SUMMARIZATION. Writing and Identifying a Summary. A summary :. is a shorter way to retell a story or passage. tells only the most important details or events . does NOT include every single detail or description.
Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.
Writing and Identifying a Summary
Many Americans wear wristwatches every day. It is important to keep track of the time. Special watches might show the date and time of other cities around the world. Some watches are waterproof and nearly impossible to break. Now, you can watch TV on your watch! The new TV-watch is about $200. The screen is only 1 ½ inches. This makes a portable DVD player seem huge. The screen displays the time as well as TV shows. It is a flat panel screen. Earphones are plugged into the watch to carry the sound. The battery lasts for about one hour. At least one show can be watched in that time. The TV-watch is one of the smallest portable TVs. It is still very large compared to other watches. The reception is also weak. This means you cannot really move around while watching a show. You have to stay in one place to be sure you can watch and hear the show. The color of the screen is amazing, but do not expect to get a good picture if you are riding in a car.
A new type of watch will now allow people to watch television from their wrist. The small TV-watch shows the time and a TV show, but the picture is not good because of weak reception.
This summary includes:
1. Which of these is the best summary of this passage?
A. Volvo hired Odyssey to sink a treasure for an online promotion. Odyssey found real treasure. The Spanish government stopped the recovery of Volvo's treasure. The contest winner was promised her prize. Volvo continued to try for its treasure.
B. Volvo held an online treasure hunt. The contest participants from all over the world had to solve several puzzles online. A young woman from Russia ended up winning the treasure. The treasure was $50,000 worth of gold coins and a new Volvo.
C. Odyssey is a company that explores shipwrecks on the ocean floor. Volvo paid the company to sink a treasure chest with gold coins and a key to a new Volvo. Odyssey discovered a treasure in the Atlantic Ocean that was worth about $500 million.
D. Odyssey sunk a treasure chest filled with $50,000 worth of gold coins for an online treasure hunt. When a young Russian woman won the contest, the Spanish government would not allow Odyssey to recover the treasure chest from the ocean floor.
The correct answer is A.
The correct answer has the only summary that covers all of the major points in the passage. The correct summary includes information about Volvo's online treasure hunt, Odyssey sinking the treasure chest, Odyssey discovering a real treasure, the Spanish government preventing Odyssey from getting the Volvo treasure back, the winner of the contest being promised her prize, and Volvo continuing to try to get its treasure back.
2. What is the best summary of paragraph 3?
A. Odyssey used high tech equipment to dive for sunken treasure in Spanish waters. Spain found out that Odyssey discovered a valuable treasure off its coast. Volvo held a contest to see who could find out where the Spanish treasure was hidden.
B. Volvo hired Odyssey to retrieve a treasure that was worth about $500 million. The Spanish government would not allow Odyssey to get the treasure for Volvo. Spain ordered Odyssey to keep the treasure's location a secret from Volvo.
C. Volvo hid a treasure chest in the ocean and wanted Odyssey to find it. The Spanish government would not allow Odyssey to look for the treasure in Spanish waters. Volvo asked Spain to allow Odyssey to dive for the treasure with high tech equipment.
D. Odyssey found a real treasure. The media reported it. The Spanish government thought that this treasure was in Spain's waters and would not allow Odyssey to recover Volvo's treasure. Odyssey could not tell Spain about Volvo's treasure.
The correct answer is D.
The correct answer has the only accurate summary of paragraph 3. Paragraph 3 tells about how Odyssey discovered a real treasure worth about $500 million. The media reported about Odyssey's valuable find, but did not report the location of it. The Spanish government thought that the real treasure was in Spain's waters because Odyssey was seen diving off the coast of Gibraltar. The Spanish government would not allow Odyssey to recover Volvo's treasure. Odyssey could not tell the Spanish government that the reason it had dove in that area was to sink the treasure for Volvo.