BONTON
Download
1 / 23

BONTON - PowerPoint PPT Presentation


 • 557 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

1. Kadar se z nekom prvic srecamo in nas predstavijo, le kako se takrat obna

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

BONTON

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


BONTON


1. Kadar se z nekom prvi sreamo in nas predstavijo, le kako se takrat obnaamo? Povabljeni smo na zabavo k novim sosedom. Soseda, ki smo jo e spoznali, nam predstavi e ostale lane druine. Kako se odzovemo?

Gostiteljici reemo: Nehaj teit, teta! Pusti me pri miru, da se nagledam kaj se dogaja!

Sprejmemo roko, narahlo stisnemo in reemo: Me veseli. Jaz sem Jana Megli vaa soseda, to pa je moja sestra Nina. Potem bi se z njimi rokovala e sestra, reko: Tudi mene veseli, da smo se spoznali.

Z nasmehom sprejmemo roko, se vljudno predstavimo, nato pa odhitimo na natanen ogled stanovanja, da bomo znali vse podrobnosti povedati vsem ostalim, ki niso povabljeni.


2. Na zabavi se zanemo dolgoasiti, tudi to, da prejnjo no nismo dobro spali, ne pomaga k nai zbranosti. Kako zehanje skrijemo?

 • Z roko pred usti na hitro odzehamo.

  b.Odpiramo usta kot nilski konj, da si lahko v miru vsi ogledajo nae notranje organe in pri tem oglaujoe rjovemo.

  c.Ob glasnem in dolgotrajnem zehanju se e temeljito in divje pretegujemo in po monosti pokodujemo nekaj blinjih oseb ter s police zbijemo uro ali svetilko.


3. Nenadoma nas na zabavi zane emeti nos. Kaj storimo z vsebino naega nosu?

a.im dalj ga z glasnim in globokim smrkanjem vleemo nazaj v nos. Ko ni ve prostora, si ga s prstom izbrskamo ven in obriemo ob obleko ali pohitvo. e najbolj higienino pa je, da ga pojemo.

 • V im vekrat uporabljen robec, da je e isto trd, se zelo dolgo in glasno usekujemo. Ko s tem pritegnem pozornost vseh prisotnih, jim velikoduno razkaemo vsebino robca. Naj imajo e oni kaj od tega!

 • im bolj tiho in neopazno se useknemo v isti robek, najbolje papirnatega, ki ga po uporabi lahko zavremo. Seveda ne na tla.


4. Po zabavi se odpravimo domov. Sledi veerna osebna higiena in predvsem skrb za zobe.Kako pa se pravilno skrbi za zobe?

 • Ne zmenimo se zanje in poakamo, da nam izpadejo, ker je nega za proteze enostavneja.

 • Trikrat na dan ali pa vsaj zjutraj in zveer si s krtako in zobno pasto tri minute s kronimi gibi drgnemo zobe. Redno obiskujemo zobozdravnika.

  c.Trikrat na dan grgramo kokakolo. Ob sobotah in nedeljah zobe ves dan namakamo v sladkarijah. Enkrat na mesec pa obiemo zobozdravnika, da nam zobe pravilno oisti.


5. Tudi nohti zahtevajo svojo nego. Kako pa skrbimo za nohte?

 • Gojimo jih do doline 7 cm. Taki so najbolj pripravni za brskanje po nosu, odpiranje ploevink in za pretepanje.

 • Skrbno jih pogrizemo do ivega, ker so zdravilni in vsebujejo veliko vitaminov. Vestno zauijemo vso umazanijo za nohti, ker vsebuje veliko za okolje kodljivih snovi in na tak nain skrbimo za okolje.

 • Pristriemo jih s karjicami in jih s pilico oblikujemo do roba blazinic ter skrbimo, da so, tako kot roke nasploh, vedno isti.


6. Naslednji dan se elimo sosedom zahvaliti za prijetno zabavo. Kako pravilno telefoniramo, da napravimo dober vtis?

 • Pravil sploh ni, ker je telefon namenjen izkljuno zabavi. Vsaj dvanajst ur dnevno preivimo pri telefonu in osreujemo znance in neznance s svojo genialnostjo. Telefonski raun naj bo kazen za stare, ker nas silijo delati domae naloge.

 • Na telefonski klic se javimo, reko: Halo, tu stanovanje teh in teh. elite prosim? Kadar pa kliemo mi, reemo: Dober dan, tukaj ta in ta. Bi lahko govoril s tem in tem.

  c.Na telefonske klice se ne javljamo, ker imamo telefonsko tajnico, kjer vsi ki kaj od nas elijo, pustijo vljudno sporoilo. Tiste, ki jim elimo klic vrniti, prijazno pokliemo ez teden ali dva, da ne izgleda, kot da imamo veliko prostega asa.


7. Novi sosedje imajo otroke stare toliko kot smo mi. Seveda se elimo z njimi spoprijateljiti in jim predstaviti vse dobre strani bivanja v nai okolici. In ena od bolj zanimivih stvari je dvigalo v naem bloku. Kako se vedemo v dvigalu?

a.Prednost pred vstopom v dvigalu damo starejim ljudem, invalidom, enskam in majhnim otrokom. Vljudno pozdravimo vse prisotne, eprav jih ne poznamo, jih vpraamo v katero nadstropje so namenjeni, in povemo, kam gremo mi. Ne uniujemo dvigala, v njem ne kadimo in ne smetimo.

b.e se le da, z vrati priipnemo nogo ali prste tistemu, ki eli vstopiti. Manje otroke straimo tako, da ustavljamo dvigalo med nadstropji. im pogosteje zadrujemo dvigalo v najvijem nadstropju, in sicer tako, da ne zapremo vrat. Nobena naa vonja z dvigalom, pa ne mine brez obveznega podpisa na steno dvigala.

c.e vidimo, da proti dvigalu hiti stareja oseba, kdo, ki kaj tekega nese, ali mamica z dojenkom, poakamo, nato pa mu tik pred nosom zapremo vrata in se odpeljemo. Zabavno je, e se pri tem e glasno smejemo, da pokaemo ljudem, da smo dobre volje.


8. Zdaj nas sosedje e dobro poznajo in nam zaupajo. Tako se najmlaji otrok v nai drube brez teav odpravi v trgovino. Toda kako preko ceste?

 • Ko je promet najbolj gost, zakriimo: Zdaj! in potegnemo akajoe za seboj ez cesto. Naj se e oni zabavajo ob veselem poskakovanju med drveimi in zavirajoimi avtomobili.

 • Pri prehodu za pece sami od sebe ponudimo pomo starim ljudem, invalidom in manjim otrokom. Poakamo na primeren trenutek, ko je cesta prazna ali avtomobili celo ustavijo, in jih varno popeljemo ez cesto.

 • Ko nas slabovidna oseba poprosi za pomo, ji odvrnemo: Saj je cesta isto prazna, lahko greste mirno ez ... Nato z zanimanjem akamo na izid.


9. Sosedovih ta konec tedna ne bo doma, ker so povabljeni v goste. Njihov kua al ne more zraven. In kdo je najbolj primeren za uvanje majhnega kuka?! Seveda mi! Toda kako se vedemo do ivali?

a.Najprej se temeljito pozanimamo, kakne so njene prehrambene in ivljenjske navade, da je ne bi po nepotrebnem muili. e bomo ivalco upotevali in imeli radi tako, kakrna je, nam bo hvaleno vraala naklonjenost in nas razveseljevala. Pa naj bo to palinjak, lipicanec, gorenjski mesojedi nagelj ali sosedov kua.

 • e takoj prvi dan jo poteno pretepemo in ji damo isto malo krompirjevih olupkov za kosilo, ker je zanjo zdravo, da se ne razvadi. Za vsak primer jo vedno, ko se nam priblia, e malo obrcamo, da se navadi na hine razmere.

  c.Gojimo jo do primerne tee, zakoljemo in pripravimo na razne naine.


10. Naega druenja s sosedovim psom je al konec. Toda za seboj moramo pospraviti, da se ne izkae naslednji pregovor za resninega:

pusti

kjer

lei

osel

tam

dlako


11. Sosedje znova praznujejo. Najstareja herka se je odloila, da se bo poroila. Na zabavo smo povabljeni tudi mi. al se je na popoldanski dreme zavlekel in na zabavo pridemo prepozno. Kako se bomo opraviili za zamudo?

a.Buno in s stisnjenimi pestmi vstopimo v prostor ter zakriimo: Pridem pozno, mahnem grozno!

b.Malomarno se priklatimo in vzvieno prezremo oitajoe poglede. Na vpraanja o vzroku zamude odvrnemo: Zase se brigaj, debil!

c.Ko z zamudo prispemo (v razred, na zabavo ali zmenek), pozdravimo, se jasno in glasno opraviimo, kratko in iskreno razloimo razlog zamude ter izrazimo upanje, da s tem nismo preve motili drugih. Obljubimo, da se bomo potrudili, da se to ne bi ve ponovilo.


12. Opraviili smo se, sedaj pa moramo slavljenki e estitati. Ali znamo pravilno estitati ob taki prilonosti?

 • Z najlepim nasmehom na obrazu slavljencu iskreno estitamo in mu zaelimo veliko sree.

  b.Mulasto stojimo ob mami, ki nas sili estitati in buljimo v tla.

 • Lopnemo enina po rami, reko: Dobro si se zail! Koliko so ti plaali, da vzame to grdobo?


13. Nekaj gostov je na poroko prispelo s Tajske. Z veseljem se z njimi pogovarjamo o kulturnih razlikah. Povejo nam, da pri njih boanje ali dotikanje glave ni sprejemljivo. Le zakaj?

 • Sasoma otrokom zanejo lasje izpadati in postanejo pleasti.

 • Vrh glave predstavlja boga, ki ga moramo spotovati in v nobenem primeru ni sprejemljivo, da bi se ga dotikali.

 • Nikogar ne boamo po laseh, ker je to nehigienino in se lahko okuimo s kakno boleznijo.


14. Po estitkah mladoporoencema se odpravimo iskati nekaj za pod zob. Gostitelji so nas posadili za mizo. Kaj ponemo, medtem ko akamo na hrano?

a.Sedimo mirno, a sproeno, s komolci ob telesu. Z zviranjem in presedanjem ne motimo sosedov za mizo.

b.ez komot ga ni! e smo od doma pozabili prinesti zloljivo posteljo, se z gornjim delom telesa zleknemo po mizi. Kadar damo noge na mizo, si prej sezujemo evlje. Pazimo, da ne migamo preve z nonimi prsti, ker to velja za spogledljivo.

c.Sproeno sedimo za mizo in akamo, da nas postreejo. Pod mizo pa vsake toliko koga brcnemo, vendar zelo pazljivo, da kdo ne posumi, kdo je za to odgovoren.


15. Konno prinesejo hrano in nas postreejo slavnostno pojedino. Kako pa se mi vedemo?

a.Na kronik si ne naloimo toliko hrane, da nam pada na tla. In potem si ne vzamemo e osemnajstkrat, temve samo enkrat.

b.Ves as neumorno klepetamo. Ni hudega, e pri tem pljuvamo hrano po sosedih, saj tudi nas ne bo motilo, e stari teti, s katero se moramo pogovarjati, bingljajo rezanci iz proteze.

c.Najbolj bomo imenitni, kadar kritiziramo vse, kar dobimo na kronik. Saj ni treba, da vsi vedo, da doma jemo samo krompir in fiol, naj mislijo, da imamo vsak dan jastoga in kaviar.

d.e se e zgodi, da se nam spahuje ali kolca, damo roko pred usta in se opraviimo.

e.Prtiek si zaveemo okrog vratu, da si med jedjo lahko vanj briemo znoj in se sproti usekujemo.

f.Iz sklede ali pladnja nikoli ne jemljemo s svojim priborom, temve samo s tistim, ki se posebej za to nahaja na pladnju.

g.Zobe si istimo le z zobotrebcem in si usta pri tem zakrijemo z roko. Zobotrebec pa kasneje uporabimo e za ienje nohtov in ga na koncu skrivoma odloimo nazaj med neuporabljene.

h.Takoj ko se pojavi pladenj s hrano, planemo nadenj in si izberemo najlepe kose. e pomotoma zanemo jesti takega, ki nam ne odgovarja, ga e vedno lahko vrnemo na pladenj.

i.Nikoli ne jemo z rokami! Tudi perutnine ne.

j.Ko konamo, ostanek popijemo ali poliemo s kronika, lahko tudi pomaemo s kruhom. Tako gostiteljem prihranimo oziroma olajamo pomivanje.

k.Zelo priljudni smo, e med jedjo ves as cmokamo, srkamo, glasno vleemo hrano iz lukenj v zobu in sploh im bolj glasno opozarjamo nase in na svoj dober tek in izbran okus. Tako nas bodo zagotovo vsi opazili in nas tudi naslednji povabili na obisk.


16. Stari so nam povedali, da se roke pri mizi drijo vedno nekje na vidnem, torej na mizi. Spet nas zanima zakaj?

 • Vasih so ljudje pod mizo skrivali oroje in napadli svoje ni hudega slutee sojedce in tako nihe ni upal ve na obisk.

 • Vasih so ljudje pod mizo skrivali otroke in jih hranili, za goste pri mizi pa je zmanjkalo hrane in so bili lani.

 • e imamo roke pod mizo, nas hitro zamika, da koga uipnemo in lahko povzroimo sploen prepir ali celo pretep pod mizo.


17. Sosedje nam podarijo karto za gledalie, kjer v gledaliki predstavi nastopa tudi njihov sin. Z veseljem celo popoldne izbiramo primerno obleko za gledalie, tako da zamudimo dogovorjen organiziran prevoz. Zato se v mesto odpravimo kar z avtobusom. Kako se vedemo na avtobusni postaji?

a.Pretepamo se s torbami, meemo papirke po tleh, piemo genialne bistroumnosti npr. Tomi je osl! po blinjih zidovih, kriimo, pljuvamo in se butamo v akajoe. Naj se e oni zabavajo med dolgoasnim akanjem.

b.Mirno akamo na avtobus, ker tako ali tako vedno pride, medtem lahko klepetamo ali beremo, ne da bi pri tem vzbujali pretirano pozornost.

c.Zagotovo smo najlepe vzgojeni, e s prijatelji vzamemo na piko nekoga izmed akajoih, ga kritino opazujemo, se hihitamo, dregamo, uljamo, oitno na njegov raun.

 • Na postaji zakurimo taborni ogenj, peemo klobase in jih ugodno prodajamo.


18. Ker se bojimo, da nam bo v gledaliu dolgas, se odloimo za nakup revije v blinjem kiosku. A groza, pred nami je e dolga vrsta. Oitno bi danes vsi nekaj brali. Kako bomo tako dolgo akali v vrsti?

a.Mirno in potrpeljivo akate in mislite na svoje najljube rei. e veste, da bo dolgo trajalo, si s seboj privlecite tivo ali prijatelja. Ko pridete na vrsto lepo pozdravite. e je treba se predstavite in jasno poveste, po kaj ste prili. Ko odhajate, prijazno pozdravite tiste, ki e akajo.

b.Stopate po nogah drugim, se naslanjate nanje in jim dihate za ovratnik. Glasno se pritoujete ez dravo, ker morate stati v vrsti, medtem ko vam umira soseda, doma joejo lani otroci, vi pa zamujate na letalo.

c.Hladno kot mesena no na Aljaski, stopite mimo vrste, odrinete tiste, ki so pred vami, pomeiknete blagajniarki, izvleete pitolo in reete:Mislim, da sem zdaj jaz na vrsti!


19. Konno prispemo v gledalie. Predstava se ravno prienja. Kako se pa med predstavo obnaamo?

a.Med predstavo zehamo, vigamo in dajemo nesramne pripombe, ker nas igralci na odru s svojim glasnim petjem motijo pri klepetu in zabavi. Najbolj usmiljeni med nami bodo ubogim kulturnikom na oder zmetali bonbonke ali e bolje nekaj zelenjave.

b.Med odmorom se zleknemo ez sosednje sedee in zadremamo ali pa dokonamo gromozanski sendvi, ki smo ga naeli med predstavo. e odidemo v foyer-sprehajalno dvorano z okrepevalnico, tam zbujamo pozornost s strganimi kavbojkami ali staro trenerko ter z glasnim klicanjem prijateljev in opravljanjem igralcem.

c.Po konani predstavi izrazimo svoje zadovoljstvo s ploskanjem in ne z viganjem ali krianjem. Pri mirnem odhodu iz dvorane damo prednost starejim in enskam.

d.Na predstavo malce zamudimo in odidemo tik pred koncem predstave, tako da ne povzroamo gnee v garderobi.


20. Naim sosedom se elimo zahvaliti za povabilo v gledalie in jih zato povabimo na ogled kino predstave. Sedaj jim imamo prilonost pokazati, da poznamo pravila lepega vedenja v kino. Torej kaj je nepravilno?

a.V kino se obvezno zamuja in tako imamo prilonosti na noge dvigniti celo vrsto ljudi. Mimo njih se hrbtno drenjamo, tako da si imajo prilonost ogledati vse neumite vratove, prhljaj na suknjiih ali celo kak drug del telesa.

b.V kinu na ves glas grizljamo sladkarije, ips, pokamo z veilnimi gumiji, meemo papirke po tleh ali pa celo z njimi obmetavamo vse gledalce pred nami. Se strastno poljubljamo in glasno hihitamo.

c.Noge polagamo na naslonjala ali e bolje za vrat pred nami sedeih in s svojimi bistroumnimi pripombami razlagamo vsebino filma in zabavamo celo dvorano.

 • Zbrano gledamo film, s svojimi pripombami pa kvejemu razveselimo soseda na levi ali desni.


21. S sosedi smo sedaj e dobri znanci in predlagali so nam, naj se o svojem obnaanju pogovorimo s stari. Kaj pa naredijo nai stari, ko jih opozorimo, da se tudi oni vasih neprimerno vedejo?

a.Priznajo napako in se opraviijo.

b.Cele ure razlagajo, zakaj so to napravili, vendar se ne opraviijo.

 • Zarjovijo: Ti bo mene uil, mulec nesramni! in nas prebutajo.


e so vai stari reagirali, tako kot je navedeno pod :

a.estitamo! Ste odlien pedagog, svoje stare ste vzgojili v potene in pravine ljudi.

b.Pri vzgoji starev ste kar uspeni, vendar vam priporoamo ve vztrajnosti in potrpeljivosti.

 • Vai stari so trd oreh. Svetujemo strokovno pomo.


ad
 • Login