Futball a magyar irodalomban - PowerPoint PPT Presentation

Futball a magyar irodalomban
Download
1 / 35

 • 59 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Futball a magyar irodalomban. Alföldy Jenő az Eső c. folyóiratban megjelent cikke nyomán.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentationdownload

Futball a magyar irodalomban

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Futball a magyar irodalomban

Futball a magyar irodalomban

Alfldy Jen az Es c. folyiratban megjelent cikke nyomn


Futball a magyar irodalomban

 • Egyetrtek Mndy Ivnnal, amikor a futball szhoz ragaszkodik. A futball beczhet, a labdargs nem. A focit az ember mr az anyamhben elkezdheti, s folytathatja hallig. Labdizni csak kett s t v kzt labdizhatunk.


Futball a magyar irodalomban

 • Mndy lete s mvszete olyannyira egybeforrt a focival, hogy ri sorst lete jelents rszben a kispadra ltetett tartalkosok vagy a vglegesen killtott futballistk helyzetvel tudta jellemezni


Futball a magyar irodalomban

Mndynak hinni kell, amikor azt mondja szinte gyerekes - persze, hogy gyerekes, hiszen a jtkbl soha kinni nem akar! - daccal: azrt is futball s nem labdargs (st fodbal, ahogy a Tisza Klmn tri gyereknek a cowboy nem kauboj, hanem kovboj)


Futball a magyar irodalomban

azrtis korner s nem szglet; taccsbr s nem oldalbr; hendsz s nem kezezs; fault s nem felvgs; egy-null s nem egy-nulla!


Futball a magyar irodalomban

 • Elvgre a leltn (tribnn!) tbbnyire nem nyelvszek, nem akadmikusok, stilisztk s nyelvrk lnek, hanem szurkolk, akarom mondani, drukkerek, akik egyms kzt nemzedkrl nemzedkre hagyomnyoztk a flig rtett, idegen eredet sportkifejezseket.


Futball a magyar irodalomban

 • nkntelenl elhangz szavaik, lelkes vagy felhborodott bekiablsaik legbellrl trnek fl, s a szalonkpessg szndka nem cserltetheti ket szp, kerek magyar kifejezsekre.


K lnoky l szl

Klnoky Lszl

 • Nem pusztn az az egszsges nemzeti rzs vezrelte ebben, mely tbb-kevsb mindnyjunkra jellemz: mi, magyarok, legalbb a sportban elrhetjk, hogy Amerikban vagy Eurpa tvoli orszgaiban ne tvesszk ssze Budapestet s Bukarestet, s ne az rk vesztest, hanem olykor a gyztest is lssk bennnk.


Futball a magyar irodalomban

 • Az izgatta, hogy mire kpes az ember, hol az emberi teljestkpessg vgs hatra. Kevesen ltek olyan fejlett emberisgtudattal, mint : mlt utda ebben is a nagy hazai romantikusoknak, Vrsmartynak, Madchnak. Nemcsak az gynevezett magas kultrban, hanem a fizikai teljestmnyekben is mltnyolni tudta azt, hogy az ember kpes kifejleszteni azokat az adottsgokat, melyekkel ttrheti szkre szabott lte korltait.


Ferdinandy gy rgy

Ferdinandy Gyrgy

 • Ferdinandy Gyrgy pldul - aki tvenhatos emigrcija s sokves nyugat-eurpai hnyattatsa utn Puerto Ricban kttt ki, ahol nyugdjazsig vilgirodalmat tantott a "szerecseneknek", s tants utn futballozott velk, mg brta velk tartani az iramot - szomoran idzi fl rsaiban az tvenes vek hazai focijt.


Futball a magyar irodalomban

 • Szerinte 1949 tjn, amikor a Fradit adminisztratv intzkedssel sztszrtk, legjobb jtkosait a Honvdba veznyeltk, s nevt DOSZra, majd Kinizsire vltoztattk, gyakorlatilag felszmoltk azt a gynyr magyar futballt, amely annyi hvet szerzett neki.


Szab l rinc

Szab Lrinc

 • Az tvenes vek nagy futballsikerei a szellemi let nagysgait sem hagytk kzmbsen. St, nemcsak a sikersorozat, a vratlanul jtt tvenngyes kudarc is szra brta a korszak nagy "regjt", Szab Lrincet. Veresg utn cmmel hromrszes kltemnyben rzkeli a magyar futball jelkprtk eredmnyeit s a nyomukba lp csaldst.


Csan di imre

Csandi Imre

 • Volt pedig, aki mr a sikerek vadn, az 1953-as londoni 6:3 nyomn is jzansgra intette rmmmorban sz nemzetnket. Csandi Imre kt szp epigrammval prblta hteni az egetver lelkesedst.


Futball a magyar irodalomban

 • Az "aranylbak" vilghre helyben szvesebben venn, ha a klfld figyelme arra rdemes magyar fejeket is kitntetne: "Vlnek a hamvadoz galjon flmeredben / roppant Lbat, arany fny koszorzza krl. / Ez Magyarorszg ht... - blintanak htatukban. / H, fejet is hordunk! - (Nem hiszik el, ne pofzz.)"


Futball a magyar irodalomban

 • Elg nagy merszsg volt szembeszllnia Csandinak azzal a kzhangulattal, amelyben a tmeg s a politikai hatalom trtnetesen tallkozott. Igaz, az tvenhrmas esztend pp az tmeneti politikai enyhls ve volt, az orszg vezetje ekkor Nagy Imre, akinek nevezetes, kulklistt eltrl kormnyprogramjt ppen Csandi ksznttte versben, a futball-epigrammknl alig kt hnappal korbban.


We res s ndor

Weres Sndor

 • Weres Sndort pldul egy pillanatra sem tudta kimozdtani kedlyvilgbl a foci vagy brmely sportesemny. Az 1972-es olimpia hrre pldul ilyen szavakkal vlaszolt: "Untat az ugri-futi."


Kormos istv n

Kormos Istvn

 • Legjobb kltink kzl Kormos Istvn vitte legtbbre a labdargsban. Hrlett rla, hogy tizennyolc vesen a Fradi ifjsgi els csapatban jtszott, st, egyszer a felntt Fradi I.-ben is magra lthette a zld-fehr mezt, csak aztn jtt a hbor, a bajnoksgot felfggesztettk, s a jtkosokat a frontra veznyeltk.


Futball a magyar irodalomban

 • Az rtrsak gy nztek r, mint valsgos hsre, akinek a fociban elrt sikereit verses- vagy novellsktetekkel meg sem lehet kzelteni.


Futball a magyar irodalomban

 • Valamelyik rtrsa egyszer elhatrozta, hogy utnanz a negyvenes vek els felnek sportsajtjban, hogyan is rtak Kormosrl, amikor a Fradi els csapatban jtszott. Az elsrgult jsglaprl hamarosan lehangol sporttrtneti tnyre derlt fny. A mrkzst a Ferencvros elvesztette, s a csapat teljestmnynek sszefoglaljban ilyen rtkels volt olvashat: "A csatrsor kerkktje a fiatal Kormos volt."


Benj min l szl

Benjmin Lszl

 • A negyvenes s tvenes vek fordulja tjrl maradt fenn az a fnykp, amely az akkori rk csapatt rkti meg. Kimagaslik kztk a dalis htvd, Benjmin Lszl. A Rkosi-politika leleplezdse utn a klt gy ltta, hogy sok minden talmisgnak bizonyult, amiben szentl hitt. nletrajzi rszlet cm versben gy emlkezett vissza ifjsgra, hogy ha mindent ellrl kezdhetne, inkbb a labdargst vlasztan, mint az irodalmat:


Futball a magyar irodalomban

 • Hej, lettem volna inkbb futballista, / - volt ehhez ifjan kedvem s bokm - / nem nzegetnk sanyarodva vissza / kudarcaimra, ltem derekn. / Hallgatna rm legalbb egy csapat, / lehetnk abban trner (az-az edz), / tanthatnm a fiatalokat..."


J kely zolt n

Jkely Zoltn

 • A fociversek szerz kzl j nhnyat nem volna szabad kifelejteni, pldul Zelk Zoltnt, aki nemcsak a lversenyeknek, hanem a futballmeccseknek is szorgalmas ltogatja volt. A legszebb verset a futballrl azonban Jkely Zoltn rta Futballistk cmmel.


Futball a magyar irodalomban

 • "Egy roppant meccsre kszldtem, / Melyet taln Uruguay / npvel vvunk a mezben, / s gyzni, vagy halni muszj!" A felntt emlkeiben most is l ez a vgy olthatatlanul: "S mint Toldi vn lovban harc zajtul, / a rgi tz bennem is fellobog, / s, szp passzaiktl, megfogyatkozott / combizmom ssze-sszerndul." A vers az ltalnos, rk emberi jelkpek szintjre emeli a focit: "- Mindig lesz a nagyvrosok hatrn / egy-egy letarolt gyep rt, / hol hvs alkonyati rn / hallani e mly dobzent, // mely mrfldekrl mgnesez maghoz / labdahes dikot s inast, / s egy-egy bolyong, drttt pasast, / ki eltndve dl a kapufhoz."


ad
 • Login