slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
ZAGREB, GRADE MOJ…

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 34

ZAGREB, GRADE MOJ… - PowerPoint PPT Presentation


  • 110 Views
  • Uploaded on

ZAGREB, GRADE MOJ…. Volim te grade moj, spavaču na obalama one tvoje gliste zvane Sava.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' ZAGREB, GRADE MOJ…' - darena


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide3

Volim tu glistu, sve njene mostove, a najviše onaj željezni, na kojem je netko davno napisao - Hendrix. Volim to što se nitko nije sjetio izbrisati taj grafit, mada već desetljećima stoji tamo bez ikakva smisla.

slide4

Ustvari, volim sve tvoje grafite:

Proleteri socijalistickih zemalja ujedinite se s proleterkama

(Jukićeva)

Ana, budi mi vjerna i Cekaj svog Maria

(Savska)Mario, potrošio sam ti Anu

(isto Savska)

slide5

Alexu ne daju klavir

(Tuškanac)Lili voz hir

(Gornji grad) Svi smo je jebali

(isto Gornji grad) Bože, uzeo si krivog Senu

(Cvjetno naselje)

slide6

Sve tvoje grafite volim, grade moj. Čak i one šarene besmislice na zidovima pljesnive Branimirove.

slide7

Volim tvoj centar, tvoje izloge, volim škripu tračnica kada tramvaj broj dvanaest zaokrene iz Frankopanske u Ilicu drndajući dalje prema Trgu.

slide8

Volim tvoje čudake:

Zeku, koji mašući rupčićem ulazi u svaku birtiju od Črnomerca do Kvatrića i pita - imaš li za aaaamaaarooo i Jovu koji bosih nogu tumara tramvajima držeći u ruci telefonsku slušalicu iz koje visi žica, istrgnuta iz tko zna koje govornice i debelog Brankeca koji kruži Cvjetnim trgom i raspravlja o teorijama zavjere.

slide9

Volim bake koje s košarama na glavama silaze s Dolca i hvataju tramvaje prema Dubravi, pa sve tamo dalje, do izlaza iz grada. Volim golog Toma Gotovca dok hoda Ilicom i ljubi tvoj prljavi asfalt. I onaj paviljon na Zrinjevcu, i Ivu koji pjeva gradu najljepšu baladu. Grade moj... volim te.

slide10

Volim te, grade moj, u rana jutra kada ustajem, sjedam u svoju bubu i izvezem se na tvoje sive ulice.

Pozdravljam te, grade moj, tebe i sve ljude koji u tebi žive.

Pozdravljam vas sve!

slide11

Pozdrav Hercegovcima na doživotnom privremenom radu u Zagrebu.

Vješate krunice o retrovizore i nikad ne dajete žmigavac kada skrećete u sporedne ulice. Nedjeljom poslije mise visite u kvartovskim kafićima i hvalite se kako jedini pričate čistim hrvatskim jezikom. To je, možda i točno, tih tri stotine riječi koje koristite: mati, misa, BMW, rodna gruda, zavičaj, dogovorit ćemo se... - njih izgovarate čisto.

Pozdrav vama, dragi moji.

slide12

Pozdrav vječnim studentima sa Save, vama koji paradirate sa Slobodnom Dalmacijom i Glasom Slavonije pod miškama, studirate deset godina i vječno mrzite Zagreb, opijate se do besvijesti u tulumima i zavičajnim klubovima, urlate "gazi Purgera", idete na Bile noći, vrištite na koncertima Miše Kovača, a na kraju se skrasite u državnoj upravi jer tamo uvijek imate nekog svog.

slide13

Pozdrav finim zagrebačkim bakicama, bivšim frajlama što gradom šeću pse kojima su osobno isplele vestice.

Zazivate zlatna stara vremena, purgerski štih - rukoljub, pozdrav gospođi majci - a iza vrata vaših stanova živi najgori kleinburgerei.

slide14

Pozdrav Bosancima pristiglim u grad početkom rata,

vašim pričama kako: “Jebeš bolan, Zagreb, niđe, bolan, takve zemlje k\'o Bosne nema”.

Pričate to i nakon petnaest godina, a ja sam u međuvremenu bio u Bosni i provjerio stvar.

Pitoma brda i pokoji tvornički dimnjak.

Lijepa je Bosna, ali lijepi su i Karibi.

slide15

Pozdrav eliti iz podsljemenske zone,

gospodi iz Mlinova, Gračana i Šestina. Rijetko se spuštate u grad jer je to ispod vaše časti. Namirnice kupujete u Mercatoru, da vas netko slučajno ne bi vidio u Metrou ili Billi. Odlazite na skupe pedikure, manikure i masaže. Pozdrav eliti, vama i vašim kćerkicama u Peugeotima 206 jebeni CC.

slide16

Pozdrav direktorčinama iz NK Trnja, Asa i Dubravkina puta, vašim masnim bradama koje brišete rukavima dok glođete janjeće kosti i usput ispod stola štipate tajnice koje vodite na službene ručkove.

slide17

Pozdrav potlačenoj radničkoj klasi, revolucionarima iz Name i Croatia busa. Protestirate protiv privatizacije, paradirate Markovim trgom boreći se za svoja prava. A da vam daju prava, da vam daju sav novac svijeta, i dalje bi trunuli ispred televizora gušeći se u sapunicama.

Pozdrav ispiračima mozgova, krojačima državne politike, pritajenim bludnicama i razvratnicima.

slide18

Pozdrav umišljenim individualcima.

Subotom ujutro sjedite u kafićima i listate novine.

Imate svoje omiljene kolumniste i stav o ama baš svemu.

Prezirete sve i svakoga a skačete od sreće kada vas netko pozove na kakvu svadbu ili seosku zabavu.

slide19

Pozdrav vama, dame moje,

vama što ispijate kave ispred Bulldoga, olajavate kolegice s posla, pričate kako su svi frajeri ovog grada bezveznjaci i kako nitko nije dovoljno dobar za vas.

Ostajete poslije radnog vremena u uredima gdje vas oženjeni šef, kada svi odu kući, guzi na radnom stolu.

slide20

Pozdrav glupanima koji sjede ispred Bulldoga naslonjeni na visoke stolove pokraj ulaznih vrata, glupanima koji promatraju žene u prolazu nazivajući ih pičkama.

slide21

Pozdrav saborskim zastupnicima,

vama kojima u Žabici za petnaest kuna serviraju puni ručak.

slide22

Pozdrav bivšim jabučarima

preseljenim na šank Gjure. Niste se makli od Curea i Joy Divisiona, imate para, ali i dalje pijete jeftino pivo jer to upotpunjuje vaš retro izričaj.

Ujutro se čudite zašto vas boli glava.

slide23

Pozdrav majmunima u skupim BMW-ima s lijevom rukom prebačenom preko čitavog obruča volana, ćelavim kamatarima iz Down Towna, polusvijetu iz Ludnice i Fontane i njihovim jeftinim kurvicama.

slide24

Pozdrav umjetnicima iz Limba, slikarima, kiparima i piscima. Visite na šanku i komentirate kako nam je kulturna scena u banani. A čovjek iz vas ne može iscijediti tri kapi talenta. Kakav Limb, ravno u pakao s vama!

slide25

Pozdrav poslovnjacima, bankarima i brokerima, pozdrav vama i vašem debelom čvoru na kravati. Zarađujete brdo love, a pojma nemate što ćete s njome. Do četrdesete zaradite milijune. Do pedesete poznajete ama baš svakog dilera i makroa u gradu. U šezdesetoj zagrizete cijev sačmarice i povlačite okidač.

Pozdrav marketinškim stručnjacima, vašim brandiranjima, back officeima, front officeima, eventima i pichevima.

Naučite više jebeni hrvatski!

slide26

Pozdrav špijama iz lobija Esplanade. Pritajeno ispijate kave snimajući situaciju, a uopće niste svjesni da novine držite naopačke.

slide27

Pozdrav sudionicima gay parade što prolazi Zrinjevcem, vašim transparentima, zviždaljkama i pozivima na slobodnu ljubav. Pozdrav vama i pozdrav policajcima koji vas čuvaju od onih ćelavaca koji vas s druge strane gađaju bocama.

slide28

Pozdrav pljačkašima FINA-e, banaka i kladionica, pozdrav majmunima s fantomkama i pozdrav policiji koja tapka u mraku.

slide29

Pozdrav kladioničarima, i pozdrav onima koji ispunjavaju listiće. Jebala vas Parma, Napoli i uzbekistanski hokej na travi. Pozdrav nacionalnim uglednicima i akademicima, pozdrav moralnim vertikalama. Dok vam se supruge tuširaju u kupaonicama, vi u dnevnoj sobi virite iza zavjese prema klincima koji se igraju u parku i usput udarate \'majmuna\'.

Pozdrav svima vama. Pozdrav novinarima, fotografima, doktorima, sucima i ministrima.

Pozdrav urednicima dnevnih i tjednih listova, magazina i specijaliziranih izdanja. Od polu-idiota ste stvorili zvijezde, a od kretena prepoznatljive heroje ovoga grada. Ručate u stejk-hausima u Vukovarskoj, polemizirate o globalnom zatopljenju, a onda za protuuslugu od sto eura objavljujete fotografije sa skijanja u Schladmingu koje vam pošalje estradna zvijezda na zalasku.

slide30

Pozdrav i vama, estradnjacima u padu, vama koji skijate u Schladmingu. Odlazite na Večernjakove Ekrane, Dore i Porine, cmačete jedni druge, kreveljite se do iznemoglosti, a onda redom zabijate jedni drugima noževe u leđa.

slide31

Pozdrav svim gradskim klubovima. Pozdravhip-hoperima iz Aquariusa.

Nosite hlače spuštene na pola guzice, šilterice okrenute naopačke i vječito se pozdravljate udarajući se ramenom u rame. Silno biste htjeli da vam je koža crna, da ste rođeni u Fruit Beltu ili South Centralu. Ali niste crni, vi ste samo monteri lake struje iz Zapruđa.

slide32

Pozdrav pederčićima iz Saloona, vama i vašim nauljenim kovrčavim kosama, vašim svilenim košuljama i svežnjevima novčanica koje pritegnute srebrnim kopčama čuvate u stražnjim džepovima hlača. Pijete pivo iz čaša i smrdite na dosadu i loše ulete komadima.

slide33

Pozdrav budućim kamatarima iz Piranhe, vašim ćelavim glavama i ključevima prastarih BMW-a. Stojite naslonjeni na šank i.... Šaka-nos-patos! Šaka-nos-patos!

ad