Keski- Eurooppa

Keski- Eurooppa PowerPoint PPT Presentation


  • 245 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Download Presentation

Keski- Eurooppa

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. Keski- Eurooppa Tekijät: Pinja, Vega ja Anssi

2. Puola Pääkaupunki: Varsova Presidentti: Lech Kaczynski Rahayksikkö: zloty Pinta-ala: 313 000 km2 Väkiluku: 38 milj.

3. Puolan rajanaapurit: Saksa, Tsekki, Slovakia, Ukraina, Valko-Venäjä, Liettua, Venäjän Kaliningradin alue

4. Puolan maantiede Puola sijaitsee lähes kokonaisuudessaan Pohjoisen Eurooppan tasangolla, ja maan keskimääräinen korkeus merenpinnasta on vain 173 metriä. Tunnetuin aarniometsä Puolassa on Bialowieza, jossa elää visenttejäja villihevosia. Puola kuuluu lauhkeaan lehtimetsävyöhykkeeseen, joten metsien puusto on lehtipuuvaltaisa, Puolassa tosin on myös runsaasti havupuita, kuten kuusta lehtipuiden seassa.

5. Merkkittävimmät nähtävyydet Malborkin linna Pohjois-Puolassa Wawelin linna Krakovassa Mariankirkko Krakovassa Kazimierz, Krakovan juutalaiskaupungassa

6. Saksa Pääkaupunki: Berliini Valuutta: euro Pinta-ala: 357 000km2 Väkiluku: 82milj.

7. Saksan rajanaapurit Tanska, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Ranska, Sveitsi, Itävalta, Tsekki, Puola

8. Ilmasto ja maantiede Saksassa Saksa ulottuu itä- ja pohjanmereltä aina Alpeille asti käsittäen maastoalueita aurinkoisista tasangoista vuoristoihin. Pohjois-Saksan viljavat alangot vaihtuvat keski-Saksassa mesien ja peltojen täplittämäksi ylängöksi. Maan eteläisimmät alueet ovat vuoristoa lounaassa Schwazwaldin matalahko, asutettu vuoristoja etelässä Alpit.

9. Saksan merkittävimmät luonnonvarat Hiili, Kupari, Ligniitti, Maakaasu, Nikkeli, Potska, Puu, Rautamalmi, Suola, Uraani

10. Slovakia Pinta-ala: 49 000 km2 Väkiluku: 5 milj. Pääkupunki: bratislava Rahayksikkö: euro Slovakia liittyi yhteisvaluuttaan euroon 2009. Koruna oli Slovakian vanha rahayksikkö.

11. Slovakian rajanaapurit Tsekki, Puola, Ukraina, Unkari ja Itävalta.

12. Maantiede Slovakiassa Slovakiassa on paljon vuoria. Maan pohjoisessa on Länsi-karpaatit. Korkein huippu on Gerlachousky stit, se on noin 2 655 m korkea. Yli 80% pinta-alasta on 750 m merenpinnasta. Merkittäviä vuorialueita ovat matala Tatra, se on 2 043 m merenpinnasta. Suurin yhteinen tasankoalue sijaitsee kaakkois Slovakiassa Tonavasta koiliseen. Slovakian tärkeimmät joet, ovat Tonava ja sen sivujoet Vah j hron.

13. Merkittävimmät luonnonvarat ovat: ruskohiili suola rauta alumiini elohopea kivihiili

14. Nähtävyydet Slovakian historiallinen pääkaupunkinBratsilava on maan keskuspaikka muun muassa taloudellisessa ja kulttuurillisessa mielessä. Kaupunki sijaitsee lähellä Slovakian länsirajaa, jonka toisella puolella vain muutaman kymmenen kilometrin päässä on itävallan pääkaupunli Wien.

15. Slovenia Pinta-ala: 20 000 km2 Väkiluku: 2 milj. Pääkaupunki: Ljubljana Rahayksikkö: euro

16. Maantiede Slovenia sijaitsee eteläisessä Euroopassa Italian, Kroatian, Itävallan, Ukrainan välissä. Maalla on pääosin kukkulaista ja vuoristoista lauhkeaa ilmastoa. Yli 90% maasta on yli 200 metrin korkeudella merenpinnasta Pohjoisessa Alppien juurella vuoret kohoavat yli kahteen ja puoleen kilometriin. korkein vuori on Triglau: 2862m. Pääkaupungin ja Italian välillä on Karstivuoristoa, jonka kalkkikiveen vesi on kaivertanut maanalaisia luolia, rotkoja ja jokia.

17. Merkittävimmät luonnonvarat ovat: ligniitti lyijy Kivihiili Sinkki Elohopea Hopea uraani

18. Nähtävyydet Euroopan suurin tippukiviluola Postonja sijaitsee Slovenian puolella, maanalaisessa luolastossa voi kulkea junalla, sekä jaloin. Matkan varella on luonnon mineraaleista muovaamia taideteoksia sekä suurenmoisen maanalaisen konserttisali, johon mahtuu keralla 10 000 ihmistä. Ljubljana on vanha kaupunki, se on myös mahtava nähtävyys.

19. Tsekki Pinta-ala: 79 000 km2 Väkiluku: 10 milj. Pääkaupunki: Prha Rahayksikkö: koruna

20. Tsekin rajanaapurit Saksa, Itävalta, Slovakia, Puola

21. Tsekin Ilmasto ja maantiede Tsekin maantiede on vaihtelevaa. Läntinen Böömi muodostaa alangon, jota ympyröivät matalat vuoret kuten Sudeetit. Elben lähteillä Sudeetilla Krkonosella sijaitsee 1602m korkea Snezka, joka on Tsekin korkein kohta. Ilmasto on leuto tyypillinen keski-eurooppalainen, jossa on lämpimät kesät ja kylmät, kosteat talvet. Sekoitus meri- ja mannerilmasto.

22. Merkittävimmät luonnonvarat ovat: Kivihiili Ruskohiili Grafiitti Kaoliini

23. Nähtävyydet Tsekin nähtävyyksien parhaimmistoa ovat: Karlstejn linnoitus Lednicen kylä Kuna Horan kaupunki Prahan linnoitus Karlovy Varyn kylpyläkaupunki

24. Unkari Pääkaupunki: Budapest Pinta-ala: 93 030 km2 Valuutta: Forintti Väkiluku: n. 10milj.

25. Maantiede Tonava jakaa Unkarin kahteen osaan. Länsi puolella on pientä alankoa ja itä puolella isoa alankoa. Pisin joki unkarin valtion alueella on Tonava, jonka varrella on lukuisia kaupunkeja mm. Komaro, Esztergom, Budapest ja Dunaujvaros. Unkarin suurin järvi on Länsi-Unkarin Balaton, joka on samalla Keski-euroopan suurin järvi.

  • Login