dissectie van de longen
Download
Skip this Video
Download Presentation
DISSECTIE VAN DE LONGEN

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 50

DISSECTIE VAN DE LONGEN - PowerPoint PPT Presentation


  • 297 Views
  • Uploaded on

DISSECTIE VAN DE LONGEN. Overzichtsfoto. strottenhoofd. slokdarm. luchtpijp. Longen. Het verschil tussen de linker- en de rechterlong. Linkerlong bestaat uit twee longkwabben. Rechterlong bestaat uit 3 longkwabben. De longen omgeven door een beschermend vlies. Longvlies. longweefsel.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' DISSECTIE VAN DE LONGEN' - erin-larson


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide3

strottenhoofd

slokdarm

luchtpijp

Longen

slide8

Longvlies

longweefsel

slide11

slokdarm

luchtpijp

slide17

vlies

kraakbeenringen

slide18

vetweefsel

vlies

slokdarm

slide20

schildkraakbeen

bekervormige kraakbeentjes

stembanden

slide22

hart

longkwab

longen

slide24

longen

Luchtpijp met kraakbeen

hart

slide25

longweefsel

luchtpijptak

slide27

longweefsel

longtakje

longtak met kraakbeen

slide30

longtakjes

slagader

slide32

luchtpijp

long

longvlies

middenrif (spierweefsel)

slide35

longweefsel

weegschaal

100 gram

slide36

spierweefsel

weegschaal

100 gram

slide38

100 gram longweefsel

100 gram spierweefsel

slide40

SPIERWEEFSEL

LONGWEEFSEL

strottenhoofd
STROTTENHOOFD

Bij de mens is dit de verbinding tussen de keel en de luchtpijp, opgebouwd uit min of meer beweeglijke kraakbeentjes met in het midden een vernauwde ruimte door twee paren verdikkingen: boven de valse en onder de ware stembanden.

luchtpijp
LUCHTPIJP

Een bij alle gewervelden (behalve de vissen) voorkomend deel van de luchtwegen; bij de mens ca. 12 cm lang en voor de slokdarm gelegen. Het bovenste eind is gedifferentieerd tot het strottenhoofd, het andere splitst zich in de bronchi. De luchtpijp wordt opengehouden door stukken kraakbeen.

slokdarm
SLOKDARM

Een buis tussen keelholte en maag, die zich opent wanneer voedsel of drank moet passeren (slikken). De spierwand transporteert het ingeslikte voedsel door peristaltische bewegingen naar de maag.

kraakbeenweefse l
KRAAKBEENWEEFSEL

Bindweefselsoort die goed mechanische druk kan weerstaan. Kraakbeen maakt deel uit van een groot aantal gewrichten (de meniscus in de knie en de binnenbekleding van de gewrichten zijn van kraakbeen), maar ook van de oorschelpen, de neus, het strottenhoofd en de luchtpijp.

longen
LONGEN

Organen waarin de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht plaatsvindt. Het is als het ware een inwendige oppervlaktevergroting van het lichaam, waar het bloed in haarvaten met lucht in de longen in aanraking kan komen, zodat de uitwisseling van ademgassen tussen bloed en lucht kan plaatsvinden.

Bij de zoogdieren liggen de longen in de borstholte; zij bestaan uit ontelbaar vele vertakkingen van de bronchiën, die eindigen in een holle ‘druiventros’ met zeer dunwandige longblaasjes als ‘druiven’. Doordat de longen vele elastische vezels bevatten, trachten zij zich samen te trekken, waardoor in de borstholte een onderdruk ontstaat, die de longen ook bij de diepste uitademing openhoudt.

De longen hebben bij de mens ca. 2 miljoen longblaasjes (diameter ca. 0, 2 mm), met een totale oppervlakte van ca. 200 m2. De rechterlong heeft drie kwabben, de linker twee. De long is aan de buitenzijde bekleed met het longvlies, een deel van het borstvlies. Doordat het borstvlies luchtdicht en glad is en in de pleuraholte een zeer dun laagje vocht bevat, kunnen de longen gemakkelijk ten opzichte van de borstwand verschuiven.

slide47
HART

Bij de volwassen mens is het hart zo groot als een vuist. Het ligt achter het borstbeen, boven het middenrif. Het bestaat uit een spierlaag en een binnenste bekleding. Het is door een overlangs tussenschot volkomen gescheiden in een linker- en een rechterhelft, die elk door een dwars tussenschot verdeeld worden in een opvanggedeelte: boezem en een persgedeelte: kamer. Een stelsel van kleppen, in feite plooien in de binnenbekleding van de hartholte, met een ventielwerking tussen boezems en kamers, of tussen kamers en de daaruit ontspringende grote slagaders – maakt dat de omloop van het bloed slechts in één richting kan plaatsvinden. Elke hartklep bestaat uit drie of twee flappen

slide48
ADER

Bloedvat waardoor het bloed naar het hart terugstroomt (in tegenstelling tot slagader); het bloed in de aderen van de grote bloedsomloop is zuurstofarm en bevat veel kooldioxide en stofwisselingsafvalstoffen.

slagader
SLAGADER

Arterie, bloedvat dat het bloed van het hart af naar de haarvatennetwerken van de weefsels en organen voert. Slagaders hebben een dikke, elastische wand, met in de middelste van de drie lagen circulaire gladde spiervezels. Door het kloppen van het hart wordt het bloed schoksgewijs door de slagaders geperst.

middenrif
MIDDENRIF

Dit is een koepelvormige, niet-benige, doorboorde scheidingswand tussen borst- en buikholte bij alle zoogdieren: een peesplaat met straalsgewijs lopende spierbundels, die dienst doen bij de ademhaling

ad