slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α - PowerPoint PPT Presentation


  • 146 Views
  • Uploaded on

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Από 323π.Χ (θάνατος Μ.Αλεξάνδρου) - 146 π.Χ. Συνεργάστηκαν οι μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου :. Σύλια Θεοδοσοπούλου. Λυδία Σφυράκη. Φαίη Μεζελίδου. Κωστής Τσόκρης. Ελληνογερμανική Αγωγή.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α ' - dora


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α

Από 323π.Χ (θάνατος Μ.Αλεξάνδρου) - 146 π.Χ

Συνεργάστηκαν οι μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου :

Σύλια Θεοδοσοπούλου

Λυδία Σφυράκη

Φαίη Μεζελίδου

Κωστής Τσόκρης

Ελληνογερμανική Αγωγή

slide2

Tο Μακεδονικό Κράτος γίνεται ένα από τα Ελληνιστικά Βασίλεια

335 π.Χ. Ο εικοσάχρονος γιος του Φίλιππου Β\', Αλέξανδρος Γ\', συνεχίζει το έργο του πατέρα του ως ηγεμόνας όλων των Ελλήνων . 334 π.Χ. Ο Αλέξανδρος ξεκινά την εκστρατεία εναντίον των Περσών, ενώ ως αντιβασιλέας μένει στη Μακεδονία ο Αντίπατρος, πιστός φίλος του πατέρα του.

slide3

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου

323 π.Χ. Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου γίνεται αφορμή για να εκδηλωθούν δυσαρέσκειες των νότιων Ελλήνων (Λαμιακός πόλεμος) αλλά και συγκρούσεις των διαδόχων του.

slide4

Η μετά Αλεξάνδρου εποχή

Μετά τον θάνατο του Αντίπατρου, τη διοίκηση της Μακεδονίας αναλαμβάνει ο γιος του Κάσσανδρος που εμφανίζεται ως συμφιλιωτής των αντιπάλων και νόμιμων διαδόχων.Με το γάμο του με τη Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου Β\', φιλοδοξεί να φανεί συνεχιστής της δυναστείας των Αργεαδών.295 π.Χ. Μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου, ο Δημήτριος οΠολιορκητής επιστρέφει στην Ελλάδα με βλέψεις στη Μακεδονία. Στη Θεσσαλία ιδρύει τη Δημητριάδα .

Αργότερα εκδιώκεται. Η Μακεδονία αναρχείται. Οι Γαλάτες τη λεηλατούν.

Νόμισμα με τη μορφή του Δημήτριου

slide5

274 π.Χ

Ο Αντίγονος Γονατάς εδραιώνει μία νέα δυναστεία : των Αντιγονιδών.Στηρίζει την εξουσία του στην παράδοση των παλαιότερων Μακεδόνων βασιλέων.

Νόμισμα με τη μορφή του Αντίγονου Β\' Γονατά

229 π.Χ. Ο Αντίγονος Δώσων αποκρούει τους Δαρδάνους.

slide6

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε΄  (221 - 179 π.Χ.)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε΄  (221 - 179 π.Χ.)

    Ο τελευταίος των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων. Κυβέρνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα (42 χρόνια) χωρίς να πραγματώσει το μεγάλο του όραμα για την ένωση των ελληνικών πόλεων υπό την ηγεμονία του ούτε και να απομακρύνει από την περιοχή τις επεμβάσεις της νέας μεγάλης δύναμης , της Ρώμης.     Διορατικός πολιτικός και ικανή στρατιωτική φυσιογνωμία. Διέθετε ισχυρή θέληση, μεγάλη ενεργητικότητα και εξαιρετική δραστηριότητα συνδυασμένη με μεγάλο θάρρος. Ενδιαφέρθηκε να τονώσει τον πληθυσμό και επιμελήθηκε των οικονομικών του κράτους

197 π.Χ. Μάχη των Μακεδόνων με τους Ρωμαίoυς στις Κυνός Κεφαλές, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο Φίλιππος Ε\' στα παραδοσιακά όρια της Μακεδονίας.

slide7

168 π.Χ. Μάχη της Πύδνας

Ο Ρωμαίος στρατηγός L. Aemilius Paullus νικά τον Περσέα, το βασιλιά της Μακεδονίας.

Tο κάστρο της Πύδνας

slide8

Η Μακεδονία κατά τη μεταβατική φάση από το 167 π.Χ. ως το 148 π.Χ.

167 π.Χ. Ο Aemilius Paullus διακηρύσσει την « ελευθερία » των Μακεδόνων. Στην πράξη όμως διαιρεί το μακεδονικό βασίλειο σε τέσσερα τμήματα (μερίδες) με στεγανά σύνορα μεταξύ τους. Πρωτεύουσες ορίζονται η Αμφίπολις, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη και η Πελαγονία.

Πέλλα

slide9

148 π.Χ.Η Μακεδονία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.

149 π.Χ. Κάποιος Ανδρίσκος στέφει τον εαυτό του βασιλιά της Μακεδονίας και υπολογίζοντας στην υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων εξεγείρει τους Μακεδόνες εναντίον των Ρωμαίων.

ΑΝΔΡΙΣΚΟΣ  (149-148 π.Χ.)

      Εμφανίστηκε στη Μακεδονία ως ο γιος του Περσέα Φίλιππος και έτσι θεωρήθηκε νόμιμος διάδοχος του τελευταίου βασιλιά. Κατάφερε, χάρη στην ιδιαίτερη υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων, να επιβληθεί στρατιωτικά και να αναγορευτεί βασιλιάς στην Πέλλα. Η βραχύβια ανασύσταση του κράτους της Μακεδονίας πατάχτηκε τελικά από τους Ρωμαίους υπό τον Μέτελλο.

148 π.Χ. Ο C Caecilius Metellus Macedonicus νικά τον Ανδρίσκο. Η Μακεδονία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.

slide10

Η Μακεδονία ως επαρχία του ρωμαϊκού κράτους

148 π.Χ. Η Μακεδονία γίνεται ρωμαϊκή επαρχία (provincia) με διευρυμένα όρια που περιλαμβάνουν επίσης την Ιλλυρία και την Κεντρική Ελλάδα.

Γύρω στο 130 π.χ. Κατασκευάζεται η Εγνατία Οδός.120-110 π.Χ. Βαρβαρικές επιδρομές στη Μακεδονία.93-87 π.Χ. Ο Μιθριδάτης εισβάλλει στο μακεδονικό έδαφος. Αποτυχημένη εξέργεση του Μακεδόνα Ευφάνη.

ad