critical path analysis may 2011 paper
Download
Skip this Video
Download Presentation
CRITICAL PATH ANALYSIS MAY 2011 PAPER

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

CRITICAL PATH ANALYSIS MAY 2011 PAPER - PowerPoint PPT Presentation


  • 118 Views
  • Uploaded on

CRITICAL PATH ANALYSIS MAY 2011 PAPER. DETAILED STEP BY STEP ANSWER GUIDE. Calculating the total project time. Activity A Is an independent event. It takes 2 weeks. Activity B Must follow A. 2 + 2 = 4 weeks Activity C Must follow B. 4 + 5 = 9 weeks. Activity D Must follow B

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' CRITICAL PATH ANALYSIS MAY 2011 PAPER' - esme


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
critical path analysis may 2011 paper

CRITICAL PATH ANALYSISMAY 2011 PAPER

DETAILED STEP BY STEP ANSWER GUIDE

calculating the total project time
Calculating the total project time

Activity A

  • Is an independent event.
  • It takes 2 weeks.

Activity B

  • Must follow A.
  • 2 + 2 = 4 weeks

Activity C

  • Must follow B.
  • 4 + 5 = 9 weeks.

Activity D

  • Must follow B
  • 4 + 7 = 11 weeks
calculating the total project time1
Calculating the total project time

CRITICAL PATH CHECK

Activity E

  • Must follow C.
  • 9 + 4 = 13 weeks.

Activity F

  • Must follow D.
  • 11 + 3 = 14 weeks.

Activity G

  • Must follow E & F.
  • F is the longest.
  • So. 14 + 3 = 17 weeks.
calculating the total project time2
Calculating the total project time

Activity H

  • must follow G.
  • 17 weeks + 2 = 19 weeks.

Activity I

  • 19 weeks + 5 = 24 weeks.

Critical Path Check

Relationship between

Activity I & Activity H

Total Activity 1 = 24

Minus (duration) 5

= 19 weeks

Activity H is critical

what does 24 represent
What does 24 represent?
  • 24 represents the total project time.
  • It will be the final node in our network.
  • It will be the 9th activity & therefore 9th node.
  • Therefore our last node will look like:

24

24

9

how do i work out the critical path how do i work at the non critical paths
How do I work out the critical path?How do I work at the non-critical paths?
  • What activities must happen to reach node 9 (24 weeks)
  • We can identify the critical path by subtracting the duration from each activity, to see if it equals the previous activity.
  • The table on the next page summarizes the relationships.
is there a missing node in our diagram
Is there a missing node in our diagram?
  • On the answer sheet, you will notice there appears to be an activity node missing
  • The node that appears missing is Activity E.
  • To understand, why this is the case, you must look at Activity G. Activity G is dependent on E & F.
  • As a general rule, whenever, the following event is dependent on two previous events, the two activities will be combined into one node.
  • Whatever, is the largest number will dominate.
  • Thus F, is clearly larger than E & being the critical path will dominate.
  • Therefore activity E, is actually not represented by itself.
calculating the total float qii
Calculating the Total FloatQii

Calculate the total float on the network diagram & common ton its implications for New World

What is the total float?

This is the amount of a time a sequence of tasks can be delayed without having an impact on the whole process.

critical paths total floats
Critical Paths & Total Floats

Very Important: Critical Path & Float

  • All activities on the critical path have 0 floats and there is no need for calculations.
  • Therefore only activities C & D, require a float calculation.
how do i calculate the total float
How do I calculate the total float?

Formula for Calculating the Total Float

  • LFT of the current activity

(minus -) duration of the current activity

(minus -) EST of the previous activity

Activity C

10 – 5 – 4 = 1 week

Activity E

14-4-9 = 1 week

ad