s rb tori rom ne ti
Download
Skip this Video
Download Presentation
S Ã RB Ã TORI ROM Â NE Ş TI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 30

S Ã RB Ã TORI ROM Â NE Ş TI - PowerPoint PPT Presentation


 • 111 Views
 • Uploaded on

S Ã RB Ã TORI ROM Â NE Ş TI. Priveşte imaginea! Descrie ceea ce vezi! Cu ce sărbătoare asociezi aceasta imagine? Ce ştii despre această sărbătoare?. SF Â NTUL VALENTIN. Pe 14 februarie catolicii sărbătoresc Sf. Valentin. Această zi este considerată sărbătoarea iubirii . DRAGOBETELE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' S Ã RB Ã TORI ROM Â NE Ş TI' - elmo


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
s rb tori rom ne ti
SÃRBÃTORI ROMÂNEŞTI

Priveşte imaginea!

Descrie ceea ce vezi!

Cu ce sărbătoare asociezi aceasta imagine?

Ce ştii despre această sărbătoare?

sf ntul valentin
SFÂNTUL VALENTIN

Pe 14 februarie catolicii sărbătoresc Sf. Valentin. Această zi este considerată sărbătoarea iubirii.

dragobetele
DRAGOBETELE

Pe 24 februarie românii sărbătoresc Dragobetele sau sărbătoarea dragostei la români.

Dragobetele este o sărbătoare din timpul dacilor, o sărbătoare mai veche decât Sf. Valentin.

slide4
Dragobetele este o divinitate mitologică, asemenea zeilor antici ai dragostei, Eros şi Cupidon.

Dragobetele este un tânăr frumos, care ia minţile fetelor. El este zeul dragostei şi al bunei dispoziţii.

slide5
24 Februarie este considerată ziua în care ursul iese din bârlog, păsările îşi fac cuib şi se împerechează. Este începutul primăverii. Omul trebuie să participe şi el la bucuria naturii.
slide6
În această zi tinerii, băieţi şi fete, se strâng în grupuri şi se duc în pădure să culeagă flori de primăvară: ghiocei, toporaşi, brânduşe, viorele.
slide7
În această zi tinerii se pot logodi printr-un sărut. Seara are loc o petrecere la care toată lumeacântă, dansează, se simte bine.
slide8
Fetele pun florile culese la icoane pentru a le folosi apoi pentru farmecele de dragoste şi strâng apa din zăpadă. Se spală cu această apă pentru a fi mai frumoase şi mai drăgăstoase.
slide9
Se spune că dacăîn această zi plouă primăvara va veni devreme şi va fi frumoasă.

Cine aude pupăza în această zi va fi harnic tot anul.

exercitii
EXERCITII
 • Răspunde la următoarele întrebări:
 • Cum se numeşte sărbătoarea dragostei la români?
 • Când are loc această sărbătoare?
 • Cine era Dragobete?
 • De ce a fost aleasă ziua de 24 februarie pentru a sărbători ziua dragostei?
 • Ce fac tinerii români în această zi?
 • Ce fac fetele cu florile culese şi cu apa din zăpadă?
 • Ce se întâmplă dacă în această zi plouă?
 • Care sunt asemănările şi deosebirile dintre Dragobete şi Sf. Valentin?
slide11

On February

 • we

celebrate

VALENTINE’S DAY

slide12

LEGENDA PREOTULUI VALENTIN

 • în Roma secolului al III-lea era împărat Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut şi sub denumirea de Claudius cel Crud. Lângă palatul sau exista un frumos templu în care era preot Valentin. Romanii îl iubeau foarte mult şi mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile.
slide13
Claudius îşi chema supuşii să participe la război în fiecare an pentru că luptele nu încetau niciodată. Bărbaţii căsătoriti nu mai doreau să-şi părăsească familiile şi tinerii nu doreau să-şi lase singure iubitele nici măcar pentru o zi.
 • Claudius a devenit foarte furios şi drept consecinţă a ordonat ca nici o căsătorie să nu mai fie celebrată şi toate logodnele să fie imediat anulate. În aceste condiţii, mulţi romani au plecat la război plini de deznădejde pentru că îşi părăseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune că o mare parte dintre ei nu au mai suportat durerea şi au murit.
slide14
Preotul Valentin a fost foarte întristat de ordinul împăratului, considerând că nici un om nu are dreptul, nici măcar Claudius, să interzică căsătoriile. Aşa că, atunci când un cuplu de îndrăgostiţi a venit la altarul său, Valentin a decis să-i cunune în secret. Vestea s-a dus în toată Roma şi, în curând, nenumărate perechi de tineri au venit la templu pentru a se căsători în secret. Preotul era prietenul şi confidentul tuturor îndrăgostiţilor din districtul Romei.
slide15
Valentin a fost târât din templu de către soldaţii împăratului de lângă perechile care aşteptau să fie căsătorite şi dus la puşcărie. În van l-au însoţit toţi prietenii săi. Furiei împăratului nu putea nimeni să-i facă faţă, cu atât mai mult să-i înduplece inima de piatră. Acum este momentul în care acesta şi-a căpătat porecla de Claudius cel Crud.
slide16
În temniţă Valentin s-a ofilit asemenea unei flori care nu poate rezista mult timp fără lumină. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el în viaţă, Valentin, în cele din urmă, a murit. Prietenii săi devotaţi l-au îngropat în biserica Sfântului Praxedes.Acest loc există în Roma şi în zilele noastre. Toate s-au întâmplat în anul 269, pe data de 14 februarie.
cupidon i psyche
CUPIDON ŞI PSYCHE
 • Printre simbolurile zilei de 14 februarie se include şi cel al lui Cupidon. El este fiul neastâmpărat al zeiţei dragostei, Venus, şi se presupune că este cel care aduce iubirea în inimile îndrăgostiţilor. Conform miturilor, oricine era lovit de săgeţile de iubire ale lui Cupidon se îndrăgostea de prima persoana care-i ieşea în cale.. În mitologia romană, Cupidon este cunoscut sub denumirea de Eros, fiul Afroditei. Una dintre legende ne vorbeşte despre povestea de dragoste dintre el şi muritoarea Psyche. Venus era geloasă pe frumuseţea acestei fete, drept pentru care i-a ordonat lui Cupidon să o omoare.
slide18
În loc să facă asta, el s-a îndrăgostit de ea şi a luat-o de soţie. Fiind muritoare, i s-a interzis să-l privească. Psyche a fost cea mai fericită fiinţă pană când sora sa a convins-o să se uite la soţul ei. Pentru a o pedepsi, Cupidon a părăsit-o luând cu el toată dragostea, despărţind-o de grădinile pe care le iubea atât de mult, lăsând-o într-un câmp pustiu. Dorind să-îi regăsească iubitul, Psyche a intrat în templul zeiţei Venus şi i-a cerut sfatul. Venus i-a dat o serie de îndatoriri, una mai periculoasă decât cealaltă. Dintre ele, ultima se referea la o călătorie pe tărâmul lui Hades pentru a-i aduce zeiţei într-o cutie puţin din frumuseţea soţiei zeului întunericului. Cea mai grea sarcină era în schimb nu călătoria în sine, ci aceea de a rezista în faţa tentaţiei de a deschide cutia. Psyche a cedat şi, drept pedeapsă, a căzut într-un somn mortal, din care doar dragostea nemărginită pe care i-o purta Cupidon a mai putut să o trezească. Mişcată de iubirea dintre cei doi, Venus a decis să o facă şi pe ea zeiţă.
exercitii1
EXERCITII:
 • 1.Cine a fost Sf.Valentin?
 • 2.In ce data a fost ingropat Sf.Valentin?
 • 3.Sub ce nume mai este cunoscut Cupidon?
 • 4.Cine a fost marea iubire a lui Cupidon?
 • 5.Care a fost pedeapsa lui Psyche pentru ca a deschis cutia?
english american valentine s day customs
ENGLISH/AMERICAN VALENTINE’S DAY CUSTOMS
 • Good morning to

you, valentine;

 • Curl your locks as I do mine
 • Two before and three behind.
 • Good morning to you, valentine.
slide21
Some people used to believe that if a woman saw a robin flying overhead on Valentine\'s Day, it meant she would marry a sailor. If she saw a sparrow, she would marry a poor man and be very happy. If she saw a goldfinch, she would marry a millionaire.
slide22

In the Middle Ages, young men and women drew names from a

bowl to see who their valentines would be. They would wear

these names on their sleeves for one week

slide23
St. Valentine\'s Day greeting cards are still very popular, but red roses and chocolate candies now often accompany the card.
slide24
Besides the card, there are other symbols for this celebration: CUPID, HEARTS AND ARROWS, ROSES, LOVEBIRDS and others
slide25
Cupid (Eros) was the son of Venus (Aphrodite) the Roman and Greek goddess of love. He possessed a bow with a quiver of arrows. When he shot the arrow into someone\'s heart, that person fell in love. In Latin, the word Cupid means "desire.".
slide26

The red heart is an old symbol for love. For this reason they believed that the heart was the center of our feelings. This idea remains today in certain sayings, such as, "It does my heart good," or "I\'m broken-hearted," or "sick at heart."

it was a popular belief in the olden times that the birds chose their mates on 14th of february
It was a popular belief in the olden times that the birds chose their mates on 14th of February.

Doves and pigeons mate for life and therefore were used as a symbol of "fidelity."

slide28

The rose, which is undoubtedly the most popular flower in the world, speaks of love and has been the choice of lovers in every century

how i love you is said
How I Love You is said

Romanian: Te iubesc

French: Je t\'aime

Dutch: Ik hou van jou

German: Ich liebe Dich

Hungarian: Szeretlek

Italian: Ti amo

Spanish: Te quiero

Greek: S\'ayapo

Russian: Ya vas liubliu

ad