Dissectie van de longen
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 50

DISSECTIE VAN DE LONGEN PowerPoint PPT Presentation


  • 236 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

DISSECTIE VAN DE LONGEN. Overzichtsfoto. strottenhoofd. slokdarm. luchtpijp. Longen. Het verschil tussen de linker- en de rechterlong. Linkerlong bestaat uit twee longkwabben. Rechterlong bestaat uit 3 longkwabben. De longen omgeven door een beschermend vlies. Longvlies. longweefsel.

Download Presentation

DISSECTIE VAN DE LONGEN

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


DISSECTIE VAN DE LONGEN


Overzichtsfoto


strottenhoofd

slokdarm

luchtpijp

Longen


Het verschil tussen de linker- en de rechterlong


Linkerlong bestaat uit twee longkwabben


Rechterlong bestaat uit 3 longkwabben


De longen omgeven door een beschermend vlies


Longvlies

longweefsel


De slokdarm en de luchtpijp:2 verschillende wegen in de kijker


De vergelijking


slokdarm

luchtpijp


Het verschil: aan de binnenkant bekeken


vlies aan de binnenzijde van de slokdarm

luchtpijp

slokdarm


De luchtpijp: beter bekeken


kraakbeenringen

slokdarm


Een beschermend vlies: aan de buitenkant en de binnenkant


vlies

kraakbeenringen


vetweefsel

vlies

slokdarm


Het strottenhoofd: van dichtbij bekeken


schildkraakbeen

bekervormige kraakbeentjes

stembanden


Situering van het hart ten opzichte van de longen


hart

longkwab

longen


De longen: beter bekeken


longen

Luchtpijp met kraakbeen

hart


longweefsel

luchtpijptak


De longen: een doorsnede


longweefsel

longtakje

longtak met kraakbeen


Bloed stroomt door de longen


longtakje

ader


longtakjes

slagader


Het middenrif: een gespierde plaat


luchtpijp

long

longvlies

middenrif (spierweefsel)


Spierweefsel en longweefsel: het verschil


Spier- en longweefsel: afgewogen


longweefsel

weegschaal

100 gram


spierweefsel

weegschaal

100 gram


Het verschil in volume: beter bekeken


100 gram longweefsel

100 gram spierweefsel


Een ander, opmerkelijk verschil tussen spier- en longweefsel


SPIERWEEFSEL

LONGWEEFSEL


EINDE


STROTTENHOOFD

Bij de mens is dit de verbinding tussen de keel en de luchtpijp, opgebouwd uit min of meer beweeglijke kraakbeentjes met in het midden een vernauwde ruimte door twee paren verdikkingen: boven de valse en onder de ware stembanden.


LUCHTPIJP

Een bij alle gewervelden (behalve de vissen) voorkomend deel van de luchtwegen; bij de mens ca. 12 cm lang en voor de slokdarm gelegen. Het bovenste eind is gedifferentieerd tot het strottenhoofd, het andere splitst zich in de bronchi. De luchtpijp wordt opengehouden door stukken kraakbeen.


SLOKDARM

Een buis tussen keelholte en maag, die zich opent wanneer voedsel of drank moet passeren (slikken). De spierwand transporteert het ingeslikte voedsel door peristaltische bewegingen naar de maag.


KRAAKBEENWEEFSEL

Bindweefselsoort die goed mechanische druk kan weerstaan. Kraakbeen maakt deel uit van een groot aantal gewrichten (de meniscus in de knie en de binnenbekleding van de gewrichten zijn van kraakbeen), maar ook van de oorschelpen, de neus, het strottenhoofd en de luchtpijp.


LONGEN

Organen waarin de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht plaatsvindt. Het is als het ware een inwendige oppervlaktevergroting van het lichaam, waar het bloed in haarvaten met lucht in de longen in aanraking kan komen, zodat de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht kan plaatsvinden.

Bij de zoogdieren liggen de longen in de borstholte; zij bestaan uit ontelbaar vele vertakkingen van de bronchiën, die eindigen in een holle ‘druiventros’ met zeer dunwandige longblaasjes als ‘druiven’. Doordat de longen vele elastische vezels bevatten, trachten zij zich samen te trekken, waardoor in de borstholte een onderdruk ontstaat, die de longen ook bij de diepste uitademing openhoudt.

De longen hebben bij de mens ca. 2 miljoen longblaasjes (diameter ca. 0, 2 mm), met een totale oppervlakte van ca. 200 m2. De rechterlong heeft drie kwabben, de linker twee. De long is aan de buitenzijde bekleed met het longvlies, een deel van het borstvlies. Doordat het borstvlies luchtdicht en glad is en in de pleuraholte een zeer dun laagje vocht bevat, kunnen de longen gemakkelijk ten opzichte van de borstwand verschuiven.


HART

Bij de volwassen mens is het hart zo groot als een vuist. Het ligt achter het borstbeen, boven het middenrif. Het bestaat uit een spierlaag en een binnenste bekleding. Het is door een overlangs tussenschot volkomen gescheiden in een linker- en een rechterhelft, die elk door een dwars tussenschot verdeeld worden in een opvanggedeelte: boezem en een persgedeelte: kamer. Een stelsel van kleppen, in feite plooien in de binnenbekleding van de hartholte, met een ventielwerking tussen boezems en kamers, of tussen kamers en de daaruit ontspringende grote slagaders – maakt dat de omloop van het bloed slechts in één richting kan plaatsvinden. Elke hartklep bestaat uit drie of twee flappen


ADER

Bloedvat waardoor het bloed naar het hart terugstroomt (in tegenstelling tot slagader); het bloed in de aderen van de grote bloedsomloop is zuurstofarm en bevat veel kooldioxide en stofwisselingsafvalstoffen.


SLAGADER

Arterie, bloedvat dat het bloed van het hart af naar de haarvatennetwerken van de weefsels en organen voert. Slagaders hebben een dikke, elastische wand, met in de middelste van de drie lagen circulaire gladde spiervezels. Door het kloppen van het hart wordt het bloed schoksgewijs door de slagaders geperst.


MIDDENRIF

Dit is een koepelvormige, niet-benige, doorboorde scheidingswand tussen borst- en buikholte bij alle zoogdieren: een peesplaat met straalsgewijs lopende spierbundels, die dienst doen bij de ademhaling


  • Login