AGAMA DIMARTABAT
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 43

06 JUN 2014/ 08 SYAABAN 1435H PowerPoint PPT Presentation


  • 65 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

AGAMA DIMARTABAT RAJA DIDAULAT. 06 JUN 2014/ 08 SYAABAN 1435H. PUJIAN KEPADA ALLAH SWT. اَلْحَمْدُ لِلَّهِ. Segala puji-pujian hanya bagi Allah SWT. ﯵ ﯶ ﯷ ﯸ ﯹ ﯺ ﯻ ﯼ ﯽ ﯾ ﯿ ﰀ ﰁ ﰂ ﰃ ﰄ ﰅ ﰆ ﰇ ﰈ ﰉ ﰊ ﰋ ﰌ ﰍ ﰎ ﰏ ﰐ ﰑ ﰒ. Syahadah.

Download Presentation

06 JUN 2014/ 08 SYAABAN 1435H

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


AGAMA DIMARTABAT

RAJA DIDAULAT

06 JUN 2014/ 08 SYAABAN 1435H


PUJIAN KEPADA ALLAH SWT

Segalapuji-pujianhanyabagi

Allah SWTSyahadah

.

Akubersaksibahawatiadatuhan yang layakdisembahmelainkan Allah yang MahaEsadanakujugabersaksibahawaNabi Muhammad S.A.W. adalahhambaNyadanrasulNya


PesananTaqwa

Bertakwalahkepada Allah SWT dengansebenar-benartakwa, sesungguhnyaberjayalahorang-orangbertakwa


Marilahkitasama-samamempertingkatkankeimanandanketaqwaankepada Allah SWT denganbersungguh-sungguhmelaksanakansegalasuruhan-Nyadanmenjauhilarangan-Nya

Mudah-mudahandengankeimanandanketaqwaan, kitaberolehrahmatdankeredhaanhidupdiduniadandiakhirat.


SempenadenganhariKeputeraanRasmiSeri PadukaBaginda Yang diPertuanAgong

pada7 Jun 2014


TAJUK KHUTBAH

Agama Dimartabat

Raja Didaulat


Allah SWT berfirman dalam surah an-Nahl ayat 90:

Maksudnya:

Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil, berbuat kebaikan serta memberi bantuan kepada kaum kerabat; dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar dan kezaliman. Ia mengajar kamu (dengan suruhan dan laranganNya ini)supaya kamu mengambil peringatan mematuhiNya.


Sabda Rasullullah SAW:


Maksudnya:

Akan ada selepas aku pemerintah-pemerintah, maka hendaklah kamu taat kepada mereka, kerana pemerintah laksana perisai yang melindungi kamu, Jika mereka memerintah dengan baik, maka kamu dan mereka akan mendapat kebaikan, tetapi jika mereka memerintah dengan cara tidak baik, maka mereka akan menanggung akibatnya,manakala kamu terselamat daripada menanggung akibat perbuatan mereka.

(Riwayat: at-Tabarani)


Jelas sekali bahawa perkara 3 (2) di dalam Perlembagaan dinyatakan bahawa Yang di Pertuan Agong adalah ketua agama Islam bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan dan negeri-negeri Pulau Pinang, Sarawak, Sabah dan Melaka.

Manakala di negeri-negeri lain ketua agama Islam ialah Sultan atau Raja di negeri berkenaan.


firman Allah SWT didalamsurah An-Nisa ayat 59:


Maksudnya:

Wahai orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada Ulil-Amri (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisih) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (kitab) Allah (al-quran)dan (Sunnah) RasulNya jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.


Mengakhiri khutbah pada minggu ini, mimbar Jumaat menyeru supaya para jemaah dan rakyat Malaysia untuk sama-sama mendoakan kesejahteraan berpanjangan kepada Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong Al-Mutasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Muadzam Shah ibni AlMarhum Sultan Badlishah sempena sambutan hari Ulangtahun Keputeraan Yang di Pertuan Agong pada 7 Jun 2014.


Agama terus dimartabatkan dengan melaksanakan perintah Allah SWT Yang Maha Esa dan institusi Raja terus didaulatkan.


KHUTBAH KEDUA

KHUTBAH KEDUA


Segala puji-pujian hanya bagi Allah SWT

.


Bertaqwalahkamukepada Allah SWT danbersama-samalahdenganorang-orang yang benar.

Ya Allah jadikanlah Malaysia danseluruh Negara kaummuslimindalamkeadaanamandandamai


YaTuhankami, janganlahengkaumengubahhatikamiselepasEngkaumemberihidayahkepadakamidankurniakanlahkamirahmatdisisiMusesungguhnyaEngkaulahMahaPemberi.


Ya Allah, YaTuhankami, anugerahkanlahkamidengankebaikandiduniadandiakhirat, sertajauhilahkamidaripadaazabapineraka.
  • Login