, cho krzywki s podne. W szacie letniej sier krtka, rdzawa na grzbiecie i bokach, brzuch tobiay. W szacie zimowej sier dusza i janiejsza. Na grzbiecie ciemna prga. Nogi prgowane do wysokoci mniej wicej kolan. Klacze mniejsze od ogierw.

  • Wymiary dugo 180 cm - 230 cm oraz ogon do 90 cmWysoko w kbie - 125 - 145 cmCiar okoo 200-350 kg.

  • Niegdy zamieszkiwa w licznych stadach stepy i ppustynie Azji rodkowej poronite przez rolinno halofiln. Dobrze rozmnaa si w niewoli.

  • W ogrodach zoologicznych na caym wiecie w 2005 yo okoo 1500 koni tego gatunku wywodzcych si od 31 koni ktre umieszczono w zoo w 1945 oraz okoo 250 koni yjcych na wolnoci w Mongolii.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Jele milu (Elaphurus davidianus) naley do zwierzt doszcztnie wytpionych w swoim naturalnym rodowisku. Wystpowa niegdy na bagnisto-rwninnych obszarach pnocnych Chin. W drugiej poowie XIXw. francuski misjonarz Armand David dowiedzia si o istnieniu tego zwierzcia w cesarskim parku NanHaitsu. On tez by pierwszym Europejczykiem, ktry zobaczy ten nieznany gdzie indziej gatunek jelenia. Pierwsz par ywych milu zdobyli Francuzi, nie przeyy one jednak transportu. Nastpne zwierzta dotary szczliwie do Europy. Jedna para dostaa si do Anglii i zaopiekowa si ni ksi Bedford, ktry podj w parku Woburn Abbey ich hodowl. Tymczasem w Chinach do 1900r. zagadzie ulegy wszystkie milu.

  • Przez wiele lat starano si powikszy w europejskich hodowlach pogowie jelenia, ktry ongi zainteresowa ojca Davida. W latach70. naszego wieku yo w Europie 550szt. tych zwierzt, z czego 292 w Woburn Abbey. Wtedy wanie milu znowu powrci do Chin, na razie do pekiskiego ZOO. Gatunek przetrwa w ogrodach zoologicznych yje obecnie okoo 1000milu, a kilkanacie sztuk tego cennego jelenia jest w polskich kolekcjach.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Sp kasztanowaty (Aegypius monachus (L., 1766)) - duy ptak padlinoerny z rodziny jastrzbiowatych, zamieszkujcy pwyspy: Iberyjski, Apeniski i Bakany oraz pasma grskie Azji a po Pacyfik. Jeszcze w XIX wieku mg si gniedzi w Tatrach, by moe rwnie na terenie dzisiejszej Polski (nie s to jednak potwierdzone informacje, a tylko przypuszczenia). Na pewno natomiast kilkunastokrotnie obserwowano osobniki zalatujce. Obecnie sporadycznie zalatuje w poudniowe rejony kraju.

  • Cechy gatunku Brak dymorfizmu pciowego - obie pci ubarwione jednakowo. Gowa i szyja pokryta rzadkim puchem, na szyi kryza z lancetoksztatnych pir. Grzbiet, spd i skrzyda ciemnobrunatne, jedynie lotki czarne. Dzib ciemny, nogi szare. W locie widoczne bardzo dugie i szerokie skrzyda, na kocach palczasto rozwidlone. Szybuje ze skrzydami ustawionymi poziomo i ogonem lekko rozoonym.

  • Wymiary rednie d. ciaa 110 - 120 cmrozpito skrzyde 265 - 290 cmwaga 6,3 - 12,5 kg

  • Biotop Gry i obszary pagrkowate, cho sporadycznie pojawia si w rnorodnych miejscach.

  • Gniazdo Na drzewach. Jaja Wyprowadza jeden lg w roku, skadajc w marcu jedno jajo.

  • Wysiadywanie Jaja wysiadywane s przez okres okoo 55 dni przez obydwoje rodzicw. Pisklta opuszczaj gniazdo po 3 do 3,5 miesicach. Poywienie Padlinoerny, trawi rwnie koci duych ssakw.

  • Ochrona Gatunek objty ochron.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Puchacz (Bubo bubo L., 1758) dua sowa z rodziny puszczykowatych. Zamieszkuje Europ i Azj. W Polsce skrajnie nieliczny ptak lgowy, osiady.

  • Cechy gatunku Najwiksza krajowa sowa. Na gowie charakterystyczne "uszy" utworzone z pir, tczwki pomaraczowe. Wyrany dymorfizm pciowy. Dua okrga gowa, zokrglone skrzyda i krtki ogon.

  • Wymiary rednie d. ciaa ok. 70 cmrozpito skrzyde 165 cmwaga ok. do 2,5 kg.

  • Biotop Stare, zwarte, rozlege lasy (czciej iglaste) w pobliu bagien i jezior. Zamieszkuje rwnie w grach.

  • Gniazdo Na drzewie, czciej iglastym, w rodkowej czci korony, w rozwidleniu konarw, rzadziej w duych dziuplach. Najczciej zajmuje gniazdo duych ptakw jak myszow czy bocian czarny, natomiast w grach gniedzi si na pkach i w zaomach ska.

  • Jaja Niemal kuliste, rwnobiegunowe, biae ze sabym poyskiem. Skorupka chropowata, gruba. rednie wymiary 60x49 mm. Jeden lg w roku pod koniec marca lub na pocztku kwietnia. W zniesieniu przewanie 2-5 jaj.

  • Wysiadywanie Od zoenia pierwszego jaja trwa ok. 32-35 dni. Pisklta opuszczaj gniazdo po 35 dniach.

  • Poywienie Ptaki i ssaki wielkoci od wrbla i myszy, a po cietrzewia czy zajca, jednake nie gardzi gryzoniami, krlikami czy te wronami. Poza tym, prawdopodobnie dla uatwienia trawienia, zjada wiele pokarmu rolinnego.

  • Gos: Samiec odzywa si najintensywniej w porach wieczornych lub o zmroku przerywanym co 8 sekund, bardzo dononym (syszanym do 5 km) "HUoo" lub "PHUoo". Samica odpowiada tym samym lecz o oktaw wyszym gosem.

  • Ochrona Z uwagi na ma liczebno objty cis ochron gatunkow. Ptak gincy, a w niektrych krajach Europy w ogle niespotykany. Niezbdna jest dalsza ochrona, gwnie terenw lgowych.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina zoogeograficzna obejmujca pnocn cz Meksyku, Ameryk Pnocn i Grenlandi. Ze wzgldu na due podobiestwo do Palearktyki bywa czasem czona z ni w jedn krain holarktyczn.Nearktyka ley w strefie klimatu zimnego i umiarkowanego. Fauna przypomina w oglnym zakresie palearktyczn, zwaszcza na obszarach poronitych tundr i tajg. Jest to pozostao z czasw epoki lodowcowej, kiedy to gatunki rozprzestrzeniay si midzy Eurazj a Ameryk dziki poczeniu obu kontynentw w rejonie Cieniny Beringa.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Najbardziej charakterystyczne gatunki zwierzt:

  • Ssaki:

  • niedwied czarny i grizzly - gwnie w Grach Skalistych

  • pimow - w tundrze

  • karibu i o (amerykaskie podgatunki) - w tajdze

  • jele wirginijski i skunks - w lasach liciastych na wschodzie kontynentu

  • bizon - dawniej na preriach, obecnie tylko w parkach narodowych

  • pekari

  • ptaki: kardynay, tanagry, kolibry, dzikie indyki i in.

  • gady: grzechotniki, gekony, legwany, helodermy i in.

  • pazy: salamandry, ambystomy i in.

  • ryby: niszczuki, amia, liczne okoniowate i karpiowate.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Stosunkowo niewiele jest tu endemitw. Mona do nich zaliczy jadowite jaszczurki - helodermy, pazy - ambystomy i amfiumy, a ze ssakw: skunksa, szopa pracza, niedwiedzia grizzly, widorogi oraz gryzonie: ursona, goffery, szczuroskoczki i sewele.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Cz gatunkw na poudniowych kracach Nearktyki to przybysze z krainy neotropikalnej, dziki utworzonemu pod koniec trzeciorzdu poczeniu z Ameryk Poudniow, np. ptaki - kolibry i kondory, ssaki - dydelf pnocny, pancernik peba i jeozwierz nadrzewny.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Wilk wschodni

  • Bizon

  • Jaguar


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Wilk wschodni (Canis lupus lycaon) podgatunek wilka, redniej wielkoci, smuky, o dugich nogach i szerokich uszach, barwa sierci najczciej blado-szara czasami z domieszk czerwonaw oraz z ciemnym nalotem na grzbiecie. Dawniej najszerzej rozpowszechniony podgatunek w tej czci wiata, obecnie coraz rzadszy. Pierwszy opisany z wilkw na terenie Ameryki pnocnej. Zamieszkuje poudniowo-wschodnie tereny Kanady i pnocno-wschodnie USA (oprcz Minnesoty). Ostatnio poprzez podobn nazw czsto mylony z podgatunkiem wilka czerwonego, czerwonym wilkiem wschodniokanadyjskim (Canis rufus lycaon).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Bizon (Bison bison) - duy ssak oyskowy z rodziny krtorogich, rzdu parzystokopytnych, najwikszy obecnie ssak Ameryki Pnocnej.

  • Wystpowanie: prerie oraz rzadkie, przewietlone lasy Ameryki Pnocnej.

  • W warunkach naturalnych y w olbrzymich stadach; szacuje si, e przed kolonizacj Ameryki przez Europejczykw populacja bizona liczya miliony osobnikw. Pod koniec XIX wieku stan przed grob wyginicia, gwnie z powodu nadmiernego odstrzau; polowanie na bizony byo wwczas ulubionym sportem biaych uzbrojonych w bro paln. Przyjedali oni specjalnymi pocigami, a polowanie odbywao si czasem z okien wagonw. Do wytpienia bizonw przyczynili si take Indianie, ktrzy wierzyli, e bizony porozumiewaj si midzy sob. Dlatego te aden bizon nie mg uj z polowania, aby "nie przekaza informacji innym stadom bizonw". Indianie nie obawiali si o wyginicie bizonw, gdy wierzyli, e jest ich nieograniczona liczba, ukryta pod ziemi, za na powierzchni wychodz jedynie "nadwyki". W istocie przetrwanie bizonom zapewniay "strefy buforowe" oddzielajce terytoria poszczeglnych szczepw Indian, gdzie zakazane byy polowania. Strefy tej "ziemi niczyjej" zmniejszay si jednak w miar napywu osadnikw europejskich, zajmujcych coraz wiksze iloci ziemi, bdcej stref own Indian. Gatunek, bdcy naturalnym rdem poywienia Indian, uratowao od wyginicia Amerykaskie Towarzystwo Ochrony Bizona (American Bison Society) oraz utworzenie kilku parkw narodowych. W latach 90. XX wieku populacj bizonw oceniano na okoo 20 tysicy osobnikw.

  • Wyrnia si dwa podgatunki:

  • bizon preriowy (B. bison bison) - zamieszkiwa Wielkie Rwniny, wdrowny

  • bizon leny (B. bison athabascae) - maa osiada populacja w pnocno-zachodniej Kanadzie i na Alasce, wyszy i ciszy od poprzedniego, osiady

  • Bizon preriowy w caej okazaoci

  • Dugo 2,1-3 m

  • Dugo ogona 0,5-0,6 m

  • Masa ciaa 450-1000 kg; najwikszy osobnik way 1140 kg.

  • Wysoko w kbie samica 1,6-1,8 m, samiec 1,8-2,0 m; samice s (rednio) mniejsze od samcw

  • Ubarwienie brzowe; przedni cz ciaa okrywa gsta sier, tworzca co w rodzaju "peleryny" i potgujca wraenie masywnoci zwierzcia; mode osobniki s rudawe;

  • Poywienie trawa

  • Dojrzao pciowa ok. 3 roku ycia

  • Rozrd cia trwa okoo 9 miesicy; po tym czasie na wiat przychodzi zazwyczaj jeden cielak, ktry ju po kilku godzinach docza z matk do stada; czas karmienia mlekiem 7-8 miesicy.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Jaguar (Panthera onca) - gatunek drapienego ssaka z rodziny kotowatych. Jest najwikszym kotem Nowego wiata i jest czczony przez jego rdzennych mieszkacw, w tym staroytnych Majw i Aztekw.

Jaguar zamieszkuje tereny trawiaste i tropikalne lasy Ameryki Poudniowej i rodkowej, pustynie poudniowej Ameryki Pnocnej.

W 2004 roku zaobserwowano jaguary w Arizonie (Stany Zjednoczone). Na tym wielkim obszarze swego rozmieszczenia jaguar tworzy podgatunki, rnice si midzy sob ubarwieniem. Preferuje obszary zasobne w wod (bagna), podtapiane okresowo lasy (znakomicie pywaj) i zarola krzaczaste nad brzegami rzek.

Na otwartych przestrzeniach i w gbi puszczy wystpuj rzadko - unikaj otwartych przestrzeni, poniewa najlepiej czuj si w pmroku panujcym w tropikalnej puszczy. Niezwyky wzr sierci doskonale maskuje je wrd plam wiata i cienia.

Sier Jaguara:Jaguary jak wszystkie due koty ma wspaniay wygld. Najczciej spotyka si jaguary o sierci czerwonawotawej. Brzuch, wewntrzna powierzchnia ng, podgardle, broda i podbrdek s zazwyczaj biae.Grzbiet i boki ciaa s czciowo upstrzone czarnymi okrgymi lub podunymi plamami, czciowo za pokryte wikszymi od nich plamami i piercieniami tawoczerwonawymi, otoczonymi czarn obwdk (rozetki). Jaguar przypomina bardzo lamparta, od ktrego jednak jest masywniejszy.U wszystkich odmian jaguara, mimo wielkiej zmiennoci ubarwienia, zawsze mona znale czarn plam w kcie pyska i ciemn plam z biaym lub tym rodkiem na tylnej czci ucha. Zdarzaj si te jaguary ciemniejsze lub zupenie czarne (formy melanistyczne).

Jaguar naley do najwikszych kotowatych, jest trzeci pod wzgldem wielkoci po tygrysie i lwie. rednia dugo ciaa mieci si w granicach 1-1,9 m, liczc od koca pyska do podstawy ogona, ogon ma okoo 65 cm. Waga u samcw moe dochodzi do 100 kg. Opisywano te olbrzymie okazy o dugoci ciaa 2,5 m i wadze 131-151 kg.

Jaguar preferuje samotniczy tryb ycia, gdzie wdruje po swoim obszarze owieckim. Wcigu dnia wyleguje si w jaskiniach lub innych zacisznych miejscach.

Samiec patrolujc swoje rozlege terytorium znaczy je moczem, ostrzegajc innego samcem e te terytorium jest ju zajte.

Jest zwierzciem aktywnym w nocy tak jak wszystkie inne koty ma zdolno doskonaego widzenia w mroku. W okresie godowym samce poszukuj samic, dochodzi wtedy do walk midzy samcami

Poywienie jaguara stanowi zwykle due ssaki (tapiry, kapibary, pekari) w razie godu zjada on nie tylko drobne ssaki i ptaki, lecz napada te krokodyle i wie. Czsto jego upem padaj rwnie ryby. Zwierz niebezpieczne rwnie dla zwierzt hodowlanych, std wytpione na duym obszarze swego pierwotnego zasigu (np. w Ameryce Pnocnej).

Najsilniejsze szczki wrd kotowatych


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Jaguar jest samotnikiem ktry polega gwnie na swojej sile. Poluje przede wszystkim na ziemi i to najczciej w nocy chcc zabi, czai si i rzuca z zasadzki na ofiar, starajc si szybko wbi ky swoimi bardzo mocnymi szczkami (najsilniejsze wrd wielkich kotw) w kark lub szyj albo gow; opowieci o skrcaniu przez jaguara apami krgw szyjnych s mitem. Na krtkich odcinkach jaguar moe biega bardzo szybko.

Po zabiciu zwierzcia ciao przenosi w spokojniejsze miejsce, gdzie stara si naje do syta. Po zaspokojeniu godu zakopuje resztki w ziemi i odchodzi. Czasem po kilku godzinach wraca do swej ofiary, by si znowu poywi. Godny lub zagroony moe si rzuci na czowieka.

Jaguary wiksz cz roku yj samotnie, w sierpniu i wrzeniu samce poszukuj samic, dochodzi wtedy do walk midzy samcami. Po ok. stu dniach ciy samica rodzi dwoje lub troje modych, wyrniajcych si janiejszym ubarwieniem. Kocita wa od 700 do 900 gramw, otwieraj oczy po dwch tygodniach, a mleko ss przez sze miesicy

Mode jaguary odjte od piersi matki oswajaj si pozornie bardzo atwo, zwykle jednak po dwch lub trzech latach robi si niebezpieczne dla otoczenia, nawet swych wychowawcw. W ogrodach zoologicznych jaguary yj bardzo dugo i czsto si rozmnaaj.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina zoogeograficzna obejmujca obszar Antyli i Ameryki Poudniowej a do granicy z krain nearktyczn (pnocny Meksyk) oraz wyspy Galapagos. Naley do pastwa zwierzcego Neogea.

Wikszo powierzchni tej krainy ley w strefie klimatu tropikalnego, jedynie na poudniowych kracach wystpuje umiarkowany. Dominujc formacj rolinn s coraz bardziej niszczone lasy rwnikowe, za dalej na poudnie - obszary sawannowe i stepowe (pampa).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Ptaki - najbogatsza na wiecie awifauna liczca ok. 3 500 gatunkw i a 32 rodziny endemiczne, np.: nandu, kusaki, tukany, skrzydoszpony, kariamy, a z rzdu wrblowych garncarzowate i mrwkowody, z ktrych kada rodzina liczy ponad 200 gatunkw. Wikszo gatunkw kolibrw yje wanie w krainie neotropikalnej (poza ni - tylko kilka).

  • ssaki - przedstawiciele caego podrzdu map szerokonosych brak map wskonosych, owadoernych oraz charakterystyczne sze rodzin gryzoni, m.in. szynszylowate, kapibary, marowate i agutiowate. Endemicznymi rodzinami s leniwce i czciowo mrwkojady, a take przedstawiciele nietoperzy: licionosy i wampiry. O dawnym poczeniu z Australi wiadczy wystpowanie torbaczy dydelfw i zbjnikw.

  • gady - licznie reprezentowane legwany oraz we jadowite i dusiciele (np. anakonda i boa

  • Pazy -wystpuj tylko bezogonowe i beznogie w tym aby jadowite


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Fauna krainy neotropikalnej jest bardzo rnorodna i odmienna od spotykanej w innych krainach, duo tu rwnie form endemicznych (20). Wynika to z faktu, e przez dugi okres rozwijaa si w izolacji. Ssaki drapiene wnikny na obszar Ameryki Poudniowej dopiero przed milionem lat, po jej poczeniu si z Ameryk Pnocn.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Ocelot

  • Kondor wielki

  • Tamaryna biaoczuba

  • Lama

  • Tapir anta


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Ocelot (Leopardus pardalis syn. Felis pardalis) drapienik z rodziny kotowatych (Felidae).

Wystpowanie

Zasig wystpowania Ameryka Poudniowa Ameryka rodkowa poudnie Ameryki Pnocnej

Wystpuje przewanie w wilgotnych lasach. Czsto przebywa niedaleko ludzkich siedzib. Spotykany rwnie na polach i na plantacjach trzciny cukrowej.

rodowisko

lasy rwnikowe rodowisko otwarte, np. torfowiska, sawanny rodowiska wilgotne, jeziora, stawy namorzyny

Cechy

Dugo ciaa: 70-100 cm Dugo ogona: 30-45 cm Wysoko w kbie: 50 cm Waga: 12-16 kg Cia: 70-80 dni Liczba modych: 2-4 Dojrzao pciowa: samiec - 2,5 roku, samica - 2 lata Poywienie: drobne krgowce Dugo ycia: 12-15 lat posiada 36 chromosomw (inne koty maj po 38)

Poywienie

Oceloty ywi si wieloma zwierztami, w tym: szczurami, winkami morskimi, mapami, pancernikami, mrwkojadami, aguti, rnymi jeleniowatymi, modymi pekari, jaszczurkami, wami, wiami i rnymi ptakami. Czsto zakradaj si do kurnikw.

Rozmnaanie

Dojrzao pciow samice osigaj w wieku 2 lat, a samce p roku pniej. Okres godowy trwa od padziernika do stycznia. Po ciy trwajcej ok. 70 dni w dziupli rodz si 2-4 kocita, ktre otwieraj oczy po 15 dniach. Dwa lata mode ucz si od matki rnych technik polowa, a wkrtce potem wyruszaj na poszukiwanie wasnego terytorium.

Wygld

Oceloty maj krtk, jedwabist sier o barwie zalenej od otoczenia, w ktrym yj. Koty yjce w lasach maj t lub rud sier, a zamieszkujce krzaki - szar. Nieregularny wzr z ciemnych plam i prg zdobi futro ocelota. Na grzbiecie i bokach plamy tworz rozety, na gowie, ogonie i apach przechodz w ciemne pasy. Brzuch jest jasny. Uszy czarne (z biaymi plamkami) i zaokrglone s osadzone na niewielkiej gowie. Ma silne apy z ostrymi pazurami.

Tryb ycia

Te mae koty cz si w pary. Prowadz nocny tryb ycia. Dzie spdzaj na drzewach.

Ochrona

Najintensywniej polowano na oceloty w latach 60. i 70. Z powodu piknego rysunku i jedwabistoci futra, skry tych kotw byy i s bardzo cenne. Obecnie oceloty s chronione przepisami konwencji waszyngtoskiej (CITES) i cho handel skrami jest zabroniony, nadal si je zabija.

Inne

Na mode oceloty poluj we boa, anakondy i kajmany Wrogami naturalnymi tych kotw s inne oceloty, pumy i jaguary Zwierzta te nie boj si wody - bardzo dobrze pywaj Oceloty mog porusza si bezszelestnie nawet po suchych liciach, dziki mikkim poduszeczkom Samice czsto wyrywaj sobie sier ze skry na brzuchu, aby wycieli ni gniazdo Mae zwierzta przynoszone przez matk do gniazda su modym do nauki polowania


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kondor wielki (k. olbrzymi) (Vultur gryphus L. 1758) - duy ptak padlinoerny z rodziny kondorowatych, zamieszkujcy Andy poczwszy od Wenezueli na pnocy po Przyldek Horn na poudniu.

Cechy gatunku Upierzenie zasadniczo czarne, pokrywy skrzydowe biae, gowa i szyja nagie, na granicy upierzenia pira tworz kryz. Naga skra rowawocielista. Samiec na gowie posiada misisty wyrostek.

Wymiary rednie d. ciaa ok. 120-135 cmrozpito skrzyde ok. 310 cmwaga ok. 8-12 kg

Biotop Partie gr powyej linii lasu oraz inne bezlene, skaliste tereny.

Gniazdo Szczeliny skalne lub bardzo due dziuple, w wysokich partiach gr lub na morskim klifie.

Jaja Wyprowadza jeden lg co dwa lata, skadajc jedno, rzadziej dwa jaja.

Wysiadywanie Jajo wysiadywane jest przez okres 54-58 dni przez obydwoje rodzicw. Pisklta zdobywaj zdolno do lotu w wieku okoo 6 miesicy.

Poywienie Gwnie padlina duych ssakw, czasem rwnie jaja ptakw morskich.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Tamaryna biaoczuba (Saguinus oedipus) - gatunek ssakw z rodziny pazurkowcw, rzdu naczelnych. Tamaryna ta jest gatunkiem zagroonym wymarciem.

Wystpowanie

Tamaryna biaoczuba yje w pnocnej Kolumbii, gdzie zamieszkuje tereny krzewiaste oraz lasy.

Opis

Tamaryna biaoczuba osiga dugo ciaa ok. 30 cm, ogona 30-40 cm, natomiast way ok. 0,5 kg. Ssak ten posiada skpo owosion szerok, ciemnoszar twarz; bia, dug, stojc grzyw; grzbiet ciemnobrzowy bd ceglastobrunatny; spd ciaa; koczyny biaawe. Posiadaj one bogaty repertuar dwikw.

Odywianie

Tamaryna biaoczuba odywia si owadami, pajkami, maymi ptakami, jaszczurkami, abami, owocami, kwiatami oraz sokiem z drzew.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Lama (Lama glama) - udomowiony ssak parzystokopytny z rodziny wielbdowatych.

Ubarwienie rne, od czarnego po biae, czsto niejednolite. Bezporednim przodkiem lamy jest gwanako. Lama jest nieco wiksza od tego gatunku. Dugo ciaa 120 cm, ogona 15 cm. Wysoko w kbie do 120 cm. Wystpuje w Peru, Boliwii i Argentynie. Wykorzystywana jest (gwnie przez Indian) do celw transportowych, dostarcza te misa i wybornego mleka. Wena lamy jest przerabiana na grube sukno, gnj suy na opa.

Systematyka

Czsto mianem lamy okrela si take inne wielbdowate z rodzaju Lama wystpujce w rejonie andyjskim: alpaki, guanako oraz wigonie zaliczane do rodzaju Vicugna.

Klasyfikacja biologiczna zwierzt tradycyjnie okrelanych mianem lamy od dawna sprawiaa kopot zoologom. Linneusz zaliczy je do rodzaju Camelus. Cuvier w 1800. zaproponowa rodzaj Lama, a w 1842. Lesson wyizolowa wigonia do rodzaju Vicugna. Nadal jednak istniej rozbienoci w klasyfikowaniu guanako, alpaki i lamy. Dua plastyczno przystosowawcza i szeroki zasig wystpowania, a take ukierunkowana hodowla (udomowienie tych zwierzt nastpio ok. 4500 lat temu) przyczyniy si do powstania wielu rnic morfologicznych pomidzy badanymi populacjami. Naukowcy nie s zgodni, czy s to trzy odrbne gatunki:

Lama glama

Lama guanicoe

Lama pacos

czy udomowione formy jednego gatunku:

Lama guanicoe

Lama guanicoe f. glama

Lama guanicoe f. pacos


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Tapir anta (Tapirus terrestris) - ssak nalecy do rzdu nieparzystokopytnych z rodziny tapirowatych. Duy, zwalisty ssak z charakterystycznym, zagitym do dou nosem (tworzcym ma trb) i grzebieniastym wierzchem gowy. Gowa, grzbiet, boki i koczyny o kolorze czarnobrzowym, brzuch janiejszy. Koce uszu biae. Zmys wzroku sabo rozwinity. Ogon krtki, szcztkowy. Tylne koczyny z trzema palcami zakoczonymi kopytami, koczyny przednie z trzema duymi i jednym maym palcem. Ciar ciaa skupia si gwnie na rodkowych palcach. Na gowie i szyi ciemna, sztywna grzywa. Na ciele wystpuj krtkie, sztywne wosy.Mode osobniki ubarwione maskujco w charakterystyczne tawe lub biaawe prgi i rzdy plamek. Dugo ciaa 176 - 215 cm Dugo ogona 10 cm Wysoko w kbie 77 - 108 cm waga ciaa 180 - 270 kg (samice wiksze i cisze od samcw) Tropikalne i subtropikalne rejony Ameryki Poudniowej, na wschd od Andw, od pnocnej Kolumbii do pnocnej Argentyny. Liczny w amazoskich lasach deszczowych, poza tym obszarem rozproszony. yje w tropikalnych lasach deszczowowych, nad brzegami rzek, bagien i obszarach zalewowych. Spotyka si go rwnie na otwartych sawannach z wystarczajcymi duymi zbiornikami wodnymi i gst rolinnoci. Dochodzi do wysokoci 1700 m n.p.m.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Tapiry s aktywne gwnie noc lecz na niektrych obszarach mona je te spotka za dnia. Poruszaj si po staych, wydeptanych ciekach, ktre mog przetrwa kilkadziesit lat. Prowadz samotniczy tryb ycia. Areay osobnicze mog si ze sob wzajemnie pokrywa. Sa dobrymi pywakami i nurkami, przed niebezpieczestwem chroni si gwnie w wodzie. Gwnym zmysem jest wraliwy such. ywi si rolinnoci przybrzen, dzikim ryem i innymi podobnymi rolinami. Zjadaj te owoce i roliny uprawne. eruj gownie nad brzeganmi rzek. Nos suy jako organ chwytny, roliny zrywa ostrymi siekaczami i rozciera zbami bocznymi o szerokich koronach. Ze wzgldu na drapieniki wikszo dnia spdza w ukryciu. Mimo sporej wagi dobrze wspina si na strome brzegi. Gruba skra chroni tapira przed skaleczeniami podczas przedzierania si przez gst rolinno. S pochliwe i zachowuj si bardzo cicho. Podobnie jak spokrewnione z nimi konie jedz duo pokarmu, lecz nie trawi go cakowicie. W odchodach zostawianych przy brzegach rzek, stwierdzono niestrawione nasiona. Wystpuj na odludnych terenach lub w dobrze chronionych rezerwatach. Cia u tapira trwa 390-400 dni. Najczciej rodzi si jedno mode (rzadziej blinita) o masie ok. 5 kg. U tapirw okres rozwoju modocianego wynosi ok. 420 dni (w tym okresie mode przebywa z matk). Dojrzao pciow uzyskuj ok. 2,5 do 3 lat.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina zoogeograficzna obejmujca kontynent afrykaski na poudnie od zwrotnika Raka i przybrzeny pas Pwyspu Arabskiego. Naley do pastwa zwierzcego Arktogea. Do krainy etiopskiej czsto zalicza si te Madagaskar, ktry jednak charakteryzuje si jednak tak odmienn faun, e zdaniem wielu specjalistw zasuguje na wydzielenie w osobn krain madagaskarsk.

Kraina etiopska ley w strefie klimatw rwnikowych i zwrotnikowych, a dominujcymi formacjami rolinnymi s las rwnikowy i sawanna.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Najbardziej charakterystyczne gatunki zwierzt:

ptaki - ok. 1700 gatunkw, wrd nich 12 rodzin endemicznych, m.in. strusie, trzewikodzioby, sekretarze, turaki i czepigi

ssaki - lwy, liczne antylopy, zebry, Szympansy i goryle, a z endemitw:

duzi rolinoercy: hipopotamy i yrafy

mrwniki

Gryzonie: kretoszczury, postrzaki i wiewirolotki

owadoerne: tenreki, zotokrety i ryjoskoczki.

gady - kameleony (rodzina prawie endemiczna, gdy tyko pojedyncze gatunki wystpuj w Europie i Azji).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Fauna tego obszaru jest bardzo bogata i zrnicowana, rozwijaa si bowiem na kontynencie uksztatowanym ju przed 100 milionami lat. Wiele jest endemitw takich jak dobrze znane yrafy, zebry, sonie afrykaskie czy hipopotamy, inne mniej popularne to sekretarze oraz mrwnik. Wykazuje duo podobiestw do fauny krainy orientalnej, gdy przez dugi czas rozwijay si one jako cao, a ponadto Afryka i Azja maj od dawna poczenie ldowe.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Stru afrykaski

  • Antylopa eland

  • Drzewica dwubarwna

  • uraw koroniasty

  • Gwanako


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Stru (Struthio camelus) - duy ptak nielotny z rodziny strusiowatych, zamieszkujcy poudniowa Afryka, na poudnie od rzeki Zambezi. W okresie godowym zarwno gowa i szyja jak i nogi ywoczerwone. Ubarwienie - samiec: Czarne, jedynie pira na kocach skrzyde i ogona biae. Samica - caa brzowa, koce wszystkich pir jasne. Gowa, grne 2/3 szyi i nogi nagie. Barwa skry pozwala odrni poszczeglne podgatunki. Posiada dwa palce u stopy. Wikszy - odpowiednik palca rodkowego - potny, zaopatrzony w pazur, mniejszy - odpowiednik palca zewntrznego pozbawiony pazura. W odku miniowym zwanym mielcem znajduj si gastrolity pomagajce w trawieniu pokarmu. Ma doskonay wzrok - widzi dobrze na odlego do 5 km. Zwykle w stadach po 5-6 osobnikw (jeden samiec z haremem), w towarzystwie innych zwierzt. Rzadko stada do 50 sztuk. S to najwiksze i najszybsze nielotne ptaki ldowe. Na duszych dystansach biegaj z prdkoci 50 km/h, a w sprincie nawet 70 km/h. Mog y nawet 75 lat. Wymiary rednie wysoko: 1,7-2,5 mmasa: 93-160 kgSamice s nieco mniejsze od samcw. Biotop - Pustynie i ppustynie o skpej rolinnoci. Stru masajski - sawanna. Gniazdo W formie pytkiego dou w piasku. W gniedzie jaja wszystkich samic haremu (15 do 60 sztuk). Jaja Due, nawet do ptora kilograma, o objtoci kilkudziesiciu kurzych jaj. Wysiadywanie Jaja wysiadywane s od zniesienia pierwszego jaja przez okres 5 do 6 tygodni gwnie przez samca (w dzie czasem zmieniany przez ktr z samic). Rodzice wykazuj silny instynkt opiekuczy.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Eland (Taurotragus oryx) najwiksza wspczesna antylopa z rodziny krtorogich nazywana te kann. Zamieszkuje gwnie rezerwaty w Afryce na poudnie od sahary. Ciao elanda jest pokryte krtk sierci o kolorze szarobrzowym, jednak na tylnej stronie przednich koczyn widniej czarne plamy, a po bokach ciaa znajduj si pionowe, kremowe pasy. Wzdu grzbietu biegnie czarna prga. Koczyny przystosowane do dugich wdrwek zakoczone s dwoma palcami pokrytymi racicami. Ruchliwe uszy osadzone na podunej gowie wychwytuj kady szelest. rubowato skrcone u nasady rogi wystpuj u obu pci.U samcw na dolnej stronie szyi zwisa fad lunej skry, a na czole maj kdzierzaw grzywk. Elandy s zwierztami stadnymi. W czasie suszy cz si w grupy liczce od 25 do 70 osobnikw. Podczas pory deszczowej wdruj niewielkimi grupami w poszukiwaniu poywienia. ywi si limi, modymi pdami oraz wie traw. Nie musz mie staego dostpu do wody, lecz potrzebuj wtedy soczystych rolin. W razie braku wieego pokarmu jedz kor drzew, owoce i nasiona. Z powodu wysokiej temperatury w dzie najczciej pas si noc. Midzy grudniem a styczniem rozpoczynaj si walki o samice. Gdy wszystkie samice zostan pokryte, byk odchodzi, by wie dalej samotne ycie. Po dziewiciu miesicach ciy samica rodzi w ukryciu jedno (zazwyczaj) mode wace okoo 30 kg. W gstych zarolach ciel zostaje 4 tygodnie. Potem razem z matk docza do stada. W wieku piciu miesicy przestaje ssa mleko, lecz z matk przebywa do 1. roku ycia.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Samice dojrzewaj pciowo w wieku dwch, a samce trzech lat. Z powodu braku odpornoci na choroby przenoszone przez bydo domowe wiele osobnikw zgino. Niektre elandy zostay udomowione, a nawet wykorzystywane jako zwierzta pocigowe. Teraz, w naturalnym rodowisku mona je spotka jedynie w rezerwatach.

Wysoko w kbie:130-180 cmDugo ciaa:200-300 cmDugo ogona:60-90 cmDugo rogw:Okoo 65 cmWaga:samice 300-600, samce 700-1000 kgDugo ycia:8-10 lat


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Koronniki (urawie koroniaste) (Balearicinae Brasil, 1913) - podrodzina ptakw z rodziny urawiowatych. Zamieszkuj Afryk na poudnie od Sahary. Najbardziej charakterystyczn cech jest imponujca korona z pir na gowie. W przeciwiestwie do innych ptakw z rodziny urawiowatych, koronniki siadaj na drzewach, buduj tam te gniazda.

Do podrodziny naley 1 rodzaj i 2 gatunki:

koronnik czarny (Balearica pavonina)

koronnik szary (Balearica regulorum)

Koronniki s w Afryce obdarzane szacunkiem ze wzgldu na sw dostojno i szlachetno. Koronnik szary (Balearica regulorum) zosta wybrany symbolem Ugandy i znajduje si w centralnym punkcie flagi pastwowej tego kraju oraz na jego godle. Podczas panowania brytyjskiego by umieszczany na wojskowych odznakach, ktre nosili onierze ugandyjscy.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Gwanako (take guanako) (Lama guanicoe) - ssak z rzdu parzystokopytnych, przodek lamy. Dugo ciaa do 225 cm, wysoko w kbie do 130 cm. Duga powa sier na grzbiecie i bokach, krtsza jasna na brzuchu. Koczyny smuke, szyja duga, cienka, ogon bardzo krtki. yje w niewielkich stadach w Andach i w Patagonii.

Dugo 90-120 cm Ogon 24-27 cm, krtki, puszysty Masa ciaa 96-130 kg. Ubarwienie sier jasnobrzowa, na grzbiecie duga, ciemniejsza, na brzuchu krtka, wyrane janiejsza. Poywienie trawy, krzewy i porosty Wystpowanie gry na zachodnim wybrzeu Ameryki Poudniowej.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina orientalna (kraina indomalajska) - kraina zoogeograficzna obejmujca poudniow cz kontynentu azjatyckiego (t, ktra nie jest zaliczana do krainy palearktycznej i etiopskiej) oraz Archipelag Malajski a do Filipin i Maych Wysp Sundajskich. Naley do pastwa zwierzcego Arktogea.

Ley w strefie klimatw rwnikowych i zwrotnikowych, a gwn jej formacj rolinn jest las rwnikowy oraz czciowo sawanna.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Najbardziej charakterystyczne gatunki zwierzt:

  • ptaki - ok. 1900 gatunkw, wrd nich baanty (np. paw indyjski) i przedstawiciele rzdu wrblowych - kurtaczki, tymaliowate i kwiatwki oraz endemiczne turkuniki i filipiczyki

  • ssaki - so indyjski, nosoroce, tygrysy, niedwied malajski, pandy, bawoy, tapir malajski i mapy, a take endemiczne lotokoty, tupaje, wyraki i gibbony.

  • gady - pytony, aligator chiski, kobra indyjska

  • pazy - aby latajce i inne bezogonowe.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Fauna tego obszaru jest bardzo bogata i wykazuje due podobiestwo do wystpujcej w krainie palearktycznej i etiopskiej. Wynika to z faktu, e w toku ewolucji wanie w Azji Poudniowej formowao si wiele grup zwierzt, ktre nastpnie zasiedlay ssiednie krainy. Dlatego te mao jest tu endemitw.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Gibbon biaorki

  • Pyton tygrysi


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Gatunek ssaka naczelnego z rodziny gibonowatych. Najpospolitszy i najlepiej poznany z gibonw. Czsto spotykany w ogrodach zoologicznych. Jeden z najmniejszych gatunkw map czekoksztatnych.

Wystpowanie: poudniowo-zachodnie Chiny, Indochiny, Pwysep Malajski i Sumatra

Ubarwienie futra od czarnego i ciemnobrzowego do jasnobrzowego, z jasn obwdk wok twarzy, donie i stopy jasne. Dugo ciaa do 60 cm, masa ciaa od 4-8 kg.

Prowadz nadrzewny tryb ycia, schodzc na ziemi tylko sporadycznie. Tworz stada rodzinne z wyranie zaznaczonym udziaem samca w wychowaniu modych. Po urodzeniu modym zajmuje si pocztkowo samica. W miar jego rozwoju samiec przejmuje cz opieki nad potomkiem.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Pyton tygrysi (Python molurus)- Jeden z najwikszych pytonw wiata. Mniejszy od pytona siatkowanego.

Istniej 2 podgatunki pytona tygrysiego:

Pyton tygrysi jasnoskry (Python molurus molurus) - podgatunek nominalny Zamieszkuje wschd Pakistanu, Indie, Nepal i Cejlon (Sri Lanka).

Pyton tygrysi ciemnoskry (Python molurus bivittatus) yje na Birmie, poudniu Chin, w Laosie, Malezji i Indonezji, a take na wyspach: Celebes, Jawa i Borneo.

Systematyka nie wyrnia podgatunku P.m. pimbura - ktry oficjalnie zaliczany jest do P.m.molurus

Opis Pikny, ogromny i zazwyczaj agodny w. Z tego wzgldu czsto hodowany w domach. Posiada silne i masywne ciao o obwodzie wikszym ni udo dorosego mczyzny. Dorosy osobnik potrafi stwarza zagroenie dla ycia czowieka.

Ubarwienie wa brzowe ctki na pomaranczowuym,tym tle.

Istnieje szereg odmian barwnych jak albino (na zdjeciu), green, labirynth

Rozmiary W zalenoci od podgatunku, osobnik nominalny moe dorosn do 8m.(Rekord 8,23 i 182,5 kg) Osobniki hodowane w Polsce rzadko przekraczaj 5m (samice).

Poywienie Gwnie ssaki - myszy, szczury, krliki. Na wolnoci atakuje take np. mode antylopy. Biotop mokrada

Uwagi Gatunek chroniony midzynarodow konwencj CITES oraz odpowiednimi przepisami Unii Europejskiej. Zgodnie z ustaw o ochronie przyrody wymaga rejestracji.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina australijska kraina zoogeograficzna obejmujca obszar Australii, Tasmanii, Molukw, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i wikszoci wysp Oceanu Spokojnego. Naley do pastwa zwierzcego Notogea.

Wiksza cz obszaru naley do strefy klimatw zwrotnikowych, jedynie na poudniowych kracach wystpuje klimat umiarkowany. Gwnymi formacjami rolinnymi s: stepy i pustynie (w centralnej czci Australii), zarola wiecznie zielone (w poudniowej), sawanna i las rwnikowy (w pnocnej). Wschodni skraj Australii i Nowa Zelandia s pokryte lasami liciastymi.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Najbardziej charakterystyczne rodziny i gatunki zwierzt:

  • ssaki - torbacze: kangurowate, paankowate, wombatowate i in. oraz stekowce: dziobak i kolczatkowate (gatunki endemiczne)

  • ptaki - 13 rodzin endemicznych, m.in. emu, kazuary, kiwi, kagu, kakadu, cudowronki i miodojady

  • gady - krokodyle, warany (m.in. najwiksza wspczenie yjca jaszczurka - waran z Komodo).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Kraina australijska charakteryzuje si faun o duej odmiennoci od fauny innych regionw wiata, przede wszystkim obecnoci stekowcw i torbaczy i nieobecnoci oyskowcw (poza nietoperzami i gatunkami zawleczonymi przez czowieka).


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

  • Drzewiak Bennetta kangur

  • Emu

  • abd czarny


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Drzewiak Bennetta (Dendrolagus bennettianus) - ssak z rodziny kangurowatych (Macropodidae).

Jest najwikszym nadrzewnym torbaczem Australii. Dugo ciaa 69-70,5 cm (samice), 72-75 cm (samce), dugo ogona 73-80 cm (samice), 82-84 cm (samce). Masa ciaa 8-10,6 kg (samice), 11,5-13,7 kg (samce). Wierzch ciaa ciemnobrzowy; podbrdek, gardo i spd ciaa janiej ubarwione. Stopy s czarne. Czoo szarawe, ponadto na pysku, ramionach, szyi i z tyu gowy wystpuje rdzawe zabarwienie. U nasady ogona znajduje si czarna plama, ktra od strony spodniej ma odcie janiejszy.

Wystpuje w pnocno-wschodnim Queenslandzie. Zasig jego wystpowanie rozciga si od rzeki Daintree na poudniu do Mt. Amos na pnocy i do Mt. Windsor na zachodzie.

Zamieszkuje wyynne lasy deszczowe oraz lasy nadbrzene.

Drzewiaki Bennetta prowadz nocny tryb ycia. Po drzewach poruszaj sie bardzo zwinnie, s zdolne skoczy na odlego 9 metrw, by dosta si na ga ssiedniego drzewa. Swego dugiego ogona uywaj jako narzdu rwnowagi podczas poruszania si midzy gaziami drzew. Na ziemi poruszaj si skaczc z ciaem pochylonym do przodu i ogonem podwinitym do gry.

Jako jedne z niewielu wyranie terytorialnych kangurw, dorose samce utrzymuj terytoria o powierzchni do 25 hektarw, ktre pokrywaj si z terytoriami kilku samic. Praktycznie wszystkie dorose samce nosz na swych ciaach blizny po licznych sporach o terytoria, niektrym nawet brakuje uszu. Obszary zajmowane przez dorose samice nie pokrywaj si. Pojedynczej samicy towarzysz jedynie mode lub dorosy samiec. Drzewiaki spdzaj dzie wysoko w gaziach drzew, ktre opuszczaj w nocy, gdy udaj si na er.

Odywiaj si limi drzew z rodzajw Ganophyllum, Aidia i Schefflera oraz opadymi owocami.

Samica rodzi co roku jedno mode, ktre jest z ni przez okres 2 lat, w tym pierwsze 9 miesicy spdza w torbie matki. Dorose samce nie zajmuj si potomstwem; jednak zaobserwowano samce towarzyszce modym, ktre straciy matki. Drzewiaki s zdolne do reprodukcji przez okres okoo 20 lat.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Emu (Dromaiidae) strusie australijskie, rodzina ptakw z rzdu kazuarowych. Obejmuje ptaki ldowe, nielotne i szybko biegajce, zamieszkujce ca Australi. Ptaki te charakteryzuj si redukcj skrzyda, lotek i sterwek. Ich pira przypominaj sier. Odywiaj si traw, nasionami, owocami i owadami.

Do rodziny naley jeden rodzaj i nastpujce gatunki:

Rodzaj: Dromaius

emu (Dromaius novaehollandiae)

D. n. novaehollandiae

D. n. woodwardi

D. n. rothchildi

emu czarne (Dromaius ater syn. Dromaius novaehollandiae ater)

emu mae (Dromaius baudinianus syn. Dromaius novaehollandiae baudinianus)


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

abd czarny (Cygnus atratus) - ptak z rodziny kaczkowatych. Duy abd czarny ma dug szyj i jaskrawoczerwony dzib oraz biae lotki, wyranie widoczne podczas lotu. Dorose mode ptaki s ciemnobrzowe. Najczciej wydaje trbicy gos. Tak jak inne blaszkodziobe, abdzie czarne gubi w czasie pierzenia wszystkie lotki jednoczenie i nie mog przez okoo 4-5 tygodni lata.

Dugo ciaa 110 - 140 cm (mniej wicej poowa przypada na gow i szyj) Rozpito skrzyde 160 - 200 cm Masa ciaa samce do 6 kg, samice do 5 kg abdzie czarne ywi si przede wszystkim pdami i limi rolin wodnych, na ldzie jedz rwnie traw i zioa. Dziki dugiej szyi mog przy przeszukiwaniu dna osign gboko do 1 m.

Lgi abdzi czarnych mog odbywa si prawie we wszystkich porach roku. Przez dugi czas przypuszczano, e rwnie abdzie czarne s monogamiczne. Okazao si jednak, e dookoa pojedynczego gniazda wystpuj rne zgrupowania. Znajdywano nie tylko pary, lecz take pojedyncze samce i samice z jajami, a nawet wyjtkowo dwa samce ze sob. Gniazda stoj zwykle w wodzie lub jej pobliu: jako miejsca lgowe mog suy take do krtko istniejce wody sezonowe. Ptaki do czsto tworz luniejsze kolonie. Liczba skadanych jaj moe si znacznie waha, zwykle wynosi jednak 4-5. Wysiadywanie (wysiaduj samce i samice) trwa co najmniej 40 dni. Mode ju w pierwszym dniu ycia przyjmuj pokarm. U samotnych par oboje rodzice troszcz si o potomstwo, w koloniach tworz si czsto wiksze grupy modych, szczeglnie wtedy, gdy poywienie jest nierwnomiernie rozoone. Po 150-170 dniach mode abdzie czarne potrafi lata. Dojrzao pciow uzyskuj w wieku okoo 3 lat.

Szeroko rozpowszechniony na kadego rodzaju stojcych i wolno pyncych wodach rdldowych, a take w chronionych zatokach morskich i lagunach; czsto jest rwnie poswojonym ptakiem parkw. Unika wd szybko pyncych i na ktrych powstaj wysokie fale.


Palearktyczna nearktyczna neotropikalna etiopska orientalna austarlijska 1293274

Iwona Lisowska

Klasa IIa


  • Login