Stresi dhe menaxhimi i stresit
Download
1 / 17

Stresi dhe Menaxhimi i Stresit - PowerPoint PPT Presentation


 • 684 Views
 • Uploaded on

Stresi dhe Menaxhimi i Stresit. “ Stresi është shija e jetës ”. Përgjigjja adaptive – reaksioni psikik fizik ndaj situatës (stresor). Stresori - faktori i jashtëm, i cili parashtron kërkesat e mëdha. Individi - përjetimi i situatës. Përjetimi i stresit.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Stresi dhe Menaxhimi i Stresit' - eilis


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Stresi dhe menaxhimi i stresit
Stresi dhe Menaxhimi i Stresit

“Stresi është shija e jetës”

Përgjigjja adaptive –

reaksioni psikik

fizik ndaj situatës

(stresor)

Stresori - faktori

i jashtëm, i cili

parashtron

kërkesat e mëdha

Individi - përjetimi i

situatësDefinimi i stresit n pun
Definimi i stresit në punë

Stresi shkakton probleme dhe këto probleme i kushtojnëorganizatave të ndryshme si :

 • Cilësia e dobët e prodhimeveaposhërbimeve

 • Fluktuimi i personelit

 • Reputacioni -imazhi i dobët i organizatës


Disa nga indikacionet m t r ndomta t stresit jan
Disa nga indikacionet më të rëndomta të stresitjanë:

 • Emocionet e tepërta ose agresiviteti

 • Koncentrimi i dobët,vështirësitë në të mbajturit mend dhe paaftësia në marrjen e vendimeve

 • Brengosja, fajësia, lodhja, apatia

 • Humbja e vetëbesimitmbiaftësitëpersonale


Vlerësimi i stresit

Vlerësimi i stresit

të individi

Vlerësimi i stresit

në organizata


Llojet e stresit
Llojet e stresit

Stresi social

 • Ndryshimet e papritura në paraqitjen e krimit

 • Paraqitja e papunësisë

 • Rezultatet e dobëta në arsim

 • Nivelet e larta të emigrimit dhe imigrimit


Stresi personal
Stresi Personal

 • Pagjumësia e vazhdueshme

 • Kokëdhimbja dhe simptoma të tjera me prejardhje të panjohura

 • Ndryshimet në mënyren e të ushqyerit

 • Rritja e konsumit të duhanit, alkoolit, dhe drogës


Stresi organizativ
Stresiorganizativ

 • Ndryshimet e papritura në nivelin e abstenizmit në mesin e të punësuarve

 • Cilësia e prodhimitbrendaorganizatës, me theks të keqësimit të dukshëm

 • Numri i aksidenteve në vendin e punës


Stresi n menaxhment
Stresi në menaxhment

Menaxhimi i kohës

 • Prioriteti i objektivave

 • Planifikimi i detyrave

 • Menaxhimi i informatave


P rmir simi i balansit t brendsh m
Përmirësimi i balansit të brendshëm

 • Ndryshimi i sjelljeve

 • Vënia e standardeve

 • Reagimindajzemërimit

 • Të menduaritpozitiv


Konstatimi i ndryshimit t modelit t sjelljes
Konstatimi i ndryshimit të modelit të sjelljes


Menaxhimi i stresit
Menaxhimi i stresit

 • Shpërthimi, shkalla më e theksuar e stresit

 • Menaxhmentiështëpergjegjës për shëndetinorganizativ dhe individual

 • Stresi dhe problemetorganizative dhe individuale nuk janë të nevojshme

 • Cdoindivid dhe çdo organizatë reagonindividualisht në stres


Metodat individuale p r menaxhimin e stresit
Metodatindividualepër menaxhimin e stresit

Organizatat sot në mënyrë shumë intensive merren me menaxhimin e stresit për dy arsye :

 • Se organizataështëpergjegjëse për shkaktimin e stresit, prandaj duhet tandihmojë që të lirohet prej tij.

 • Se të punësuarit që përjetojnë një sasi më të vogël të stresit janë më të sukseshëm .


Fazat p r menaxhimin e stresit
Fazat për menaxhimin e stresit

 • Formulo një strategjiparandaluese

 • Zhvillo një sistemdiagnostifikues

 • Përfshijëmenaxhimin e nivelit më të lartë

 • Vlerësoprogrametaktuale

 • Paralajmërimi i implikimeveligjore


Roli i k shilltar ve
Roli i këshilltarëve

 • Trekëndëshi i formimit të raportevendërmjetkëshilltarëve, klientit dhe organizatës

  Klienti

  Këshilltari Organizata


Metodat organizative t menaxhimit t stresit
Metodat organizative të menaxhimit të stresit

 • Ndryshimet në strukturënorganizative në drejtim të decentralizimit

 • Definimi i punëve

 • Stili i menaxhmentit, mënyra demokratike, participative, puna ekipore

 • Delegimi dhe MBO

 • Zhvillimi i karrierës


Metodat organizative t menaxhimit t stresit1
Metodatorganizative të menaxhimit të stresit

Ndikimi i participimit në vendimin për zvogëlimin e stresit

Konflikti

i vogël i

roleve

Abstenizmi

Stresi i vogël

emocional

Participimi

në vendosje

Fluktuimi

i vogël

Mosqartësia më

e vogël e roleve


ad