Sveti benedikt
Download
1 / 13

SVETI BENEDIKT - PowerPoint PPT Presentation


  • 146 Views
  • Uploaded on

SVETI BENEDIKT. Svetega Benedikt a , opa - t a , je Cerkev razglasila za zavetnika Evrope , ker je benediktinski red ohranil in razširil naj - boljše pridobitve stare rimske omike med seda - nje evropske narode , ki so se izobrazili na podlagi latinščine.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' SVETI BENEDIKT' - galen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Svetega Benedikta, opa-ta, je CerkevrazglasilazazavetnikaEvrope, ker je benediktinski red ohranil in razširilnaj-boljšepridobitve stare rimskeomike med seda-njeevropskenarode, ki so se izobrazilinapodlagilatinščine.


Rodil se je v Nursijiv italijanskideželiUmbrija. Bogatiočega je zgodajposlalv rimskešole. Da bi serešilizpo-kvarjeneštudentovskedružbe, je BenediktizRimapobegnil v


Subiaco in se naselilv skorajnedostopnivotlininadderočimpotokom, kamormu je menih Roman prinašalhrano.


Mnogo je o njegovemživljenjupovedalpapežsv. Gregorij. Ta poroča, kako je Benediktu v samotiživadomišljijapričaralapredočimamljivopodobodekleta, kigaje srečal v Rimu.


Močnaskušnjavagaje vabila v svet. Premagaljo je tako, da se je vrgel med trnje in koprive ob votlini, se valjalponjih in odnehalšele, ko je bilveskrvav. Tako je pogasilogenjstrasti.


Po trehletih so ganašli. Ljudje so začeliprihajati k njemu, da bi jimbilduhovnivoditelj. Kmalunato so gaskorajprisilili, da je postal opat vbližnjemsamostanu. Menihi pa ganisopo-snemali in sogahoteli


celoumoriti, ko so mu bili v čašovinanamešalistrupa. Benedikt pa je naredilkriž in čaša se je zdrobila. Spet se je vrnil v svojoprejšnjosamoto. Okrognjega so se začelizbiratištevilniučenci.


Tudituga je hotel zastrupitinekizavistenduhovnik, a je svetniknjegovonakanoprepoznal in se rešil. Tedaj je zapustilSubiaco in odšelnagoro Monte Cassino med Rimom in Neapljem.


Tam je našel star tempelj s kipombogaApolona: malika je porušil, tempelj pa spremenilv cerkevsv. Martina.


Svojimsinovombenediktincemje spisalredovnopravilo,ki se odlikujepomilini in zmernostiin je bilomed 7. in 13. stoletjemedinoredovnopravilonazahodu.


Tako je BenedikttudiočeredovništvanaZahodu.Temeljvsegapravilaje: Moli in delaj! ZMonte Cassina je poslalprvebrate v svet, ki so gaosvajali s križem in plugom.


Umrl je najverjetnejeleta 547, star nekajmanjko70 let. Pokopali so gapolegsestresv. Sholastike. Goduje 11. julija.


ad