Budimpe ta
Download
1 / 10

Budimpešta - PowerPoint PPT Presentation


 • 131 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

Budimpešta. Luko Kraljević i Franko Milohnić. Izbornik. Izbornik. Općenito. Povijest. Željeznica. Kraj. Općenito.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Budimpešta

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Budimpeta

Luko Kraljevi i Franko Milohni

Izbornik


Izbornik

Openito

Povijest

eljeznica

Kraj


Openito

 • Budimpeta, glavni grad Maarske i glavni politiki, industrijski, trgovaki i prometni centar zemlje. Ima preko 1,7 milijuna stanovnika, to je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih kada je imala 2,07 milijuna. Postala je jedinstveni grad 1873. spajanjem Budima i Obude na desnoj obali Dunava s Petom na lijevoj (istonoj) obali.


Povijest

 • Poznata povijest Budimpete poinje s rimskim gradom pod imenom Aquincum, osnovanim oko 89. godine nove ere. Podruje su oko 900. godine osvojili Maari, koji su oko jednog stoljea kasnije osnovali kraljevinu Maarsku. Kada su je 1241. unitili Mongoli Peta je ve bila znaajno mjesto, i brzo je ponovno izgraena, a Budim je 1247. postao sjedite kraljevskog dvora te 1361. glavni grad Maarske.


 • U 20. stoljeu je veina rasta broja stanovnika otpadala na predgraa, jpest (Nova Peta) je vie nego udvostruila broj stanovnika izmeu 1890. i 1910, a veina industrije zemlje se koncentrirala u gradu. Ljudski gubici Maarske tijekom prvog svjetskog rata, i kasniji gubitak vie od polovice teritorija kraljevstva (1920.) je zadao samo privremeni udar broju stanovnika, a Budimpeta je postala prijestolnica manje, ali sada suverene drave. Do 1930. je ua gradska jezgra brojala milijun stanovnika, uz dodatnih 400.000 u predgraima.


 • Oko treine od 200.000 idova u Budimpeti je ubijeno u nacistikom genocidu za vrijeme njemake okupacije u drugom svjetskom ratu. Grad je znatno poruen u sovjetskoj opsadi tijekom zime 1944, a oporavio se tijekom 1950-ih i 1960-ih. Budimpeta je u 1980-ima podjelila sudbinu drave kada je broj stanovnika smanjen usljed poveane emigracije i smanjenja nataliteta.


 • Zrana luka Ferihegy aerodrom ima 3 putnika terminala: Ferihegy 1, Ferihegy 2/A i Ferihegy 2/B. Zrana luka se nalazi istono od centra grada u XVIII okrugu u Petsentlorincu (Pestszentlorinc).


 • Budimpeta je najznaajniji maarski putni terminal: svi glavni autoputevi zavravaju u Budimpeti. Ona je takoer i najznaajniji eljezniki terminal.

 • Rijeka Dunav prolazi kroz Budimpetu na putu prema Crnom moru. Budimpeta je kroz povijest bila vana trgovaka luka.


Podzemna eljeznica

 • Prva podzemna eljeznica na europskom kontinentu je izgraena 1894-96. Polazna stanica je s Trga Vrsmartyja. Zadnja stanica je Mexiki t. Linija se sada zove M1 ili uta linija. Njene stanice (osim onih kasnije izgraenih) su vraene u orginalno stanje, zbog povijesnih vonji. Druge dvije linije, M2 (crvena) i M3 (plava) su izgraene kasnije i vode u druge dijelove grada.


Kraj

Kraj

Vidimo se u srijedu, hodat cemo ko po ledu.Zbijat sale volimo pa se za trbuh lovimo.Budimpesta je nas nasla i velika ljubav nas je snasla.Umirem od dosade, kao kapetan bez posade.Gledam u plocu a zelim da Budimpestom lutam nocu.Bob Marley mi pomaze, jer iskustvo me naucilo da Bob nikad ne laze.Pijani necemo biti, da nebi od ravnateljice dobili po riti.

Uzivajte


ad
 • Login