Ókori Róma - PowerPoint PPT Presentation

Kori r ma
Download
1 / 27

 • 121 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Ókori Róma. Készítette: Szalay Zoltán. Csaták.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Ókori Róma

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Kori r ma

kori Rma

Ksztette: Szalay Zoltn


Kori r ma

Csatk


Kori r ma

 • A sereg tborbl vonult ki tkzetre vagy menet kzben harcolt. A harcot tbbnyire a knny csapatok kezdtk sztszrdva kzpen. Amikor kb. 20 lpsnyire voltak az ellensgtl, a lgik folytattk a harcot, eleinte drdkkal, majd kivont karddal. A lovasok a csatarend szrnyn foglaltak helyet vagy nylt sorokban kzdttek, gyakran leszlltak lovaikrl. A lovassgnak nem volt kiemelked szerepe.


Kori r ma

 • A megerstett vrosokat hirtelen tmadssal vagy ostromzrral vettk be. A vrost lvsnyi tvolsgon kvl rokkal s snccal vettk krl s kiheztetssel igyekeztek megadsra brni. Ostromban legnagyobb szerepet a ostromgpek jtszottk: ostromltrk, faltrk, falbontk, tolhat tornyok, lvgpek.


A tekn sb ka

A teknsbka

 • A faltr hatalmas gerenda, melyet egyik vgn vasbl kszlt kosfejjel erstettek meg. A gerendt lncokkal keresztgerendkra fggesztettk, s ktelekkel a vrfalnak ldtottk. llvnyt, hogy a benne lvkatonkat meg-vdjk, tet alvontk.


Kori r ma

A falfr

 • A falfr olyan volt, mint a faltr, de ennek nem kosfej, hanem hegyes vas volt a vgn.

A ballista

Az n. ballista 45 fokos szg alatt kvet, gerendt ltt ki.

A lvgpek a testek feszt erejnek kihasznlsval a lvedket nagy tvolsgba vetettk. Az llvnyon helyeztk el a lvedk vlyjt, majd a fesztket. A szrbl vagy llati inakbl, illetve belekbl gyrtott kteleket csavarok segtsgvel fesztettk s erstettk. Ilyen gpezet volt a Catapulta, melyekbl nyilakat lttek ki.


Alliai csata

Alliai csata

 • Az alliai csatt a terjeszkedsnek kezdeti szakaszban lv kori Rma s a Kzp-Itlit els zben lerohan gallokk vvtk. A rmaiak veresge megnyitotta a gallok szmra az utat magba a vrosba, amit ki is fosztottak.


Kori r ma

 • Varro szerint a csatt Kr. e.390 jlius 18-n vvtk, de Kr. e. 387 valsznbb dtum lehet. Quintus Sulpicius mintegy 40 ezer rmait, hat lgit vezetett a Brennus vezette gallok ellen. A csatt ott vvtk, ahol az Allia foly a Tiberisbe mlik, ahogy Livius rja, "a tizennegyedik mrfldknl". Livius szerint a gallok sokkal tbben voltak, gy a rmaiaknak nagyon el kellett vkonytaniuk az arcvonalat, hogy elkerljk a bekertst. Brennus elbb a jobb szrnyat tmadta meg, ahol a fiatalabb, tapasztalatlan katonk lltak, utna ttrt kzpen s a balszrnyon. A rmaiak gyorsan megfutamodtak s risi vesztesgeket szenvedtek. A folytl tvolabb ll s egy magaslattl jobban vdett jobbszrnyrl Rmba menekltek, a tbbiek viszont a Tiberishez szorultak. A tbbsg tjutott, de sokan megfulladtak. A Rmban maradtak azonban nem tudtak ez utbbiak megmeneklsrl, s sokkal nagyobbnak gondoltk a vesztesget, mint amilyen volt. Ez is magyarzhatta, hogy ksbb harc nlkl feladtk a vrost, s csak a fellegvrat vdtk.


Sentinumi csata

Sentinumi csata

 • A sentinumi csata volt a harmadik samnis hbor dnt csatja, amit Kr. e. 295-ben vvtak Sentinum kzelben amiben a rmaiak kpesek voltak legyzni a szamnitkat. Rma ezzel folytatta Kzp-Itlia egyestst.

 • A rmaiakat Publius Decius Mus s Fabius Maximus Rullianus vezette, szmuk krlbell 38 000 f volt, ami 4 lgit tett ki. Az ellenfeleik szamnitk s gallok voltak.

 • A kt hadsereg, ugyanaz az er, megrkezett Sentinumhoz, de vrt kt napot az tkzettel. Fabius szembeszllt a szamnitkkal Decius pedig a gallokkal. A csata vgl rmai gyzelemmel vgzdtt, a gallokat visszavonulsra knyszertettk.


Asculunumi csata

Asculunumi csata

 • Az asculumi csata Kr. e. 279-ben zajlott a Rmai Kztrsasg Publius Decius Mus consul vezette csapatai, illetve a Prrhosz peiroszi kirly vezette egyeslt tarentumi, oszk, szamnisz s peiroszi hadsereg kzt. A prrhoszi hbor egyik fontos, egyenl erk vvta csatja, amelyet ugyan a grg kirly nyert meg, de akkora vesztesg rn, amely mr-mr veresggel rt fel: innen eredeztetik a prrhoszi gyzelem kifejezst.

 • A kzdelmet a kt 40 ezer fs sereg Asculum, mellett vvta s a phalanx harcmodorban harcol Prrhosz s a rmai lgik msodik sszecsapsa volt. (Az elz vben vvott heracleai csatt szintn Prrhosz nyerte s szintn nagy vesztesgek rn)


I pun h bor

I. Pun hbor

 • Az els pun hbor a gazdag Sziclia birtoklsrt folyt, amelynek nagy rsze a Kr. e. 3. szzad 70-es veiben Karthg fennhatsga al kerlt.

 • A hbor Kr. e. 264-ben kezddtt. A rmaiak elfoglaltk a szicliai Messana vrost (Kr. e. 264), majd szvetsgre lptek Siracusaval s Kr. e. 262-ben birtokukba vettk Karthg szicliai birtokainak jelents rszt. Karthg tengeri flnynek ellenslyozsra a rmaiak ltrehoztk hajhadukat, amely fnyes gyzelmet aratott Mylaenl (Kr. e. 260) s Economosnl (Kr. e. 256). A rmaiak partra szlltak szak-Afrikban, de Kr. e. 255-ben a karthgi zsoldos sereg megsemmist csapst mrt rjuk. Ezzel a hadmveletek ismt Szicliba tevdnek t. A rmaiak sikerei vgl bkektsre knyszertettk Karthgt (Kr. e. 241), amely rtelmben Rma megkapta Sziclit Siracusa s krnyknek kivtelvel, s a karthgiak nagy sszeg hadisarc fizetst vllaltk. A veresg hatsra a zsoldosok felkelst robbantottak ki Karthgban, amit Rma jabb terletek elfoglalsra hasznlt fel (Szardnia s Korzika). Ez tovbb nvelte a feszltsget a kt llam kztt.


Ii pun h bor

II. Pun hbor

 • A msodik pun hbort Karthgnak az a trekvse vltotta ki, hogy helyrelltsa az els pun hborban megrendlt hatalmi helyzett.

 • A karthgi sereg jelents hdtsokat hajtottak vgre Hispniban. A karthgi sereg j fparancsnoka, Hannibl Kr. e. 219-ben elfoglalta Hispniban a Rmval szvetsges Saguntum vrost. Hannibl Kr. e. 218-ban 100 000 fnyi seregvel Hispnibl a Pireneusokon s az Alpokon t Itliba vonult. A rmai sereg visszavonulsra knyszerlt, majd slyos veresgeket szenvedtett. Az j dikttor a slyos helyzetben halogat taktikt javasolt. Azonban az sszecsaps hvei j tkzetet erszakoltak ki: Kr. e. 216-ban Cannaenl a rmai hadsereg igen slyos veresget szenvedett. Hannibl eltt megnylt az t Rma fel, de a vros ostromrl lemondott. Az jjszervezett rmai hadsereg Scipio parancsnoksga alatt sikeres hadmveleteket folytatott Hispniban s Kr. e. 209-ben elfoglalta j-Karthgt. Ezzel egy idben a rmaiak eredmnyes hadmveleteket fejtettek ki Itliban is. Az utnptlsi lehetsgektl megfosztott Hannibl segtsgre sietett ccse, Hasdubal, azonban seregt a Metaurus folynl a rmaiak sztvertk (Kr. e. 207). A sikerek lehetsget teremtettek arra, hogy Scipio serege partra szlljon szak-Afrikban, Karthg kzelben. A karthgi tancs ekkor visszarendelte Hanniblt Itlibl. Kr. e. 202-ben az szak-afrikai Zamnl lefolyt csatban Hannibl serege slyos veresget szenvedett. Kr. e. 201-ben Karthg megalz bkt volt knytelen ktni Rmval: elvesztette tengerentli birtokait (Hispnia), nem viselhetett hbort szak-Afrikban a rmai senatus beleegyezse nlkl, hatalmas hadisarc fizetsre kteleztk, a hadiflottt ki kellett szolgltatnia a rmaiaknak.


Iii pun h bor

III. Pun hbor

 • A harmadik pun hbort Rma indtotta meg, amely fltkenyen szemllte Karthgnak a bks idszakban elrt gazdasgi megjulst.

 • A hbor kirobbanshoz rgyl szolglt az, hogy a rmaiak ltal tmogatott numdiai kirly hdt trekvseit a karthgiak fegyveres ervel hrtottk el. Ezt Rma a Kr. e. 201-ben kttt bke megszegsnek tntette fel.

 • A rmaiak Kr. e. 149-ben partra szlltak szak-Afrikban s ostrom al vettk Karthgt. Kt vig tart eredmnytelen ostrom utn Kr. e. 147-ben ifjabb Scipio lett az ostroml sereg parancsnoka. Krlzrta a vrost, a tombol hsg megadsra knyszertette vgl Karthgt Kr. e. 146-ban. A vrost a rmaiak leromboltk, az letben maradt lakossgt rabszolgnak eladtk, Karthg birtokainak egy rszt Africa nven provinciv szerveztk, msik rszt Numdia kapta meg


Kori r ma

Hadvezrek


Kori r ma

 • Servius Tullius: sereg 17-46 ves polgrokbl, kt lgi(mindkettben 4200 gyalogos s 1800 lovas)

 • Camillus: zsold bevezetse

 • Marius: a sereget 10 cohors-ba osztotta, melyek egyenknt 500-600 katont szmlltak


Kori r ma

 • Caesar: minden lgi mell 1000 lovas, egy lgiban 5000-6000 katona

 • Sulla: a volt katonkat gyarmatokon telepttette le, s pnzt vagy fldet adott nekik


Kori r ma

Katonk


A hadserek

A hadserek

 • A rmai hadsereg kezdetben hrom ezred gyalogos (milites) s hrom szzad (centuriae) lovas katonbl llt. Az ezredeknek kln-kln ms vezrk volt, a lovassg egy kzs vezr parancsainak engedelmeskedett. A polgrokbl ll sereget a kirly vezette.


Kori r ma

 • A csatarendetegyms mgtt hat sorban fellltott phalanx alkotta. A lovassg a kt oldalon llt.

 • Az idk sorn a sereget kisebb, knnyebben irnythat csapatokra osztottk.

 • Caesar a sereg ltszmt jelentsen nvelte


Kori r ma

 • Kezdetben a kirly vezette a sereget, a kztrsasg idejn a consul, kivteles esetben a dictator. A provinciban a helytart volt a vezr .A csszrsg alatt a fvezri tiszt a csszrt illette meg, aki legatusaival kormnyozta a csapatokat


Kori r ma

 • A sorozst kezdetben a Capitoliumon, ksbb a Mars mezn, mita pedig a polgrjogot a szvetsgesek is megkaptk, egsz Itliban orszgszerte tartottk. A zsoldos sereg fellltsa utn a sorozs helybe a toborzs lpett, melyet a vezr nevben toborzk (conquisitores) vgeztek.


Kori r ma

 • Felmentst kaptak, akik 46. letvket mr betltttk, akik a trvnyes idt mr leszolgltk, akiket magasabb tisztsgre vagy papi szolglatba emeltek, illetve a testi fogyatkosok. Akik a sorozson nem jelentek meg, megbntettk, illetve eladtk rabszolgnak.


Kori r ma

 • A katonknak, amire csak szksgk volt, magukkal kellett vinnik. Fegyvereiken kvl teht mg mintegy 20 kg sly poggyszt cipeltek magukkal. A poggysz az lelmiszeren kvl a legszgsgesebb holmikbl llt: fzednyek, kosarak, ktelek, szekerck, lncok. Mindezeket egy csomban rdra vagy lndzsjukra ktzve, bal vllukon vittk.


A menet

A menet

 • A napi ment krlbell 7 ra volt, ezalatt 18-22 km-t tettek meg.

 • Ell mentek a feldertk ,akik az ellensgrl hreket szereztek, a tbor helyt kinztk. Utnuk kvetkezett a lovassgbl s knny gyalogsgbl ll elhad, majd a derkhad. A derkhad, amennyiben nem tartottak ellensges tmadstl, hadoszloponknt haladt elre, majd egy knny csapatbl ll htvd osztag.


A fegyverzet

A fegyverzet

 • A katonk ruhzata rvidujj gyapjing volt, melyet a pncl alatt viseltek, tovbb a kpnyeg tartozott hozz, amely a vezr rszre bborpiros hadi palst volt. Lbbelijk srn tekerg szjak s saru tvzete, amely a lbujjakat szabadon hagyta. A nadrgot a csszrsg korban a galloktl vettk t, de csak az szaki orszgokban llomsoz katonasg viselte.


Kori r ma

 • Fegyverzetk szerint ktfle katonk voltak: nehz fegyverzetek, illetve knny fegyverzetek. A nehz fegyverzet vd s tmad fegyverekbl llt, ilyenek voltak: sisak, pncl, lbvrt, pajzs, tmadsra kardot s hajt fegyvereket hasznltak. A sisak rcbl kszlt, bbjra lfarkat vagy tollforgt tztek. A sisakot csak az tkzet eltt vettk fl, menet kzben mellkre akasztva viseltk. A forgt csak a csata eltt tztk fel. Ez is mutatja, milyen lehetett egy antik csata koreogrfija, ahol mindennek meg lehetett tallni a szakrlis jelentsgt.


 • Login