slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése. - PowerPoint PPT Presentation


  • 58 Views
  • Uploaded on

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése.' - essien


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban” c. pályázat keretében Magyar Gyógytornászok Társasága megbízásából vezette:Mészáros Lászlóné gyógytornászA csoport résztvevői főleg a Magyar RA Betegek Egyesületének tagjai,akik rendszeresen kívántak mozogni. A foglalkozásokhoz a helyszínt biztosította:Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány1023. Budapest, Ürömi u. 56.

slide2

A rheumatoid arthritis (RA) – vagy polyarthritis chronica progressiva (PCP) – ismeretlen eredetű, krónikus, szimmetrikus, progresszív, deformáló sokizületi gyulladás

Legtöbb esetben a kéz és a láb kisizületein jelentkezik, de a nagyobb izületek ( térd, csípő, váll) érintettsége is igen gyakori, és duzzanattal, fájdalommal jár.

slide3

A csoportba 22 fő jelentkezett.21 nő és 1 férfi Átlagéletkor: 62 év (57-73).Átlagos jelenlét 8 fő(Aktív nagymamák!)A foglalkozások időtartama 1-11/2 óraGyakorisága hetente egyszer

slide4

A foglalkozások felépítése:Bemelegítés, „mozgásra való ráhangolás” megfelelő ritmusú és ismerős, kedvelt dallamú zenére, szabad mozgással.A levezetés hasonló módon zenére történik.Főrész: a résztvevők terhelhetőségét és a betegségüket figyelembe vevő átmozgató gyakorlatok ülve és állva, majd erősítő gyakorlatok játékosan, a megfelelő motivációs szint biztosítása érdekében.A foglalkozás része a közös, az utcán végzett „NORDIC WALKING” SÉTA.

slide5

A gumiszalag nem csak erősítésre használható, hanem a térben különböző alakzatokat lehet vele „rajzolni”. Kör, álló és fekvő nyolcas, stb) Míg a kar dinamikusan dolgozik, addig a lábat és törzset stabilan kell tartani, s az statikus munkát végez.

slide6

Zeneszóra ütemesen járnak körbe, majd a kosárhoz érve bedobják a labdát, majd folytatják az ütemes járást. Változó feladathoz kell alkalmazkodniuk.

(A kosárra erősített hálóba pottyannak a labdák és nem szerteszét)

slide7

A változó környezethez való alkalmazkodás fejlesztése.

Zenére ütemes járás, ütemet tartva akadályokat átlépni.

Egyensúly fejlesztésére oldalirányban haladva (az akadályok nélkül)

lábbal kilépni, zárni,

másik oldal felé ugyanazt,

majd hátrafelé járás (zenére)

slide8

A foglalkozások része volt a séta a „NORDIC WALKING” botokkal,

melyet örömmel folytattak az őszi , hűvösebb időben is.

Cél: A járás koordinációjának javítása A helyes testtartás elősegítése A járás biztonságosabbá tétele A társaságban végzett szabad mozgásra motiválás

Visszajelzések:• „Ha eltalálom a kar-láb mozgásának a helyes ritmusát, akkor nem fáj a térdem”

• „Könnyebb egyenesen tartani a testemet ezekkel a botokkal sétálva”

• „A lábsérülésem miatt eddig biztos asszimmetrikus volt a járásom; ezt most látom, amikor a botok segítségével újból harmonikussá tettem.”

ad