Kleuters
Download
1 / 16

Kleuters - PowerPoint PPT Presentation


  • 178 Views
  • Uploaded on

Kleuters. van homoseksuele ouders. Algemeen. Gebaseerd op het onderzoek van Anne Brewaeys. De geaardheid van de ouders heeft geen invloed op het kind. Het zijn niet de gezinsstructuren maar de gezinsprocessen die invloed hebben op het welbevinden van het kind.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Kleuters' - elga


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Kleuters

van homoseksuele ouders


Algemeen

Gebaseerd op het onderzoek van Anne Brewaeys.

De geaardheid van de ouders heeft geen invloed op het kind.

Het zijn niet de gezinsstructuren maar de gezinsprocessen die invloed hebben op het welbevinden van het kind.

Het belangrijkste is de kwaliteit van de relatie tussen de volwassenen: openheid, warmte en communicatie tussen de volwassenen en de kinderen.


Kinderen hebben nood aan de zorg van een stabiele volwassen ouderfiguur .

Kleuters hebben nood aan minstens 1 verantwoordelijke, zorgdragende volwassene waarmee ze een positieve emotionele band hebben, en waarmee ze een standvastige relatie kunnen hebben.


Verschillen ouderfiguur .

Er zijn geen verschillen tussen kleuters van heteroseksuele of homoseksuele ouders wat betreft:

- geslachtsrol indentificatie

- geluksbeleving

- sociale aanpassing

- seksuele oriëntatie

- tevredenheid

- morele en cognitieve ontwikkeling


Kinderen die opgevoed wordt door en lesbische moeder hebben een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Homoseksuele ouders zijn ook meer ouders dan in een hetero-relatie. Meestal heeft daar bijvoorbeeld de moeder een prominente rol, terwijl de vader eerder een toeziende rol heeft.


Cijfers een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Mannen

Vrouwen

Kinderloos


Rollen een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

- Step-Mothers:Vrouwen die ouder worden van een kind dat door hun partner werd verwekt binnen een vorige heteroseksuele relatie, hetzij via donor inseminatie.

-Co-Mothers: Vrouwen die de niet-biologische ouder zijn van een kind dat binnen de relatie werd geboren via donor-inseminatie. Deze moeders hebben er bewust voor gekozen om een kind te hebben met de moeder en zijn dus actief betrokken bij de opvoeding van het kind.

- Birth-Mothers:Vrouwen die de biologische moeder zijn van een kind en die de luxe hebben ook kortweg 'mama' genoemd te worden.


Homoseksuele vaders een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Lesbische koppels doen vaak beroep op een bevriende homo-man om een kind te kunnen krijgen. Zo worden veel homo's vader. Meestal hebben ze de rol van vriend of nonkel voor de kindjes.


Besmettelijk??? een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Kinderen van homoseksuele ouders hebben niet meer kans om zelf ook homoseksueel te zijn dan kinderen van heteroseksuele ouders.


Vooroordelen een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Er zijn geen aanwijzingen dat de psychosociale ontwikkeling van de kinderen te lijden heeft onder moeilijkheden met leeftijdsgenoten.

Kleuters ervaren hun thuissituatie als normaal.

Een co-moeder wordt niet erkend als moeder van het kind. Als de biologische moeder sterft, gaat het kind naar een van de familieleden.


Kleutergetuigenissen een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Carin is opgegroeid met twee mama’s. Ze doet het beter dan haar klasgenoten. Ze leert bewuster kiezen, omdat ze met allerlei ‘niet normale’ zaken wordt geconfronteerd. Haar achtergrond is anders, en ze stelt zich weerbaarder op, ze moet wel.

Eefje reageerde als volgt op de twee moeders die Ann heeft: ‘Wauw, jij hebt zelfs twee moeders!'


Homoseksualiteit in de kleuterklas een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Themadag rond homoseksualiteit

Taken rond homoseksualiteit

Kringgesprek rond homoseksualiteit

Homoseksuele ouders op bezoek in de kleuterklas

Kleuters worden niet uitgesloten, anderen zijn nieuwsgierig en trekken soms zelfs vaker naar deze kleuter toe


Acties voor kleuters een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

  • Er worden weekends georganiseerd voor kleuters en kinderen van homoseksuele ouders.

  • Daar wordt rond verschillende thema’s gewerkt, zoals onder andere:

  • Hoe ga je om met de nieuwe relatie van een van je ouders

  • Hoe is het beeld veranderd over je ouders door de seksuele voorkeur

  • Hoe wordt je weerbaarder tegen pesten, discriminatie, ...


Wettelijkheid een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Wettelijk is het nog niet toegelaten dat holebi’s kinderen kunnen adopteren.

Het is natuurlijk niet verboden om als alleenstaande een kind te adopteren, of zwanger te raken.

In Vlaanderen werden in 1998 drie kinderen door een holebi koppel geadopteerd.


Met dank voor uw aandacht; een meer open en ruimdenkende houding ten aanzien van homoseksualiteit, emancipatie van vrouwen, het concept van familie en sociale diversiteit.

Ceustermans Sofie

Claes Liesbet

Dauwen Sofie

Kleuter en homoseksuele ouders

De Meulenaere Sara

Sels Marijke

Vanleuven Kristel

Verdonck Jenny