A SZEMÉT ÚTJA - PowerPoint PPT Presentation

Készítette:
Download
1 / 19

  • 162 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Készítette: Kicsák Zoltán Felkészítő tanár:Dudás Gabriella S zegedi Tabán Általános Iskola, Szeged, Tabán utca 16. A SZEMÉT ÚTJA.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

A SZEMÉT ÚTJA

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


A szem t tja

Készítette:Kicsák Zoltán

Felkészítő tanár:Dudás Gabriella

Szegedi Tabán Általános Iskola,

Szeged, Tabán utca 16

A SZEMÉT ÚTJA


Mi is a szem t

Hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) feleslegessé váltak, tőlük tulajdonosuk megválik, vagy megválni köteles.

Te hogyan gyűjtöd a szemetet otthon ?

Mi is a szemét?


Hogyan jut el otthonunkb l a hullad k a szem ttelepig

Hogyan jut el otthonunkból a hulladék a szeméttelepig?


El sz r a szemetes aut viszi a szem ttelepre ahonnan egy jrahasznos t zembe sz ll tj k

Először a szemetes autó viszi a szeméttelepre ahonnan egy újrahasznosító üzembe szállítják!


Mi lesz a hullad kb l

Mi lesz a hulladékból?


Hogyan dolgozz k fel

Újrafeldolgozás során az adott csomagolást másodnyersanyagként hasznosítják, anyagában dolgozzák fel. Ekkor eredeti funkciójuk módosul, vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polár pulóver készül). Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező.

Te mit teszel az újra hasznosítás érdekében ?

Hogyan dolgozzák fel?


Legyen p ld nk a f mdoboz

AFÉMhulladék két fő szegmense a vas és az alumínium. Mindkettő nagyon értékes nyersanyag, így gyűjtésük és újrahasznosításuk fokozott figyelmet igényel. A vashulladékból főleg az iparnak készülnek alapanyagok, alkatrészek.

Az alumíniumnál külön érdekesség, hogy az összegyűjtött sörösdobozokból készül Magyarországon a londoni metró ventillátorlapátja, de lehetne említeni a személyautókba felhasználásra kerülő csöveket.

Legyen példánk a fémdoboz!


K vetkezzenek az vegek mi is lesz bel le

Következzenek az üvegek!Mi is lesz belőle?


A szem t tja

Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 3%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során 10-20 % energia-megtakarítás is elérhető.


L ssuk a m anyagot

Lássuk a műanyagot!


A szem t tja

A műanyagok hasznosítása komplex feladat, mert ennek az anyagtípusnak számos különböző típusa létezik és van forgalomban. Gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat, stb. kevernek az alapanyagába. Emiatt a műanyagokat a szelektív hulladékgyűjtés során csak, mint vegyes műanyagot lehet gyűjteni, ezt követően pedig feldolgozás előtt kell anyagfajták szerint szétválasztani őket.


Na s mi van a pap rral

Na és mi van a papírral?


A szem t tja

A háztartásokban keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. Az hasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül.


S ha nem figyel nk oda ezekre komoly probl m k lehetnek

És ha nem figyelünk oda ezekre komoly problémák lehetnek!


Szem tszigetek

Hatása az élővilágra!

A szemétsziget káros hatása az élővilágra vitathatatlan. A gyorsan bomló műanyagok toxikus vegyületekkel árasztják el a környező vizeket, az időállóbbak pedig az állatok gyomrában végzik. Több esetben a kutatók feltárták az elpusztult madarak tetemeit és gyomrukban tömérdek mennyiségű műanyagot találtak. Ugyancsak kutatók találtak rá arra a teknősre, mely valószínűsíthetően fiatal korában beszorult egy műanyag palackba, így ahogy növekedett, teste kénytelen volt deformálódni az életben maradásért .

Te mit teszel ellene?

Szemétszigetek!


M rt fontos az jrahasznos t s

Csak egy FÖLDÜNK van!

Nincs második esély!

Mért fontos az újrahasznosítás?


Te mit teszel a f ld v delm rt

Te mit teszel a föld védelméért?


K sz n m a figyelmet

Köszönöm a figyelmet!


A szem t tja

Forrásaim: http://www.kvvm.hu/szelektiv/mi_lesz_belole.php http://www.google.hu/http://www.felsofokon.hu/termeszet-csodai/2011/11/23/uj-foldresz-a-nagy-csendes-oceani-szemetsziget


  • Login