Practice Writing  Search Statements

Practice Writing Search Statements PowerPoint PPT Presentation


  • 86 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Getting Started. Each screen will have a search topic. One your own sheet of paper, see if you can turn the search topic into a search statement using Boolean Operators and, or. Use truncation where appropriate, too.When you think you have it, click the mouse to see a possible solution and an adv

Download Presentation

Practice Writing Search Statements

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. Practice Writing Search Statements Using Boolean Operators and Truncation

2. Getting Started Each screen will have a search topic. One your own sheet of paper, see if you can turn the search topic into a search statement using Boolean Operators and, or. Use truncation where appropriate, too. When you think you have it, click the mouse to see a possible solution and an advanced activity. If you’re unsure about Boolean operators and truncating, here’s a handout that you may find useful: Search Strategy Worksheet

3. Topic One What is the status of laws for limiting the sales of candy, junk food and sodas in public schools? One possible solution: public school* and sale* and (candy or junk food* or soda*) What if you increase your synonyms? The search might look like: (public school* or elementary or secondary) and (candy or junk food* or soda*) and (sale* or vend*)

4. Topic Two Should plastic surgery be off limits to teens? One possible solution: plastic surgery and teen* and limit* What if you increase your synonyms? The search might look like: (plastic or cosmetic) and surgery and (teen* or adolescen* or young adult*) and (limit* or illegal* or restrict*)

5. Topic Three Should Congress pass a federal shield law for journalists? One possible solution: congress and shield law and journalists What if you increase your synonyms? The search might look like: (journalist* and (shield or "confidentiality of sources") and (protect* or law*)

6. Topic Four Has the war in Iraq helped to spread democracy? One possible solution: war and iraq and democracy What if you increase your synonyms? The search might look like: (war or conflict) and (iraq or middle east) and (democracy or democratic) [note: this is an example of where I would not use truncation for democracy -- if I truncated democra*, we would get the word democrats, which is not relevant to our seach]

7. Topic Five Should U.S. energy policy focus on developing hydrogen fuel cells? One possible solution: U.S. and energy polic* and hydrogen fuel What if you increase your synonyms? The search might look like: (U.S. or united states) and energy polic* and hydrogen fuel*

8. Topic Six Should Congress make VA funding mandatory? One possible solution: congress and va and fund* What if you increase your synonyms? The search might look like: (congress* or government) and fund* and (veteran* or veterans administration or VA)

9. Topic Seven Should Major League Baseball adopt stricter policies on the use of steroids? One possible solution: baseball and polic* and steriod* What if you increase your synonyms? The search might look like: (major league or professional) and baseball and (steriod* or performance enhanc*) and (polic* or illegal* or ban*)

10. Topic Eight Do computers and the Internet enhance Democracy? One possible solution: (computers or internet) and democracy and enhance What if you increase your synonyms? The search might look like: (computers or internet or world wide web or www) and (democrac* or "freedom of access") and (democracy or "democratic process") [note: this is an example of where I would not use truncation -- if I truncated democra*, we would get the word democrats, which is not relevant to our search]

11. Topic Nine Are smart-growth policies the best solution for suburban sprawl? One possible solution: "smart growth" and “urban sprawl” What if you increase your synonyms? The search might look like: ("smart growth" or "new urbanism") and (urban or subur*) and (sprawl* or grow*)

12. Topic Ten Are parents who seek stricter broadcast-indecency rules asking the government to do their job as parents? One possible solution: parent* and broadcast* and indecen* and government What if you increase your synonyms? The search might look like: parent* and broadcast* and indecency and responsibilit* and (government or FCC or federal communication* commission)

13. The End! How did you do? If you need more practice, check with your instructor.

  • Login