A m sodik o rb n korm ny ter letfejleszt si eredm nyei illetve tervei
Download
1 / 15

A második O rbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei . - PowerPoint PPT Presentation


 • 87 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Balogh Dénes III. évf. Földrajz Idegenforgalom. A második O rbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei. A második Orbán-kormány

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

A második O rbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei .

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Balogh Dénes

III. évf. Földrajz

Idegenforgalom

A második Orbán kormány területfejlesztési eredményei, illetve tervei.


 • Amásodik Orbán-kormány

 • 2010. május 29-én az Országgyűlés 261 igen és 107 nem szavazat mellett elfogadta a Fidesz–KDNP kormányprogramját és miniszterelnökké választotta Orbán Viktort.

 • A második Orbán-kormány a rendszerváltás óta eltelt időszak legkevesebb miniszterrel dolgozó kabinetje.

 • Politikájukat összefoglalóan a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” névvel illetik.


 • Területfejlesztés

 • A gazdaság versenyképessége és a társadalom megerősödése szempontjából alapvető fontosságú, hogy az ország területileg is kiegyensúlyozottan fejlődjön.

 • Fontos, hogy az ország legtöbb területéről elérhetőek legyenek a munkahelyeket biztosítani tudó városi központok, hogy ne alakuljanak ki végletesen elöregedő és elnéptelenedő térségek, a különböző adottságú térségek ki tudják aknázni saját adottságaikat versenyképességük erősítéséhez.

 • A területileg kiegyensúlyozott fejlődés a kormányzat egészének és az önkormányzatoknak a közreműködését igényli együttműködésben a piaci szféra szereplőivel

 • Egységes helyi, területi és országos szinten megvalósuló tervezésre és a határokon is átívelő együttműködésekre van szükség.


2013. január 1-jétől új közigazgatási szervekként járási hivatalok jönnek létre Magyarországon, így Magyarország megyéi 29 éves szünet után ismét járásokra tagolódnak.

A korábbiaktól eltérően a járási hivatalok hatásköre valamennyi városra és községre kiterjed, Budapesten pedig kerületenként kerületi hivatalok működnek hasonló feladattal.

A járások száma 175, a kerületi hivataloké pedig 23.

Járások


(Járások területi elrendezése)


"Nemzeti Stadionfejlesztési Program"

 • 2016-ig összesen 27 élvonalbeli és NB II-es klub otthona újul meg, erre 38,685 milliárd forintból.

  A Ferencváros és a DVSC épülő stadionjának befejezése, valamint a tervezett új nemzeti aréna megépítése mellett a Videoton, a Diósgyőr és a Haladás otthonának korszerűsítésére is különített el pénzt az állam a jövő évre vonatkozó költségvetési javaslatban.

  Miskolcon egy 15 ezres, erősen modernizált stadion a cél, Székesfehérváron egy teljesen fedett, 14 ezres, UEFA IV. kategóriás létesítménnyé alakíthatják a Sóstói-stadiont, Szombathelyen pedig a tervek szerint 10 ezren férnek majd be az új stadionba.


Ferencvárosi stadion

Debreceni stadion

Új Puskás Ferenc Stadion


4 es metró

A Dél-Buda-Rákospalota metróvonal (4. számú metró) I. szakaszának építése

Vonalhossza:7,4 km (I. szakasz, Etele tér – Baross tér)

Állomások száma: 10

A készültségről:A teljes projekt készültsége 2013 elején több mint 80%-os.

Az utasforgalmi próbaüzem kezdete:A tervek szerint 2014 I. féléve.


Változások a Regionális fejlesztésnél és az Országos Területfejlesztési Tanácsnál

A területi önkormányzatokhoz kerülnek, jövőre a regionális fejlesztési ügynökségek.

Az országos területfejlesztési tanács helyett, pedig létrejön az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum. A Területfejlesztésről és a rendezésről szóló törvény módosításával.


 • A jogszabály-módosítás alapján a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszternek 2014. február 28-áig kell összehívnia az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum alakuló ülését.

 • A fórum ,amely megalakulásától jogutódja az Országos Területfejlesztési Tanácsnak - feladata a kormány, a fővárosi önkormányzat és a megyei önkormányzatok területfejlesztési és rendezési terveinek egyeztetése, megállapodások létrehozása, továbbá a megyei jogú városok és a fővárosi kerületi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek és célkitűzéseinek összehangolása. Több területen véleményező, javaslattevő szerepe lesz a testületnek.

 • A törvény szerint a felelős miniszternek a tárgyévet követő június 15-éig kell beszámolnia a kormánynak a megyei önkormányzatok területfejlesztési feladatairól és a térségi fejlesztési tanácsok működéséről.


„HUB” magyarország 2014-2020

 • Magyarország fejlődésének egyik megalapozója és egyben fokmérője is a központi csomóponti szerep megszerzése és az az által generált gazdasági fejlődés.

 • Központi helyzeténél fogva hazánk összekötő kapocs a kontinens északi és déli keleti és nyugati része között,transzkontinentális léptékben pedig az ázsiai kapcsolatok kapuja lehet, mind közvetlenül, mind a tömegáru forgalom szempontjából megkerülhetetlen a közvetítő térségek felé.

 • Mindennek megvalósításához nemcsak az ország pozícióját kell javítani, de városainkat is be kell kapcsolni ebbe a rendszerbe.


A csomóponti „HUB” szerepe érvényesítése

 • Nyítás kelet felé: kelet-nyugati közlekedési és kereskedelmi csomópontok szerepe , légi elosztó központ.

 • Kárpát medencei hálózatok erősítése: határon átnyúló városi együttműködések támogatása.

 • Magyarország híd szerepének érvényesítése, regionális közlekedési és kereskedelmi csomópontok megalapozása, fejlett közlekedési infrastruktúra, logisztika és szolgáltató hálózatok csomópontjainak a kialakítása a környezeti szempontok legteljesebb figyelembevételével.

 • Kommunikációs és informatikai hálózatok fejlesztésével a virtuális hálózatok csomóponti szerepének megalapozása.


Visegrádi együttműködés térségi szerepkör fejlesztése

 • A területi kohézió erősítése a V 4 országokban (policentrikus, kiegyensúlyozott területi fejlődés) közös tervezési-fejlesztési célok és cselekvések (kitekintéssel a Romániával és Bulgáriával kiegészülő V4+2 körre, valamint Szlovénia és Horvátországra is.

 • A határon átnyúló együttműködések támogatása a V4 országokban.

 • Hozzájárulás a V4 országok közös álláspontjának megteremtéséhez az EU területi és fejlesztési szempontból érzékeny közös politikáiban.


Köszönöm a figyelmet!


ad
 • Login